Directeur Willem Schuurman: "Met mensen werken vind ik het mooiste wat er is."
Directeur Willem Schuurman: "Met mensen werken vind ik het mooiste wat er is." (Foto: aangeleverd)

Schuurman Groep bestaat 99 jaar: ‘De wortels van ons bedrijf liggen in de regio Alkmaar’

Algemeen

Het begon als een groothandel in elektrotechniek, inmiddels handelt Schuurman ook in consumentenelektronica en keukens én is het een internationale speler op de markten van Renewable Solutions - met de focus op duurzame opslag en -opwekking van energie. Schuurman Groep bestaat 99 jaar en heeft de wortels in Alkmaar en omgeving. Directeur Willem Schuurman vertelt. 

“Vóór mijn opa Schuurman in 1923 oprichtte, heeft hij de elektrificatie van Noord-Holland op zich genomen. Hij plaatste elektriciteitspalen in de omgeving van Alkmaar, om nabijgelegen dorpjes van elektriciteit te voorzien. Uiteindelijk vond hij handel leuker, en begon hij met de verkoop van elektrotechnische materialen aan installateurs.” 

Drie generaties

De drie generaties Schuurman die tot nu toe aan het roer stonden bij Schuurman Groep komen allemaal uit de regio Alkmaar. “We voelen ons nog steeds ontzettend verbonden met de omgeving. Maatschappelijke betrokkenheid als ondernemer is er door mijn opa en vader echt ingehamerd. Mijn vader en ik zijn beiden voorzitter geweest van Maatschappij voor Nijverheid en Handel NHN en ik ben een van de oprichters van De Waaier (Doe’s Goed). Mijn vader kreeg een erepenning van de stad Alkmaar, vanwege zijn tienjarig voorzitterschap van de KvK. Ook steunen we met Schuurman sportverenigingen en liefdadigheidsinstellingen waar onze medewerkers banden mee hebben.”  

Tekst loopt door onder afbeelding


(Foto: aangeleverd)

Werknemers mogen zichzelf zijn en inclusiviteit staat hoog in het vaandel

Geïnspireerd door mens, natuur en technologie

Mensen. Dat is waar het bij Schuurman allemaal om draait. “We hebben oprechte interesse in ‘onze’ 180 mensen. We werken volgens vijf kernwaarden: betrouwbaarheid, betrokkenheid, professionaliteit, plezier en puurheid. Werknemers mogen zichzelf zijn en inclusiviteit staat hoog in het vaandel. Het enige wat telt, is hoe iemand in elkaar zit - dat diens ethisch kompas goed is. Dat vind ik overigens ook heel belangrijk in het zakendoen. Aan de hand van het ethisch kompas bepaal ik of we iets wel of niet doen, bijvoorbeeld in zee gaan met een leverancier. We willen iets bijdragen aan de wereld en dat geeft onze werknemers een extra drive.”

Tekst loopt door onder afbeelding


Willem 1923 en Willem 2018 (Foto: aangeleverd)

De pay-off van Schuurman is ‘Geïnspireerd door mens, natuur en technologie.’ “En dan zit er tussen de woorden ‘mens’ en ‘natuur en technologie’ vrij veel denkbeeldige ruimte, als je begrijpt wat ik bedoel. Met mensen werken vind ik het mooiste wat er is. Emotie mag er zijn en er is bij ons alle ruimte om fouten te maken. Het is niet erg als er iets misgaat. Hoe iemand het oplost, is veel belangrijker.”

Noord-Hollandse nuchterheid

Schuurman beschrijft de structuur van zijn bedrijf als ‘plat’. “Het is geen piramide met zes lagen. Mensen besteden zó’n groot deel van hun leven op de werkvloer, dat ik het belangrijk vind dat zij zich er prettig voelen. Hierdoor is de loyaliteit groot. Er werken nu mensen wiens ouders ook voor Schuurman hebben gewerkt. Leuk detail: er zijn zelfs huwelijken ontstaan op de werkvloer.” 

Tekst loopt door onder afbeelding


Schuurman Hofplein circa 1950 (Foto: aangeleverd)

Schuurman omarmt de Noord-Hollandse nuchterheid en voert dat door in het bedrijf. “Ik ben een zakenman, maar blijf met mijn poten in de klei staan. De rest van Nederland vindt ons soms iets té recht door zee. Té direct. Dat zie ik juist als onze kracht.” De cultuur die Schuurman omschrijft, zie je terug op het hoofdkantoor op de Boekelermeer. Tijdens een rondleiding blijkt dat de kantoorruimtes, het magazijn en het distributiecentrum niet alleen werkplaatsen, maar ook sociale ontmoetingsplekken zijn. Schuurman begroet elke werknemer bij voornaam en maakt kort een praatje. Alsof hij ze in de kroeg tegenkomt.

