Bart Kuipers (Stichting PurmerValley) over de focus op ICT-onderwijs en de PurmerValley Techregio

Algemeen
Bart Kuipers
Bart Kuipers (Foto: aangeleverd)

In september presenteerde de gemeente de, van de economische visie 2040 afgeleide, Uitvoeringsagenda 2021-2022. Een van de thema’s hierin die de eerste aandacht krijgen is Tech en esports ontwikkeling. Een sector waarmee veel mensen minder of geen affiniteit hebben, maar juist daarom vraagt om motivatie. De uitgelezen persoon om het belang van technologie uit te leggen is Bart Kuipers, manager bij Stichting PurmerValley. “De groei in ICT en Technologie kun je niet tegenhouden. Het enige wat je kunt doen is onze kinderen hier zoveel mogelijk op voorbereiden.”

Technologie ontwikkelt zich op een heel andere manier

Belang van technologie

Waarom is technologie en in het verlengde ervan esports zo belangrijk en krijgt het zo’n grote rol toebedeeld in de plannen van Purmerend? “Dat heeft met name te maken met de snelle ontwikkelingen in ICT en Tech”, licht Bart toe. “Mensen zijn gewend zich op een vaste manier te ontwikkelen, lineair, dus 1 plus 1 plus 1. Technologie, dat in de jaren 60 is ontstaan met de computers, ontwikkelt zich op een heel andere manier. Technologie verdubbelt zich eens in de twee jaar. Dat gaat dus steeds sneller. Neem de tv. Eerst had je zwart-wit, toen kleur, daarna kwam de beeldbuis, hd ready, hd en 4 k, maar 16 k ligt nu ook al klaar. Alles wat met technologie te maken heeft ontwikkelt zich min of meer op dezelfde manier. Met een exponentiële groei van onderaf, die als een hockeystick omhoog gaat.”

Technologie ontwikkelt zich snel

“Het probleem is dat die groei nu de lijn kruist van de lineaire groei zoals wij mensen die gewend zijn en kunnen bijhouden. De technologie gaat zo snel dat we het eigenlijk niet meer bijbenen. Dat zien we op alle vlakken ontstaan. In telefonie, tv, software, artificial intelligence, het gaat steeds harder en sneller. Daardoor krijg je ook een scherpe lijn tussen winnaars en verliezers. Waar alleen jonge mensen en bedrijven nog in mee kunnen gaan die het denkniveau of kapitaal hebben om te blijven innoveren. En die bedrijven worden steeds groter, terwijl andere verdwijnen. Zoals Kodak, met de camera’s en filmrolletjes. Alles is digitaal. Of de reisbranche, waarin alles online loopt over enorme platformen. Die exponentiële groei kun je niet tegenhouden. Het enige wat je kunt doen is onze kinderen hier zoveel mogelijk op voorbereiden.”

Innoveren

Dat is precies wat de Stichting PurmerValley voor ogen staat. “Want technologie wordt steeds belangrijker in elke branche. Overal lopen projecten om te innoveren, zoals in de zorg. Wat je dan wil is dat studenten die kiezen voor een zorgopleiding iets meer kennis in die technologie hebben. Dat hoeft niet altijd op heel hoog niveau maar wel zo dat wanneer ze aan het werk zijn ze wel gewoon die iPad kunnen besturen.”  

Energietransitie

Hetzelfde geldt voor de bouw. PurmerValley zit in de projectgroep Houtbouw dat de verduurzaming van de bouwsector gaat begeleiden en ondersteunen. Ook daarin is innovatie belangrijk. “Bouwbedrijven zijn hartstikke goed in timmeren, metselen en stukadoren, maar ze missen mensen die iets meer technologische kennis hebben om innovaties in het bedrijf door te voeren.”  Een ander voorbeeld is de energiesector. PurmerValley is één van de partijen die heeft bijgedragen aan het tot stand komen van het Energiemanifest, in opdracht van de provincie Noord-Holland. Bart: “De vraag hierin was: hoe gaan we die hele energietransitie in Noord-Holland vormgeven? Een van de doelstellingen/taken in het manifest is dat er de komende jaren in de Noord-Holland 16.000 mensen bij moeten in de installatiebranche. Want die loopt vast. Er zijn regio’s waar je geen bedrijf meer kunt beginnen omdat je geen aansluitingen krijgt. Daar ligt een enorme taak. Wij zitten daarvoor met grote partijen aan tafel om een platform te bouwen waar vraag, aanbod en opleidingen bij elkaar komen.”

Wij kunnen opleidingen initiëren die meer aansluiten op de vraag van de markt

“Dat is een hele mooie uitdaging. De reden dat wij hier projectleider zijn is dat we met alle scholen in Noord-Holland contact hebben en hen kunnen bewegen hun opleidingen aan te passen, of nieuwe opleidingen te initiëren die veel meer aansluiten bij wat er gevraagd wordt in de markt. Maar ook omdat we in staat zijn om via marketing en promotie interesse hiervoor op te wekken bij kinderen die opleidingskeuzes moeten maken.”

Technologie is cruciaal bij innovatie in elke branche

Zo staat, in het 1e kwartaal zodra de coronaregels het toelaten, de PurmerValley Experience XL gepland. “De gemeente heeft ons gevraagd om bij de fusie Purmerend en Beemster ook de jongeren te betrekken. In de vorm van een event waarin alle scholen en leerlingen bij elkaar komen. In een omgeving waarin we laten zien wat er allemaal is op het gebied van onderwijs, technologiebedrijven en ontwikkelingen. Dat hebben we gevat in een Experience, waar o.a. H20 aanwezig is met de Esports Wintergames, een virtual studio waar van alles te doen is op het gebied van Virtual en Augmented Reality. Onderdelen die jongeren stimuleren om te ontdekken wat er is en gebeurt, en waar scholen als PSG, Mediacollege en hogeschool Inholland in samenwerking met tal van bedrijven hun aanbod aan opleidingen en carrièremogelijkheden kunnen laten zien.”

