Bij Gachita staan de culinaire en creatieve sluizen weer open

Algemeen
Gachita is op weg naar het 30-jarig jubileum volgend jaar. "We brengen altijd wat nieuws, maar het vertrouwde blijft."
Gachita is op weg naar het 30-jarig jubileum volgend jaar. "We brengen altijd wat nieuws, maar het vertrouwde blijft." (Foto: RodiMedia/NV)

Ze kunnen eindelijk weer hun ‘ding’ doen. Teddy Tuiteman en haar partner Sylvia staan niet meer alleen in de keuken van Gachita, ze staan ook weer gezellig aan tafel bij hun gasten. En hebben zelfs weer ruimte om culinair creatief te zijn. Terug naar normaal, zelfs drukker dan normaal, en dat is fijn in de aanloop naar het 30-jarig bestaan volgend jaar. Het restaurant vult zich weer met vertrouwde, maar ook met veel nieuwe gezichten. “Wellicht mensen die onze gerechten in de coronatijd hebben uitgeprobeerd thuis en het nu in het echt willen proeven. We kregen veel complimenten over de topkwaliteit thuis.”

Want ook in het afhaal/bezorgtijdperk wilden de twee niet afdoen aan de kwaliteit van hun gerechten. Ze maakten er bijna een wetenschap van. “We hebben dat heel zorgvuldig gedaan en alles getest”, vertelt Teddy. “We deden gerechten in een bakje, wachtte 20 minuten en dan aten we het op. Gewoon testen, hoe lang het warm was, hoe het smaakte. Soms nam het personeel wat mee naar huis, op de fiets, en dan kijken hoe de smaak en kwaliteit was als ze thuis kwamen.”

Drukker dan voorheen

Dat ligt gelukkig achter hen, er kan weer normaal worden gewerkt. Wel hebben ze besloten om voorlopig op maandag dicht te blijven. Gasten kunnen van donderdag tot en met zondag terecht. “Vier goed gevulde avonden, dat kunnen we met het personeel prima aan. We merken dat het veel drukker is dan voor corona. We zitten al snel vol gereserveerd, maar houden nog steeds wel tafeltjes vrij voor spontane aanloop.”

We merken dat het veel drukker is dan voor corona

Creatief zijn

Met twee nieuwe koks in de keuken die meedenken, is er ook weer ruimte om creatief te zijn. Ze stopten veel zorg in de nieuwe kaart, niet alleen qua gerechten maar ook qua uitstraling en presentatie. Sylvia: “We gaan weer helemaal uitpakken met een wijnkaart, een bierkaart en een cocktailkaart. En natuurlijk weer wat nieuwe gerechten er op. Maar het vertrouwde blijft. Na 29 jaar kun je zeker zeggen dat 60 procent van onze menukaart niet veranderd is. Om sommige gerechten kun je als Zuid-Amerikaans restaurant gewoon niet heen. Het vlees natuurlijk, dat kun je er niet uit halen. Dat hoort gewoon bij ons. Dus spelen we met alles daaromheen. Met de vis- en vegetarische gerechten en ook met andere soorten vlees. Wij hebben nu bijvoorbeeld een bijzondere Pollo de Mole, een kipgerecht van de grill, met aparte Mexicaanse saus, veel specerijen en zelfs cacao.”

Spelen met ingrediënten

Creatief in de keuken, daar draait het om bij Teddy en Sylvia “Je komt een recept tegen, en dan bouwen we dat om tot een echt Gachita recept, we veranderen het met onze eigen ingrediënten en naar onze eigen smaak”, legt Sylvia uit. De dames werken het vaak ter plekke uit, met de ingrediënten die ze hebben. “Wat wordt onze soep van de dag? We verzinnen het ter plekke, kijken wat we in huis hebben. En de ene keer wordt het een soep met geroosterde paprika en kleine pepertjes, de andere keer iets met courgette, en straks maken we weer de zoete aardappelsoep.”

 

Teddy en Sylvia hebben er weer zin in. (Foto: RodiMedia/NV)

Zelf koken

En nog steeds koken ze zelf. “We vinden het gewoon leuk om dat zelf te doen”, geeft Teddy aan. “Dan wil je dat bij je houden. Hoewel we nu koks in de keuken hebben die zelf ook creatief zijn. Dat is heel leuk. Een ervan kreeg voor zijn verjaardag een Peruaans kookboek. Dan merk je dat hij zelf ook altijd met zijn vak bezig is. Dan zijn we weer benieuwd waarmee hij komt. Het moet een beetje in je zitten, dat creatieve, en je moet ook durven.”

