NV Purmerend timmert aan de weg

Algemeen
Een goed gesprek bij de NV Purmerend.
Een goed gesprek bij de NV Purmerend. (Foto: RodiMedia/JB)

De talkshow NV Purmerend, waarvan de volgende editie staat gepland op 20 juni, gaat inmiddels zijn vierde jaar in. Drie keer per jaar wordt het podium van Theater de Purmaryn gevuld met diepgaande gesprekken met ondernemers, onder ervaren leiding van Jaap Sluis en Rosalie Smit. De gasten door de jaren heen zijn enthousiast en gaan naar huis met mooie exposure en een promotiefilmpje voor hun eigen kanalen. Alleen het publiek weet de talkshow nog niet grootschalig te vinden. Maar waarom niet?

Een uur luisteren naar interessante ondernemersverhalen gevolgd door ongedwongen napraten in de foyer, dat maakt het niet alleen voor ondernemers zelf interessant maar ook voor andere belangstellenden. “De potentie is er. Hier in Purmerend zit de energie.” 

Nieuwe gezichten

Jaap is oud-journalist en had zijn focus gelegd op bedrijven. “Ik werd altijd gefascineerd door de verhalen van ondernemers en merkte ook dat er interesse voor was”, vertelt hij. “Ik wilde die verhalen uit de sfeer van het betaald halen, uit de advertorial-sfeer van; het is allemaal fantastisch en geweldig. Want heel veel ondernemers liggen ook wakker en hebben zorgen. Dat concept sloeg aan in Haarlem waar we 15 jaar geleden startten. Wat ook meespeelt; bij heel veel bijeenkomsten voor ondernemers kun je vooraf al uittekenen wie er zijn, maar bij de NV komen ook mensen die nog nooit hun gezicht hadden laten zien. Zoals studenten, ondernemers die geen lid van een ondernemersvereniging zijn, mensen van de gemeente. Omdat ze de verhalen interessant vinden. Je ziet er dus veel nieuwe gezichten, dat maakt het ook interessant, ook voor niet-netwerkers.”  

Tekst loopt door onder afbeelding


Napraten in de foyer. (Foto: Els Broers)

De menselijke kant van het ondernemen

Vanaf het begin kost het geen enkele moeite om potentiële gasten enthousiast te maken om zich te laten interviewen. Jaap: “Dat heeft zeker te maken met ons concept. We gaan ze niet overdonderen met vragen  waarvan ze denken wat krijgen we nou? Ze weten waar we het over gaat hebben, dat stelt ze op hun gemak. En ze mogen ook aangeven waarover ze zelf iets willen vertellen. Zo’n gesprek is een wisselwerking. Maar zeker geen advertorial-achtige promotie. Ik vind het leuk om ook de menselijke kant boven te halen. Zoals de laatste keer, zo’n houthandel Sneek uit Den Ilp, met een filiaal in Odessa .. Dan wil ik van die ondernemer weten of hij wakker ligt ’s nachts als hij aan zijn collega’s in de Oekraïne denkt. De vraag hoe het allemaal zal aflopen. Het was muisstil in de zaal. Een mooi voorbeeld van een actueel verhaal met emotie erin.” 

Verbinding tussen de drie ‘O’s’

“Het gaat om ondernemerschap en om de inhoud”, vult Rosalie aan. Zij nam het voortouw om de NV naar Purmerend te brengen vanuit haar werk bij het Leerwerkloket Zaanstreek-Waterland. “We betrekken er wel overheid en onderwijs bij maar het gesprek gaat altijd vanuit de ondernemer. Maar ons doel is wel om de verbinding te leggen tussen ondernemers, overheid en onderwijs. Daarom plannen we ook gesprekken over de arbeidsmarkt of over mensen met afstand tot de arbeidsmarkt. Ook dat weer vanuit ondernemersperspectief. Om op een andere manier aan ondernemers de kansen die voor hen bij het Leerwerkloket liggen over te brengen. Een ondernemer kan de kansen ervan en het proces vanuit zijn praktijkvoorbeeld veel beter overbrengen op andere ondernemers. Zonder al die termen erbij. Zodat anderen denken; dat ga ik ook zo proberen. Daarom is die verbinding zo mooi.”  

