Creatieve onderneemsters komen samen in het ‘Blauwe Kasteel’

Algemeen
V.l.n.r: Marije Dijkema, Ellen Diepstraten, Yvonne Dijkema, Willemijn Timmermans, en Roos Mittemeijer.
V.l.n.r: Marije Dijkema, Ellen Diepstraten, Yvonne Dijkema, Willemijn Timmermans, en Roos Mittemeijer. (Foto: Els Broers)

Er waait een frisse, creatieve wind in het tot ‘Blauwe Kasteel’ omgedoopte bedrijfsverzamelpand op de Van IJsendijkstraat 381 in Purmerend. Vijf onderneemsters in verschillende creatieve disciplines vonden elkaar en openden onlangs na een fikse verbouwing hier de deuren van hun gezamenlijke pand. Elkaar versterken en de wisselwerking zoeken, met natuurlijk een flinke dosis gezelligheid. Tijdens de laatste lootjes van het klussen staat lekkere taart op tafel voor een verjaardag en schaart iedereen zich aan de grote koffietafel van het Crea Café op de begane grond.

Marije Dijkema, fotograaf en vormgever bij Studio byMarije, Yvonne Dijkema van notuleerdienst Resumé, Ellen Diepstraten met haar Crea Café, zanglerares Willemijn Timmermans en Roos Mittemeijer van Roosmarie Couture. Ze kenden elkaar al vanuit hun vorige onderkomen, een paar panden verderop. Daar had elk een eigen gescheiden ruimte. Het nieuwe pand is ideaal qua oppervlakte en biedt een ruimte die goed te verdelen is, maar in het Blauwe Kasteel draait het om gezamenlijkheid.

In het Blauwe Kasteel draait het om gezamenlijkheid

Ruimte voor alle leerlingen

Willemijn gaf tot voor kort haar zanglessen in het muzieklokaal van het Da Vinci College. “Ik zocht al een tijdje een ruimte voor mezelf. In het Da Vinci moest ik rekening houden met de lesroosters, en in de vakanties bijvoorbeeld moest ik ook mijn lessen stoppen”, geeft ze aan. “Maar het aantal leerlingen groeide flink en ik had geen ruimte om uit te breiden. Door gebrek aan ruimte werkte ik noodgedwongen nog twee dagen in een supermarkt terwijl ik die dagen makkelijk kon vullen met mijn leerlingen. Van mijn moeder, zij haakt bij Ellen, hoorde ik van dit plan en ik vroeg of ze een balletje wilde opgooien voor mij. Ik ben heel blij dat ik kon aanhaken. Ik heb leerlingen van 6 tot 67 jaar en hier plek voor allemaal. En ik kan mijn bedrijf zo inrichten en indelen dat het voor mij prettig werkt. Echt zelf ondernemen, op mijn eigen manier.”

Zichtbaarheid

Yvonne zat ook in het vorige pand al op kantoor samen met Marije. Zij notuleert voor allerlei soorten bedrijven, gemeenten en onderwijs. “Ik zit bij de vergaderingen, online of fysiek, dat is erg afwisselend. Na zo’n sessie is het fijn om dat allemaal uit te werken op kantoor. Het geeft meer reuring dan thuis zitten. En nu nog meer zelfs, in dit nieuwe pand.” Ellen had met Marije al langer een oogje laten vallen op dit pand maar het duurde twee jaar voor het lukte. “Ik zat met Crea Café op de tweede verdieping en wilde graag naar de begane grond zodat het toegankelijker werd. Met meer mogelijkheden om zichtbaar het Crea Café gevoel naar buiten te brengen.” Het Crea Café waar liefhebbers komen om gezellig samen te breien, te haken of te naaien, is nu nog drie ochtenden in de week en de zaterdag geopend. “Maar dat moeten er zeker meer worden”, benadrukt Ellen. “En we zijn van plan ook een inloopochtend te gaan organiseren voor mensen die er even uit willen, eenzame senioren bijvoorbeeld. Daarover hebben we al contact met Clup Welzijn.” Ze merkt dat het handwerken een flinke opleving doormaakt.  “Er komt hier van alles. Veel jonge moeders die naailes willen, en ook het haken  en breien is weer helemaal hip. Los daarvan is het ook een sociaal gebeuren, de gezelligheid eromheen is heel belangrijk.”

Theaterkleding

Ellen nam het Crea Café ooit over van Roos, toen het nog op de Achterdijk zat. Zij gaf er naailes maar wilde zich meer focussen op haar andere werk, theaterkostuums naaien. “Ik was na de modevakschool en de kunstacademie begonnen met naailes geven, maar dat vond ik niet zo leuk”, vertelt Roos. “Omdat ik ook de opleiding Meester Coupeur had gedaan kreeg ik tegelijk steeds meer werk in het theater, dat vond ik geweldig! Het sfeertje, de kostuums. Dat heeft me altijd meer getrokken dan gewone kleding.”

