‘Mister kortebaan’ Jan Kuiper op 84-jarige leeftijd overleden

Algemeen
Apetrots was Jan toen hij in 2018 van de burgemeester een Koninklijke Onderscheiding kreeg opgespeld.
Apetrots was Jan toen hij in 2018 van de burgemeester een Koninklijke Onderscheiding kreeg opgespeld. ((Foto: Han Giskes))

Opnieuw is een markante Purmerender overleden. In de nacht van donderdag 11 op vrijdag 12 november is op 84-jarige leeftijd Jan Kuiper overleden. Een hersenbloeding werd ‘Mister kortebaandraverij’ fataal. En dat terwijl Jan de dagen ervoor tegen zijn familie vertelde nog zoveel zin te hebben om alles uit het leven te halen. 

Een groot gemis voor Purmerend maar natuurlijk in eerste instantie voor zijn partner Grada, zijn zoons Robert en Marco, schoondochters, kleinkinderen en de rest van het gezin. En zijn vele vrienden en kennissen, want die heeft Jan in zijn lange leven veelvuldig opgedaan. Niet in de laatste plaats als eigenaar van zijn accountants- en belastingadvieskantoor en  de vele werkzaamheden die hij verrichtte als voorzitter van Koninklijke Harddraverijvereniging Prins Bernard, die jaarlijks de kortebaandraverij organiseerde. Met enig gemak kan worden gesteld dat Kuiper in zijn eentje de kortebaanwedstrijd in Purmerend tot grote hoogte heeft gebracht. 

Rustiger aan

Twee jaar geleden besloot Jan het iets rustiger aan te doen en droeg hij het voorzittersstokje over aan zijn zoon Robert (58). Met nog vier andere enthousiastelingen, waaronder ook jongste zoon Marco (55) en Jan als adviseur op de achtergrond ging de harddraverijvereniging op het door hem gebaande pad verder. Helaas gooide corona roet in het eten is er nadien geen kortebaandraverij meer geweest. Als een paal boven water staat dat bij de eerstvolgende draverij in het centrum van Purmerend Jan Kuiper als koning, keizer en admiraal wordt geëerd.

Hij werd brozer

De combinatie Jan Kuiper en corona bleek geen goede. Zoon Robert: “Sinds corona uitbrak viel er voor hem een heleboel weg. Hij was negen maanden van het jaar bezig om sponsors voor de kortebaandraverij binnen te hengelen. Van de ene op de andere dag kon dat niet meer. Hij werd daarnaast minder mobiel. Wij vonden dat hij steeds brozer werd. Maar eergisteren had ik hem nog aan de telefoon. Hij zat weer vol plannen, had een loopband aangeschaft. Ik zei nog tegen hem: nou pa, de wonderen zijn de wereld nog niet uit”.

Na een bezoek aan de fysiotherapeut, waar hij zich om de week liet masseren, zat hij thuis in de stoel en zei iets tegen zijn partner Grada. Echter, zij verstond hem niet en vertelde hem dat hij het nog eens moest herhalen. “Daarna stond hij op om naar de wc te gaan. Dat lukte niet en ineens viel hij op de grond. Binnen tien minuten lag hij in de ziekenwagen. In het ziekenhuis herkende hij mij gelukkig nog wel, maar ik zag wel dat het heel slecht ging. Dat was ook te zien op de CT-scan. De hersenbloeding was heel heftig”, aldus Robert.

Apetrots op lintje

Jan Kuiper heeft veel voor Purmerend en het verenigingsleven betekend. Hij was jarenlang penningmeester bij voetbalvereniging FC Purmerend en tennisvereniging Elckerlyc en geniet dus vooral bekendheid als grote man achter de kortebaandraverij in Purmerend. Gedurende 16 jaar is hij voorzitter geweest en heeft hij de harddraverijvereniging in volle bloei achtergelaten. Zijn bemoeienissen leverde Jan in september 2018 een Koninklijke Onderscheiding op. Hij was apetrots met het lintje dat burgemeester Don Bijl hem opspeldde.

Nooit meer hefzelfde

Jan Kuiper zal gemist worden. Het bedrijfsleven vanwege zijn charmante en humoristische aanpak om sponsors voor de draverij binnen te halen. Hoe Jan het deed was alleen zijn geheim, maar dat de aanpak werkte, staat zo vast als een huis. De kortebaandraverij in de Nieuwstraat zal nooit meer hetzelfde zijn, want die markante kerel, strak in het pak en met bolhoedje en wandelstok ontbreekt voor altijd. 

Wanneer de uitvaart van Jan Kuiper plaatsvindt is vooralsnog niet bekend. 

JOHN BONTJE

Nathalie en Gertjan in de multifunctionele gastenruimte met fraai uitzicht op de Beemster natuur.
Huize Leeghwater: ideale combinatie van natuur, spiritualiteit en verwennerij Nieuws 22 feb, 10:27
Hans Sal en zijn partner Sandra.
Hans Sal van Deitmers Mannenmode: Nooit bij de pakken neerzitten Nieuws 21 feb, 14:50
Marcel ten Brinke
"Ben jij IT-notaris? Kun je dan mijn laptop repareren?" Partnerbijdrage 21 feb, 11:18
Thierry van der Weide
Column VOWA: Nog meer A7 Column 21 feb, 11:00
Afbeelding
Column PRO: De kracht van gezamenlijke inspanningen Column 21 feb, 10:00
Steven Grevenstuk: "Wanneer de Tech Campus er komt zie ik hele goeie mogelijkheden om binnen die nieuwe opzet tot een vorm van samenwerking te komen."
Brok Decor: Champions League van de festivalaankleding Nieuws 20 feb, 16:00
Rachel Hayhoe
Column: Waarom duurt de afwikkeling van een nalatenschap zo lang? Column 20 feb, 13:35
Patrick Colli, Maaike Neesen en Henry Wassink.
Horizon College: Tech Campus voor onderwijs belangrijke schakel met bedrijfsleven Onderwijs 20 feb, 10:00
Ontvangst van burgemeester Ellen van Selm.
125 jaar oud Koopman Optiek ontvangt predicaat hofleverancier Nieuws 19 feb, 14:00
Marije Sliphorst-Dekker van Abma Advocaten.
Hoe zit het met die cookiebanners? Column 19 feb, 10:00
De Koepel in Haarlem.
Gratis cybercrimebijeenkomst van het OM voor MKB'ers Nieuws 7 feb, 13:00
De studenten van het Horizon College in De Purmaryn. In het midden Noëlle en Manouk.
Op safari langs Waterlandse leerbedrijven in de hospitality Nieuws 29 jan, 09:27
Richard Blom (midden) op de foto met van links naar rechts vriend Georges Lotze, Anita Rensen, Anita Bom en Jasper de Busser.
Café Gean bestaat 10 jaar, zaterdag 27 januari groot feest in winkelcentrum Makado Nieuws 22 jan, 18:50