Column PRO: Ondernemen anno 2021. Adem in, adem uit.

Algemeen
Afbeelding
(Foto: aangeleverd)

Op veel zaken heb je invloed. Niet alleen als mens maar ook als ondernemer. Afgelopen periode is meer dan eens gebleken dat we niet overal invloed op hebben. Als we dit voorwoord schrijven is net weer bekend gemaakt dat de anderhalve meter terugkeert. En eerlijk gezegd vrezen we dat we er daarmee nog niet zijn. Elke nieuwe (terugkerende) maatregel blijkt steeds meer op onze gemoedsrust te gaan werken. En tegenstrijdigheden meer aan te wakkeren. 

Maar laten we niet vergeten waar we vandaan komen. De risico’s die we hebben moeten nemen, de flexibiliteit en het doorzettingsvermogen dat we hebben getoond. En vooral die twee laatste zullen ook nu weer zwaar onder vuur komen te liggen.

In gesprek blijven met elkaar

Ook vanuit de PRO: proberen wij zoveel mogelijk met de ondernemers in gesprek te blijven. Om meer van ons te laten horen en ondernemers bij te staan daar waar mogelijk. Soms direct zichtbaar, maar ook vaak achter de schermen met lange termijn plannen.

Ook vanuit de PRO: proberen wij zoveel mogelijk met de ondernemers in gesprek te blijven

Samen bereiken we meer

Communiceren doen we niet alleen mét onze leden, maar ook vóór onze leden. En dan vooral met de gemeente. Purmerend staat aan de vooravond van grote veranderingen die niet altijd even makkelijk zijn in te vullen, laat staan waarmee het iedereen naar zijn zin is te maken. Toch wordt er voor dat laatste alles aan gedaan om goed inzicht te krijgen in wat ondernemers en bewoners willen met Purmerend.

Het programma binnenstad:

Het Programma Binnenstad is één van de drie thema’s van de uitvoeringsagenda die door de gemeente Beemster en de gemeente Purmerend gezamenlijk is vastgesteld. Deze agenda is een concrete uitwerking van de Economische Visie 2040, waarin de gezamenlijke ambities voor een sterke, toekomstbestendige, nieuwe gemeente Purmerend worden beschreven. Voor het opstellen van het Programma Binnenstad heeft de gemeente, in samenspraak met o.a. de PRO:, het adviesbureau DTNP in geschakeld.

Het Programma Binnenstad wordt uitgevoerd in samenwerking met diverse partners zoals de provincie Noord-Holland, DNWS, INretail en Retailland. Programma Binnenstad (visie en uitvoeringsprogramma) is mede mogelijk gemaakt met behulp van de subsidie “Uitvoeringsregeling toekomstbestendige winkelgebieden” van de Provincie Noord-Holland.

Want alleen samen houden we de binnenstad aantrekkelijk om te wonen, te werken, te ondernemen en te bezoeken

Binnenstadateliers

In een interactieve werksessie spraken, ondernemers, vastgoedeigenaren, bewoners, bezoekers, toerisme, sport, cultuur, maatschappelijk en onderwijsinstellingen, over hun ambities, opgaven en kansen voor de toekomst op de korte en lange termijn. Maar ook over het toekomstige gebruik en de uitstraling van het vastgoed en de openbare ruimte van de binnenstad. Het is in ieders belang om met elkaar in gesprek te gaan en te blijven. Want alleen samen houden we de binnenstad aantrekkelijk om te wonen, te werken, te ondernemen en te bezoeken. Er zijn veel goede ideeën gedeeld en er heerste veel positieve energie en enthousiasme om samen aan de slag te gaan met de binnenstad.

Alle verzamelde gegevens leiden uiteindelijk tot een programma (visie en uitvoeringsagenda) die ter vaststelling aan de gemeenteraad wordt aangeboden. Voordat het programma aan de raad wordt aangeboden komt er een concept terug bij alle betrokken groepen. Er wordt dan getoetst of zij zich herkennen in wat we hebben opgehaald. De planning is dat het Programma Binnenstad in het derde kwartaal 2022 wordt vastgesteld.

Als PRO: houden wij u uiteraard op de hoogte betreffende de plannen voor een bereikbare binnenstad.

Mobiliteitsvisie Purmerend

Door de gemeente Purmerend wordt momenteel gewerkt aan een mobiliteitsplan. De komende jaren worden er op verschillende plaatsen veel nieuwe woningen gebouwd. De noodzaak daarvan zal iedereen onderschrijven. Met plannen op de Wagenweg, het Waterlandkwartier, de Purmer Oost en Industrieterrein de Koog levert dit een uitdaging op voor de bereikbaarheid van niet alleen de binnenstad maar ook voor de diverse bedrijventerreinen en kantoorlocaties in Purmerend. Als PRO: hebben we regelmatig overleg met de gemeente hierover. Voor vragen of ideeën over dit onderwerp kunnen jullie uiteraard bij de PRO: terecht   

Nieuwe voorzitter PCO

De P2000+ is een samenwerking van de PRO, PCO, KHNL en de Gemeente Purmerend. Als vereniging dragen wij een deel van de contributie af aan deze stichting. De gemeente verdubbelt dit bedrag. Vanuit deze stichting worden diverse projecten gefinancierd. Denk aan Waterland Werkt, Laat de economie niet tot stilstand komen, Wonen boven winkels en NV Purmerend. Om maar een paar van de activiteiten te noemen.

