Marcel ten Brinke
Marcel ten Brinke (Foto: aangeleverd)

Vakantie-plannen? Plan eerst je (levens)testament!

Algemeen

De zomervakantie staat weer voor de deur. En na de welkome versoepelingen zijn er weer vakantieplannen gemaakt en trekken we er ook weer lekker op uit.  

 Neem in je vakantieplanning nou ook eens keer het regelen van je (levens)testament mee. Dan ga je nog relaxter op vakantie en kom je ontspannen terug!  Waarom moet ik nou nog nadenken over een (levens)testament? Omdat een ongeluk in een klein hoekje zit. En zeker tijdens vakanties kan er van alles gebeuren. Als je daardoor (tijdelijk) uitgeschakeld raakt en je je bedrijf niet meer kunt aansturen, ontstaan er vaak al snel grote(re) problemen. Denk bijvoorbeeld maar aan het niet kunnen uitbetalen van de salarissen van je medewerkers. Maar ook de verplichte goedkeuring van de jaarcijfers kan niet gedaan worden. Of een belangrijke bestelling bij een leverancier en de betaling daarvan zullen ook lastiger worden. Dat kun jij dan niet, maar wie mag het dan wel? Vaak ben alléén jij als (MKB)-ondernemer daartoe bevoegd. Ook als je een partner hebt, mag die niet zomaar alles in zijn/haar eentje beslissen en regelen. 

Hoe zorg je er nou voor jouw onderneming als jij (tijdelijk) uitvalt toch door kan draaien? Laat een levenstestament opstellen. Met een levenstestament kun je iemand aanwijzen die als gevolmachtigde zaken voor je mag regelen. Een belangrijke voorwaarde is wel dat je nog in leven moet zijn. Zodra je overleden bent, vervalt het levenstestament. Met het levenstestament kunnen dan de meeste dingen die je als ondernemer in je eigen bedrijf zelf mag, ook door een ander gedaan worden als dat nodig is. Dan kunnen de salarissen dus wel betaald worden, de in- en verkoop gedaan worden en de jaarcijfers goedgekeurd worden. 

Maar ook je privézaken kun je zo uit handen geven zodat bijvoorbeeld als het nodig is je huis verkocht kan worden omdat je er zelf niet meer kunt wonen. Zonder levenstestament zou voor deze zaken een bewindvoerder benoemd moeten worden via de kantonrechter. Voor veel handelingen moet dan ook iedere keer toestemming worden gevraagd van de kantonrechter. Veel mensen vinden dat geen prettig idee omdat je de regie kwijt bent. Maar voordat je iemand aanwijst om als gevolmachtigde voor je op te mogen treden, moet je wel de vraag: “Wie geeft ik nou dat volledige vertrouwen?” beantwoorden. Dat is een makkelijke vraag om te stellen, maar kan soms toch erg lastig zijn om te beantwoorden. Denk daar toch even, liefst ruim voordat je je koffers hebt gepakt, over na en regel het! Wil je meer advies of informatie? Neem dan contact op met hét notariskantoor van Krommenie!

Marcel ten Brinke

075-6474040

info@notaristenbrinke.nl

Afbeelding
NV Purmerend timmert aan de weg Algemeen 3 jun, 10:56
Afbeelding
Vijf jaar restaurant The Roast Algemeen 3 jun, 10:51
Afbeelding
Nagel Hydraulics: grote meneer met beide benen op de grond Algemeen 3 jun, 10:49
Afbeelding
PRO: en Netwerk Purmerend te gast bij FC Volendam Algemeen 3 jun, 10:43
Afbeelding
Sonic Equipment: “We verkopen geen gereedschap, we verkopen efficiency” Algemeen 3 jun, 10:38
Afbeelding
Benefietavond jubilerende BVL Algemeen 3 jun, 10:38
Afbeelding
Netwerken tijdens kortebaandraverij in Jan Kuiper Lounge Algemeen 3 jun, 10:29
Afbeelding
De vele facetten van een fijne binnenstad Algemeen 3 jun, 10:29
Afbeelding
Check je aanslag Erfbelasting! Algemeen 3 jun, 10:28
Afbeelding
Vakantie-plannen? Plan eerst je (levens)testament! Algemeen 3 jun, 10:26
Afbeelding
Nieuw bestuur wil PCO omvormen tot Bedrijven Investeringszone Algemeen 3 jun, 10:24
Afbeelding
Column PRO: Actief & Sportief Column 3 jun, 10:23
Afbeelding
Werkgevers opgelet: uitbreiding van uw informatieplicht per 1 augustus 2022! Column 3 jun, 10:23

Meest gelezen

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief