Column BTLH: “Gebruik recreatie en toerisme als aanjager”

Algemeen
Shirley Benoit.
Shirley Benoit. (Foto: Moments by Kelly)

Bureau Toerisme Laag Holland ziet relevantie voor samenwerking tussen lokale ondernemers. Al bijna twee jaar is de wereld verstrengeld in de COVID-19 pandemie en dat valt ons allen zwaar. Ook in de ooit zo florerende wereld van recreatie en toerisme worden de kaarten opnieuw geschud. De branche zit alles behalve stil en beweegt continue, waar mogelijk, mee met deze ‘nieuwe toekomst’.

De crisis maakt het belang van de sector pijnlijk zichtbaar. Er is dan ook werk aan de winkel om de sector niet alleen voor de korte termijn, maar ook voor de langere termijn een duurzame toekomst te bieden. Als reactie hierop schieten campagnes maar ook nieuwe lokale, regionale en provinciale onderzoeken, visies en uitvoeringsprogramma’s als paddenstoelen uit de grond.

Waardevolle ontwikkeling

Meer dan ooit wordt de (digitale) vergadertafel gedeeld door beleidsmakers, ondernemers, afgevaardigden van belangenverenigingen, bewoners en vakspecialisten. Dat is wat mij betreft een waardevolle ontwikkeling. Zeker omdat deze toekomstontwikkelingen in co-creatie worden gemaakt en dus van ons samen zijn. Al deze partijen kunnen met de juiste insteek optimaal profiteren van de uitwerkingen.

Aanjager

Het standpunt vanuit Bureau Toerisme Laag Holland in deze processen? ‘Gebruik recreatie en toerisme als aanjager voor de (regionale) ontwikkelopgaven binnen meerdere programmaonderdelen. Onze branche vergroot indirect de kwaliteit van leven, maakt mensen gezonder en gelukkiger én verbindt. Onze sector draagt niet alleen bij aan de (lokale) economie, maar ook aan het succes van andere programmaonderdelen. Denk aan het algemene voorzieningenniveau, werkgelegenheid bij (toe)leveranciers en het vestigingsklimaat. Het functioneert als het sociale cement tussen de stenen’, zo wijst ook het onlangs verschenen rapport ‘Maatschappelijke waarde van toerisme en recreatie’ uit.

Support your locals

Neem bijvoorbeeld het ‘Support Your Locals’ initiatief. Dit was aan het begin van de pandemie één van de eerste reacties op de coronamaatregelen. Deze hernieuwde aandacht voor en samenwerking tussen de lokale ondernemers/initiatieven zijn wat mij betreft in alle tijden relevant en is misschien wel dé sleutel tot het succes van de regio op lange termijn. Een regio met een enorme groei- en ontwikkelopgaven, maar met de kracht van een groot en divers recreatief aanbod. Als de huidige én nieuwe (regio)bewoners oog blijven houden voor de mogelijkheden binnen handbereik, bedrijven ultiem samen blijven werken en zo gezamenlijk de lokale economie blijven steunen, wordt deze alleen maar sterker.

‘Het functioneert als het sociale cement tussen de stenen’

Bewoners vanuit de regio, maar ook uit aangrenzend Amsterdam, kunnen hier het gehele jaar rond genieten van een rijk recreatief, cultureel en winkelaanbod als ‘toerist in eigen regio’. Daarnaast moeten we gezamenlijk aan de slag om deze lokale en regionale voorzieningen ook in te richten voor de toeristen die naar onze regio komen. Geen massa’s toeristen, maar juist de doelgroep die waarde hecht aan de het lokale DNA en het daarbij passende aanbod die met veel waardering de regio bezoekt en beleeft. Dat lijkt mij een ultieme nieuwe toekomst voor toeristisch- en recreatief Laag Holland.

Shirley Benoit, directeur Bureau Toerisme Laag Holland

www.laagholland.com/over-ons

Lydia de Vries
Van Vlierden caravans: gegarandeerd veilig op weg Ondernemen 12 apr, 09:00
Rachel Hayhoe
Column: Problemen bij de afwikkeling van een nalatenschap - I Column 11 apr, 16:15
Toine Rohner demonstreert de robot-hond.
Twaanlab's 'Leren in de Stad': brug tussen ICT/onderwijs en bedrijfsleven Onderwijs 11 apr, 16:00
Kees en Dirk staan samen aan het roer van Cees Jonk.
Garage Transportbedrijf Cees Jonk Zn: bij nacht en ontij paraat Ondernemen 11 apr, 14:00
Sam en Rien de Wolf delen dezelfde gedrevenheid.
Outdoorspecialist Rien de Wolf al aardig gewend in Purmerend en klaar voor nieuwe avonturen Ondernemen 11 apr, 12:00
Vormgeefster Cynthia Schippers, PRO:-voorzitter Henry Wassink, Daniëlle Woudstra van VISIT Beemster en wethouder Mario Hegger.
Marketingmachine Werelderfgoed Beemster draait op volle toeren Cultuur 11 apr, 11:00
Saskia (links) en Caroline Wals aan de pomp.
Levenswerk Joh. de Vries met succes voortgezet aan Verzetslaan Algemeen 11 apr, 10:00
Karin Kuin overhandigt de cheque aan Thierry.
VOWA: Oproep voor goede ideeën! Column 10 apr, 17:00
Piet Hein Debets, Jaap Sluis en Henry Wassink zetten alle voordelen van de NV Purmerend eens goed op een rij.
Ondernemerstalkshow NV Purmerend kan steuntje in de rug gebruiken Evenement 10 apr, 16:00
De ene stand op Waterland Culinair stond er nog mooier bij dan de ander.
Sligro scoort met Waterland Culinair en Ladies Night Evenement 10 apr, 14:00
"Met Rabobank zijn we verzekerd van een strategisch partner." Thijs Nieuwenhuizen (l), Angela van den Heuvel (m) en Matthijs Vink (r).
H20 Esports Campus succesvol op weg naar volwassen organisatie Zakelijk 10 apr, 10:00
Daan (links) en Jay-Richi: "Pas met een logo van 6 x 5  was ik tevreden.”
Tol Coating: aan ambitie geen gebrek Ondernemen 9 apr, 16:00
Afbeelding
PRO: en gemeente: samen op pad naar ondernemers Column 9 apr, 15:28

Lees nu de laatste editie van jouw lokale Nieuwsblad

Meest gelezen