Tim Mars en Monique Lindner van het Ondernemersloket staan dagelijks meerdere ondernemers te woord.
Tim Mars en Monique Lindner van het Ondernemersloket staan dagelijks meerdere ondernemers te woord. ((Foto: Els Broers))

Het Ondernemersloket Purmerend: Ondersteuning met raad en daad voor ondernemers

Algemeen

Het Ondernemersloket, een direct aanspreekpunt voor ondernemers uit Purmerend en Beemster, blijkt een welkome aanvulling op de bestaande dienstverlening van de gemeente Purmerend. Of je nu vragen hebt over vergunningen, financiën of omscholing, je krijgt direct iemand aan de telefoon die jou verder helpt.

Vorig jaar opende het Ondernemersloket met een mailadres en telefoonnummer om met name corona gerelateerde vragen te beantwoorden. Maar met de komst van de TOZO (tijdelijke overbrugging zelfstandig ondernemers) en de bijbehorende heroriëntatiemogelijkheden is de dienstverlening van het Ondernemersloket flink uitgebreid. Van deze diensten wordt goed gebruik gemaakt; zelfs nu de beperkingen rond corona minder zijn geworden. Menig ondernemer weet het loket inmiddels te vinden al is het maar voor een luisterend oor. Om te beginnen zijn er twee ondernemers aangetrokken om de hulpvragen te beantwoorden. Zij streven een snelle en klantvriendelijke dienstverlening na; je krijgt in ieder geval op korte termijn een reactie en informatie over de mogelijkheden.

Samenwerkingspartners

Tim Mars en Monique Lindner staan dagelijks meerdere ondernemers te woord. Tim: “In het begin van dit jaar gingen de vragen veel over financiële kwesties rondom de TOZO, TVL en NOW. Er klopten veel kleine ondernemers aan die het financieel zwaar hadden. In samenwerking met meerdere interne en externe partners hebben we een zo goed mogelijke dienstverlening opgezet. En we werken er elke dag aan om die te verbeteren. Ook schuldhulpverlening voor ondernemers is nog vrij nieuw, maar we kunnen steeds meer voor hen betekenen.”

In samenwerking met meerdere interne en externe partners hebben we een zo goed mogelijke dienstverlening opgezet

Het Ondernemersloket werkt bijvoorbeeld veel samen met Over Rood, Halte Werk, Startersloket, Ondernemersklankbord, Clup Welzijn, Werkom, WSP en allerlei opleidingsaanbieders. “Intussen hebben we al honderden ondernemers gesproken en geholpen met alles wat we voor handen hebben”, stelt Monique. 

Omscholing

Vanuit het rijk zijn er ook middelen beschikbaar gesteld om ondernemers om te scholen zodat zij ander werk kunnen gaan doen, al dan niet in loondienst. In sommige sectoren zijn harde klappen gevallen, bijvoorbeeld in de taxi-, reis- en evenementenbranche. “Een aantal taxichauffeurs heeft zich laten omscholen tot vrachtwagenchauffeur, maar bijvoorbeeld ook tot rijinstructeur. Wij kijken gezamenlijk naar wat de mogelijkheden zijn en maken dan een plan de campagne”, vertelt Tim Mars, adviseur bij het Ondernemersloket. 

“De ondernemer heeft de regie en kan aangeven wat wel of niet bij hem past. Wij begeleiden daar in en zorgen dat de juiste lijntjes worden gelegd. We treffen mensen die graag als ondernemer willen blijven werken. Wij kunnen dan een adviserende rol hebben. Wil de persoon in kwestie liever op zoek naar een baan in loondienst dan hebben we daar ook samenwerkingspartners voor”, vult Monique Lindner aan.

Tim vervolgt: “Aan de aanvraag van de laatste TOZO (5) hebben we een belactie toegevoegd om zoveel mogelijk ondernemers te spreken. De belactie heeft sinds 1 juli voor een kleine honderd nieuwe ‘klanten’ gezorgd. Deze gesprekken over ‘heroriëntatie’ gaan over allerlei verschillende vragen en zijn er ook om de ondernemer informatie te geven over wat er überhaupt allemaal vanuit de overheid geregeld is. Behalve omscholing richting loondienst zijn er ook ondernemers die zelfstandig willen blijven en bijvoorbeeld hun dienstverlening willen uitbreiden of een heel ander bedrijf in een kansrijkere sector willen beginnen. Ook hierbij kunnen we helpen. Er zijn allerlei mogelijkheden voor begeleiding bij het maken van een businessplan of het vergaren van bepaalde kennis en vaardigheden om hun positie te versterken.”

