Ondernemersloket zet vol in op ondersteuning aan ondernemers

Algemeen
Afbeelding
Nancy Burrie en Tim Mars: "Al kunnen wij niet alles oplossen, het is al veel waard voor een ondernemer wanneer er geluisterd wordt. (Foto: Els Broers)

Het water staat veel ondernemers inmiddels tot aan de lippen. Begin dit jaar gaf het Rijk de gemeenten meer verantwoordelijkheden richting ondernemers op het gebied van schuldhulpverlening en heroriëntatie. De gemeente Purmerend nam een jaar geleden al het initiatief het Ondernemersloket op te starten, om ondernemers van advies te voorzien rond de coronamaatregelen. Omdat de financiële gevolgen van de coronacrisis nu hun tol gaan eisen zit hier sinds 1 maart een compleet team achter waaronder, met Tim Mars, een adviseur zelfstandig ondernemers. “Laat het niet kwart over 12 worden”, is de boodschap. “Trek op tijd aan de bel om te voorkomen dat problemen groter worden.”

Het Ondernemersloket is er om de weg te wijzen in de vele verschillende en wisselende regelingen, om te sparren en om mee te denken bij problemen. Hierbij kunnen door de samenwerking met verschillende partijen ook daadwerkelijk stappen worden gezet. De stap naar hulp is voor ondernemers echter niet altijd gemakkelijk. Tim begrijpt dat als geen ander, hij was zelf tot maart jarenlang zelfstandig ondernemer. “Bij ondernemers zit veel emotie, en ook wel ego. Je onderneming is eigenlijk een verlengstuk van jezelf. Al kunnen wij niet alles oplossen, het is al veel waard voor een ondernemer dat hij aandacht krijgt, dat er iemand luistert en meedenkt. We beseffen ook dat veel ondernemers het Ondernemersloket nog niet kennen, daar willen we ook aan werken”, zegt Tim. Dat doet hij samen met zijn Ondernemersloket-collega’s Monique Molenaar en Nancy Burrie, beleidsmedewerker Participatie, aangevuld door onderneemster Monique Lindner, die sinds kort ook het team versterkt

Hier vind je iemand die naast je staat, je begeleidt en eerlijk is

Van belang is dat bij het Ondernemersloket de ondernemers tegenover iemand komen te zitten met een ondernemerspet op, geen ambtenarenpet. Nancy: “Iemand die naast je staat, je begeleidt, eerlijk is en ook zegt wat je misschien niet wil horen. Wij werken indien nodig intern samen met schuldhulpverlening, maar ook met economische zaken, team belastingen en daarnaast met Haltewerk voor de TOZO en BBZ (Besluit Bijstandsregeling Zelfstandigen) en met het Ondernemersklankbord en Over Rood (voor financieel advies en ondersteuning). Ondernemers hoeven echt niet meer allemaal loketjes af, ze bellen gewoon naar het Ondernemersloket en wij zorgen dat ze op de juiste plek komen. Soms wil iemand ook gewoon even sparren, ook dat kan hier. Als ze maar weten dat we er zijn als gemeente om ze te ondersteunen.”

Voortvarende actie

Wat Tim signaleert aan instrumenten die nodig zijn, giet Nancy in beleid. “Vanuit Participatie is de opdracht om te voorkomen dat mensen in een uitzichtloze situatie terechtkomen, om te zorgen dat ze op de arbeidsmarkt blijven. Wat daarvoor nodig is, moet goed worden ingericht. Purmerend is hierin voortvarend , vergeleken met de meeste andere gemeenten.”

De overheidssteun heeft ook veel mensen niet geholpen. Veel ondernemers vallen tussen wal en schip

Omdat er miljarden zijn uitgetrokken voor steunpakketten, denkt men al snel dat je als ondernemer niet moet zeuren. Nancy: “Maar die steun heeft ook veel mensen niet geholpen. Veel ondernemers vallen tussen wal en schip. Wij kijken wat we voor ze kunnen doen. Bovendien zijn de regelingen eindig. Als de ondersteuning straks stopt wil dat nog niet zeggen dat je dan je business weer op orde hebt. Is dat niet het geval dan kun je beter anticiperen op de toekomst, kijken naar de lange termijn.”

