Gasten steken De Bonte Koe een (financieel) hart onder de riem

Algemeen
Huub en Linda Arents.
Huub en Linda Arents. (Foto: Rodi Media/NV)

De harde lockdown is vooralsnog voorbij voor de horeca, maar met alleen de terrassen open is het door beperkte plek en de afhankelijkheid van het weer nog steeds lastig ondernemen. Niet iedereen kan zich voorstellen hoe het is om zo’n lange periode door te komen zonder inkomsten, waarbij wel alle kosten doorlopen. Anderen wel, en daarom gaf een aantal vaste gasten van Biercafé de Bonte Koe een paar maanden geleden obligaties uit om de geliefde stamplek door de laatste maanden van de lockdown te helpen. Als je gasten opeens echt je familie blijken, dan heb je het als horeca-ondernemer toch niet slecht gedaan… Huub en Linda Arents waren er totaal door overrompeld.

“Ik zat er in het begin heel raar in. Ik begreep er niet zoveel van”, blikt Linda terug. “Wat is het precies, hoe zit het? In eerste instantie dacht ik dat het een soort bedelen was, dat wil ik helemaal absoluut niet! Niet bedelen, geen inzamelingsacties etc. Maar ze legden het me heel goed uit en toen begreep ik dat dit anders in elkaar zat.”

De obligatie is in de basis gewoon een lening die in tien jaar moet worden terugbetaald. “Het doel was een bedrag op te halen ter overbrugging van de laatste maanden, niet om zoveel mogelijk op halen”, licht Erik Terpstra, één van de initiatiefnemers toe. “We hebben ze daarom alleen verspreid onder de vaste gasten. Het was onvoorstelbaar hoeveel mensen, ook van de bier- en whiskeygroep, in actie kwamen en geld overmaakten voor één of meer obligaties. De obligaties, belangeloos gedrukt door Erik Leemhuis van Imago Print, kostten 100 euro per stuk, ze zijn aan toonder, en de kopers vangen er geen rente op maar ontvangen het geld binnen tien jaar terug. Elk jaar in juni wordt er een aantal nummers uitgeloot voor terugbetaling.”

Paar maanden door

“Dankzij deze obligaties hebben wij het nog een paar maanden langer kunnen uitzingen”, benadrukt Huub. “De lockdown duurde natuurlijk langer dan we dachten. Dan zit je op een gegeven moment wel aan het eind van je financiële mogelijkheden, en je weet niet hoeveel langer het gaat duren. We stonden al op het punt om voor dat laatste stuk weer bij familie aan te kloppen voor extra financiering en ruimte.”

Ze hóeven het niet te doen, het is hartstikke bijzonder!

Begripvol

Dat er genoeg vaste gasten zijn die denken ‘laat maar zitten’, werd al snel duidelijk toen een aantal obligaties werd teruggegeven aan Linda en Huub. Maar niet iedereen is zo begripvol. Huub: “Er zijn ook mensen die je raar aankijken en zeggen; je krijgt toch steun? Dat zijn mooie verhalen. Maar die steun dekt amper 60% van je kosten. Wanneer je alle bedrijfs- en personeelskosten hebt betaald blijft er nog maar weinig over voor de rest, zoals je eigen inkomen. Of ze vinden dat je vlees op je botten moet hebben. Dat hadden we ook, tot we een paar jaar geleden dit pand kochten en daar al ons geld in stopten. Maar geloof me, of je nu een huur- of koophuis hebt, en al je lasten betaald moeten worden terwijl er geen cent meer binnenkomt, dan ben je er snel doorheen.”

Buikpijn

“Terwijl je er alles aan doet”, vult Linda aan. “Met de afhaalmenu’s, bierpakketten, wijnpakkettten, proeverijen, etc. maar het is gewoon niet genoeg. Daarom zijn we heel blij dat deze actie op touw is gezet. En op zo’n mooie manier met mooie afbetaalregeling. Zonder dit geld zouden we met enorm veel buikpijn zitten nu we weer deels open kunnen. Je moet nu zoveel bestellingen doen, maar hoe moet je het afrekenen als je niets meer hebt?”

