Werkom wil oplossing zoeken voor scheve situatie op arbeidsmarkt

Algemeen
Afbeelding
Yolanda Hoogtanders. (Foto: Els Broers)

Het is door de coronacrisis momenteel weer dringen op de arbeidsmarkt. Tegenover de mensen die werk zoeken echter staan nog altijd veel bedrijven, met name in de techniek en de zorg, waarvoor het lastig is aan juist geschoold personeel te komen. Werkom, de organisatie die werkgevers en mensen met een overbrugbare achterstand tot de arbeidsmarkt samenbrengt, wil daar werk van maken. “Wij willen een oplossing zoeken voor deze scheve situatie. Daar hebben we het onderwijs, UWV, uitzendbureaus en de bedrijven voor nodig”, geeft Yolanda Hoogtanders, directeur van Werkom aan. “Wanneer je nu investeert in omscholingstrajecten, ook voor de langere termijn, snijdt het mes aan meerdere kanten. Gunstig voor de bedrijven waar al jaren tekorten zijn, gunstig voor mensen die nu aan het werk willen, en gunstig voor de mensen voor wie wij in eerste instantie verantwoordelijk zijn.”

Nadat drie jaar geleden de Participatiewet werd ingevoerd kreeg Werkom de taak om mensen vanuit de bijstand te begeleiden naar werk. Vaak in een combinatie van werken en leren en met behulp van trainingen. Yolanda: “Daar zijn we nu drie jaar volop mee bezig. We merkten in de praktijk dat dit redelijk goed werkt maar niet in de mate die door het Rijk wordt verwacht na de invoering van de Participatiewet. Sommige mensen hebben gewoon veel extra aandacht en begeleiding nodig. Ze willen en kunnen wel, maar het blijkt soms lastig ze onder te brengen bij een reguliere werkgever. Al voor de coronacrisis hebben we de gemeenten Purmerend en Zaanstad gevraagd om onze opdracht om deze mensen een plek te geven, opnieuw tegen het licht te houden. Daar zijn we samen met beide gemeenten ook over aan het nadenken.”

Scheve arbeidsmarkt

Na het uitbreken van de coronacrisis ontstonden bovendien nieuwe bewegingen op de arbeidsmarkt die de opdracht van Werkom verder compliceren. “De afgelopen jaren zaten we in de situatie dat er heel veel vacatures waren maar redelijk weinig werkzoekenden. Dat laatste was vooral lastig voor de bedrijven. Door corona is het aantal werkzoekenden flink toegenomen, terwijl veel reguliere bedrijven geen werk meer kunnen bieden, denk aan horeca, retail of Schiphol. Daarentegen zijn er nog steeds sectoren die moeite hebben om personeel te vinden, met name in de techniek en in de zorg.”

Op deze nieuwe situatie wil Werkom samen met UWV, uitzendbureaus, werkgevers en onderwijs een antwoord formuleren. “Naast de mensen die we al helpen en begeleiden met dat steuntje in de rug, zijn deze nieuwe werklozen ook een groep die we willen ondersteunen. Het is belangrijk om de mensen die door corona zonder werk zitten zo snel mogelijk naar werk te leiden zodat ze niet langdurig aan de kant staan. We zoeken een manier om deze mensen te helpen aan werk bij bedrijven die kampen met tekorten. Voor die bedrijven biedt deze crisis wellicht kansen, maar dat vraagt wel bij- en omscholen, dus samenwerking met het onderwijs.”

Inventariseren behoefte

Werkom wil in contact komen met deze bedrijven zodat duidelijk wordt wat zij precies nodig hebben. “Het gaat om inventariseren waar behoefte aan is, hoeveel mensen er nodig zijn en welke kennis en vaardigheden zij moeten hebben”, licht Yolanda toe. “Het onderwijs kan investeren in die opleiding, waarbij de bedrijven zelf moeten zorgen voor de praktijk in de vorm van leerwerkplekken. Maar samen kunnen we dit handen en voeten geven.”

Eén aanspreekpunt

De bal ligt bij beide kanten. Eerste stap is inventariseren welke bedrijven in de regio willen meedoen. “Ons doel is om één aanspreekpunt te organiseren waar bedrijven terecht kunnen en waarin we samen met het bedrijf bepalen hoe we het traject kunnen vormgeven op langere termijn”, legt Yolanda uit. “Vervolgens benaderen we mensen zonder werk die de overstap willen maken naar een leerwerktraject in dat bedrijf.”

“Dit kunnen we samen mogelijk maken”, benadrukt ze nog. “Werkom is nog altijd verantwoordelijk voor de mensen met een afstand tot werk, maar wanneer we de ene groep aan het werk helpen geeft dat weer meer mogelijkheden om ook de anderen te helpen. Voor de bedrijven op al lang op zoek zijn naar personeel biedt de coronacrisis de kans om deze stap te zetten en dit te verzilveren in een duurzame instroom van personeel.”

