Nieuwe werkplaats Wortels en co. feestelijk geopend

Algemeen
Wethouders Mario Hegger en Natasja Groothuismink verrichten de officiële opening van Wortels en co.
Wethouders Mario Hegger en Natasja Groothuismink verrichten de officiële opening van Wortels en co. (Foto: luzan veenendaal )

PURMEREND/ZAANDAM - De nieuwe werkplaats van Wortels en co. is vrijdag feestelijk geopend door wethouders Mario Hegger (Purmerend), Natasja Groothuismink (Zaanstad) en Werkom-directeur Yolanda Hoogtanders. De timmerwerkplaats van Wortels en co., onderdeel van werkleerbedrijf Werkom, is voortaan gevestigd op Maakgemeenschap De Hoop in Zaandam. 

Dankzij deze nieuwe locatie en de samenwerking met diverse bedrijven en organisaties, kan Wortels en co. meer werkzoekenden naar duurzaam werk begeleiden. Mario Hegger: “Het is mooi om te zien dat door deze samenwerking het ambacht van houtbewerking verder doorgegeven wordt.”

Tekst loopt door onder afbeelding


De nieuwe werkplaats. (Foto: luzan veenendaal)

Werkzoekenden leren bij Wortels en co. om te werken met de natuur én in het timmermansvak. Onder professionele begeleiding maken zij o.a. plantenbakken, kratten, meubels, lijsten en decoraties, waarbij gebruik wordt gemaakt van duurzaam gerecycled hout. De producten worden gemaakt in opdracht van bedrijven en particulieren die graag iets terug willen doen voor de maatschappij. 

Bram Engberts

De plantenbakken worden door ambassadeur en tv-presentator Bram Engberts ook ingezet om schoolkinderen kennis te laten maken met de natuur. Bram Engberts: “Het schooltuinenproject is onderdeel van het vergroeningsprogramma voor basisscholen in Zaanstad en Purmerend. Ik vind het belangrijk dat kinderen meer te weten komen over de natuur.”

Tekst loopt door onder afbeelding


Bram Engberts bedacht het schooltuinenproject. (Foto: luzan veenendaal 

Mooie samenwerking

Wortels en co. is een mooi voorbeeld van samenwerking tussen verschillende bedrijven met gemeenschappelijke doelen, zoals het reduceren van de afvalberg en het begeleiden van mensen naar duurzaam werk. Zo leveren Sortiva (van HVC en GP Groot) en Kloosterboer Decor het gerecyclede hout en werkt ICT Vanaf Morgen aan de vernieuwing van de website van Wortels en co. Maakgemeenschap De Hoop biedt een inspirerende omgeving waar werkzoekenden kunnen leren van de creativiteit en ondernemersgeest van de omringende, vaak jonge bedrijven.

Promotiecampagne

In de aanloop naar de officiële opening heeft Wortels en co. een promotiecampagne gelanceerd met daarin een hoofdrol voor ambassadeur Bram Engberts, waarbij verschillende social media (waaronder TikTok) met succes zijn ingezet. Later dit jaar is Wortels en co. op de landelijke televisie te zien in het SBS6-programma Green Make Over.  

Tekst loopt door onder afbeelding


 Wortels en co. is een initiatief van Werkom, waarvan hier directeur Yolanda Hoogtanders op de achtergrond. (Foto: luzan veenendaal )

Over Wortels en co.

Onze afvalberg moeten we verkleinen door hergebruik van materialen. Werkzoekenden moeten de gelegenheid krijgen om vanaf de basis een ambacht te leren. Klanten zoeken een mogelijkheid om sociaal in te kopen. En kinderen moeten kennis maken met groei, bloei en oogst. Daarom startte Werkom in samenwerking met uiteenlopende partijen een timmerwerkplaats. Een werkplaats waar producten van opgewerkt, herbruikbaar hout worden vervaardigd. Dit met personen die een overbrugbare afstand tot de arbeidsmarkt hebben, die op deze manier werkfit worden en een ambacht kunnen leren. En met kwetsbare inwoners uit de omliggende wijken. Door samen op te trekken, te leren waar vraag naar is en waar nodig de weg te bereiden om iedereen die mee wil doen een kans te geven. Maar ook om praktijkopdrachten te realiseren die nodig zijn voor het behalen van een verklaring derde leerweg. Particulieren en bedrijven kunnen de producten afnemen. Hiermee biedt Wortels en co. voor de regio een prima basis om invulling te geven aan sociaal inkopen of social return (via gemeenten). Daarnaast gaan de producten onder andere naar basisscholen ter educatie en vergroening. Zo kunnen kinderen op een leuke manier leren dat gezond voedsel niet in de supermarkt wordt gemaakt. 

Lydia de Vries
Van Vlierden caravans: gegarandeerd veilig op weg Ondernemen 12 apr, 09:00
Rachel Hayhoe
Column: Problemen bij de afwikkeling van een nalatenschap - I Column 11 apr, 16:15
Toine Rohner demonstreert de robot-hond.
Twaanlab's 'Leren in de Stad': brug tussen ICT/onderwijs en bedrijfsleven Onderwijs 11 apr, 16:00
Kees en Dirk staan samen aan het roer van Cees Jonk.
Garage Transportbedrijf Cees Jonk Zn: bij nacht en ontij paraat Ondernemen 11 apr, 14:00
Sam en Rien de Wolf delen dezelfde gedrevenheid.
Outdoorspecialist Rien de Wolf al aardig gewend in Purmerend en klaar voor nieuwe avonturen Ondernemen 11 apr, 12:00
Vormgeefster Cynthia Schippers, PRO:-voorzitter Henry Wassink, Daniëlle Woudstra van VISIT Beemster en wethouder Mario Hegger.
Marketingmachine Werelderfgoed Beemster draait op volle toeren Cultuur 11 apr, 11:00
Saskia (links) en Caroline Wals aan de pomp.
Levenswerk Joh. de Vries met succes voortgezet aan Verzetslaan Algemeen 11 apr, 10:00
Karin Kuin overhandigt de cheque aan Thierry.
VOWA: Oproep voor goede ideeën! Column 10 apr, 17:00
Piet Hein Debets, Jaap Sluis en Henry Wassink zetten alle voordelen van de NV Purmerend eens goed op een rij.
Ondernemerstalkshow NV Purmerend kan steuntje in de rug gebruiken Evenement 10 apr, 16:00
De ene stand op Waterland Culinair stond er nog mooier bij dan de ander.
Sligro scoort met Waterland Culinair en Ladies Night Evenement 10 apr, 14:00
"Met Rabobank zijn we verzekerd van een strategisch partner." Thijs Nieuwenhuizen (l), Angela van den Heuvel (m) en Matthijs Vink (r).
H20 Esports Campus succesvol op weg naar volwassen organisatie Zakelijk 10 apr, 10:00
Daan (links) en Jay-Richi: "Pas met een logo van 6 x 5  was ik tevreden.”
Tol Coating: aan ambitie geen gebrek Ondernemen 9 apr, 16:00
Afbeelding
PRO: en gemeente: samen op pad naar ondernemers Column 9 apr, 15:28