“Dat anticiperen zien we heel breed; het kan in sommige gevallen beter zijn om je bedrijf te beëindigen , er kan omscholing nodig zijn, of gekeken worden naar (tijdelijk) ander werk. Het Ondernemersloket bied daar begeleiding in. Waarbij de ondernemer er wel zijn eigen verantwoordelijkheid moet nemen. Wij kijken in onze netwerken naar de mogelijkheden. Dat wordt één van de taken van Tim.”

Taboe eraf

“Het lijkt iets heel definitiefs”, valt Tim bij. “Van loondienst naar ondernemerschap is het alsof je nooit meer terug kan. Andersom komt vaak over als een degradatie, dat je weer in loondienst moet. Maar dat zit helemaal tussen je oren. Ik heb ook die keus gemaakt (Tim was franchisenemer bij netwerkorganisatie BNI. red). Ik leg dat ook uit aan mensen: ik kies voor mezelf en mijn gezin, er moet brood op de plank. Het taboe hieromheen moet er een keer af nu.”

Voorkomen dat een situatie erger wordt

Sinds kort is ook de samenwerking gestart met het Ondernemersklankbord. Deze organisatie helpt ondernemers normaal gesproken in een begeleidingstraject van een halfjaar, maar nu is er een ‘flitstraject’ opgezet van twee weken. Nancy: “Dat halfjaar duurt voor sommige ondernemers nu te lang. Dus OKB doet in twee weken een quickscan. Daarin werken ze met de ondernemer alles door en kijken of het loont om door te gaan met het bedrijf of het beter is te stoppen, of doorgaan op een andere manier. Na die twee weken pakt het Ondernemersloket het weer op en zet de vervolgstappen met de ondernemer. Net zo lang tot diegene is geholpen of weer verder kan.”

Als je in jouw branche een enorme tik hebt gehad moet je wellicht toch je businessmodel veranderen

Het klinkt allemaal drastisch, maar de tijden zijn er ook naar. “Zo’n coronacrisis zet alles vreselijk onder druk”, zegt Tim. “Iedereen moet keuzes maken. Ik ken ook ondernemers die het fantastisch hebben gedaan vorig jaar. Maar als je in jouw branche een enorme tik hebt gehad, dan moet je wellicht toch bezig om je businessmodel te veranderen. Ik heb deze gesprekken ook wel met mijn leden van BNI gehad. Ik merkte daar hoe fijn men het vond om met andere ondernemers te praten. Je kunt luisteren, tips geven, koppelen. In feite doe ik nu hetzelfde, maar zonder het commerciële oogpunt. Ook mijn bedrijf heeft tikken gehad en ik was om me heen aan het kijken naar ander werk, toen ik op deze vacature stuitte. Al was ik er nog niet helemaal uit wat ik wilde doen, de vacature adviseur zelfstandig ondernemers liet me niet meer los zodat ik er uiteindelijk toch op afstapte. Maar niet iedereen is op het punt dat ze willen horen dat ze beter iets anders kunnen gaan doen. Ondernemers willen hun bedrijf nog proberen te redden.”

Enquête

Nancy: “Maar wij willen voorkomen dat een situatie erger wordt. Dat mensen in de bijstand terechtkomen. En TOZO is tenslotte ook een vorm van bijstand. Dat houdt een keer op, en hoe moet je dan verder? Mensen zitten soms echt in zware problemen. We hebben er onlangs een enquête uitgedaan naar ondernemers waarin ook gevraagd werd of ze contact willen met de gemeente. Daar hebben we enorm veel reacties op gehad. We merken dat ondernemers echt dankbaar zijn en soms zelfs verrast als wij ze bellen. En hoe superfijn het is dat er naar ze geluisterd wordt. Zij komen uit veel verschillende branches, veel uit de taxiwereld, maar bijvoorbeeld ook kappers en ondernemers in de reis- en evenementenbranche.”