De ondernemer heeft de regie en kan aangeven wat wel of niet bij hem past

Op tijd aankloppen voor hulp

“We pakken ongeveer alles aan en kunnen ook vaak een heleboel doen. Vaak spelen er meerdere dingen mee die een ondernemer in de weg zitten en het is mooi dat we vanuit de gemeente zo breed kunnen ondersteunen. Helaas lukt niet alles zoals we zouden willen. Laatst hebben we van alles gedaan om een ondernemer te helpen om een ontruiming vanwege grote betalingsachterstanden te voorkomen. Uiteindelijk was er teveel gebeurd en ondanks diverse bemiddelingspogingen was het te laat en konden we het niet meer voorkomen. Wat we hiervan leren is hoe belangrijk het is dat we zo vroeg mogelijk in beeld komen en bedrijven sneller bij ons aankloppen voor hulp. Wij werken dus hard om zoveel mogelijk ondernemers te bereiken en een goede dienstverlening te bieden, zodat steeds meer ondernemers ons weten te vinden. En soms is het ook gewoon niet meer (verantwoord) te redden. Dat is iets van alle tijden en hoort natuurlijk ook bij ondernemen’’, overtuigt de ondernemersadviseur. 

Het Ondernemersloket is toegankelijk voor ondernemers van alle soorten en maten. Heb je een vraag of wil je graag je verhaal kwijt schroom dan niet om contact op te nemen. Het loket is telefonisch en per mail bereikbaar van maandag t/m vrijdag 9.00-17.00 uur via T. 0299-452400 of E. ondernemersloket@purmerend.nl 

GeldFit Zakelijk

Schuldhulp-verlening voor ondernemers

Ondernemers met schulden weten vaak niet waar zij terecht kunnen voor hulp en ondersteuning. Het Ondernemersloket werkt nauw samen met de afdeling schuldhulpverlening om ondernemers zo goed mogelijk te ondersteunen. Hiertoe zijn steeds meer mogelijkheden. Met de aanpak vroeg signalering worden maandelijks betalingsachterstanden gemeld bij de gemeente. “Hierdoor hebben we ondernemers met betalingsproblemen sneller in beeld en kunnen we eerder onze hulp aanbieden”, vertelt Angelique Croes van de afdeling schulddienstverlening en preventie.

Vanaf januari zal voor ondernemers in Purmerend ook Geldfit Zakelijk toegankelijk zijn. Gemeente Purmerend sluit zich aan bij de Nederlandse schuldhulproute. Hiermee is het mogelijk om ook online nog beter te kunnen adviseren en door te verwijzen naar de juiste plek.

Via Geldfit Zakelijk kun jij als ondernemer gratis terecht voor hulp bij jouw financiële situatie. Via een online test krijg je direct inzicht hoe jij er met je onderneming financieel voor staat. Ook krijg je gelijk een overzicht waar je terecht kunt voor hulp. Denk aan websites met handige tips, online begeleiding of hulp voor ondernemers bij jou in de buurt. Zo helpen wij jou om je onderneming financieel fit te houden.

Geldfit Zakelijk is onderdeel van de Nederlandse Schuldhulproute. Wil je als bedrijf of organisatie doorverwijzen naar Geldfit.nl? Neem dan deel aan de Nederlandse Schuldhulproute. Via www.geldfit.nl/zakelijk/test/ kun je de online test starten. 

(Foto: GeldFit)
Afbeelding
Afbeelding
Column Hayhoe Familierechtadvies: Voorkom verrassingen Column 7 nov, 10:51
Afbeelding
Holland Mechanics: Innovatie zit in ons bloed Algemeen 7 nov, 10:51
Afbeelding
Solident houdt mondzorgpraktijken telefonisch bereikbaar Partnerbijdrage 7 nov, 10:51
Afbeelding
Over Rood: ‘Wacht niet tot het 5 over 12 is voor je hulp inroept” Algemeen 7 nov, 10:50
Afbeelding
Rabobank nieuwe partner van Circular Plastics Alliance Algemeen 7 nov, 10:50
Afbeelding
Italiaanse delicatessen in Linea Gastronomica Algemeen 7 nov, 10:50
Afbeelding
“Kleine bedrijven steeds vaker het slachtoffer van cybercrime” Algemeen 7 nov, 10:50
Afbeelding
Het belang van de ‘gouden cirkel’ voor binnenstad Purmerend Algemeen 7 nov, 10:49
Afbeelding
Jonksign ‘in the picture’ met bijzondere logo op Groenhart pand Algemeen 7 nov, 10:49
Afbeelding
Duurzame aanpak in toeristische sector zorgt voor onderscheid Column 7 nov, 10:49
Afbeelding
Column VOWA. Zoals altijd: praktisch aan de slag Column 7 nov, 10:35
Afbeelding
De raad bij de daad voegen Column 7 nov, 10:35
Afbeelding
Column Abma Advocaten: Beslag en erfrecht Column 7 nov, 10:34
Blijf net zoals 10.000 andere Nederlanders up-to-date Schrijf je in voor onze nieuwsbrief