Bedrijfsbelangenvereniging Landsmeer (BVL) biedt vastgelopen ZZP’ers ‘omdenkcoaching’

Algemeen
Léon en Ellen willen de naam en doelstelling van de BVL waarmaken.
Léon en Ellen willen de naam en doelstelling van de BVL waarmaken. (Foto: Rodi Media/MvS)

Door Marcel van Stigt

LANDSMEER – De Bedrijfsbelangenvereniging Landsmeer (BVL) wil haar naam meer dan ooit waarmaken. ZZP’ers die door de coronamaatregelen vast zijn gelopen en geen uitweg zien biedt ze hulp. Niet door de knip te trekken, maar met coaching. Tijdens één-op-ééngesprekken met gelouterde ondernemers worden ze geïnspireerd om de regie weer in eigen hand te nemen en het coronaprobleem creatief op te lossen.

Een sportschoolhouder die een online fitnesstraining biedt. Een restauranthouder die maaltijden aan ouderen bezorgt. Een eigenaresse van een boetiek die een webshop opent. Zomaar wat voorbeelden van ondernemers die de coronacrisis niet vervloeken maar benutten om hun producten of diensten op een andere manier aan de man brengen.

Je moet hoe dan ook verder

Ondernemen vraagt soms om een lenige, creatieve geest. Want risico’s en tegenslagen zijn niet uit te sluiten en je moet hoe dan ook verder. En natuurlijk, niemand wordt blij van de coronacrisis en de ingrijpende beperkingen waarmee winkels en bedrijven te maken hebben. Maar er liggen ook kansen. Het glas kun je beschouwen als half leeg, maar ook als half vol. En wijlen wijsgeer Johan Cruijff – toch ook niet de eerste de beste – zei het ook al: “Elk nadeel heb zijn voordeel”.

Duwtje in de rug

Juist deze benadering heeft de Bedrijfsbelangenvereniging Landsmeer geïnspireerd om ZZP’ers die dreigen te verpieteren op weg te helpen. Niet met geld, maar met een duwtje in de rug. Zodat zij zelf het licht aan het eind van de donkere tunnel ontsteken, hun tot een waakvlammetje teruggebracht ondernemersvuur oppoken en laten flakkeren.

Voor de BVL is dit meteen een uitgelezen kans om het hardnekkige imago van borrelclub voor bedaagde heren van zich af te schudden en echt iets te gaan betekenen voor ondernemend Landsmeer – met name voor jonge ondernemers. Dat past met name in het plaatje dat Ellen Metgod voor ogen heeft. Toen zij voorzitter werd, liet ze direct een grote stofdoek wapperen. Met als gevolg dat er aansprekende activiteiten op de agenda kwamen te staan en de BVL interessanter werd voor nieuwe, jonge ondernemers.

Stem naar de gemeente

Maar ook onderstreepte ze de doelstelling, die bij de oprichting al in de statuten kwam te staan: samen een stem laten horen naar de gemeente. Daarom schuift ze eens in de drie maanden bij de gemeente aan om relevante zaken door te spreken.

“Nu gaan de gesprekken natuurlijk vooral over de coronacrisis”, zegt Ellen. “Ik heb al snel gevraagd: Wat gaan jullie voor de ondernemers doen? In december is er weer een gesprek geweest, met de twee wethouders en beleidsmedewerkers. Ik heb ervoor gewaarschuwd dat ZZP’ers het zwaar gaan krijgen. Wie als eenmanszaak staat geregistreerd kon een beroep doen op de TOZO-uitkering. Maar daarna doemt misschien een bijstandsuitkering op. Er zijn ook ZZP’ers die net zijn begonnen. Die krijgen ook niks, omdat ze niet kunnen aantonen hoeveel inkomsten ze door de coronacrisis gaan mislopen.”

Niet allemaal in het vizier

Reden genoeg voor de BVL om op te staan. Ellen: “Er zijn 1.400 bedrijven actief in Landsmeer, maar we hebben ze niet allemaal in het vizier. Ook weten we niet hoeveel hiervan ZZP’er zijn. Er zitten Landsmeerders tussen die noodgedwongen ondernemer zijn geworden. Er zijn ook ondernemers die vanwege de coronacrisis niet meer worden ingehuurd.”

Volgens penningmeester Léon van Riel bestaat er bij ZZP’ers veel behoefte aan contact. Zeker nu. “Veel ZZP’ers zitten op een eilandje en hebben geen idee hoe ze die berg rekeningen moeten betalen. Met één-op-ééncoaching willen we ze op weg helpen. Sparren met een ervaren ondernemer en zo op ideeën komen. Van de gebaande paden af, breder kijken. Een goede ondernemer schakelt door, denkt problemen om. Wij hebben gelouterde ondernemers die zelf tegenslagen hebben overwonnen. Onze leden hebben de expertise in huis.”

Neem contact op

Geïnteresseerd? Mail Ellen of Léon via info@bvl-landsmeer.nl. Dat mogen ook ondernemers uit de wijde omtrek zijn. Er volgt eerst een kennismakingsgesprek en daarna een koppeling met een coach. Het is meteen mogelijk lid te worden van de BVL. Het eerste jaar is gratis.

Afbeelding
Purmerend krijgt een nieuw Broodfonds voor ondernemers Zakelijk 29 feb, 11:32
Hoe beheers jij jouw bedrijfsrisico's?
Help, paniek in de tent!: workshopavond bedrijfsrisico's van Netwerk Purmerend Zakelijk 28 feb, 10:01
Van links naar rechts: Ruud van der Kruijf, Caroline Wals, Saskia Wals en Richard van Alphen voor het station. Goed zichtbaar is de unieke houten constructie waarmee het project is opgebouwd.
Derde generatie Joh. de Vries opent aan Verzetslaan Avia XPress en Washking wasboxen Zakelijk 28 feb, 09:10
José van den Hurk: "Ik ben er trots op dat wij ook mensen die moeilijk bereikbaar zijn toch in aanraking laten komen met kunst en cultuur."
José van den Hurk neemt afscheid van Cultuurhuis Purmerend Cultuur 23 feb, 12:00
Afbeelding
Informatiebijeenkomst ondernemers versterking brug A7 bij Purmerend Nieuws 23 feb, 11:10
Nico Molenaar over Ronja Philips: 'Vers bloed in het bedrijf is goed en zeker met Ronja'.
Management Sligro voegt met Ronja Philips jeugdige flair toe Nieuws 23 feb, 10:00
Paul Kuijt: "We doen ook ons uiterste best om het onpersoonlijke van online verkoop persoonlijk te maken."
Pontman Schoenen: Voor de echte speciaalzaak is altijd plek Nieuws 22 feb, 16:00
Herstel van het viaduct gaat vijf maanden overlast geven.
Bereikbaarheidsplan A7 Purmerend vanaf 1 april Nieuws 22 feb, 15:00
Hugo van den Berg en Meindert Engberts in het lokaal.
Meindert Engberts: de ondernemer een half jaar voor de klas in Gerrit Rietveld Onderwijs 22 feb, 14:00
Nathalie en Gertjan in de multifunctionele gastenruimte met fraai uitzicht op de Beemster natuur.
Huize Leeghwater: ideale combinatie van natuur, spiritualiteit en verwennerij Nieuws 22 feb, 10:27
Hans Sal en zijn partner Sandra.
Hans Sal van Deitmers Mannenmode: Nooit bij de pakken neerzitten Nieuws 21 feb, 14:50
Marcel ten Brinke
"Ben jij IT-notaris? Kun je dan mijn laptop repareren?" Partnerbijdrage 21 feb, 11:18
Thierry van der Weide
Column VOWA: Nog meer A7 Column 21 feb, 11:00
Afbeelding
Column PRO: De kracht van gezamenlijke inspanningen Column 21 feb, 10:00
Steven Grevenstuk: "Wanneer de Tech Campus er komt zie ik hele goeie mogelijkheden om binnen die nieuwe opzet tot een vorm van samenwerking te komen."
Brok Decor: Champions League van de festivalaankleding Nieuws 20 feb, 16:00
Rachel Hayhoe
Column: Waarom duurt de afwikkeling van een nalatenschap zo lang? Column 20 feb, 13:35

Lees nu de laatste editie van jouw lokale Nieuwsblad