De natuurzone loopt vanaf de Purmer-ringvaart, langs de N244 en strekt zich uit tot het noorden van Baanstee Noord.
De natuurzone loopt vanaf de Purmer-ringvaart, langs de N244 en strekt zich uit tot het noorden van Baanstee Noord. (Foto: aangeleverd)

Baanstee Noord en de kansen voor natuur en ondernemers

Algemeen

De maand juni begon met zonnige en vooral warme dagen, waarin wandelaars en fietsers verkoeling zochten op groene wandelpaden. Een mooi gezicht voor stadsecoloog Michel Geijssens. Hij adviseert de gemeente over de biodiversiteit in de natuurzone op Baanstee-Noord. Michel vertelt over hoe het gaat met de biodiversiteit, en wat er samen met de gemeente in het groengebied nabij Baanstee-Noord sinds 2014 is bereikt.

“We hebben in de natuurzone bij Baanstee-Noord meer bereikt dan wettelijk verplicht is. De biodiversiteit is groot. We halen het optimale uit de natuurzone als compensatie voor de meer dan 30 hectare aan bedrijventerrein op Baanstee-Noord. We hebben de kerkuil en de oeverzwaluw, waar we al wandkasten voor plaatsten. Nu is er ook sprake van planten die we eerder nog niet in de regio aantroffen. Daarnaast zien we hier ook ijsvogels, visdiefjes, plevieren en huiszwaluwen.”

Ecologisch verbindingsspoor

De natuurzone loopt vanaf de Purmer-ringvaart, langs de N244 en strekt zich uit tot het noorden van Baanstee Noord. Daarnaast is er het ecologische verbindingsspoor richting het Purmerbos, zodat vogels, insecten en andere dieren zich ondanks het verkeer zich rustig kunnen voortbewegen.

“Voor insecten is de natuurzone ook een walhalla. We hebben een insectenhotel die de bijenstand bevordert. Bijen kunnen daar hun eitjes leggen en rondom zaaien we een speciaal mengsel van bloemzaad, dat ervoor zorgt dat ook de grasstroken bloemrijk zijn. Die bloemsoorten midden in het gras trekken dan weer andere insecten aan. Soms zijn dat dieren die normaliter niet hier in de regio voorkomen.”

Tekst loopt door onder afbeelding


“Je zou muren van bestaande en nieuwe bedrijven kunnen vergroenen.” (Foto: RodiMedia/JB)

Michel ziet als stadsecoloog bovendien nog kansen voor ondernemers op Baanstee-Noord. Zo heeft hij al gezien dat de daken van veel loodsen en gebouwen vaak onbenut blijven. “Je zou daken en muren van bestaande bedrijven en nieuwe bedrijven kunnen ‘vergroenen’. Er is daar namelijk ruimte genoeg om iets te laten groeien. Leg daar een bloemrijk groendak op die de hitte en koude tegenhoudt. Met het oog op de duurzaamheid en de klimaatafspraken kan dat een goede besparing zijn op je stook en koelkosten.”

Goede natuurbalans

Uiteindelijk gaat het er ook om dat iedereen profijt heeft van de voorzieningen. En dat deze worden ingericht ten behoeve van de natuur en de mensen. Zodat ook de mensen die op Baanstee Noord werken ook kunnen genieten van de natuur: “De oude trambaan heeft inmiddels een prachtige wandelroute en nabij de natuurzone laten we het hele seizoen schapen grazen. Zo kunnen we het hoge riet onderdrukken en voorkomen we wildgroei. We houden zo een goede natuurbalans.”

Michel Geijssens

Michel Geijssens.
Afbeelding
Flinke subsidie voor flexibel mbo om personeelstekort in de techniek terug te dringen Algemeen 20 sep, 11:12
Afbeelding
Mark Tuitert spreekt tijdens Waterland Werkt Algemeen 20 sep, 07:51
Afbeelding
De Markthal perfect decor Waterland Culinair Algemeen 20 sep, 07:40
Afbeelding
Praktische tips voor een geslaagd ontslag op staande voet Column 20 sep, 07:36
Afbeelding
Praktische workshops bij gezellige bijeenkomst Netwerk Purmerend Algemeen 16 sep, 12:14
Afbeelding
Goud voor ’t Kaas Lokaal van CONO bij de Gouda Cheese Awards Algemeen 16 sep, 11:47
Afbeelding
WW daalde in noordelijk Noord-Holland vooral sterk in uitzendwezen Algemeen 15 sep, 08:34
Afbeelding
Rachel Hayhoe en Bart eindelijk naar Oeganda voor het Rode Kruis Algemeen 8 sep, 12:33
Afbeelding
Restaurant Gachita: Dertig jaar ‘the best steak in town’ Algemeen 5 sep, 16:46
Afbeelding
Winnaars ondernemersverkiezing PRO: doneren hun cheque aan goed doel Algemeen 2 sep, 16:15
Afbeelding
Inschrijven eerste editie Noord-Hollandse Circulaire Innovatie Top 20 Algemeen 18 aug, 15:29
Afbeelding
Noord-Hollandse ondernemers uitgedaagd tot circulaire verpakkingen Algemeen 25 jul, 12:34
Afbeelding
Bas van Drooge nieuwe directeur Werkom Algemeen 20 jul, 12:51
Blijf net zoals 10.000 andere Nederlanders up-to-date Schrijf je in voor onze nieuwsbrief