Kostuumverhuur

In hun creatieve hang naar het theatrale vullen Marije en Roos elkaar goed aan. Samen hebben ze,  naast hun eigen werkzaamheden, een kostuumverhuurbedrijf. Ze verhuren galajurken die ze zelf hebben ingekocht, maar de echte theatrale kostuums komen van Roos. En ze is er erg goed in, getuige de prachtige creaties. Die in haar atelier staan. Het verhuurbedrijf is zo succesvol dat ze volledig uit hun vorige ruimte waren gegroeid. Marije: “Hier hebben we ruimte om dat exclusieve theatrale sprookjesachtige aanbod te verbreden, we willen meer bijzondere items hebben.”

We gebruiken ons bedrijf nu ook als platform voor andere designers

Ze hebben het professioneel aangepakt. “We hadden al vrij snel veel aanvragen en het groeit nog steeds. Het is best een niche maar juist daardoor weten steeds meer mensen ons te vinden. Zeker op Instagram gaat het heel hard. We gebruiken ons bedrijf nu ook als platform voor andere designers. Zij verhuren via ons tegen een commissie. Zo voorkom je dat er teveel kleine hobby verhuurbedrijfjes komen, en kunnen wij ons versterken.”

Wat niet weg neemt dat Marije niet mindert met haar andere werk, de fotografie. “De veelzijdigheid is leuk, maar het allerleukste is toch nog steeds mooie beelden maken op bijzondere locaties met mooie kostuums en styling.” Ook daarin is voorzien in het Blauwe Kasteel. Marije beschikt er over een ruime fotostudio met eigen keukentje en toilet; perfect voor een rustige shoot.

Mooie wisselwerking

Al tijdens de verbouwing zat de saamhorigheid er goed in. “Iedereen is elkaar aan het helpen. We weten wat we aan elkaar hebben, en het heeft allemaal met creativiteit te maken. En het zou leuk zijn wanneer uiteindelijk iemand hier binnen komt om naailes te nemen en denkt, oh wat leuk, er is ook zangles, dat ga ik ook doen, of ik ga een jurk huren. En vice versa. Dat geeft een mooie wisselwerking, terwijl we hier toch allemaal ons eigen plekje hebben dat we in eigen stijl kunnen inrichten”, besluit Ellen.

‘Het blauwe kasteel’. (Foto: RodiMedia/NV)
Lydia de Vries
Van Vlierden caravans: gegarandeerd veilig op weg Ondernemen 12 apr, 09:00
Rachel Hayhoe
Column: Problemen bij de afwikkeling van een nalatenschap - I Column 11 apr, 16:15
Toine Rohner demonstreert de robot-hond.
Twaanlab's 'Leren in de Stad': brug tussen ICT/onderwijs en bedrijfsleven Onderwijs 11 apr, 16:00
Kees en Dirk staan samen aan het roer van Cees Jonk.
Garage Transportbedrijf Cees Jonk Zn: bij nacht en ontij paraat Ondernemen 11 apr, 14:00
Sam en Rien de Wolf delen dezelfde gedrevenheid.
Outdoorspecialist Rien de Wolf al aardig gewend in Purmerend en klaar voor nieuwe avonturen Ondernemen 11 apr, 12:00
Vormgeefster Cynthia Schippers, PRO:-voorzitter Henry Wassink, Daniëlle Woudstra van VISIT Beemster en wethouder Mario Hegger.
Marketingmachine Werelderfgoed Beemster draait op volle toeren Cultuur 11 apr, 11:00
Saskia (links) en Caroline Wals aan de pomp.
Levenswerk Joh. de Vries met succes voortgezet aan Verzetslaan Algemeen 11 apr, 10:00
Karin Kuin overhandigt de cheque aan Thierry.
VOWA: Oproep voor goede ideeën! Column 10 apr, 17:00
Piet Hein Debets, Jaap Sluis en Henry Wassink zetten alle voordelen van de NV Purmerend eens goed op een rij.
Ondernemerstalkshow NV Purmerend kan steuntje in de rug gebruiken Evenement 10 apr, 16:00
De ene stand op Waterland Culinair stond er nog mooier bij dan de ander.
Sligro scoort met Waterland Culinair en Ladies Night Evenement 10 apr, 14:00
"Met Rabobank zijn we verzekerd van een strategisch partner." Thijs Nieuwenhuizen (l), Angela van den Heuvel (m) en Matthijs Vink (r).
H20 Esports Campus succesvol op weg naar volwassen organisatie Zakelijk 10 apr, 10:00
Daan (links) en Jay-Richi: "Pas met een logo van 6 x 5  was ik tevreden.”
Tol Coating: aan ambitie geen gebrek Ondernemen 9 apr, 16:00
Afbeelding
PRO: en gemeente: samen op pad naar ondernemers Column 9 apr, 15:28

Lees nu de laatste editie van jouw lokale Nieuwsblad

Meest gelezen