VVD wil af van exploitatievergunning horecabedrijven “Weg met regelzucht ondernemers”

Algemeen
"Het ondernemerskiimaat heeft een belangrijk plekje gekregen in het programma van de VVD".
"Het ondernemerskiimaat heeft een belangrijk plekje gekregen in het programma van de VVD". (Foto: aangeleverd)

Nog vier weken alvorens de gemeenteraadsverkiezingen zijn. Gezien de fusie van Purmerend en Beemster zijn deze verkiezingen al op 24 november aanstaande. Manja van der Weit, lijsttrekker van de VVD Purmerend en Beemster, is trots op het VVD-verkiezingsprogramma en kijkt vol vertrouwen uit naar de fusie tussen de twee gemeenten. Het ondernemersklimaat heeft een voornaam plekje gekregen in het programma.   

Manja licht toe: ‘Ik ben 48 jaar geleden in Purmerend geboren en heb de stad zien groeien. Ik ben trots op onze mooie stad, die nu fuseert met het prachtige Beemster. Twee unieke plekken! Ons doel is om dat samen te voegen met behoud van de verschillende karakters. Vandaar de naam van ons programma: Samen sterker verder!’

Minder regels

“Voor de VVD staat een paar zaken hoog op het verlanglijstje. Om met de ondernemers te beginnen: we moeten voldoende ruimte geven aan ondernemers. Een ondernemer moet kunnen ondernemen. Zonder daarbij gehinderd te worden door allerlei overbodige regels of ingewikkelde procedures. Als voorbeeld: het Werelderfgoed is zeer waardevol en dat willen we absoluut behouden, maar tegelijkertijd mag het (agrarische) ondernemers niet beperken, iets wat nu soms wel gebeurt”, aldus de VVD-lijsttrekker.

Ze vervolgt haar verhaal: “Ook willen we goed kijken naar nut en noodzaak van bepaalde regels, er zijn bijvoorbeeld gemeenten die de exploitatievergunning voor de horecabedrijven hebben afgeschaft. Kan dat in Purmerend niet ook?”

Van der Weit: “Ik wil gewoon met mijn auto naar de stad kunnen en dan niet eerst een half uur rondjes hoeven te rijden! Er wordt veel gebouwd in de binnenstad, en dat is goed. Maar de parkeernorm die daarbij wordt gehanteerd is wat de VVD betreft niet goed. Bij een gastvrije en uitnodigende binnenstad hoort simpelweg voldoende parkeerruimte. Wij willen daarom een nieuwe parkeergarage op de Schapenmarkt. Om te beginnen een tijdelijke, net als het Lammetje en dan op termijn een definitieve die onderdeel uitmaakt van de verdere ontwikkeling van die locatie.”

Wij willen koopwoningen voor starters in Kom A7 naast het toekomstige hotel bouwen

Een ander belangrijk punt is de woningnood; we moeten flink bouwen! De VVD wil bijvoorbeeld een aantal woontorens met goedkope koopwoningen voor starters en eenpersoonshuishoudens in de Kom A7 naast het toekomstige hotel bouwen. Enkel op die locatie kunnen we snel en goedkoop bouwen want de gemeente is eigenaar van die grond. Hoogbouw dus, maar niet in Beemster, dat blijft ons groene buitengebied.

Jeugd niet met last opzadelen

Een laatste punt: de financiën. “Een belangrijk punt”, volgens Van der Weit. “Wij worden geregeld de boekhouders van de raad genoemd en dat is niet altijd als compliment bedoeld. Maar ik vind het een geuzennaam. Want inderdaad, wij letten op de centen! Het is immers het geld van de belastingbetaler dat we uitgeven. Het is belangrijk om prioriteiten te durven stellen; we kunnen geld maar één keer uitgeven. De afgelopen drie jaar heeft de VVD niet in het college gezeten. In die periode is de schuldenlast van Purmerend met 50 miljoen euro (!) gestegen. Met de huidige rentestand is dat geen probleem. Maar als die rente stijgt (en dat gaat hij zeker doen) wie betaalt dan de rekening? De jeugd! Met die last willen wij hen niet opzadelen.”

Zin in komende tijd

Van der Weit tot slot enthousiasme: “We willen kijken naar wat we doen als gemeente; doen we wat we moeten doen, doen we dat goed? Doen we teveel? Hoe zit het met alle subsidies? We zetten de stad niet op slot, maar durven te kiezen en stellen prioriteiten! Ik heb zin in de komende tijd.”

Lydia de Vries
Van Vlierden caravans: gegarandeerd veilig op weg Ondernemen 12 apr, 09:00
Rachel Hayhoe
Column: Problemen bij de afwikkeling van een nalatenschap - I Column 11 apr, 16:15
Toine Rohner demonstreert de robot-hond.
Twaanlab's 'Leren in de Stad': brug tussen ICT/onderwijs en bedrijfsleven Onderwijs 11 apr, 16:00
Kees en Dirk staan samen aan het roer van Cees Jonk.
Garage Transportbedrijf Cees Jonk Zn: bij nacht en ontij paraat Ondernemen 11 apr, 14:00
Sam en Rien de Wolf delen dezelfde gedrevenheid.
Outdoorspecialist Rien de Wolf al aardig gewend in Purmerend en klaar voor nieuwe avonturen Ondernemen 11 apr, 12:00
Vormgeefster Cynthia Schippers, PRO:-voorzitter Henry Wassink, Daniëlle Woudstra van VISIT Beemster en wethouder Mario Hegger.
Marketingmachine Werelderfgoed Beemster draait op volle toeren Cultuur 11 apr, 11:00
Saskia (links) en Caroline Wals aan de pomp.
Levenswerk Joh. de Vries met succes voortgezet aan Verzetslaan Algemeen 11 apr, 10:00
Karin Kuin overhandigt de cheque aan Thierry.
VOWA: Oproep voor goede ideeën! Column 10 apr, 17:00
Piet Hein Debets, Jaap Sluis en Henry Wassink zetten alle voordelen van de NV Purmerend eens goed op een rij.
Ondernemerstalkshow NV Purmerend kan steuntje in de rug gebruiken Evenement 10 apr, 16:00
De ene stand op Waterland Culinair stond er nog mooier bij dan de ander.
Sligro scoort met Waterland Culinair en Ladies Night Evenement 10 apr, 14:00
"Met Rabobank zijn we verzekerd van een strategisch partner." Thijs Nieuwenhuizen (l), Angela van den Heuvel (m) en Matthijs Vink (r).
H20 Esports Campus succesvol op weg naar volwassen organisatie Zakelijk 10 apr, 10:00
Daan (links) en Jay-Richi: "Pas met een logo van 6 x 5  was ik tevreden.”
Tol Coating: aan ambitie geen gebrek Ondernemen 9 apr, 16:00
Afbeelding
PRO: en gemeente: samen op pad naar ondernemers Column 9 apr, 15:28