Voor deze Stichting hebben wij Lea Sterenborg bereid gevonden als nieuwe onafhankelijke voorzitter aan te treden. Zij zal duidelijker richting gaan geven aan de projecten die we binnen de stichting oppakken ten behoeve van ondernemend Purmerend.

Daarnaast heeft zij de opdracht om te onderzoeken op welke wijze de organisatiekracht van het bedrijfsleven in de regio Purmerend versterkt kan worden. We heten haar van harte welkom en wensen haar veel succes.

PRO: 2022

Ook voor 2022 staat ons nog genoeg te doen. Afgelopen maanden zijn wij dan ook druk bezig geweest hoe de PRO: als belangenbehartiger voor de regio ondernemers duidelijker neer te zetten. Zeker met de komende fusie van de gemeentes Beemster & Purmerend. Een verregaande samenwerking/integratie van beide ondernemersverenigingen is inmiddels in gang gezet en hopelijk 1 januari 2022 gerealiseerd.

PRO:, opgericht door ondernemers en voor ondernemers, handelt vanuit vier pijlers. Platform voor netwerken, kennis- en ervaringsoverdracht, belangenbehartiging en promotie. 

Deze vier pijlers vormen de grondslag waarbinnen de PRO: belangen behartigt voor haar leden. Hierbij kan elk bedrijf, organisatie of ondernemer uit de regio lid worden van de PRO: ongeacht bedrijfsgrootte of ondernemingsvorm. Wij gaan dan ook handelen vanuit zes werkgebieden, waarover wij u komend jaar meer zullen informeren: 

  1. PRO: Industrie & Bedrijven
  2. PRO: Detailhandel & Horeca
  3. PRO: Onderwijs & Bedrijven
  4. PRO: Recreatie & Toerisme
  5. PRO: Agribusiness
  6. PRO: Actief

Nieuwe leden

* De Jongh Fietsspecialist te Purmerend, Nannette en Koert Kinkhorst-De Jongh
* Tol Coating B.V. te Purmerend, Daan Tol
* FC Volendam te Volendam, Martijn Visser
* Ranko Schoonmaakbedrijf BV te De Rijp, Twan Korver
* Lopers Company te Purmerend, Robert Teunisse en Jeffrey van der Park
* Sandrinos Fotografie te Purmerend, Sandra van der Meulen
* J.P. de Koning bv te Purmerend, Edwin de Koning

Samen bereiken we meer

Het doet ons goed ook deze maand weer een aantal nieuwe leden te mogen verwelkomen. Met de slogan “Wij zijn PRO:” blijven wij ons inzetten samen met jullie voor een beter ondernemersklimaat in de Beemster & Purmerend. Bovendien hebben wij een mooie lidmaatschapsactie. Wij hopen je dan ook spoedig te mogen begroeten op één van onze activiteiten. Schroom niet om ons aan te spreken of om met vragen contact op te nemen met secretariaat@pro-site.nl

Lydia de Vries
Van Vlierden caravans: gegarandeerd veilig op weg Ondernemen 12 apr, 09:00
Rachel Hayhoe
Column: Problemen bij de afwikkeling van een nalatenschap - I Column 11 apr, 16:15
Toine Rohner demonstreert de robot-hond.
Twaanlab's 'Leren in de Stad': brug tussen ICT/onderwijs en bedrijfsleven Onderwijs 11 apr, 16:00
Kees en Dirk staan samen aan het roer van Cees Jonk.
Garage Transportbedrijf Cees Jonk Zn: bij nacht en ontij paraat Ondernemen 11 apr, 14:00
Sam en Rien de Wolf delen dezelfde gedrevenheid.
Outdoorspecialist Rien de Wolf al aardig gewend in Purmerend en klaar voor nieuwe avonturen Ondernemen 11 apr, 12:00
Vormgeefster Cynthia Schippers, PRO:-voorzitter Henry Wassink, Daniëlle Woudstra van VISIT Beemster en wethouder Mario Hegger.
Marketingmachine Werelderfgoed Beemster draait op volle toeren Cultuur 11 apr, 11:00
Saskia (links) en Caroline Wals aan de pomp.
Levenswerk Joh. de Vries met succes voortgezet aan Verzetslaan Algemeen 11 apr, 10:00
Karin Kuin overhandigt de cheque aan Thierry.
VOWA: Oproep voor goede ideeën! Column 10 apr, 17:00
Piet Hein Debets, Jaap Sluis en Henry Wassink zetten alle voordelen van de NV Purmerend eens goed op een rij.
Ondernemerstalkshow NV Purmerend kan steuntje in de rug gebruiken Evenement 10 apr, 16:00
De ene stand op Waterland Culinair stond er nog mooier bij dan de ander.
Sligro scoort met Waterland Culinair en Ladies Night Evenement 10 apr, 14:00
"Met Rabobank zijn we verzekerd van een strategisch partner." Thijs Nieuwenhuizen (l), Angela van den Heuvel (m) en Matthijs Vink (r).
H20 Esports Campus succesvol op weg naar volwassen organisatie Zakelijk 10 apr, 10:00
Daan (links) en Jay-Richi: "Pas met een logo van 6 x 5  was ik tevreden.”
Tol Coating: aan ambitie geen gebrek Ondernemen 9 apr, 16:00
Afbeelding
PRO: en gemeente: samen op pad naar ondernemers Column 9 apr, 15:28