Posities versterken bij Vereniging Familiebedrijven Noord-Holland

Algemeen
Sjors Deken (links) van Van der Bel en Arnoud Schoorl van Rabobank.
Sjors Deken (links) van Van der Bel en Arnoud Schoorl van Rabobank. (Foto: Marco van Ammers)

“Misschien ben ik niet het allereerste lid van Vereniging Familiebedrijven Noord-Holland, maar ik zit zéker in de top 5!”, zegt directeur-eigenaar van Van der Bel Sloopwerken, Sjors Deken, met een knipoog. Hij leerde al vroeg dat hij breder moest kijken dan zijn eigen onderneming. Daarom sloot hij zich destijds aan bij Vereniging Familiebedrijven Noord-Holland. 

“Als je met een andere ondernemer uit het familiebedrijf praat, gaat het heel vaak over de familie. En ja: soms ook over het niet-functioneren daarvan”, lacht Sjors Deken. Sjors is, als vierde generatie uit het Noord-Hollandse familiebedrijf Van der Bel Sloopwerken, één van de eerste leden van Vereniging Familiebedrijven Noord-Holland. 

“Bijna 70% van de bedrijven in Nederland is een familiebedrijf”, vertelt Arnoud Schoorl, Accountmanager Grootzakelijk bij Rabobank en secretaris van Vereniging Familiebedrijven Noord-Holland. “Het doel van onze vereniging is om op een informele manier met elkaar te sparren over specifieke thema’s die spelen in het familiebedrijf, waardoor familiale ondernemers van elkaar kunnen leren en daarmee hun positie en hun bedrijf kunnen versterken.”

Als medeoprichter zag Rabobank direct het belang van een vereniging voor familiebedrijven. “Rabobank verbindt familiebedrijven, zodat ze hun kennis over het bedrijf, de branche, maar ook omgang binnen de familie kunnen delen”, vertelt Arnoud. “Door de samenwerking tussen Rabobank en de vereniging kunnen we de steun aan familiebedrijven versterken waardoor zij, als motor van de Nederlandse economie, verder kunnen groeien.”

Van afval tot bouwmateriaal

Uit onderzoek van BDO Accountants & Adviseurs, Erasmus Centre for Family Business en Rabobank blijkt onder andere dat familiebedrijven beter presteren dan andere bedrijven, door de inzet van informele managementtechnieken. Dat geldt zeker ook voor Van der Bel die te midden van tech-reuzen als Google en Microsoft is gevestigd op Agriport A7. Naast het riante kantoorpand richtte Sjors daar vier jaar geleden Grondstoffenbank Agriport op. Met de eigen betoncentrale verwerkt de firma Van der Bel bouwafval tot duurzame grond en bouwstoffen. Sjors: “Wij scheiden deze materialen zorgvuldig en bewerken het als dat nodig is. Het materiaal kan vervolgens worden hergebruikt als kwalitatief hoogstaande, gecertificeerde grond- en bouwstof. Bedrijven kunnen reststromen als betonpuin, hout en metaal brengen en grond- en bouwstoffen als meng- en betongranulaat, zand en betonmortel afhalen.” 

Van der Bel Sloopwerken B.V. viert dit jaar haar 70-jarig bestaan, is gespecialiseerd in sloopwerken, asbestsanering, recycling en milieutechniek en is actief in heel Noord-Holland. Is er nog tijd om lid te zijn van een vereniging? Sjors: “Mijn vader leerde me ervoor te zorgen dat je een breed netwerk hebt. De ondernemers in deze vereniging hebben veel raakvlakken en de vereniging leverde mij een intensief samenwerkingsverband op met een van de andere leden. Bedrijfsbezoeken zijn heel interessant, omdat ik graag breder kijk dan mijn eigen bedrijf.” Sjors besluit: “Er speelt zo veel bij familiebedrijven. Als bedrijf zijn we heel succesvol, maar ik weet ook hoe ellendig je je kunt voelen als het bijvoorbeeld niet lekker loopt. Vereniging Familiebedrijven is een veilige plek waar alles bespreekbaar is en waar we elkaar verder helpen.”

Wil jij als ondernemer in het familiebedrijf een keer een bijeenkomst bijwonen? Meld je dan aan via www.verenigingfamiliebedrijvennh.nl.

Lydia de Vries
Van Vlierden caravans: gegarandeerd veilig op weg Ondernemen 12 apr, 09:00
Rachel Hayhoe
Column: Problemen bij de afwikkeling van een nalatenschap - I Column 11 apr, 16:15
Toine Rohner demonstreert de robot-hond.
Twaanlab's 'Leren in de Stad': brug tussen ICT/onderwijs en bedrijfsleven Onderwijs 11 apr, 16:00
Kees en Dirk staan samen aan het roer van Cees Jonk.
Garage Transportbedrijf Cees Jonk Zn: bij nacht en ontij paraat Ondernemen 11 apr, 14:00
Sam en Rien de Wolf delen dezelfde gedrevenheid.
Outdoorspecialist Rien de Wolf al aardig gewend in Purmerend en klaar voor nieuwe avonturen Ondernemen 11 apr, 12:00
Vormgeefster Cynthia Schippers, PRO:-voorzitter Henry Wassink, Daniëlle Woudstra van VISIT Beemster en wethouder Mario Hegger.
Marketingmachine Werelderfgoed Beemster draait op volle toeren Cultuur 11 apr, 11:00
Saskia (links) en Caroline Wals aan de pomp.
Levenswerk Joh. de Vries met succes voortgezet aan Verzetslaan Algemeen 11 apr, 10:00
Karin Kuin overhandigt de cheque aan Thierry.
VOWA: Oproep voor goede ideeën! Column 10 apr, 17:00
Piet Hein Debets, Jaap Sluis en Henry Wassink zetten alle voordelen van de NV Purmerend eens goed op een rij.
Ondernemerstalkshow NV Purmerend kan steuntje in de rug gebruiken Evenement 10 apr, 16:00
De ene stand op Waterland Culinair stond er nog mooier bij dan de ander.
Sligro scoort met Waterland Culinair en Ladies Night Evenement 10 apr, 14:00
"Met Rabobank zijn we verzekerd van een strategisch partner." Thijs Nieuwenhuizen (l), Angela van den Heuvel (m) en Matthijs Vink (r).
H20 Esports Campus succesvol op weg naar volwassen organisatie Zakelijk 10 apr, 10:00
Daan (links) en Jay-Richi: "Pas met een logo van 6 x 5  was ik tevreden.”
Tol Coating: aan ambitie geen gebrek Ondernemen 9 apr, 16:00
Afbeelding
PRO: en gemeente: samen op pad naar ondernemers Column 9 apr, 15:28