Stikstofmaterie vormt rode draad bij NV Purmerend

Algemeen
Mariska Werring: "Per jaar gaan 30 miljoen verpakkingen de deur uit."
Mariska Werring: "Per jaar gaan 30 miljoen verpakkingen de deur uit." (Foto: Els Broers)

Ongeveer 50 ondernemers waren aanwezig bij de recente editie van NV Purmerend in de kleine zaal van theater de Purmaryn. Presentator Jaap Sluis onderwierp achtereenvolgens Mark Vreeburg van Kraakman Perfors, Henk Schulte van boekhandel Het Leesteken, Mariska Werring van Leo de Kock & Zonen en Mark Pauw van Cono Kaasmakers uit Westbeemster elk een kwartier lang aan een aantal vragen. Op Henk Schulte na werd de sprekers gevraagd naar de eventuele gevolgen van de maatregelen rondom de stikstofmaterie. 

Kraakman Perfors

Mark Vreeburg zette tijdens zijn introductie een Starfire 6000-ontvanger op tafel en gaf daarmee een van de innovaties op landbouwtractoren prijs. Het apparaat (van John Deere) geeft toegang tot oplossingen voor precisielandbouw. De nieuwste versie bevat een dynamisch design, diefstalbeveiliging, meer onderhoudsgemak en wat het belangrijkste is, een verbeterd signaalbereik. Waardoor de agrariër sneller klaar is voor werk in het veld. Daarnaast biedt het systeem een hogere nauwkeurigheid en een nog betere signaalstabiliteit.

Kraakman Perfors heeft inmiddels 18 vestigingen in Nederland en telt 370 personeelsleden. Begonnen in de Zuidoostbeemster is het bedrijf de laatste 10 tot 11 jaar ongekend gegroeid. Kraakman is hofleverancier van het merk John Deere, de Rolls Royce onder de tractoren. Vreeburg brak een lans voor de boeren door te stellen dat het ministerie eerst eens goed moet nadenken hoe de problematiek rondom stikstof op te lossen, in plaats van alle pijlen op de boeren te richten. “De sector moet je stimuleren om meer te doen in plaats van minder”, was hij duidelijk. 

Het Leesteken

Henk Schulte en zijn echtgenote Stefanie namen drie jaar geleden boekhandel Het Leesteken over van Wouter van Waardt. Schulte, die zelf decennia lang in de marketing en communicatie heeft gewerkt, weet waar Abraham de mosterd haalt. Met een doordacht plan, een goed gevoel en aan de hand van de pijlers positionering, cash flow en een actuele boekenvoorraad, hebben hij en zijn vrouw de ‘boekensnoepwinkel’ gebracht waar deze nu staat.

Tekst loopt door onder afbeelding


Henk Schulte wil met een Bedrijven Investerings Zone voor de binnenstad iedere ondernemer binden. (Foto: Els Broers)

Henk Schulte doet echter meer. Als liefhebber van eten en wijn importeert hij samen met Alessandro Uva (Mario) mooie producten uit het Italiaanse Calabrië. Daarnaast is hij sinds kort voorzitter van de PCO, inmiddels omgevormd tot Purmerendse Binnenstad Ondernemers. Het plan is om binnen afzienbare tijd een zogeheten Binnenstad Investerings Zone (BIZ) in het leven te roepen. De opdracht aan alle ondernemers in het centrum van Purmerend is duidelijk. “Als iedereen mee doet, kunnen we met z’n allen hele mooie dingen doen”, aldus Henk Schulte.

Leo de Kock & Zonen

Leo de Kock & Zonen is in 1906 in Landsmeer begonnen en in de loop der tientallen uitgegroeid tot een onderneming met 60 medewerkers. Mariska Werring is sales-director en sinds 17 jaar werkzaam bij De Kock. Eerst dacht ze nog: wat moet ik daar nou, maar al snel had ze in de gaten dat het een mooi en dynamisch bedrijf is. “We krijgen twee tot drie dagen per week een verse voorraad aardappelen binnen. Per jaar gaan bij ons 30 miljoen verpakkingen de deur uit”, vertelt ze. Om eraan toe te voegen: “We moeten de telers omarmen en niet zoals nu gebeurt tot zondebok aanwijzen.”

Cono Kaasmakers

De laatste woorden waren voor Mark Pauw van Cono Kaasmakers uit Westbeemster. Cono is een coöperatie waarvan 400 melkveehouders lid zijn. Allen zijn toonaangevend op het gebied van dierenwelzijn. 96% van alle koeien lopen in de wei. Nederland, koeien en wei zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Liefst een kwart van de Nederlandse grond wordt gebruikt om koeien te laten grazen. Grazende koeien in de wei kenmerken het Nederlandse landschap. Cono is daarom een groot voorstander van weidende koeien. De leden begrijpen dat als geen ander en anticiperen hier ook op. Het legt de Beemster kaas zeker geen windeieren. Cono heeft trouwens nog een missie: om in 2030 klimaat-positief te gaan werken. 

Nico Visser startte op 1 januari van dit jaar zijn adviesburo in glas. Het object van glas op de voorgrond symboliseert 'een kei van een glasadviseur'.
Nico Visser: Een kei van een glasadviseur Algemeen 12 apr, 13:00
Gijs en Esther Sterk zijn de nieuwe eigenaren van Glashandel Nico Visser.
Nieuwe eigenaren voor Glashandel Nico Visser Ondernemen 12 apr, 11:00
Eigenaar Gertjan de Wolf (rechts) en bedrijfsleider Bas Mooij.
Fraay Coatings, dé ultieme probleemoplosser voor bouw, industrie en automotive Ondernemen 12 apr, 10:00
Lydia de Vries
Van Vlierden caravans: gegarandeerd veilig op weg Ondernemen 12 apr, 09:00
Rachel Hayhoe
Column: Problemen bij de afwikkeling van een nalatenschap - I Column 11 apr, 16:15
Toine Rohner demonstreert de robot-hond.
Twaanlab's 'Leren in de Stad': brug tussen ICT/onderwijs en bedrijfsleven Onderwijs 11 apr, 16:00
Kees en Dirk staan samen aan het roer van Cees Jonk.
Garage Transportbedrijf Cees Jonk Zn: bij nacht en ontij paraat Ondernemen 11 apr, 14:00
Sam en Rien de Wolf delen dezelfde gedrevenheid.
Outdoorspecialist Rien de Wolf al aardig gewend in Purmerend en klaar voor nieuwe avonturen Ondernemen 11 apr, 12:00
Vormgeefster Cynthia Schippers, PRO:-voorzitter Henry Wassink, Daniëlle Woudstra van VISIT Beemster en wethouder Mario Hegger.
Marketingmachine Werelderfgoed Beemster draait op volle toeren Cultuur 11 apr, 11:00
Saskia (links) en Caroline Wals aan de pomp.
Levenswerk Joh. de Vries met succes voortgezet aan Verzetslaan Algemeen 11 apr, 10:00
Karin Kuin overhandigt de cheque aan Thierry.
VOWA: Oproep voor goede ideeën! Column 10 apr, 17:00
Piet Hein Debets, Jaap Sluis en Henry Wassink zetten alle voordelen van de NV Purmerend eens goed op een rij.
Ondernemerstalkshow NV Purmerend kan steuntje in de rug gebruiken Evenement 10 apr, 16:00
De ene stand op Waterland Culinair stond er nog mooier bij dan de ander.
Sligro scoort met Waterland Culinair en Ladies Night Evenement 10 apr, 14:00