Leuk is anders

Algemeen
Afbeelding
(Foto: Han Giskes)

Op de dag dat ik dit stukje schrijf is de euforie over het coronavaccin groot. Zou het dan toch nog goed komen? Het jaar 2020 zal de geschiedenis in gaan als het jaar waarin de wereld werd getroffen door een vaccin dat honderdduizenden doden veroorzaakte, dat een zwaar (te zwaar?) beroep deed op de gezondheidszorg en dat de economie een opdonder van jewelste gaf. De zakken van de minister van Financiën zijn diep, maar die zullen op enig moment toch weer bijgevuld moeten worden. En wie gaan dat betalen? Juist ja. U, ik, de bedrijven, kortom de coronacrisis zal nog lang na dreunen.

Het vuurwerkverbod moet helpen om de zo overbelaste zorg niet nog verder onder druk te zetten. Of het helpt zullen we pas kort na de jaarwisseling weten. Onlangs hoorde ik een traumachirurg zeggen dat in plaats van een vuurwerkverbod het beter zou zijn wanneer mensen niet met een glas champagne bij elkaar gaan staan en zoenen met Oud en Nieuw. Een zoenverbod dus. Dan voorkom je besmettingen en verlicht je de druk op de zorg. Een nuchtere veronderstelling, juist na een jaar vol ‘zoomen’. Maar toch, bij de jaarwisseling wil je zoenen en niet zoomen.

Het coronajaar. Je zou bijna vergeten dat desondanks tal van zaken ‘gewoon’ doorgingen.

  • Voor VOWA was het besluit van Provinciale Staten om in te stemmen met een vervolgonderzoek naar de onderdoorgang nabij Broek in Waterland een absoluut lichtpuntje. Voor het eind van 2021 weten we welke variant er gaat komen. Een 2-baans onderdoorgang of toch één met vier rijbanen.
  • Ook het besluit van de gemeente Edam-Volendam om op percelen op haar grondgebied in de Purmer de Wet voorkeursrecht gemeenten (Wvg) van toepassing te verklaren biedt perspectief. Het dreigende tekort aan bedrijventerreinen wordt daarmee zeer waarschijnlijk voorkomen.
  • We leven inmiddels vijf jaar na de invoering van de Participatiewet. Een wet die beoogt om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt aan een werkplek te helpen. Vrijwel unaniem is men van mening dat die wet is mislukt. Hoewel de regio Zaanstreek/Waterland zeker niet slecht scoort qua uitvoering van die wet, is het algemene gevoel ook dat er altijd mensen zijn die niet bemiddelbaar zijn en die nimmer een ‘gewone’ plek op de arbeidsmarkt zullen veroveren. We zullen moeten erkennen dat de behoefte aan een beschutte werkplek nooit zal verdwijnen. De terugkeer van een moderne variant van de sociale werkplaats acht ik daarom niet uitgesloten.

De pandemie hakt erin en zal grote gevolgen hebben voor het bedrijfsleven. Als de pandemie is bedwongen, als het vaccin op grote schaal is uitgerold, ja dan zal er ook een einde komen aan de steunmaatregelen. Wat dat precies gaat betekenen is nog ongewis, maar dat er tal van bedrijven moeite zullen hebben om overeind te blijven, lijkt onvermijdelijk. Gelukkig kent onze regio opvallend veel familiebedrijven. En van familiebedrijven weten we dat die zich juist in moeilijke tijden vaak weten te onderscheiden. Jarenlang is er gebouwd aan een solide basis, aan een goede solvabiliteitspositie. Die soliditeit kan nu goed van pas komen.

Donkere wolken, een onzekere toekomst. Toch denk ik dat het goed is om te proberen altijd positief te blijven. Anders kom je nergens.

Voor VOWA geldt dat er op 1 januari aanstaande een wisseling van het voorzitterschap plaatsvindt. Ik zal dan de hamer overdragen aan Thierry van der Weide. Na een periode van bijna tien jaar is het goed om plaats te maken. Nieuw bloed, verjonging, verfrissing. In de laatste editie van Regio Zaken dit jaar kunt u lezen hoe ik terugkijk op tien jaar VOWA en ook een beetje in de toekomst kijk

“Ik dank u allen voor het vertrouwen en de fijne samenwerking”

Eén van de laatste besluiten die VOWA nam tijdens mijn voorzitterschap was een vervelend, maar ook onvermijdelijk besluit. Corona treft alles en iedereen. Zo ook de bekendmaking van de Ondernemer van het jaar van de hele regio Waterland. Ondernemend Waterland en IBEV hebben besloten dit jaar geen verkiezing te organiseren. PRO, Beemster Ondernemer en Zeevang Ondernemers maken wel een keuze, maar om die drie lokale winnaars ook nog eens in een soort nacompetitie te storten, dat ging VOWA net iets te ver. De drie lokale kampioenen dingen bij de eerstvolgende verkiezing (2022) mee naar de VOWA jaarprijs. Dit alles betekent ook dat de geplande feestelijke bijeenkomst van VOWA geen doorgang vindt. Datzelfde geldt overigens voor alle nieuwjaarsbijeenkomsten van de aangesloten ondernemersverenigingen. Bijzonder jammer, maar soms zijn dingen onvermijdelijk.

