Aanhoudende discussie: is Kom A7 nou landelijk of stedelijk?

Algemeen
Nieuw ontwerp van het beoogde hotel.
Nieuw ontwerp van het beoogde hotel. ((Foto: Architectenbureau Van den Hoeven B.V.))

Het is allang geen nieuws meer dat voor- en tegenstanders over elkaar heen buitelen om hun gelijk te halen bij de totstandkoming van nieuwbouwprojecten. In dat opzicht verschilt de ontwikkeling van het gebied Kom A7 (Beusebos) niet van andere projecten. Voorstanders van groen willen dat die kleur het liefst tot in de finesses wordt doorgevoerd. Anderen zien uitgelezen kansen om het gebied te upgraden met de komst van onder andere een hotel. Dat laatste blijft de grote wens van de gemeente Purmerend en Jan Matser, eigenaar van enkele Van der Valk-hotels. De vraag is nu: is het gebied Kom A7 landelijk gebied, zoals Gedeputeerde Staten (GS) van Noord-Holland meent. Of is het stedelijk gebied en ligt de invulling van het gebied op het bordje van de gemeente Purmerend?

Wethouder Mario Hegger is helder hierover. “Wij vinden dat het stedelijk gebied is en er dus ontwikkeld mag worden. Haaks daarop is de uitspraak van GS, die zegt dat het landelijk gebied is en dat er dus niet te hoog gebouwd mag worden. Maar wat is hoog als je enkele honderden meters verderop het gebouw van Heel Europa ziet. Me dunkt dat dat hoog is”, aldus Hegger, die namens de gemeente al enkele jaren met hoteleigenaar Matser in gesprek is om in het gebied Kom A7 een Van der Valk-hotel te ontwikkelen.

Procedure

De verschillen tussen beide overheden hebben te maken met de procedure van de Provincie, die het plan eerst heeft besproken in de interne Adviescommissie Ruimtelijke Kwaliteit (ARK), om het vervolgens door te verwijzen naar de provinciale Adviescommissie Ruimtelijke Ordening (ARO). Met alle gevolgen van dien, want deze oordeelde dat het plan moet worden aangepast aan de hand van het advies van de commissie ARO.

Mario Hegger informeerde de raad vorige maand dat niet kon worden opgemaakt of het advies in GS was besproken. En dat niet kon worden opgemaakt dat dit een reactie namens Gedeputeerde Staten zou zijn. “Dat was voor ons als college aanleiding om nader onderzoek te doen naar de gevolgen van de aanwijzing tot Landelijk gebied en hoe om te gaan met het door de ARO gegeven advies”, aldus de wethouder.

Positief gesprek

In een gesprek met Gedeputeerde Cees Loggen werd duidelijk dat GS nog steeds positief staat tegenover de komst van een hotel in het Kom A7-gebied, maar nu op voorwaarde dat afdoende wordt gereageerd op de opmerkingen in het advies van de commissie ARO. “Wij hebben gemeld dat we de Kom A7 nog steeds beschouwen als bestaand stedelijk gebied en dat we overwegen om verder te gaan met het bouwplan van Jan Matser. Uiteraard zal daarbij vanuit het oogpunt van goede ruimtelijke ordening voldaan worden aan de toepasselijke wet- en regelgeving voor het planologisch mogelijk uitwerken van een ontwikkeling in bestaand stedelijk gebied, waaronder de Wet natuurbescherming”, zo laat Hegger de raad weten.

Hotelier Matser wil dat de gemeente eerst de bestemmingsplanprocedure begint en pas daarna een aanvraag voor een omgevingsvergunning indienen. Dat neemt naar verwachting zo’n drie jaar in beslag. Los van de coronacrisis vindt Matser dit niet al te bezwaarlijk omdat hij het hotel als een investering voor de lange termijn beschouwt. Hij geeft de voorkeur aan een zorgvuldig planproces.