“Wanneer bedrijven aangeven wat zij nodig hebben kunnen we met het UWV, uitzendbureaus en het onderwijs hier een antwoord op vinden.”

Meer informatie

Bedrijven die meer informatie willen hierover kunnen contact opnemen met Werkom. T. 0299 469369, info@werkom.nl, www.werkom.nl

Wat is Werkom

Werkom is als organisatie actief sinds 1 januari 2018, in opdracht van de gemeenten Zaanstad en Purmerend. Het merendeel van de werkzaamheden van BaanStede, het voormalig SW-bedrijf van acht gemeenten in de regio Zaanstreek-Waterland gingen op in Werkom. Daarnaast kwamen er veel taken op het participatiegebied (vooral gefocust op het deel Werk) van beide gemeenten bij Werkom terecht. Deze bundeling van kracht en kennis wordt ingezet voor mensen met een overbrugbare afstand tot de arbeidsmarkt, maar ook voor mensen uit de Wsw en voor mensen die zijn aangewezen op Nieuw Beschut. Werkom zorgt voor de juiste begeleiding en ondersteuning in hun doorstroming naar de arbeidsmarkt. Werkom heeft daarvoor onder meer diverse leerwerkplekken bij de eigen werkbedrijven (Industrie & diensten, Post & Print en Groen) en bij partnerbedrijven in de markt. Werkplekken waar mensen werkervaring op kunnen doen, weer werkfit kunnen worden en hun talenten kunnen (her)ontdekken en laten groeien. Werkom biedt daarnaast ook trainingen aan om competenties en vaardigheden verder te ontwikkelen.

Afbeelding
Purmerend krijgt een nieuw Broodfonds voor ondernemers Zakelijk 29 feb, 11:32
Hoe beheers jij jouw bedrijfsrisico's?
Help, paniek in de tent!: workshopavond bedrijfsrisico's van Netwerk Purmerend Zakelijk 28 feb, 10:01
Van links naar rechts: Ruud van der Kruijf, Caroline Wals, Saskia Wals en Richard van Alphen voor het station. Goed zichtbaar is de unieke houten constructie waarmee het project is opgebouwd.
Derde generatie Joh. de Vries opent aan Verzetslaan Avia XPress en Washking wasboxen Zakelijk 28 feb, 09:10
José van den Hurk: "Ik ben er trots op dat wij ook mensen die moeilijk bereikbaar zijn toch in aanraking laten komen met kunst en cultuur."
José van den Hurk neemt afscheid van Cultuurhuis Purmerend Cultuur 23 feb, 12:00
Afbeelding
Informatiebijeenkomst ondernemers versterking brug A7 bij Purmerend Nieuws 23 feb, 11:10
Nico Molenaar over Ronja Philips: 'Vers bloed in het bedrijf is goed en zeker met Ronja'.
Management Sligro voegt met Ronja Philips jeugdige flair toe Nieuws 23 feb, 10:00
Paul Kuijt: "We doen ook ons uiterste best om het onpersoonlijke van online verkoop persoonlijk te maken."
Pontman Schoenen: Voor de echte speciaalzaak is altijd plek Nieuws 22 feb, 16:00
Herstel van het viaduct gaat vijf maanden overlast geven.
Bereikbaarheidsplan A7 Purmerend vanaf 1 april Nieuws 22 feb, 15:00
Hugo van den Berg en Meindert Engberts in het lokaal.
Meindert Engberts: de ondernemer een half jaar voor de klas in Gerrit Rietveld Onderwijs 22 feb, 14:00
Nathalie en Gertjan in de multifunctionele gastenruimte met fraai uitzicht op de Beemster natuur.
Huize Leeghwater: ideale combinatie van natuur, spiritualiteit en verwennerij Nieuws 22 feb, 10:27
Hans Sal en zijn partner Sandra.
Hans Sal van Deitmers Mannenmode: Nooit bij de pakken neerzitten Nieuws 21 feb, 14:50
Marcel ten Brinke
"Ben jij IT-notaris? Kun je dan mijn laptop repareren?" Partnerbijdrage 21 feb, 11:18
Thierry van der Weide
Column VOWA: Nog meer A7 Column 21 feb, 11:00
Afbeelding
Column PRO: De kracht van gezamenlijke inspanningen Column 21 feb, 10:00
Steven Grevenstuk: "Wanneer de Tech Campus er komt zie ik hele goeie mogelijkheden om binnen die nieuwe opzet tot een vorm van samenwerking te komen."
Brok Decor: Champions League van de festivalaankleding Nieuws 20 feb, 16:00
Rachel Hayhoe
Column: Waarom duurt de afwikkeling van een nalatenschap zo lang? Column 20 feb, 13:35

Lees nu de laatste editie van jouw lokale Nieuwsblad

Meest gelezen