Ondernemers vinden het superfijn dat er naar ze wordt geluistererd

Hulpvraag uitgesteld

De onzekerheid van afgelopen jaar tot nu, met steeds wisselende maatregelen, zorgde ervoor dat ondernemers lang niet wisten waar ze aan toe waren. Tim: “Mensen hebben een hulpvraag vaak uitgesteld. Eerst denk je, dit duurt een paar maanden, na die paar maanden denk je, het duurt tot het najaar, daarna wordt het volgend jaar, en daar zit je inmiddels al in en het kan nog wel een jaar duren. Situaties worden alleen maar dramatischer. Ik wil heel graag dat ondernemers hierover gaan praten met elkaar en met ons. Heb het erover met experts. En het is niets om je voor te schamen, dat mag ook wel zwart op wit. Zelfs de meest succesvolle ondernemers gaan hiervan ondersteboven. Dus praat erover. Of er nu wel of niet direct een oplossing is. Ook en juist als het niet goed gaat. Je kunt er altijd van leren of verder ontwikkelen.”

Nieuwsbrief en informatie

De gemeente brengt een tweewekelijkse Nieuwsbrief Werken en Ondernemen uit waarop ondernemers zich kunnen abonneren: met tips en de laatste ontwikkelingen. Inschrijven voor de nieuwsbrief kan op www.purmerend.nl/ondernemersloket.

Het Ondernemersloket is te bereiken op: (0299) 452 400 of via ondernemersloket@purmerend.nl

https://www.purmerend.nl/ondernemersloket

Afbeelding
Purmerend krijgt een nieuw Broodfonds voor ondernemers Zakelijk 29 feb, 11:32
Hoe beheers jij jouw bedrijfsrisico's?
Help, paniek in de tent!: workshopavond bedrijfsrisico's van Netwerk Purmerend Zakelijk 28 feb, 10:01
Van links naar rechts: Ruud van der Kruijf, Caroline Wals, Saskia Wals en Richard van Alphen voor het station. Goed zichtbaar is de unieke houten constructie waarmee het project is opgebouwd.
Derde generatie Joh. de Vries opent aan Verzetslaan Avia XPress en Washking wasboxen Zakelijk 28 feb, 09:10
José van den Hurk: "Ik ben er trots op dat wij ook mensen die moeilijk bereikbaar zijn toch in aanraking laten komen met kunst en cultuur."
José van den Hurk neemt afscheid van Cultuurhuis Purmerend Cultuur 23 feb, 12:00
Afbeelding
Informatiebijeenkomst ondernemers versterking brug A7 bij Purmerend Nieuws 23 feb, 11:10
Nico Molenaar over Ronja Philips: 'Vers bloed in het bedrijf is goed en zeker met Ronja'.
Management Sligro voegt met Ronja Philips jeugdige flair toe Nieuws 23 feb, 10:00
Paul Kuijt: "We doen ook ons uiterste best om het onpersoonlijke van online verkoop persoonlijk te maken."
Pontman Schoenen: Voor de echte speciaalzaak is altijd plek Nieuws 22 feb, 16:00
Herstel van het viaduct gaat vijf maanden overlast geven.
Bereikbaarheidsplan A7 Purmerend vanaf 1 april Nieuws 22 feb, 15:00
Hugo van den Berg en Meindert Engberts in het lokaal.
Meindert Engberts: de ondernemer een half jaar voor de klas in Gerrit Rietveld Onderwijs 22 feb, 14:00
Nathalie en Gertjan in de multifunctionele gastenruimte met fraai uitzicht op de Beemster natuur.
Huize Leeghwater: ideale combinatie van natuur, spiritualiteit en verwennerij Nieuws 22 feb, 10:27
Hans Sal en zijn partner Sandra.
Hans Sal van Deitmers Mannenmode: Nooit bij de pakken neerzitten Nieuws 21 feb, 14:50
Marcel ten Brinke
"Ben jij IT-notaris? Kun je dan mijn laptop repareren?" Partnerbijdrage 21 feb, 11:18
Thierry van der Weide
Column VOWA: Nog meer A7 Column 21 feb, 11:00
Afbeelding
Column PRO: De kracht van gezamenlijke inspanningen Column 21 feb, 10:00
Steven Grevenstuk: "Wanneer de Tech Campus er komt zie ik hele goeie mogelijkheden om binnen die nieuwe opzet tot een vorm van samenwerking te komen."
Brok Decor: Champions League van de festivalaankleding Nieuws 20 feb, 16:00
Rachel Hayhoe
Column: Waarom duurt de afwikkeling van een nalatenschap zo lang? Column 20 feb, 13:35

Lees nu de laatste editie van jouw lokale Nieuwsblad