Ideaal concept voor drukke ondernemers

Eén van de kartrekkers van NV Purmerend is de PRO. Bestuurslid Remco Heeres is er daarom ook actief mee bezig. “Je hoeft geen ondernemer te zijn om de NV te bezoeken en het interessant te vinden”, zegt hij. “Het is laagdrempelig. Om half vijf starten we met koffie, van vijf tot zes spreken we met vier ondernemers, en dan gaan we aan de bitterbal en een borrel. Je kunt er simpel netwerken, de gasten bevragen. En met het avondeten ben je weer thuis. Het kost dus weinig tijd om toch even wat leuks te ervaren. Voor drukke ondernemers is het een ideaal concept, maar ook voor niet-ondernemers.”  

Zoveel mooie verhalen ...

Toch is het na coronastilte weer langzaam opklimmen. Jaap: “De energie zit hier en er liggen onbedaarlijk veel mooie verhalen, zoveel interessante bedrijven. Zoals van Paul Kuijt van Pontman Schoenen. Je denkt er zijn honderden schoenenzaken, maar hij was bijvoorbeeld al heel lang geleden met online verkoop begonnen en vond het leuk daarover te vertellen. Zo zie je dat je niet altijd het verhaal kent achter een ondernemer of het bedrijf. Dat verhaal hoor je nu bij NV Purmerend. Zo maken we ondernemers uit de regio zichtbaar. Vanaf zzp tot grotere internationale bedrijven, altijd in een goede mix.”  

Tekst loopt door onder afbeelding


Muisstille zaal. (Foto: Els Broers)

Opwaartse lijn

De laatste editie zaten er weer ruim 50 mensen, waarmee de opwaartse lijn is ingezet. “We hopen dat dit zo blijft groeien. We zijn een kleine club met veel vrijwilligers en betrokkenheid eromheen. Het is de kunst van het gunnen. Om het nog verder uit te bouwen kunnen we ook altijd nog sponsoren gebruiken. Iemand kan de borrel sponsoren, of de stamppot die we later willen serveren. Gewoon ludiek, leuk … Die maken we bekend als een partij die het mede mogelijk maakt.” 

Gratis exposure

“En we professionaliseren steeds meer. Wim Doets zet extra camera’s neer en maakt leuke filmpjes, Els Broers maakt mooie foto’s. Dat helpt om ook na de talkshow de verhalen te verspreiden en langs te laten komen. Dat is ook leuk voor de ondernemers die aan tafel zaten. Ze krijgen met zo’n film gratis exposure en kunnen dat zelf delen op hun eigen kanalen. En het is aan ons om de zaal te bedienen en te zorgen dat men na afloop zegt; het was leuk!”  

Iedereen is welkom, dus een keer uitproberen?

Meer informatie op:

www.nvpurmerend.nl

Ongedwongen napraten in de foyer.
Afbeelding
Uitreiking VOWA-jaarprijs tijdens NV Purmerend Algemeen 9 mrt., 11:33
Afbeelding
Kickoff Sectortafel Hospitality in de Markthal Algemeen 9 mrt., 10:59
Afbeelding
Wens voor BIZ commercieel vastgoedeigenaren in Purmerendse binnenstad Algemeen 3 mrt., 11:21
Afbeelding
Lucien van Aalzum nieuwe manager Waterlandse Uitdaging Algemeen 2 mrt., 15:13
Afbeelding
Leerzame en gezellige bijeenkomst bij Netwerk Purmerend Algemeen 28 feb., 11:20
Afbeelding
De (e)sports Tech Campus in De Koog wordt 'nieuwe parel' in Purmerend Algemeen 27 feb., 12:51
Afbeelding
Kerstbrodenactie levert € 6.500,- op voor Wij Allemaal, invalidentoilet kan er komen Algemeen 24 feb., 14:33
Afbeelding
't Broodjeshuys sluit na 38 jaar wegens pensioen Sylvia en Cees Fiene Algemeen 23 feb., 15:26
Afbeelding
Nooit meer chillen bij het petit café van Brenda in Purmerend Algemeen 22 feb., 16:00
Afbeelding
Passie voor het vak: Woonstudio Joost Laan Algemeen 22 feb., 16:00
Afbeelding
De bierbrouwerij is terug op de Purmerendse Koemarkt Algemeen 22 feb., 15:43
Afbeelding
Horecagroothandel Schaap heeft de zaakjes Dick voor elkaar Algemeen 22 feb., 10:38
Afbeelding
100% Media & Partner Netwerk blijft zich in de kijker spelen Algemeen 22 feb., 10:27