Ik ben een zakenman, maar blijf met mijn poten in de klei staan. De rest van Nederland vindt ons soms iets té recht door zee

Muziek en creativiteit

Of Schuurman het bedrijf altijd al wilde overnemen van zijn vader (en indirect zijn opa)? “Eigenlijk wilde ik beroepsmuzikant worden. Ik heb in Groningen toelatingsexamen voor het Conservatorium gedaan, maar uiteindelijk ben ik toch afgestudeerd in Bedrijfskunde. Mijn vader was ook muzikaal, dus ik ben met muziek opgegroeid. Creatief zijn, samen met andere mensen, is de kern van mijn leven. In tegenstelling tot mijn vader heb ik niet direct na het afstuderen het bedrijf overgenomen. Ik heb in Londen en Canada gewoond en gewerkt en toen ik terugkwam ben ik in de Jordaan beland. Uiteindelijk ben ik er toch voor gegaan en nu leid ik Schuurman Groep al ruim dertig jaar met veel plezier.” 

Het pad naar duurzaamheid

Schuurman is nauw betrokken bij de ontwikkeling en vermarkting van duurzame energieopslag en -transitie. Ze werken samen met het Zweedse bedrijf Nilar, dat duurzame en milieuvriendelijke batterijen ontwikkelt. Schuurman heeft hier een superslim energiemanagementsysteem aan toegevoegd. “Onze batterijen bevatten geen brandbare metalen als lithium en kobalt - zoals de batterijen in elektrische auto’s. Ze zijn gemaakt met een elektrolyt op waterbasis en zijn daarom ontzettend duurzaam en superveilig.”

Tekst loopt door onder afbeelding


Nilar EC Battery Packs (Foto: aangeleverd)

Schuurman heeft de oplossing voor de landelijke elektriciteitscrisis

Voorloper in energieopslag

Volgens Schuurman gaat er vanaf nu veel veranderen op het gebied van energieopslag. “Wij zijn hier voorloper in. We hebben ontzettend moeten lobbyen om de landelijke brandweer en verzekeraars te overtuigen dat wij écht op een ander spoor zitten. Sterker nog: Schuurman heeft de oplossing voor de landelijke elektriciteitscrisis. Nu moet de overheid dat nog inzien en met investeringen komen. Energietransitie begint bij een mentale transitie. Die komt nu langzaam op gang.“
Een essentiële ontwikkeling, aldus Schuurman. “Sinds de industriële revolutie bouwen mensen dingen die niet goed zijn voor de wereld. En daar gaan we gewoon mee door, zelfs nu de aarde ‘in de fik’ staat. Dat móét anders en daar dragen we met Schuurman graag een steentje aan bij. En nee, ik ben geen wereldverbeteraar; ik ben een ondernemer. Maar ik vind het heel belangrijk om met mijn bedrijf een goed pad te volgen.”

Schuurman kijkt uit naar het jubileum van volgend jaar - een absolute mijlpaal, die drie generaties en een groep fantastische medewerkers samen hebben bereikt.. “Honderd jaar duurzaam ondernemen is en blijft mensenwerk!”


Nilar EC Rack (Foto: aangeleverd)

Afbeelding
NV Purmerend timmert aan de weg Algemeen 3 jun, 10:56
Afbeelding
Vijf jaar restaurant The Roast Algemeen 3 jun, 10:51
Afbeelding
Nagel Hydraulics: grote meneer met beide benen op de grond Algemeen 3 jun, 10:49
Afbeelding
PRO: en Netwerk Purmerend te gast bij FC Volendam Algemeen 3 jun, 10:43
Afbeelding
Sonic Equipment: “We verkopen geen gereedschap, we verkopen efficiency” Algemeen 3 jun, 10:38
Afbeelding
Benefietavond jubilerende BVL Algemeen 3 jun, 10:38
Afbeelding
Netwerken tijdens kortebaandraverij in Jan Kuiper Lounge Algemeen 3 jun, 10:29
Afbeelding
De vele facetten van een fijne binnenstad Algemeen 3 jun, 10:29
Afbeelding
Check je aanslag Erfbelasting! Algemeen 3 jun, 10:28
Afbeelding
Vakantie-plannen? Plan eerst je (levens)testament! Algemeen 3 jun, 10:26
Afbeelding
Nieuw bestuur wil PCO omvormen tot Bedrijven Investeringszone Algemeen 3 jun, 10:24
Afbeelding
Column PRO: Actief & Sportief Column 3 jun, 10:23
Afbeelding
Werkgevers opgelet: uitbreiding van uw informatieplicht per 1 augustus 2022! Column 3 jun, 10:23

Meest gelezen

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief