‘Visuele salespitch’; de onderschatte marketingtool

Algemeen
Chantal Franken: "Als de uitstraling niet klopt, ontstaat er ruis. Je laat dan kansen liggen.”
Chantal Franken: "Als de uitstraling niet klopt, ontstaat er ruis. Je laat dan kansen liggen.” (Foto: © Captured by Seher)

Denk je dat er iets verbeterd kan worden aan je uitstraling? Degene die daar een antwoord op kan geven is Chantal Franken uit Purmerend. Met haar bedrijf Imageboost zoekt ze niet alleen de kleding en kleuren uit die bij iemand passen, maar zorgt ze dat mensen hierdoor meer in hun eigen kracht komen te staan. En daarmee succesvoller worden. Iets dat zeker in het bedrijfsleven van pas komt. “Ik zou de uitdaging wel aan willen gaan om een salesteam te trainen en dan in de cijfers erna aantonen dat de verkopen zijn gestegen.”

Ze weet waarover ze het heeft. Na haar studie International Business aan de HEAO had Chantal een succesvolle carriere in de sales als accountmanager. In 2018 gooide ze het roer om en startte met Imageboost. Dat tijdens corona zelf een boost kreeg door aanvragen van UWV, gemeenten en ministeries. Of ze hun mensen die al een hele tijd thuis zaten, net als velen waarschijnlijk met de bekende joggingbroek onder tafel, een boost kon geven. “Ze onderkenden daarmee de invloed van kleding en kleur op je vitaliteit en gevoel”, zegt Chantal. “Daarvoor ontwikkelde ik de workshop ‘Boost je looks’. Dat werd ontzettend leuk ontvangen. Bij de gemeente zaten ook de vuilnismannen in de zoommeetings, die vonden het geweldig. Het werkte heel verbindend, met collega’s onder elkaar. Veel lachen, helemaal leuk.”

Opbloeien na Imageboost traject

Deelnemers ondervonden hoe een ‘Imageboost’ traject je laat opbloeien. “Maar ik ben geen stylist, al is dat een groot onderdeel van mijn werk”, vervolgt Chantal. “Je uiterlijk is namelijk niet wie je bent. Naast kleding en kleur is vooral houding heel bepalend, die komt van binnenuit. Het is een wisselwerking. Om de kern te verbinden met het uiterlijk ben ik ‘persoonlijke krachttraining’ gaan geven. Ik geloof erg in de kracht van jezelf zijn. Wanneer je innerlijk en uiterlijk goed verbindt kun je elk optreden van jezelf zien als een visuele salespitch.”

Non verbale communicatie

Ruim zeventig procent van de communicatie is non verbaal. “Dat betekent dat bij alles wat je wil bereiken de manier waarop je overkomt, ook je houding en je kleding- en kleurkeuze, van belang is. Ik heb klanten die na een Imageboost een nieuwe baan hebben gevonden en klanten die bij een presentatie hun boodschap beter overbrengen omdat ze goed in hun vel zitten.” Chantal ziet zichzelf dan ook vooral als trainer, reden dat ze doceert aan de Fashion Academy. “Ik vind elk mens mooi”, benadrukt ze. ‘Het lukt me ook dat bij iedereen naar boven te krijgen, die sprankeling. Mensen gaan het zelf leuk vinden, dat spelen met die persoonlijke presentatie. Wat vertelt jouw outfit over jou? Je kunt jezelf echt zichtbaar maken hiermee. Als de uitstraling niet klopt, ontstaat er ruis. Je laat dan kansen liggen.”

Persoonlijke uitstraling

Strategisch kleden dus. Al ligt die aandacht voor het uiterlijk, zeker bij mannen, nog wat in de taboesfeer. “Dat vind ik vreemd. Voor andere vormen van presentatie hebben mannen wel aandacht; hun website, de marketing, het kantoor. Persoonlijke uitstraling is ook onderdeel van je marketing en je verhaal. Die broek is misschien tien jaar oud, en zit nog lekker, maar ‘werkt’ hij nog? Veel mensen kleden zich bijvoorbeeld alsof ze twintig jaar ouder zijn. Stoffig. Wat zegt dat over het innerlijk? Ga je niet mee met je tijd? Ben je echt ingedut? En denk je niet dat je anders wordt behandeld als je uitstraalt dat je wel met je tijd meegaat? De software op je computer update je toch ook regelmatig om te voorkomen dat het niet meer werkt?”

Degenen die aan de slag gaan met hoe ze overkomen merken dat er meer naar hen toe komt. “Je straalt meer aantrekkingskracht uit. En nee, dat zit niet in een mooi uiterlijk, of een perfect figuur. Het zit in hoe je jezelf laat zien. In je uitstraling. Dat is ook business.”

Overtuigd dat je kledingkeuze je succes niet in de weg staat, of gewoon niet interessant genoeg? Chantal heeft een korte Checklist gemaakt waarmee je zelf kunt bepalen hoe je in de kleding staat en hoe jouw visuele salespitch, waarbij het geluid uit staat, er uit ziet.

1. Trek je gewone dagelijkse kleding aan, ga voor de spiegel staan en maak een foto van jezelf. Bekijk deze de volgende dag. Is dit wat je wil zien en uitstralen? Ziet een ander jouw waarde eraan af?

2. Houd je rekening met je kledingkeuze bij je activiteiten van de dag? Een dag op kantoor, moet je een presentatie houden, ontvang je een (nieuwe) klant? Oftewel; kleed je je strategisch?

3. Let je als je winkelt bij je keuze op gemak of uitstraling?

4. Wissel je af in kleur? Draag je altijd donkerblauw, pak dan eens in de winkel een helblauw of rood shirt, houd het bij je gezicht en zie wat het doet. Kleur draagt een boodschap met zich mee.

Nieuwsgierig geworden?

Chantal verloot een gratis Imageboost. Wil je daar kans op maken, mail dan voor 29 juli naar mail@imageboost.nl.

Je kunt Chantal ook volgen op instagram op imageboost_chantalfranken

Nico Visser startte op 1 januari van dit jaar zijn adviesburo in glas. Het object van glas op de voorgrond symboliseert 'een kei van een glasadviseur'.
Nico Visser: Een kei van een glasadviseur Algemeen 12 apr, 13:00
Gijs en Esther Sterk zijn de nieuwe eigenaren van Glashandel Nico Visser.
Nieuwe eigenaren voor Glashandel Nico Visser Ondernemen 12 apr, 11:00
Eigenaar Gertjan de Wolf (rechts) en bedrijfsleider Bas Mooij.
Fraay Coatings, dé ultieme probleemoplosser voor bouw, industrie en automotive Ondernemen 12 apr, 10:00
Lydia de Vries
Van Vlierden caravans: gegarandeerd veilig op weg Ondernemen 12 apr, 09:00
Rachel Hayhoe
Column: Problemen bij de afwikkeling van een nalatenschap - I Column 11 apr, 16:15
Toine Rohner demonstreert de robot-hond.
Twaanlab's 'Leren in de Stad': brug tussen ICT/onderwijs en bedrijfsleven Onderwijs 11 apr, 16:00
Kees en Dirk staan samen aan het roer van Cees Jonk.
Garage Transportbedrijf Cees Jonk Zn: bij nacht en ontij paraat Ondernemen 11 apr, 14:00
Sam en Rien de Wolf delen dezelfde gedrevenheid.
Outdoorspecialist Rien de Wolf al aardig gewend in Purmerend en klaar voor nieuwe avonturen Ondernemen 11 apr, 12:00
Vormgeefster Cynthia Schippers, PRO:-voorzitter Henry Wassink, Daniëlle Woudstra van VISIT Beemster en wethouder Mario Hegger.
Marketingmachine Werelderfgoed Beemster draait op volle toeren Cultuur 11 apr, 11:00
Saskia (links) en Caroline Wals aan de pomp.
Levenswerk Joh. de Vries met succes voortgezet aan Verzetslaan Algemeen 11 apr, 10:00
Karin Kuin overhandigt de cheque aan Thierry.
VOWA: Oproep voor goede ideeën! Column 10 apr, 17:00
Piet Hein Debets, Jaap Sluis en Henry Wassink zetten alle voordelen van de NV Purmerend eens goed op een rij.
Ondernemerstalkshow NV Purmerend kan steuntje in de rug gebruiken Evenement 10 apr, 16:00
De ene stand op Waterland Culinair stond er nog mooier bij dan de ander.
Sligro scoort met Waterland Culinair en Ladies Night Evenement 10 apr, 14:00