Modulaire leerlijn

Ook ontwikkelde PurmerValley een modulaire leerlijn die zowel individueel als klassikaal gegeven kan worden. “Deze begint bij de eerste klas van het voortgezet onderwijs en loopt 1 op 1 door richting het mbo en hbo”, legt Bart uit. “Daarmee krijgen de jongeren niet alleen veel beter onderwijs, maar ook op een hele leuke manier. Zo zijn er mensen uit het bedrijfsleven die de modules ondersteunen, en ook les kunnen geven. We willen daar workshops en seminars uit het bedrijfsleven aan koppelen in de klas. Zodat ze kennis maken met de praktijk als voorbereiding op de keuze die ze gaan maken. Dan bereik je dat enerzijds kids die niets met ICT hebben en het vak nooit gekozen zouden hebben omdat ze er een bepaald idee bij hadden, zich toch aanmelden, en anderzijds ook dat bijvoorbeeld meiden inzien dat ICT veel meer met communicatie te maken heeft dan met alleen nulletjes en eentjes.”

Uitstroompercentage

Een goede kennis van wat de ICT-opleidingen te bieden hebben is cruciaal want het uitstroompercentage van ICT-leerlingen is met 50 procent erg hoog. “Omdat de opleiding niet is wat ze dachten of verwachtten”, verklaart Bart. “Kinderen starten vaak met een verkeerd beeld en verwachtingspatroon. Met een opleiding die veel interactiever is en een ervaren begeleider uit de praktijk zie je dat ze het wél leuk vinden. Dat blijkt wel uit het feit dat de opleiding systeembeheer vorig jaar startte met 20 leerlingen. Nu, een jaar later, zijn dat er 60. Dat is echt ongehoord veel. Als we vier jaar verder zijn, en de eerste leerlingen uitstromen, verwachten we dat nog veel meer jongeren voor deze ICT-opleiding zullen kiezen.”

Het goed opgeleide personeel dat hier binnen afzienbare tijd te vinden is zal zeker bijdragen aan de vestiging in Purmerend van bedrijven die daar gebruik van willen maken. “Dat is het belang van de gemeente, en de kern van de PurmerValley Techregio”, aldus Bart.

Afbeelding
Purmerend krijgt een nieuw Broodfonds voor ondernemers Zakelijk 29 feb, 11:32
Hoe beheers jij jouw bedrijfsrisico's?
Help, paniek in de tent!: workshopavond bedrijfsrisico's van Netwerk Purmerend Zakelijk 28 feb, 10:01
Van links naar rechts: Ruud van der Kruijf, Caroline Wals, Saskia Wals en Richard van Alphen voor het station. Goed zichtbaar is de unieke houten constructie waarmee het project is opgebouwd.
Derde generatie Joh. de Vries opent aan Verzetslaan Avia XPress en Washking wasboxen Zakelijk 28 feb, 09:10
José van den Hurk: "Ik ben er trots op dat wij ook mensen die moeilijk bereikbaar zijn toch in aanraking laten komen met kunst en cultuur."
José van den Hurk neemt afscheid van Cultuurhuis Purmerend Cultuur 23 feb, 12:00
Afbeelding
Informatiebijeenkomst ondernemers versterking brug A7 bij Purmerend Nieuws 23 feb, 11:10
Nico Molenaar over Ronja Philips: 'Vers bloed in het bedrijf is goed en zeker met Ronja'.
Management Sligro voegt met Ronja Philips jeugdige flair toe Nieuws 23 feb, 10:00
Paul Kuijt: "We doen ook ons uiterste best om het onpersoonlijke van online verkoop persoonlijk te maken."
Pontman Schoenen: Voor de echte speciaalzaak is altijd plek Nieuws 22 feb, 16:00
Herstel van het viaduct gaat vijf maanden overlast geven.
Bereikbaarheidsplan A7 Purmerend vanaf 1 april Nieuws 22 feb, 15:00
Hugo van den Berg en Meindert Engberts in het lokaal.
Meindert Engberts: de ondernemer een half jaar voor de klas in Gerrit Rietveld Onderwijs 22 feb, 14:00
Nathalie en Gertjan in de multifunctionele gastenruimte met fraai uitzicht op de Beemster natuur.
Huize Leeghwater: ideale combinatie van natuur, spiritualiteit en verwennerij Nieuws 22 feb, 10:27
Hans Sal en zijn partner Sandra.
Hans Sal van Deitmers Mannenmode: Nooit bij de pakken neerzitten Nieuws 21 feb, 14:50
Marcel ten Brinke
"Ben jij IT-notaris? Kun je dan mijn laptop repareren?" Partnerbijdrage 21 feb, 11:18
Thierry van der Weide
Column VOWA: Nog meer A7 Column 21 feb, 11:00
Afbeelding
Column PRO: De kracht van gezamenlijke inspanningen Column 21 feb, 10:00
Steven Grevenstuk: "Wanneer de Tech Campus er komt zie ik hele goeie mogelijkheden om binnen die nieuwe opzet tot een vorm van samenwerking te komen."
Brok Decor: Champions League van de festivalaankleding Nieuws 20 feb, 16:00
Rachel Hayhoe
Column: Waarom duurt de afwikkeling van een nalatenschap zo lang? Column 20 feb, 13:35

Lees nu de laatste editie van jouw lokale Nieuwsblad