Lockdown, een beperkte lockdown, een intelligente lockdown, hoe we de feestdagen zullen doorbrengen is bij het schrijven van deze bijdrage ongewis. Vaststaat dat de kerstdagen en de jaarwisseling gewoon doorgang vinden. Hoe? Wie het weet mag het zeggen. In kleine kring, met z’n tweetjes of met z’n viertjes, of toch in veel grote kring? En wel of niet op gepaste afstand? En zonder vuurwerk. Het enige dat mag knallen zijn de kurken van de champagneflessen. Houdt er rekening dat wij dan wel een beetje feest willen vieren, het virus heeft daar geen tijd.

Ik dank allen voor het vertrouwen, voor uw onvermoeibare leeshonger, voor de ruimte die Regio Zaken mij altijd heeft geboden, voor de fijne samenwerking met Jan en alleman en - ja natuurlijk – ik wens u allen mooie kerstdagen en een gezond 2021 toe.

Piet Hein Debets

Afbeelding
Purmerend krijgt een nieuw Broodfonds voor ondernemers Zakelijk 29 feb, 11:32
Hoe beheers jij jouw bedrijfsrisico's?
Help, paniek in de tent!: workshopavond bedrijfsrisico's van Netwerk Purmerend Zakelijk 28 feb, 10:01
Van links naar rechts: Ruud van der Kruijf, Caroline Wals, Saskia Wals en Richard van Alphen voor het station. Goed zichtbaar is de unieke houten constructie waarmee het project is opgebouwd.
Derde generatie Joh. de Vries opent aan Verzetslaan Avia XPress en Washking wasboxen Zakelijk 28 feb, 09:10
José van den Hurk: "Ik ben er trots op dat wij ook mensen die moeilijk bereikbaar zijn toch in aanraking laten komen met kunst en cultuur."
José van den Hurk neemt afscheid van Cultuurhuis Purmerend Cultuur 23 feb, 12:00
Afbeelding
Informatiebijeenkomst ondernemers versterking brug A7 bij Purmerend Nieuws 23 feb, 11:10
Nico Molenaar over Ronja Philips: 'Vers bloed in het bedrijf is goed en zeker met Ronja'.
Management Sligro voegt met Ronja Philips jeugdige flair toe Nieuws 23 feb, 10:00
Paul Kuijt: "We doen ook ons uiterste best om het onpersoonlijke van online verkoop persoonlijk te maken."
Pontman Schoenen: Voor de echte speciaalzaak is altijd plek Nieuws 22 feb, 16:00
Herstel van het viaduct gaat vijf maanden overlast geven.
Bereikbaarheidsplan A7 Purmerend vanaf 1 april Nieuws 22 feb, 15:00
Hugo van den Berg en Meindert Engberts in het lokaal.
Meindert Engberts: de ondernemer een half jaar voor de klas in Gerrit Rietveld Onderwijs 22 feb, 14:00
Nathalie en Gertjan in de multifunctionele gastenruimte met fraai uitzicht op de Beemster natuur.
Huize Leeghwater: ideale combinatie van natuur, spiritualiteit en verwennerij Nieuws 22 feb, 10:27
Hans Sal en zijn partner Sandra.
Hans Sal van Deitmers Mannenmode: Nooit bij de pakken neerzitten Nieuws 21 feb, 14:50
Marcel ten Brinke
"Ben jij IT-notaris? Kun je dan mijn laptop repareren?" Partnerbijdrage 21 feb, 11:18
Thierry van der Weide
Column VOWA: Nog meer A7 Column 21 feb, 11:00
Afbeelding
Column PRO: De kracht van gezamenlijke inspanningen Column 21 feb, 10:00
Steven Grevenstuk: "Wanneer de Tech Campus er komt zie ik hele goeie mogelijkheden om binnen die nieuwe opzet tot een vorm van samenwerking te komen."
Brok Decor: Champions League van de festivalaankleding Nieuws 20 feb, 16:00
Rachel Hayhoe
Column: Waarom duurt de afwikkeling van een nalatenschap zo lang? Column 20 feb, 13:35

Lees nu de laatste editie van jouw lokale Nieuwsblad