Column VOWA; “Lockdown, plannen maken en belangrijke besluiten”

Algemeen
Thierry van der Weide, voorzitter VOWA.
Thierry van der Weide, voorzitter VOWA. (Foto: Els Broers)

Wederom zijn we geconfronteerd met een lockdown. Weliswaar geen volledige zoals in 2020 rond deze tijd van het jaar, maar vrijwel alle ondernemers merken veel van de beperkende maatregelen. Als de maatregelen betekenen dat je je klanten nog maar aan de helft van hun gezicht moet zien te herkennen, heb je het relatief gezien nog getroffen. In bijvoorbeeld horeca en toerisme hakken de maatregelen er echt flink in. Het (beetje) vet dat op de botten zat, is inmiddels wel verdwenen.

Mijn vorige column had als titel ‘best goed bezig’ – dat klopt ook zeker wel. Wie mij kent, weet dat ik vrijwel nooit pessimistisch ben. Bezorgd ben ik wel, en flink ook. Gelukkig zie ik bij veel ondernemers elke keer weer nieuwe creativiteit. Daarvoor past diepe bewondering.

Ik hoop dat we met de feestdagen weer flink bij de horeca terecht kunnen

‘Never waste a good crisis’ zou je kunnen zeggen, maar die tekst wordt meestal uitgesproken door mensen die er relatief weinig last van hebben. We gaan er naar mijn idee te makkelijk maar vanuit dat de ondernemer als risicodragende eigenaar het wel even oplost. Leuk bedacht, soms houdt het gewoon op. Ik reken op de overheid die ruimhartig compenseert! Naar mijn idee maakt deze tijd dat we elkaar dus nog meer de bal moeten toespelen. Als wij ondernemers elkaar regelmatig vragen hoe het echt gaat en elkaars hulp accepteren, komen we het verst. Vanuit de overheid zijn er vangnetten, maar ergens voel je je misschien toch te trots om daar een beroep op te doen. Ik hoop dat ondernemers elkaar opzoeken, hulp aanbieden en die van elkaar accepteren.

Ondertussen zijn we weer gestart met nieuwe plannen. We willen Waterland Werkt weer gaan organiseren en hebben de gesprekken daarover opgestart. Ook Gastvrij Waterland moet weer gaan plaatsvinden, want – lockdown of niet – de economie groeit snel en mensen zijn nodig. Dus is het samenwerken met het onderwijs geblazen, want daar moet de aanwas vandaan komen.

Verder viel eind november een belangrijk besluit: de gemeenteraad van Edam-Volendam heeft ingestemd met een bedrijventerrein in De Purmer. Daarmee ontstaat weer wat ruimte voor de ondernemers om verder te kunnen, want in sommige delen van de regio zit de boel danig op slot. Als je dan al voldoende personeel hebt, kom je ruimte tekort. Het duurt natuurlijk nog wel even voor het terrein er ligt, maar een belangrijke stap is gezet. Daar kunnen we optimistisch mee voort.

We willen Waterland Werkt weer gaan organiseren

Als laatste hoop ik dat we allemaal flink bij de horeca terecht mogen met de feestdagen, zodat wij van hun excellente gastvrijheid kunnen genieten. Ik wens u mooie kerstdagen en een voorspoedig 2022!

Contact met VOWA is heel simpel: mail naar info@vowa.nl of stuur een berichtje via LinkedIn.

Afbeelding
Rien de Wolf verruilt Amsterdam-Noord voor Purmerend Nieuws 27 mei, 15:35
Afbeelding
Op 23 juni Haring en Meer Party met een knetterende wow-factor Nieuws 27 mei, 09:34
Afbeelding
Met 62 matches bewijst Beursvloer Waterlandse Uitdaging nut en noodzaak Nieuws 27 mei, 09:14
Afbeelding
BRASA Beemster uitgebreid met 13 hotelkamers Nieuws 26 mei, 13:43
Afbeelding
Hans Abma: “Ik ben altijd een actief mannetje geweest en dat zal ik ook altijd blijven…." Column 26 mei, 11:00
Afbeelding
Hoe maken we windenergie nog duurzamer? Duurzaamheid 25 mei, 11:39
Afbeelding
Vakantieplannen? Plan eerst je (levens)testament! Partnerbijdrage 25 mei, 10:00
Afbeelding
OVNH: Dit zijn de Beste Ondernemingen van Noord-Holland 2023 Zakelijk 17 mei, 23:14
Afbeelding
JYSK geopend in Purmerend Nieuws 11 mei, 09:52
Afbeelding
BeursVloer Waterlandse Uitdaging heeft nog ruimte voor deelnemers Nieuws 10 mei, 15:15
Afbeelding
Smakelijk netwerkevent bij 'local hero' Dick Schaap Zakelijk 9 mei, 15:11
Afbeelding
Column PRO: Samen de schouders eronder zetten Column 1 mei, 14:38
Afbeelding
Nieuwe naam voor vermogensbeheer verovert Nederland Nieuws 20 apr., 13:23