Tekst loopt door onder afbeelding


Foto: aangeleverd

Groot onderhoud

Nu kon Huub dan de laatste twee fusten Guinness in Nederland op de kop tikken, en ook de andere biertanks alsmede de wijnrekken zijn gevuld. Ze zijn er klaar voor. Sterker nog; meer dan anders. Want ze hebben niet stilgezeten tijdens de lockdown. Met werkweken van 80 uur of meer is er weinig tijd voor onderhoud. Dit was het moment dus om De Bonte Koe terug brengen in de details van het begin zoals ze al een poosje voor ogen hadden. Zo kwam het mooie schilderij van de Dam in Edam weer achter de toog tevoorschijn. En ook het originele groen van de toog is hersteld, de vloer is geschuurd, de lambrisering bijgewerkt.

That’s what friends are for

En zo is er weer de ‘oude’ Bonte Koe. Gesterkt alleen door de wetenschap van vele vaste en trouwe gasten die dit stukje thuis niet willen missen en graag bijdragen aan het in stand houden ervan. Die grif de bierpakketten en cadeaubonnen afnamen tijdens de lockdown. “En daarna op het terras zaten en bij afrekenen zeiden, verscheur die cadeaubon, ik betaal gewoon. En die nu die obligaties kopen. Dat zegt iets over onze gasten, en de goodwill die De Bonte Koe heeft. Want ze hóeven het niet te doen, het is hartstikke bijzonder”, besluiten Huub en Linda.

That’s what friends are for. Tenslotte luidt het gezegde: ‘Je moet niet voor de lol naar het café gaan, maar voor je leven.’

Lydia de Vries
Van Vlierden caravans: gegarandeerd veilig op weg Ondernemen 12 apr, 09:00
Rachel Hayhoe
Column: Problemen bij de afwikkeling van een nalatenschap - I Column 11 apr, 16:15
Toine Rohner demonstreert de robot-hond.
Twaanlab's 'Leren in de Stad': brug tussen ICT/onderwijs en bedrijfsleven Onderwijs 11 apr, 16:00
Kees en Dirk staan samen aan het roer van Cees Jonk.
Garage Transportbedrijf Cees Jonk Zn: bij nacht en ontij paraat Ondernemen 11 apr, 14:00
Sam en Rien de Wolf delen dezelfde gedrevenheid.
Outdoorspecialist Rien de Wolf al aardig gewend in Purmerend en klaar voor nieuwe avonturen Ondernemen 11 apr, 12:00
Vormgeefster Cynthia Schippers, PRO:-voorzitter Henry Wassink, Daniëlle Woudstra van VISIT Beemster en wethouder Mario Hegger.
Marketingmachine Werelderfgoed Beemster draait op volle toeren Cultuur 11 apr, 11:00
Saskia (links) en Caroline Wals aan de pomp.
Levenswerk Joh. de Vries met succes voortgezet aan Verzetslaan Algemeen 11 apr, 10:00
Karin Kuin overhandigt de cheque aan Thierry.
VOWA: Oproep voor goede ideeën! Column 10 apr, 17:00
Piet Hein Debets, Jaap Sluis en Henry Wassink zetten alle voordelen van de NV Purmerend eens goed op een rij.
Ondernemerstalkshow NV Purmerend kan steuntje in de rug gebruiken Evenement 10 apr, 16:00
De ene stand op Waterland Culinair stond er nog mooier bij dan de ander.
Sligro scoort met Waterland Culinair en Ladies Night Evenement 10 apr, 14:00
"Met Rabobank zijn we verzekerd van een strategisch partner." Thijs Nieuwenhuizen (l), Angela van den Heuvel (m) en Matthijs Vink (r).
H20 Esports Campus succesvol op weg naar volwassen organisatie Zakelijk 10 apr, 10:00
Daan (links) en Jay-Richi: "Pas met een logo van 6 x 5  was ik tevreden.”
Tol Coating: aan ambitie geen gebrek Ondernemen 9 apr, 16:00
Afbeelding
PRO: en gemeente: samen op pad naar ondernemers Column 9 apr, 15:28