Jurian Borst (links) en Pieter van der Kooij staan open om MQ nieuw leven in te blazen.
Jurian Borst (links) en Pieter van der Kooij staan open om MQ nieuw leven in te blazen. (Foto: Els Broers)

Focus op technisch georiënteerde bedrijven en technisch onderwijs

Algemeen

In 2008 werd de Manuele Intelligentie Groep (MIG) opgericht. Pieter van der Kooij stond mede aan de basis van het op dat moment volstrekt nieuwe initiatief ten behoeve van het technisch onderwijs.

“Ik werd door mijn twee zoons getriggerd. Zij haalden geen motivatie uit het reguliere onderwijs. Ik snapte dat want het onderwijssysteem past niet iedereen en zeker niet de manueel intelligente leerlingen. Dat zijn kinderen die vooral leren door te ervaren, door te voelen, door praktisch uit te pluizen en zo kennis in hun hoofd krijgen in plaats vanuit boeken. Leersysteem en schoolcarrière waren volledig gebaseerd op cognitieve vaardigheden met CITO en IQ als meetlat. Met MIG wilden we iets aanbieden wat manueel intelligente jongeren waardeerden en erkenden, een systeem wat daarop inspeelde. Dus niet alleen uitgaan van IQ en EQ maar ook van MQ”, kijkt Van der Kooij terug. “In de achterliggende veertien jaar zijn er echt mooie dingen gebeurd en vooruitgangen geboekt. Neem alleen het feit dat de kloof tussen het primair- en voortgezet onderwijs en het bedrijfsleven flink kleiner is geworden. Maar het kan beter.”

Er liggen zoveel kansen voor technisch georiënteerde bedrijven in deze regio

Oriënteren op nieuwe stappen

Dat erkent ook Jurian Borst, in het dagelijks leven werkzaam als strategisch informatiemanager bij de Van ’t Hek Groep in Zuidoostbeemster en sinds vijf jaar voorzitter van MIG. Evenals Pieter van der Kooij is Borst van mening dat MIG heeft gediend als vruchtbare bodem op het zogeheten Sterk Technisch Onderwijs (STO) in onze regio. STO is een subsidietraject om meer instroom in de techniek te bewerkstelligen. “Met de investeringen die door STO bij de scholen konden worden gedaan is een groot deel van de doelstelling van MIG ingevuld: meer aandacht voor techniek op alle niveaus van het onderwijs. Dit maakt dat we de vereniging MIG gaan opheffen en ons in plaats daarvan gaan oriënteren op nieuwe stappen die nog veel meer aansluiten op de toekomst. Kijk bijvoorbeeld naar het Jan van Egmond Lyceum en het Da Vinci College. Beide hebben een Technasium in huis. Een prachtige ontwikkeling. Daar moeten we nadrukkelijker op inspelen. Er liggen zoveel kansen voor technisch georiënteerde bedrijven in deze regio”, aldus Jurian Borst.

Het idee binnen MIG was om de term MQ te lanceren in het onderwijs. “Veel mensen die we spraken vonden dat een goed idee, maar om dit op landelijk niveau voor elkaar te krijgen moet je echt groot inzetten”, zegt Borst. Van der Kooij aanvullend: “Als een leerling naast zijn IQ gekend wordt in zijn MQ kunnen verantwoorder schoolkeuzes gemaakt worden en kan het voortgezet onderwijs zich hierop aanpassen.”

Ideale toekomstplaatje

In de tussentijd gebeuren er op scholen als De Triade in Edam en SG Gerrit Rietveld in Purmerend prachtige dingen. “Drie jaar geleden is men gestart met het Sterk Technisch Onderwijs-verhaal. De directeuren van beide scholen, Jeanine van Schendel van De Triade en Edith Pals van Gerrit Rietveld,  hebben dit uitstekend begrepen en in de afgelopen jaren goed ingevuld. Er zijn zelfs specifieke lokalen waarin het basisonderwijs kennis kan maken met techniek en hier wordt ook volop gebruik van gemaakt. De Triade heeft al langer goede contacten met het lokale bedrijfsleven, Gerrit Rietveld geeft aan hier structureel op in te willen zetten”, schetsen Van der Kooij en Borst het ideale toekomstplaatje.

Focus op combinatie

De focus voor de komende periode komt nog meer te liggen op de combinatie technisch georiënteerde bedrijven en technisch onderwijs. Jurian Borst ziet veel in het vormen van een soort stuurgroep met ongeveer 16 tot 20 grote bedrijven in Waterland. Om zo te komen tot een structurele samenwerking tussen het bedrijfsleven en het onderwijs.

Tot slot blijft bij Pieter van der Kooij de droom leven om MQ landelijk operationeel te krijgen. Deze ambitie ging de spankracht van de regionaal opgezette MIG te boven. “Veel enthousiasme hebben we hiervoor losgemaakt maar niet die partijen en middelen gevonden met doorzettingsmacht op landelijk niveau.”

Het idee blijft sterk en Pieter staat open om MQ nieuw leven in te blazen als die partijen en middelen op zijn pad komen.

Afbeelding
NV Purmerend timmert aan de weg Algemeen 3 jun, 10:56
Afbeelding
Vijf jaar restaurant The Roast Algemeen 3 jun, 10:51
Afbeelding
Nagel Hydraulics: grote meneer met beide benen op de grond Algemeen 3 jun, 10:49
Afbeelding
PRO: en Netwerk Purmerend te gast bij FC Volendam Algemeen 3 jun, 10:43
Afbeelding
Sonic Equipment: “We verkopen geen gereedschap, we verkopen efficiency” Algemeen 3 jun, 10:38
Afbeelding
Benefietavond jubilerende BVL Algemeen 3 jun, 10:38
Afbeelding
Netwerken tijdens kortebaandraverij in Jan Kuiper Lounge Algemeen 3 jun, 10:29
Afbeelding
De vele facetten van een fijne binnenstad Algemeen 3 jun, 10:29
Afbeelding
Check je aanslag Erfbelasting! Algemeen 3 jun, 10:28
Afbeelding
Vakantie-plannen? Plan eerst je (levens)testament! Algemeen 3 jun, 10:26
Afbeelding
Nieuw bestuur wil PCO omvormen tot Bedrijven Investeringszone Algemeen 3 jun, 10:24
Afbeelding
Column PRO: Actief & Sportief Column 3 jun, 10:23
Afbeelding
Werkgevers opgelet: uitbreiding van uw informatieplicht per 1 augustus 2022! Column 3 jun, 10:23

Meest gelezen

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief