Vakantie-plannen? Plan eerst je (levens)testament!

Algemeen
Marcel ten Brinke
Marcel ten Brinke (Foto: aangeleverd)

De zomervakantie staat weer voor de deur. En na de welkome versoepelingen zijn er weer vakantieplannen gemaakt en trekken we er ook weer lekker op uit.  

 Neem in je vakantieplanning nou ook eens keer het regelen van je (levens)testament mee. Dan ga je nog relaxter op vakantie en kom je ontspannen terug!  Waarom moet ik nou nog nadenken over een (levens)testament? Omdat een ongeluk in een klein hoekje zit. En zeker tijdens vakanties kan er van alles gebeuren. Als je daardoor (tijdelijk) uitgeschakeld raakt en je je bedrijf niet meer kunt aansturen, ontstaan er vaak al snel grote(re) problemen. Denk bijvoorbeeld maar aan het niet kunnen uitbetalen van de salarissen van je medewerkers. Maar ook de verplichte goedkeuring van de jaarcijfers kan niet gedaan worden. Of een belangrijke bestelling bij een leverancier en de betaling daarvan zullen ook lastiger worden. Dat kun jij dan niet, maar wie mag het dan wel? Vaak ben alléén jij als (MKB)-ondernemer daartoe bevoegd. Ook als je een partner hebt, mag die niet zomaar alles in zijn/haar eentje beslissen en regelen. 

Hoe zorg je er nou voor jouw onderneming als jij (tijdelijk) uitvalt toch door kan draaien? Laat een levenstestament opstellen. Met een levenstestament kun je iemand aanwijzen die als gevolmachtigde zaken voor je mag regelen. Een belangrijke voorwaarde is wel dat je nog in leven moet zijn. Zodra je overleden bent, vervalt het levenstestament. Met het levenstestament kunnen dan de meeste dingen die je als ondernemer in je eigen bedrijf zelf mag, ook door een ander gedaan worden als dat nodig is. Dan kunnen de salarissen dus wel betaald worden, de in- en verkoop gedaan worden en de jaarcijfers goedgekeurd worden. 

Maar ook je privézaken kun je zo uit handen geven zodat bijvoorbeeld als het nodig is je huis verkocht kan worden omdat je er zelf niet meer kunt wonen. Zonder levenstestament zou voor deze zaken een bewindvoerder benoemd moeten worden via de kantonrechter. Voor veel handelingen moet dan ook iedere keer toestemming worden gevraagd van de kantonrechter. Veel mensen vinden dat geen prettig idee omdat je de regie kwijt bent. Maar voordat je iemand aanwijst om als gevolmachtigde voor je op te mogen treden, moet je wel de vraag: “Wie geeft ik nou dat volledige vertrouwen?” beantwoorden. Dat is een makkelijke vraag om te stellen, maar kan soms toch erg lastig zijn om te beantwoorden. Denk daar toch even, liefst ruim voordat je je koffers hebt gepakt, over na en regel het! Wil je meer advies of informatie? Neem dan contact op met hét notariskantoor van Krommenie!

Marcel ten Brinke

075-6474040

info@notaristenbrinke.nl

Afbeelding
Rien de Wolf verruilt Amsterdam-Noord voor Purmerend Nieuws 27 mei, 15:35
Afbeelding
Op 23 juni Haring en Meer Party met een knetterende wow-factor Nieuws 27 mei, 09:34
Afbeelding
Met 62 matches bewijst Beursvloer Waterlandse Uitdaging nut en noodzaak Nieuws 27 mei, 09:14
Afbeelding
BRASA Beemster uitgebreid met 13 hotelkamers Nieuws 26 mei, 13:43
Afbeelding
Hans Abma: “Ik ben altijd een actief mannetje geweest en dat zal ik ook altijd blijven…." Column 26 mei, 11:00
Afbeelding
Hoe maken we windenergie nog duurzamer? Duurzaamheid 25 mei, 11:39
Afbeelding
Vakantieplannen? Plan eerst je (levens)testament! Partnerbijdrage 25 mei, 10:00
Afbeelding
OVNH: Dit zijn de Beste Ondernemingen van Noord-Holland 2023 Zakelijk 17 mei, 23:14
Afbeelding
JYSK geopend in Purmerend Nieuws 11 mei, 09:52
Afbeelding
BeursVloer Waterlandse Uitdaging heeft nog ruimte voor deelnemers Nieuws 10 mei, 15:15
Afbeelding
Smakelijk netwerkevent bij 'local hero' Dick Schaap Zakelijk 9 mei, 15:11
Afbeelding
Column PRO: Samen de schouders eronder zetten Column 1 mei, 14:38
Afbeelding
Nieuwe naam voor vermogensbeheer verovert Nederland Nieuws 20 apr., 13:23