‘Vooruit denken en kansen pakken’

Algemeen
Hesseling startte een webwinkel voor particulieren. Op de foto Barry van Leeuwen.
Hesseling startte een webwinkel voor particulieren. Op de foto Barry van Leeuwen. ((Foto:aangeleverd))

Iedere ondernemer heeft afgelopen jaar een eigen manier van werken met het coronavirus moeten vinden. Maar als je nét een groter bedrijfspand hebt laten bouwen om je levering aan juíst de horecasector op te schalen, komt het virus op een wel heel onhandig moment. Theo Knook, directeur van Knook AGF, en Barry van Leeuwen, eigenaar van Hesseling Vlees, blijven positief gestemd.

“Ondernemen is niet in die put blijven zitten maar vooruit denken en kansen pakken”, zegt Theo Knook. “Tijdens de bouw van het nieuwe pand op Baanstee Noord kwam ik in contact met adviseurs die ook bij andere snijbedrijven over de vloer komen. Zo hoorde ik dat Albert Heijn tijdens de hamsterwoede de lege schappen niet gevuld kreeg vanwege een tekort aan snijcapaciteit. Wij hadden net afgeschaald om kosten te besparen maar we sprongen in dat gat.” Die 10 dagen knallen hebben achteraf meer opgeleverd dan verwacht; Knook is nu vaste leverancier van gesneden groenten aan de supermarktketen voor hun nieuwe lijn ambachtelijke versmaaltijden.

Particuliere markt

Bij horecaslager Hesseling Vlees lag het idee om uit te breiden naar de particuliere markt al klaar. Het idee was vanwege de verhuizing naar nieuwbouw op Baanstee Noord in de ijskast gezet. De oudste slagerij van Nederland was - ondanks nul omzet - niet van plan om na 235 jaar het bijltje erbij neer te gooien, en startte een webwinkel voor particulieren. Binnen een dag was het werkend. “Ik kan me niet meer voorstellen dat we dat voor elkaar hebben gekregen,” zegt Barry van Leeuwen, eigenaar van Hesseling Vlees. Iedereen deed wat hij kon; de stagiaire bereikte het publiek via social media, bij gebrek aan iDeal stuurden we handmatig betaalverzoekjes.”

Bezorgservice

Ook Knook AGF is een webwinkel met bezorgservice gestart. “We zagen dat particulieren meer met gezondere voeding bezig waren terwijl het voor hen lastig was aan goede producten te komen. Onze core business blijft vers panklaar snijden, dus daar zagen we een mogelijkheid. Met de lokale kwaliteitsproducten op het Versplatform Purmerend betrekken we de lokale bakker maar ook tuinders en zelfs de plaatselijke restaurants. Winst is ook hier dat er een wisselwerking uit voortkomt: de bakker koopt gesneden groenten voor zijn broodjes, de sambalmaker neemt geschilde appels af en wij promoten de restaurants via onze pakketten.”

Sterker uit de strijd

Inmiddels zijn er personeelsadvertenties geplaatst en mag Knook AGF denken aan een tweede locatie, de huidige is weer volledig nodig voor levering aan de groothandel en horeca. Ook Hesseling komt deels sterker uit de strijd. “De maatregelen hebben ons stabiliteit opgeleverd door in de toekomst niet volledig afhankelijk te zijn van horeca.” Van Leeuwen heeft tijdens de gedwongen stilstand veel gesprekken gevoerd met zijn team, ook 1 op 1 en dat heeft visie opgeleverd. “Daar waren we anders nooit aan toegekomen.”

Certificering

Hesseling Vlees heeft in dit verliesgevende jaar zelfs geïnvesteerd. In een certificering voor online supermarkt en om een pick-up point en slagerswinkel in het pand te bouwen. “Voor advies konden we terecht bij Marco Hijstee van het serviceteam Baanstee Noord. We kennen hem omdat hij heeft geholpen met de komst naar dit bedrijventerrein en hij was één van de eerste die afgelopen maart voor de deur stond om te horen hoe het ging. Dat wordt gewaardeerd.”

Winst is de wisselwerking die voortkomt uit nieuwe samenwerkings-vormen

Extra ondersteuning

Om ondernemers extra te kunnen ondersteunen kunnen ondernemers terecht bij het Ondernemersloket. Tim Mars is per 15 maart werkzaam als adviseur zelfstandig ondernemers:. Bij hem kunnen ondernemers uit Purmerend én Beemster terecht met al hun vragen over ondernemen in coronatijd. Een uitgebreid interview met Tim leest u elders in dit magazine. Of kijk op www.purmerend.nl/informatie-voor-ondernemers.

Nico Visser startte op 1 januari van dit jaar zijn adviesburo in glas. Het object van glas op de voorgrond symboliseert 'een kei van een glasadviseur'.
Nico Visser: Een kei van een glasadviseur Algemeen 12 apr, 13:00
Gijs en Esther Sterk zijn de nieuwe eigenaren van Glashandel Nico Visser.
Nieuwe eigenaren voor Glashandel Nico Visser Ondernemen 12 apr, 11:00
Eigenaar Gertjan de Wolf (rechts) en bedrijfsleider Bas Mooij.
Fraay Coatings, dé ultieme probleemoplosser voor bouw, industrie en automotive Ondernemen 12 apr, 10:00
Lydia de Vries
Van Vlierden caravans: gegarandeerd veilig op weg Ondernemen 12 apr, 09:00
Rachel Hayhoe
Column: Problemen bij de afwikkeling van een nalatenschap - I Column 11 apr, 16:15
Toine Rohner demonstreert de robot-hond.
Twaanlab's 'Leren in de Stad': brug tussen ICT/onderwijs en bedrijfsleven Onderwijs 11 apr, 16:00
Kees en Dirk staan samen aan het roer van Cees Jonk.
Garage Transportbedrijf Cees Jonk Zn: bij nacht en ontij paraat Ondernemen 11 apr, 14:00
Sam en Rien de Wolf delen dezelfde gedrevenheid.
Outdoorspecialist Rien de Wolf al aardig gewend in Purmerend en klaar voor nieuwe avonturen Ondernemen 11 apr, 12:00
Vormgeefster Cynthia Schippers, PRO:-voorzitter Henry Wassink, Daniëlle Woudstra van VISIT Beemster en wethouder Mario Hegger.
Marketingmachine Werelderfgoed Beemster draait op volle toeren Cultuur 11 apr, 11:00
Saskia (links) en Caroline Wals aan de pomp.
Levenswerk Joh. de Vries met succes voortgezet aan Verzetslaan Algemeen 11 apr, 10:00
Karin Kuin overhandigt de cheque aan Thierry.
VOWA: Oproep voor goede ideeën! Column 10 apr, 17:00
Piet Hein Debets, Jaap Sluis en Henry Wassink zetten alle voordelen van de NV Purmerend eens goed op een rij.
Ondernemerstalkshow NV Purmerend kan steuntje in de rug gebruiken Evenement 10 apr, 16:00
De ene stand op Waterland Culinair stond er nog mooier bij dan de ander.
Sligro scoort met Waterland Culinair en Ladies Night Evenement 10 apr, 14:00