“Ben je IT-notaris? Kun je dan mijn laptop repareren?”

Algemeen
Marcel ten Brinke
Marcel ten Brinke (Foto: Anett Kazimierska)

Om maar meteen antwoord te geven op deze veel gestelde vraag: “Nee, dat kan ik niet”. Als IT-notaris ben ik zeker geen IT-er of computerspecialist.

Wat betekent het dan om IT-notaris te zijn?

In elk geval betekent het wel dat ik behoor tot een select gezelschap van (kandidaat)notarissen in Nederland die een extra opleiding hebben gevolgd in het IT-recht en IE-recht (auteursrecht). Daardoor spreek en versta ik ook iets beter de taal die daarbij hoort.

Dat lijkt in eerste instantie een hele vreemde tak van sport voor een notaris die toch vooral dol lijkt te zijn op afspraken aan het papier toevertrouwen, maar eigenlijk ligt het heel erg dicht tegen die traditionele werkzaamheden aan. Stel bijvoorbeeld dat je een onderneming hebt en je maakt en verkoopt kleding. Dan wil je natuurlijk niet dat je ineens kleding in een winkel ziet hangen die wel heel erg veel lijkt op de collectie die jij over een paar maanden op de markt brengt. Maar ja, hoe toon je aan dat jij al eerder dat idee en ontwerp had en dus dat je al een ouder auteursrecht had?

Dat kun je dan aantonen doordat je, in digitale vorm, je collectie in depot hebt gegeven bij mij als IT-notaris. Daarmee staat in elk geval vast dat op de datum dat de depotakte ondertekend is, het jouw idee/collectie al bestond. Als je daarna een collectie ziet die wel heel erg op de jouwe lijkt, kun je dat in elk geval aantonen.

Daarnaast heeft vrijwel iedere onderneming te maken met bedrijfsspecifieke software. Dat kan een toepassing in Word zijn, maar ook software die een machine moet aansturen. Als de leverancier van die specifieke software failliet gaat, kan ook jouw onderneming tot stilstand komen. De curator kan namelijk de licentie, waarvoor je al jaren hebt betaald, intrekken waardoor je de software niet meer mag gebruiken.

Om die schade zoveel mogelijk te beperken, kun je ook voor kiezen om met een softwareleverancier in zee te gaan die de broncode van die software in depot heeft gegeven bij je IT-notaris. In dat geval kan je, met behulp van die broncode, nog wel bij je gegevens of kan je machine nog doordraaien. Je moet dan natuurlijk wel op zoek naar een nieuwe softwareleverancier zodat je ook in de toekomst door kunt blijven draaien. Maar je beperkt wel de schade. Op de website van mijn kantoor (https://www.notaristenbrinke.nl/over-ons-kantoor/onze-diensten/it-notaris) kun je overigens in een filmpje zien hoe dat werkt.

Bij al deze zaken kijk ik als notaris goed naar de belangen van alle betrokkenen, blijf ik waken voor mijn onpartijdigheid en bewaar ik de gemaakte afspraken en in depot gegeven stukken in mijn kluis. En dat zijn al kerntaken waar ik als notaris elke dag mee te maken heb.

Zo gek is het dus niet om IT-notaris te zijn.

Wil je meer advies of informatie? Neem dan contact op met hét IT-notariskantoor van Krommenie (en ook wel van daarbuiten)!

Marcel ten Brinke

075-6474040
info@notaristenbrinke.nl

Van links naar rechts: Ruud van der Kruijf, Caroline Wals, Saskia Wals en Richard van Alphen voor het station. Goed zichtbaar is de unieke houten constructie waarmee het project is opgebouwd.
Derde generatie Joh. de Vries opent aan Verzetslaan Avia XPress en Washking wasboxen Zakelijk 28 feb, 09:10
José van den Hurk: "Ik ben er trots op dat wij ook mensen die moeilijk bereikbaar zijn toch in aanraking laten komen met kunst en cultuur."
José van den Hurk neemt afscheid van Cultuurhuis Purmerend Cultuur 23 feb, 12:00
Afbeelding
Informatiebijeenkomst ondernemers versterking brug A7 bij Purmerend Nieuws 23 feb, 11:10
Nico Molenaar over Ronja Philips: 'Vers bloed in het bedrijf is goed en zeker met Ronja'.
Management Sligro voegt met Ronja Philips jeugdige flair toe Nieuws 23 feb, 10:00
Paul Kuijt: "We doen ook ons uiterste best om het onpersoonlijke van online verkoop persoonlijk te maken."
Pontman Schoenen: Voor de echte speciaalzaak is altijd plek Nieuws 22 feb, 16:00
Herstel van het viaduct gaat vijf maanden overlast geven.
Bereikbaarheidsplan A7 Purmerend vanaf 1 april Nieuws 22 feb, 15:00
Hugo van den Berg en Meindert Engberts in het lokaal.
Meindert Engberts: de ondernemer een half jaar voor de klas in Gerrit Rietveld Onderwijs 22 feb, 14:00
Nathalie en Gertjan in de multifunctionele gastenruimte met fraai uitzicht op de Beemster natuur.
Huize Leeghwater: ideale combinatie van natuur, spiritualiteit en verwennerij Nieuws 22 feb, 10:27
Hans Sal en zijn partner Sandra.
Hans Sal van Deitmers Mannenmode: Nooit bij de pakken neerzitten Nieuws 21 feb, 14:50
Marcel ten Brinke
"Ben jij IT-notaris? Kun je dan mijn laptop repareren?" Partnerbijdrage 21 feb, 11:18
Thierry van der Weide
Column VOWA: Nog meer A7 Column 21 feb, 11:00
Afbeelding
Column PRO: De kracht van gezamenlijke inspanningen Column 21 feb, 10:00
Steven Grevenstuk: "Wanneer de Tech Campus er komt zie ik hele goeie mogelijkheden om binnen die nieuwe opzet tot een vorm van samenwerking te komen."
Brok Decor: Champions League van de festivalaankleding Nieuws 20 feb, 16:00

Lees nu de laatste editie van jouw lokale Nieuwsblad