Het college respecteert de visie van Matser en gaat nu zo snel mogelijk starten met de bestemmingsprocedure. “Ons standpunt is dat de initiatiefnemer het bouwplan voor het hotel niet hoeft aan te passen naar aanleiding van de reactie van de commissie ARO en de provincie. Met het oog op het vraagstuk is Kom A7 nou landelijk- of stedelijk gebied moeten enkele zaken nog worden aangepast en verder uitgewerkt”, meldt Mario Hegger.

De bedoeling was om het bestemmingsplan in mei of juni aanstaande aan de raad voor te leggen, echter door de ambtelijke provinciale molen kan dit niet meer gehaald worden. Volgens Hegger moet september haalbaar zijn. Daarna zal het college in dezelfde raadsvergadering het voorstel voor het realiseren van het natuur-, recreatie- en wandelbos conform het schetsontwerp van Vista landschapsarchitecten bespreken en ter vaststelling aanbieden. Wat rest is een beroepstermijn van zes weken. Het zou zomaar kunnen dat het een jaar of langer duurt voordat de beroepen afgehandeld zijn en er duidelijkheid is.

Optimistisch over afloop

Wethouder Mario Hegger blijft optimistisch over een goede afloop en staat nog steeds vierkant achter zijn eerdere argumenten dat een hotel op die plek van meerwaarde is voor Purmerend en omgeving. ‘Het geeft meerwaarde aan de stad en is goed voor de werkgelegenheid. Daarnaast biedt het ontwikkelingskansen voor de stad.”

Rondom het hotel komt veel met groen en diverse waterpartijen.
Linda Kramer
"Cijfers worden pas leuk als je ze begrijpt" Ondernemen 12 apr, 14:00
Nico Visser startte op 1 januari van dit jaar zijn adviesburo in glas. Het object van glas op de voorgrond symboliseert 'een kei van een glasadviseur'.
Nico Visser: Een kei van een glasadviseur Algemeen 12 apr, 13:00
Gijs en Esther Sterk zijn de nieuwe eigenaren van Glashandel Nico Visser.
Nieuwe eigenaren voor Glashandel Nico Visser Ondernemen 12 apr, 11:00
Eigenaar Gertjan de Wolf (rechts) en bedrijfsleider Bas Mooij.
Fraay Coatings, dé ultieme probleemoplosser voor bouw, industrie en automotive Ondernemen 12 apr, 10:00
Lydia de Vries
Van Vlierden caravans: gegarandeerd veilig op weg Ondernemen 12 apr, 09:00
Rachel Hayhoe
Column: Problemen bij de afwikkeling van een nalatenschap - I Column 11 apr, 16:15
Toine Rohner demonstreert de robot-hond.
Twaanlab's 'Leren in de Stad': brug tussen ICT/onderwijs en bedrijfsleven Onderwijs 11 apr, 16:00
Kees en Dirk staan samen aan het roer van Cees Jonk.
Garage Transportbedrijf Cees Jonk Zn: bij nacht en ontij paraat Ondernemen 11 apr, 14:00
Sam en Rien de Wolf delen dezelfde gedrevenheid.
Outdoorspecialist Rien de Wolf al aardig gewend in Purmerend en klaar voor nieuwe avonturen Ondernemen 11 apr, 12:00
Vormgeefster Cynthia Schippers, PRO:-voorzitter Henry Wassink, Daniëlle Woudstra van VISIT Beemster en wethouder Mario Hegger.
Marketingmachine Werelderfgoed Beemster draait op volle toeren Cultuur 11 apr, 11:00
Saskia (links) en Caroline Wals aan de pomp.
Levenswerk Joh. de Vries met succes voortgezet aan Verzetslaan Algemeen 11 apr, 10:00
Karin Kuin overhandigt de cheque aan Thierry.
VOWA: Oproep voor goede ideeën! Column 10 apr, 17:00
Piet Hein Debets, Jaap Sluis en Henry Wassink zetten alle voordelen van de NV Purmerend eens goed op een rij.
Ondernemerstalkshow NV Purmerend kan steuntje in de rug gebruiken Evenement 10 apr, 16:00