Ellen van Selm.
Ellen van Selm. (Foto: aangeleverd)

Don Bijl gaat, Ellen van Selm komt als burgemeester van Purmerend

Algemeen

PURMEREND - De gemeenteraad draagt mevrouw Ellen van Selm (58) voor als nieuwe burgemeester van Purmerend. Dit is bekendgemaakt in een bijzondere raadsvergadering op 14 juli 2022. Van Selm moet de opvolger worden van de populaire Don Bijl.

Huidige burgemeester van het Friese Opsterland heeft in Purmerend grote schoenen te vullen

Mevrouw Van Selm is momenteel burgemeester van de Friese gemeente Opsterland (30.000 inwoners). Daarvoor was zij onder andere gemeenteraadslid in Lelystad en was ze werkzaam als zelfstandig organisatieadviseur of bestuurder bij instellingen in Lelystad en omstreken. Ze is 58 jaar oud, lid van D66 en woont op dit moment in Ureterp. Mevrouw Van Selm is opgeleid als rurale sociologe aan de Wageningen Universiteit.

Tijdens een besloten raadsvergadering voorafgaand aan de bekendmaking, presenteerde de vertrouwenscommissie haar advies over de meest geschikte kandidaten voor het burgemeesterschap. De commissie, die bestaat uit een afvaardiging van raadsleden, heeft de sollicitatiegesprekken gevoerd met de kandidaten. Op basis van dit advies heeft de raad besloten om mevrouw van Selm voor te dragen als burgemeester aan de commissaris van de Koning.

Werkwijze past bij de stad

De vertrouwenscommissie ziet in mevrouw Van Selm een heel goede burgemeester van Purmerend, omdat haar manier van werken past bij de gemeente Purmerend. Met haar verbindende kracht, empathisch vermogen en vertrouwenwekkende voorkomen heeft de vertrouwenscommissie het volste vertrouwen er in dat zij het boegbeeld zal worden voor onze inwoners en ondernemers, maar ook buiten de gemeente in de regio en de MRA. Ze heeft de ervaring en de ambitie om de stap te maken van een kleinere gemeente naar een gemeente van grotere omvang. De vraagstukken van een stedelijke omgeving zijn deels nieuw. Haar nieuwsgierigheid, betrokkenheid en bestuursstijl gaan haar hierbij laten slagen. Dat ze daarbij erg goed weet hoe het er op het platteland aan toe gaat en welke vraagstukken daar leven, is een pré.

De bekendmaking in de openbare raadsvergadering, direct na het besloten deel, is te bekijken via de website van de gemeenteraad (raad.purmerend.nl).

Benoemd bij Koninklijk Besluit

De voordracht van de gemeenteraad wordt verstuurd naar de commissaris van de Koning in Noord-Holland. Het is de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties die daarna de benoeming voorbereidt. Tot die tijd is burgemeester Don Bijl als waarnemend burgemeester in functie. De benoeming van de burgemeester gebeurt in september door de Kroon; door de Koning en de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.

Op 22 september vindt de beëdiging plaats en heeft Purmerend een nieuwe burgemeester.

Afbeelding
‘Visuele salespitch’; de onderschatte marketingtool Algemeen 11 jul, 10:06
Afbeelding
Nieuwe werknemers tref je op WATERLAND WERKT! Algemeen 11 jul, 10:00
Afbeelding
Purmerendse Spoonbill Gin is lekker op weg Algemeen 11 jul, 10:00
Afbeelding
Het onterfde kind Column 11 jul, 09:54
Afbeelding
Ondernemend Purmerend: Actualiteit, een heldere boodschap en een fijne sfeer aan tafel Algemeen 11 jul, 09:51
Afbeelding
Posities versterken bij Vereniging Familiebedrijven Noord-Holland Algemeen 11 jul, 09:35
Afbeelding
NetwerkenWerkt! hét antwoord op arbeidsmarktvraagstukken Algemeen 11 jul, 09:33
Afbeelding
ShowYourSkills wint pitch om kinderen via app te laten bewegen Algemeen 11 jul, 09:28
Afbeelding
Zo anticipeert ondernemend Waterland op het tekort aan arbeidskrachten (deel 2): Tol Plaatwerk, Volendam Algemeen 11 jul, 09:18
Afbeelding
Stikstofmaterie vormt rode draad bij NV Purmerend Algemeen 11 jul, 09:15
Afbeelding
Duizendpoot op klompen Algemeen 11 jul, 09:14
Afbeelding
Wijziging overdrachtsbelasting per 1 januari 2023 Column 11 jul, 09:08
Afbeelding
Zinvol werk Column 11 jul, 09:05

Meest gelezen

Blijf net zoals 10.000 andere Nederlanders up-to-date Schrijf je in voor onze nieuwsbrief