We werken een recept vaak ter plekke uit, met wat we in huis hebben

Kerstdagen open

Ze zijn zich al volop aan het voorbereiden voor de kerstdagen. Bijzondere dagen sowieso omdat Teddy op eerste kerstdag jarig is. “Ik krijg altijd heel veel mensen op mijn verjaardag” , zegt ze lachend. “Een aantal mensen dat elk jaar terug komt met kerst weet dat en dan brengen ze een flesje wijn mee, of bloemen. Dat is echt heel leuk.”

Ook vegetarisch en vis

Gachita is op beide avonden open en serveert naar wens een 3, 4, of 5 gangenmenu. “Een keuzemenu, dus vegetarisch of vis behoren ook tot de opties. Hoewel de hoofdmoot bij Gachita natuurlijk vlees blijft moet je ook meer aanbieden. We krijgen veel complimenten over onze vegetarische gerechten en zijn nu bezig ons te verdiepen in vegan.”

Nieuwe gerechten

De kerstreserveringen stromen al binnen. “Zelfs zonder dat gasten het menu kennen of hebben gezien is het; we komen gewoon”, aldus Sylvia. “Maar ze weten dat we altijd een goed afgestemd menu hebben. Er staan ook altijd items op die niet op de normale menukaart staan, zodat wie wil eens iets anders kan proeven.”

Het is weer leuk

Nieuw elan dus, en dat stralen Teddy en Sylvia ook uit. Teddy: “In die coronatijd was de zin een beetje weg, in dat wat je altijd zo leuk vond, dat echt je hobby was. Je werd in een bepaalde hoek gedrukt en dat was mentaal best zwaar. Je doet andere dingen dan je normaal doet in je werk. Nu is er weer ruimte en rust. En het is weer leuk hiermee bezig te zijn. We hebben zo’n groot gastenbestand en het is zo fijn om weer lekker met iedereen te kunnen kletsen, aan tafel, socializen. We hebben te lang alleen in die keuken gestaan. En je krijgt hier je feedback. Heeft het gesmaakt? Alles naar wens? Bij het thuisbezorgen wist je dat niet. Kortom: het is weer leuk! We hebben er zin in!”

Gachita

Weerwal 15, Purmerend

www.gachita.nl

Gijs en Esther Sterk zijn de nieuwe eigenaren van Glashandel Nico Visser.
Nieuwe eigenaren voor Glashandel Nico Visser Ondernemen 12 apr, 11:00
Eigenaar Gertjan de Wolf (rechts) en bedrijfsleider Bas Mooij.
Fraay Coatings, dé ultieme probleemoplosser voor bouw, industrie en automotive Ondernemen 12 apr, 10:00
Lydia de Vries
Van Vlierden caravans: gegarandeerd veilig op weg Ondernemen 12 apr, 09:00
Rachel Hayhoe
Column: Problemen bij de afwikkeling van een nalatenschap - I Column 11 apr, 16:15
Toine Rohner demonstreert de robot-hond.
Twaanlab's 'Leren in de Stad': brug tussen ICT/onderwijs en bedrijfsleven Onderwijs 11 apr, 16:00
Kees en Dirk staan samen aan het roer van Cees Jonk.
Garage Transportbedrijf Cees Jonk Zn: bij nacht en ontij paraat Ondernemen 11 apr, 14:00
Sam en Rien de Wolf delen dezelfde gedrevenheid.
Outdoorspecialist Rien de Wolf al aardig gewend in Purmerend en klaar voor nieuwe avonturen Ondernemen 11 apr, 12:00
Vormgeefster Cynthia Schippers, PRO:-voorzitter Henry Wassink, Daniëlle Woudstra van VISIT Beemster en wethouder Mario Hegger.
Marketingmachine Werelderfgoed Beemster draait op volle toeren Cultuur 11 apr, 11:00
Saskia (links) en Caroline Wals aan de pomp.
Levenswerk Joh. de Vries met succes voortgezet aan Verzetslaan Algemeen 11 apr, 10:00
Karin Kuin overhandigt de cheque aan Thierry.
VOWA: Oproep voor goede ideeën! Column 10 apr, 17:00
Piet Hein Debets, Jaap Sluis en Henry Wassink zetten alle voordelen van de NV Purmerend eens goed op een rij.
Ondernemerstalkshow NV Purmerend kan steuntje in de rug gebruiken Evenement 10 apr, 16:00
De ene stand op Waterland Culinair stond er nog mooier bij dan de ander.
Sligro scoort met Waterland Culinair en Ladies Night Evenement 10 apr, 14:00
"Met Rabobank zijn we verzekerd van een strategisch partner." Thijs Nieuwenhuizen (l), Angela van den Heuvel (m) en Matthijs Vink (r).
H20 Esports Campus succesvol op weg naar volwassen organisatie Zakelijk 10 apr, 10:00