PRO: en Netwerk Purmerend te gast bij FC Volendam

Algemeen
Keje Molenaar tijdens het interview met Nancy Burrie en Henry Wassink.
Keje Molenaar tijdens het interview met Nancy Burrie en Henry Wassink. (Foto: Els Broers)

Zo’n 60 leden van de Purmerendse Regio Ondernemers (PRO) en Netwerk Purmerend brachten vorige week een bezoek aan FC Volendam. Zij kregen aan de hand van een rondleiding in het stadion en een interview met oud-profvoetballer Keje Molenaar een indruk van de gang van zaken bij de zojuist naar de eredivisie gepromoveerde club.

Na afloop was er onder het genot van een hapje en een drankje voldoende ruimte voor een gezellige napraat. Duidelijk werd dat de club maar één doel voor ogen heeft: een volwaardige eredivisieclub zijn en blijven en nooit meer terug naar de Keukenkampioen Divisie.  

Mooie verhalen

De rondleiding was koren op de molen van Klaas Schilder en Jan Bas Veltman, die elk een deel van de groep voor hun rekening namen. De PRO- en Netwerk Purmerend-leden werden bedolven onder de mooie verhalen en anekdotes. Klaas Schilder, die vanwege bij ruim 24-jarig ‘dienstverband’ bij de club met gemak Mister FC Volendam mag noemen, kwam letterlijk en figuurlijk tijd te kort om zijn talloze ervaringen te vertellen. De gasten hingen aan zijn lippen bij het horen van de verhalen over de vele trainers die hij in de afgelopen bijna kwart eeuw heeft meegemaakt. Onder wie Leo Beenhakker, Stanley Menzo en Wim Jonk. Bijna lyrisch en terecht trots was Schilder over de Volendamse internationals Gerrie en Arnold Mühren, Kees ‘Pier’ Tol en Wim Jonk, de huidige trainer/coach van FC Volendam. “Er is geen club in Nederland waarvan vier spelers zoveel prijzen hebben gewonnen”, liet hij fijntjes weten.

Tekst loopt door onder afbeelding


In de perskamer vertelt Klaas Schilder mooie anekdotes. (Foto:
 Els Broers)

Keje Molenaar

Nancy Burrie van Netwerk Purmerend en Henry Wassink, een van de voorzitters van de PRO:, gingen eens goed zitten voor het interview met Keje Molenaar, die momenteel zitting heeft in de Raad van Commissarissen van FC Volendam. Molenaar maakte zich drie jaar geleden met Jan Smit sterk voor de komst van Team Jonk, bestaande uit Wim Jonk en Ruben Jongkind. Het duo levert tot nu toe vakwerk, want binnen drie jaar is de opmars naar het hoogste voetbalpodium van Nederland voltooid. Niet geheel toevallig was Molenaar ook betrokken bij de Fluwelen Revolutie, die destijds bij Ajax onder aanvoering van Johan Cruijff een gigantische verandering teweeg bracht. Iedereen weet hoe dit is afgelopen, want het bracht de Amsterdammers opnieuw tot een Europese topclub.

Structurele eredivisieclub

Keje Molenaar, die in het dagelijks leven een druk advocatenkantoor runt, wist onder meer te vertellen dat het gedachtengoed van Johan Cruijff niet alleen bij Ajax maar zeker ook bij FC Volendam de ogen heeft geopend. “Zoals we allemaal weten is Wim dé ultieme uitdrager van de wijze waarop Johan een club wil laten functioneren, zowel binnen als buiten de lijnen. Wim en zijn mensen doen het uitstekend hier en we hopen dat die lijn zich volgend seizoen en in de toekomst zich doorzet. Want we willen een structurele eredivisieclub worden.” En met een knipoog naar de Heen en Weer: “Ik heb tijdens onze promotietoer door het dorp tegen de jongens gezegd: geniet er maar van, want dit is de laatste keer dat jullie dit meemaken. We willen nooit meer terug naar de Keukenkampioen Divisie.”

Nieuw stadion

De oud-prof zei dat het huidige stadion niet meer voldoet aan die van een volwaardige eredivisieclub. “Dit kan eigenlijk niet meer. Er zijn vergaande plannen voor een nieuw stadion, in de vorm van een schip met een capaciteit van zo’n 13.000 plaatsen. Dit moet op een plek buiten het dorp worden neergezet. Het moet het gezelligste stadion van Nederland worden. Enkele investeerders staan achter de totstandkoming. Daardoor heb ik goede hoop dat we binnen enkele jaren iedereen kunnen verwelkomen in ‘t Skip.”

Relatie topsport en ondernemerschap

Tot slot haalde Molenaar de relatie topsport en ondernemerschap aan. De rode draad was duidelijk: haal alles uit de kast om je bedrijf zo efficiënt en met oog voor detail te leiden. “Ik werkte jaren achtereen in een maatschap. Dat was hartstikke leuk. Totdat zich het ideale moment voordeed om voor mezelf te beginnen. Ik heb er geen moment spijt van gehad.”

Afbeelding
Rien de Wolf verruilt Amsterdam-Noord voor Purmerend Nieuws 27 mei, 15:35
Afbeelding
Op 23 juni Haring en Meer Party met een knetterende wow-factor Nieuws 27 mei, 09:34
Afbeelding
Met 62 matches bewijst Beursvloer Waterlandse Uitdaging nut en noodzaak Nieuws 27 mei, 09:14
Afbeelding
BRASA Beemster uitgebreid met 13 hotelkamers Nieuws 26 mei, 13:43
Afbeelding
Hans Abma: “Ik ben altijd een actief mannetje geweest en dat zal ik ook altijd blijven…." Column 26 mei, 11:00
Afbeelding
Hoe maken we windenergie nog duurzamer? Duurzaamheid 25 mei, 11:39
Afbeelding
Vakantieplannen? Plan eerst je (levens)testament! Partnerbijdrage 25 mei, 10:00
Afbeelding
OVNH: Dit zijn de Beste Ondernemingen van Noord-Holland 2023 Zakelijk 17 mei, 23:14
Afbeelding
JYSK geopend in Purmerend Nieuws 11 mei, 09:52
Afbeelding
BeursVloer Waterlandse Uitdaging heeft nog ruimte voor deelnemers Nieuws 10 mei, 15:15
Afbeelding
Smakelijk netwerkevent bij 'local hero' Dick Schaap Zakelijk 9 mei, 15:11
Afbeelding
Column PRO: Samen de schouders eronder zetten Column 1 mei, 14:38
Afbeelding
Nieuwe naam voor vermogensbeheer verovert Nederland Nieuws 20 apr., 13:23