COVID-19: ook rechters hebben inmiddels hoofdpijn!

Algemeen
Het team van Abma advocaten.
Het team van Abma advocaten. (Foto: Els Broers)

De coronapandemie houdt iedereen in z’n greep. Een avondklok, dat kenden we niet buiten oorlogstijd. Sluiting van sportscholen, winkels en horeca, nog nooit eerder gebeurd. De bizarre situatie leidt ook tot veel vraagstukken bij rechters. Vooral bij huurrecht en arbeidsrecht.

We nemen u mee met wat ontwikkelingen, maar disclaimer vooraf: er komen dagelijks nieuwe uitspraken bij. Vraag dus op tijd advies!

Huurrecht

Naast personeelskosten zijn de huurlasten voor een ondernemer vaak een grote kostenpost. Dan rijst de vraag: mag je als huurder een korting van een verhuurder verwachten in deze rare tijden? We kunnen deze vraag inmiddels met een (voorzichtige) ‘ja’ beantwoorden. De rechters lijken het unaniem eens te zijn dat de volstrekt niet-te-voorziene pijn van COVID gedeeld moet worden. De huurder moet dan wel aantonen dat zijn bedrijf in de getroffen sector zit en ook echt getroffen is (omzetverlies) en dan is een starbewijs voor korting in handen. Maar, op welke korting heeft de huurder dan recht?

Het eerste idee was eenvoudig: kijk naar de omzet van 2019 (pre-COVID) en vergelijk die met nu. De helft van het percentage omzetverlies is het percentage korting. Simpel, toch? Nou niet dus, want hoe zit het dan met de TVL? Optellen bij de omzet, zei de eerste rechter. Nee, zei de tweede, TVL is een doeluitkering die helemaal doorgestort moet worden. Over het restant (wat niet gedekt wordt door TVL) wordt de korting verleend.

Op welke korting heeft de huurder eigenlijk recht?

Maar wat doe je als de huurder geen enkele poging doet om creatief omzet te genereren. Geen take-a-way, niets. Heeft dat invloed op de korting? Zou kunnen. En als de pijn nu gedeeld moet worden, wat doen we dan met onverwachte winsten? Wat als de rest van 2021 en 2022 betere omzetten ten opzichte van 2019 gedraaid worden? Is het dan niet redelijk een deel van de korting terug te betalen? Best wat voor te zeggen.

Inmiddels is zelfs de Hoge Raad betrokken, dat kan als er sprake is van rechtsonzekerheid. Alleen gaan de vragen aan de Hoge Raad niet over verwijtbaar omzetverlies en ook niet over meedelen met hogere winsten. De rechters zullen dus nog wel even bezig zijn met de huurkwesties.

Advies aan huurders (en verhuurders): ga op tijd in gesprek en geef volledige (!) openheid van zaken. Bewijs je omzetverlies, de TVL, inspanningen om omzetverlies te beperken, alles. Met ‘pijn moet gedeeld worden’ in het achterhoofd, moeten dan goede afspraken te maken zijn.

Arbeidsrecht

Naast allerlei vraagstukken over het thuiswerken, staan de problemen omtrent buitenlandreizen weer op de agenda. Bij het uitkomen van deze editie van Regio Zaken is in de Eerste Kamer al het wetsvoorstel behandeld om een quarantaineplicht op te leggen aan reizigers uit hoog risico gebieden. Als deze wet wordt aangenomen, dan kan dit de nodige gevolgen hebben voor de (zomer)vakantie plannen van uw werknemers. Zeker indien het in uw bedrijf niet mogelijk is om de werkzaamheden vanuit huis te verrichten. Want, als de werknemers terugkomen van hun welverdiende vakantie van een zonnig eiland gelegen in een risicogebied, dan zullen zij tenminste vijf dagen in quarantaine moeten blijven. Met een negatieve test, mogen zij vervolgens weer aan de slag. Niet testen is ook goed, maar dit resulteert dan in een verplichte quarantaine van 10 dagen.

Goede afstemming

Zoals de zaken er nu voor staan, komen deze dagen – als thuiswerken geen mogelijkheid is – voor rekening van de werknemer. Al ziet u zich natuurlijk ook met de problemen geconfronteerd dat uw werknemer langer afwezig is. Wat soepeler omgaan met de regels als werkgever (werknemer toch gewoon op het werk ontvangen) brengt de nodige risico’s met zich mee. Blijkt de werknemer namelijk toch Corona te hebben, dan heeft u ten aanzien van uw andere werknemers niet als ‘goed werkgever’ gehandeld. Zij zijn dan bewust met die werknemer in contact geweest.

Voorkom onverwachte lange vakanties van uw werknemers en stem de vakanties en de daaraan verbonden quarantaineplicht met uw werknemers goed af.

Abma Advocaten

www.abma-advocaten.nl
0299-250363
info@abma-advocaten.nl

Nico Visser startte op 1 januari van dit jaar zijn adviesburo in glas. Het object van glas op de voorgrond symboliseert 'een kei van een glasadviseur'.
Nico Visser: Een kei van een glasadviseur Algemeen 12 apr, 13:00
Gijs en Esther Sterk zijn de nieuwe eigenaren van Glashandel Nico Visser.
Nieuwe eigenaren voor Glashandel Nico Visser Ondernemen 12 apr, 11:00
Eigenaar Gertjan de Wolf (rechts) en bedrijfsleider Bas Mooij.
Fraay Coatings, dé ultieme probleemoplosser voor bouw, industrie en automotive Ondernemen 12 apr, 10:00
Lydia de Vries
Van Vlierden caravans: gegarandeerd veilig op weg Ondernemen 12 apr, 09:00
Rachel Hayhoe
Column: Problemen bij de afwikkeling van een nalatenschap - I Column 11 apr, 16:15
Toine Rohner demonstreert de robot-hond.
Twaanlab's 'Leren in de Stad': brug tussen ICT/onderwijs en bedrijfsleven Onderwijs 11 apr, 16:00
Kees en Dirk staan samen aan het roer van Cees Jonk.
Garage Transportbedrijf Cees Jonk Zn: bij nacht en ontij paraat Ondernemen 11 apr, 14:00
Sam en Rien de Wolf delen dezelfde gedrevenheid.
Outdoorspecialist Rien de Wolf al aardig gewend in Purmerend en klaar voor nieuwe avonturen Ondernemen 11 apr, 12:00
Vormgeefster Cynthia Schippers, PRO:-voorzitter Henry Wassink, Daniëlle Woudstra van VISIT Beemster en wethouder Mario Hegger.
Marketingmachine Werelderfgoed Beemster draait op volle toeren Cultuur 11 apr, 11:00
Saskia (links) en Caroline Wals aan de pomp.
Levenswerk Joh. de Vries met succes voortgezet aan Verzetslaan Algemeen 11 apr, 10:00
Karin Kuin overhandigt de cheque aan Thierry.
VOWA: Oproep voor goede ideeën! Column 10 apr, 17:00
Piet Hein Debets, Jaap Sluis en Henry Wassink zetten alle voordelen van de NV Purmerend eens goed op een rij.
Ondernemerstalkshow NV Purmerend kan steuntje in de rug gebruiken Evenement 10 apr, 16:00
De ene stand op Waterland Culinair stond er nog mooier bij dan de ander.
Sligro scoort met Waterland Culinair en Ladies Night Evenement 10 apr, 14:00