Het nieuwe bestuur is met volle kracht aan de slag gegaan.
Het nieuwe bestuur is met volle kracht aan de slag gegaan. (Foto: Els Broers)

Nieuw bestuur wil PCO omvormen tot Bedrijven Investeringszone

Algemeen

De Purmerendse Centrum Ondernemers (PCO) heeft een compleet nieuw bestuur. Onder leiding van Henk Schulte, die Richard Gort is opgevolgd, is men begin april van dit jaar van start gegaan met plannen, ideeën en het ontwikkelen van een visie voor de toekomst. De eerste klap is gegeven. De naam PCO is omgevormd tot PBO (Purmerendse Binnenstad Ondernemers). Als het goed is voor bepaalde tijd, want er borrelt meer. Tijd voor Regio Zaken om Henk Schulte enkele vragen voor te leggen. Hij en de andere bestuursleden stellen zich ook voor.  

Wat heeft jou bewogen om voorzitter te worden van PCO?

“De laatste maanden ben ik betrokken bij de werkgroep ‘economische visie’ van de gemeente. Enerzijds ontmoette ik daar een aantal mensen die zeer gedreven, met hart en ziel maar ook met kennis van zaken, zich inzetten voor de stad Purmerend. Anderzijds constateerde ik de behoefte aan een vernieuwd en sterk draagvlak om de binnenstad stappen voorwaarts te laten maken. Op zoek naar een nieuw bestuur van de voormalige PCO en nu PBO voelde ik de behoefte een bijdrage te leveren aan de revitalisatie van de binnenstad, betrokken te zijn bij het beleid van de binnenstad en mijn mening te ondersteunen met acties. Al snel hadden we een aantal gedreven ondernemers aan boord en zijn we begin april voortvarend van start gegaan.” 

Waarom is het belangrijk dat PCO bestaat?

“Het is voor de ondernemers in de binnenstad essentieel om zich te groeperen en draagvlak te creëren om gezamenlijk de binnenstad mooier te maken voor bezoekers, ondernemers en bewoners. Zonder een collectief lukt dat niet. Ondernemers hebben individueel veelal niet het arbeidspotentieel en de financiële middelen om een binnenstad/hun straat/pleintje te verbeteren en te verfraaien. Dat moet je samen doen. Daarom gaan we voor een omzetting van de PBO naar een BIZ (Bedrijveninvesteringszone). Dat is essentieel om het ondernemers- en bezoekersklimaat in de binnenstad van Purmerend verder te professionaliseren. Bovendien, en dat kunnen we niet negeren en de mogelijke gevolgen ervan mogen we niet onderschatten, heeft de landelijke politiek het signaal afgegeven dat de reclamebelasting vanaf 2023 afgeschaft zal worden. Nu betalen de ondernemers in de binnenstad reclamebelasting (minimaal een paar honderd euro per jaar). Dat geldt vloeit via de gemeente terug naar de PBO waarmee noodzakelijke kosten worden gedragen zoals de kerstverlichting, organisatie van events en overige promotionele activiteiten. De omzetting naar een BIZ zorgt, wanneer de reclamebelasting vervalt, voor structurele inkomsten waaraan alle ondernemers in de binnenstad van Purmerend bijdragen. Er zijn dan geen ‘free riders’ meer en iedereen draagt in gelijke mate bij aan het mooier maken van de binnenstad. De ondernemers van de Koemarkt hebben die stap al gemaakt en werken sinds 2018 samen op basis van een BIZ.”

Wat zou je tegen de ondernemers die nog geen lid zijn van PCO willen zeggen?

“Het is uitermate belangrijk dat de ondernemers ja zeggen tegen een BIZ (Bedrijven Investeringszone). Daar krijgen ze veel collectieve voorzieningen voor terug die anders niet realiseerbaar zijn. Dus onze wens is dat alle ondernemers gaan stemmen in oktober, en vanzelfsprekend hopen we dat zoveel mogelijk ondernemers ‘ja’ stemmen. We hebben echt iedere stem nodig om de BIZ te realiseren. Zonder BIZ geen kerstverlichting, geen grote events, geen Purmerend Winkelstad (de etalage voor de fysieke winkels in de binnenstad), geen bloempotten. Noem eigenlijk maar op. Zonder BIZ is het ieder voor zich en dat lijkt ons ongewenst.” 

Wat is de impact en slagkracht van PCO en hoe ziet jouw ideaalbeeld van de PCO in de toekomst eruit?

“Als we de stap naar de BIZ Binnenstad hebben gemaakt kunnen met behulp van een toereikend budget, met de drive van alle ondernemers en in de samenwerking met belangrijke stakeholders zoals de Gemeente, verantwoordelijke wethouders, wijkmanagement en overige stakeholders, snel belangrijke stappen maken. Ons uitgangspunt is samenwerking en verbinding realiseren, want we moeten het samen doen. Bovendien geven de ondernemers aan ons, het bestuur, het vertrouwen en werken we met een door hen gegeven budget. Daar hoort samenwerking bij. We zullen dan ook met een regelmaat een terugkoppeling geven aan onze achterban, het net bij hen ophalen voor input, en stellen kritisch meedenken zeer op prijs. Daarnaast gaan we kleinere commissies samenstellen waardoor we sneller kunnen werken, direct beslissingen kunnen nemen, en een vergaderen-om-het-vergaderen-cultuur mijden. Ieder bestuurslid krijgt zo haar/zijn eigen takenpakket en werkt samen met ondernemers en stakeholders Snel, actiegericht en efficiënt handelen vinden we erg belangrijk. Geen ambtelijke structuur maar een ondernemende vertegenwoordiging van alle ondernemers in de binnenstad.” 

Toekomstvisie

“De binnenstad van Purmerend is in 2030 het culturele hart en het meest aantrekkelijke winkel- en verblijfsgebied in de regio (het gebied tussen de plaatsen Hoorn, Amsterdam-Noord en Zaandam). Wij streven naar een gevarieerd winkel-, cultuur en dienstenaanbod dat afwijkt van andere centra en zetten tevens volop in op een duurzame en groene binnenstad waar mensen graag verblijven. We sluiten daarmee aan op de positionering van de gemeente Purmerend, waarin onder andere wordt ingezet op een groene, autoluwe binnenstad met een divers winkelaanbod dat aansluit op het goede imago van de Beemster.” 

Zijn er in het nieuwe bestuur van PCO al plannen op tafel gekomen?

“We willen vooral ook events organiseren die een breed publiek trekken. We willen daarbij verder gaan dan uitsluitend ‘voordeeldagen’ en ‘koopjesjagen’. Meer ook de samenwerking met cultuurpartners als P3, De Purmaryn. het Purmerends Museum, het unieke NKT, maar ook met particuliere initiatieven als de nieuwe muziekschool van Debby Langereis en kunstenaars uit de omgeving. Zo willen we ook samen optrekken met ondernemers uit de Beemster en bijvoorbeeld streekmarkten organiseren. Veel aandacht dus voor jong en oud talent en voor initiatiefrijke ondernemers in diverse sectoren. Daar hebben we alle stakeholders voor nodig om zodoende ruimte en flexibiliteit te genereren voor onze activiteiten.”

Voorstelrondje

Henk Schulte (voorzitter): ”Na 30 jaar als ondernemer werkzaam te zijn geweest in de marketing-communicatie, hebben Stefanie en ik drie jaar geleden Boekhandel Het Leesteken overgenomen om ons te wijden aan een van onze passie: boeken. Behalve dat het ons veel voldoening brengt, zijn we ook meer betrokken geraakt bij Purmerend en omgeving.”

Monique Lindner (secretaris): “Ik ben 27 jaar geleden voor de liefde naar Purmerend verhuisd en heb 15 jaar bij Livera Purmerend gewerkt, waarvan 7 jaar als eigen ondernemer. Tijdens de lockdown in 2021 ben ik bij de Gemeente Purmerend gaan werken, bij het ondernemersloket. Ik ben trots dat ik deel uitmaak van deze nieuwe PCO.”

Theo Breebaart (penningmeester): “Samen met mijn vrouw Paula run ik, inmiddels alweer bijna 8 jaar, met heel veel plezier slijterij Breebaart aan de Neckerdijk. Actief in verschillende verenigingen wil ik graag een bijdrage leveren aan een nog levendiger en gezelligere binnenstad.”

Raymond van der Heijden (bestuurslid): Mede-eigenaar van Hermée. “Ik ben bestuurslid geworden omdat als je wilt dat er iets verandert, dan moet je iets doen. En dan heb je middelen en mensen nodig die wat willen doen. Ik hoop ondernemers te verbinden om samen eigenaar te worden van een gemeenschappelijk doel: Een gezellige binnenstad.”

Sabrina Berkhout (bestuurslid): Eigenaar van Baby en zwangerschapswinkel Ikke & Mama. “Hoe leuk is het om te zorgen dat iedereen een fantastische ervaring beleeft in het centrum van Purmerend? Dat kan ik echter niet alleen en daarom ben ik blij dat ik mij bij het nieuwe bestuur voor Purmerend Centrum Ondernemers heb mogen aansluiten.”

Marco IJpma (vice-voorzitter): “In oktober 2021 opende ik, vanuit mijn ervaring in de gastronomie en als sommelier, Smaak van ‘t Weeshuys - Wijn, Delicatessen & Relatiegeschenken in het centrum van Purmerend. Mijn streven is om de binnenstad nog interessanter te maken voor de Purmerenders maar ook als DE winkelstad van deze regio.”

Renzo Leegwater (bestuurslid): “Ik woon al jaren in de binnenstad, ook mijn bedrijf Architectenbureau Vendrig/Leegwater is daar gevestigd, aan de Achterdijk. Ik wil met mijn kennis en achtergrond een bijdrage leveren aan de ontwikkelingen in de binnenstad, met name binnen het domein infrastructuur, mobiliteit en vastgoed.


</
Afbeelding
NV Purmerend timmert aan de weg Algemeen 3 jun, 10:56
Afbeelding
Vijf jaar restaurant The Roast Algemeen 3 jun, 10:51
Afbeelding
Nagel Hydraulics: grote meneer met beide benen op de grond Algemeen 3 jun, 10:49
Afbeelding
PRO: en Netwerk Purmerend te gast bij FC Volendam Algemeen 3 jun, 10:43
Afbeelding
Sonic Equipment: “We verkopen geen gereedschap, we verkopen efficiency” Algemeen 3 jun, 10:38
Afbeelding
Benefietavond jubilerende BVL Algemeen 3 jun, 10:38
Afbeelding
Netwerken tijdens kortebaandraverij in Jan Kuiper Lounge Algemeen 3 jun, 10:29
Afbeelding
De vele facetten van een fijne binnenstad Algemeen 3 jun, 10:29
Afbeelding
Check je aanslag Erfbelasting! Algemeen 3 jun, 10:28
Afbeelding
Vakantie-plannen? Plan eerst je (levens)testament! Algemeen 3 jun, 10:26
Afbeelding
Nieuw bestuur wil PCO omvormen tot Bedrijven Investeringszone Algemeen 3 jun, 10:24
Afbeelding
Column PRO: Actief & Sportief Column 3 jun, 10:23
Afbeelding
Werkgevers opgelet: uitbreiding van uw informatieplicht per 1 augustus 2022! Column 3 jun, 10:23

Meest gelezen

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief