Op het NLplein in de Bibliotheek.
Op het NLplein in de Bibliotheek. (Foto: aangeleverd)

Bewustwordingscampagne Laaggeletterdheid

Algemeen

‘Dat staat er toch! Kan je niet lezen of zo?’

Om laaggeletterdheid onder de aandacht te brengen zijn er genoeg cijfers en verhalen om te vertellen. Dat er bijvoorbeeld 2,5 miljoen volwassenen (16+) laaggeletterd zijn. Dat is 1 op de 6! En dat van deze groep 55% Nederlands als moedertaal heeft en 45% als tweede taal. Maar als je zelf ervaart hoe het is om laaggeletterd te zijn, dan maakt dat veel meer indruk. Een goede aanleiding voor Bibliotheek Waterland en de Bieb voor de Zaanstreek om samen met de gemeenten Purmerend, Zaanstad, Oostzaan, Wormerland, Waterland, Landsmeer en Edam-Volendam de handen ineen te slaan met de Bewustwordingscampagne Laaggeletterdheid Regio Zaanstreek Waterland.

De regiogemeenten hebben in het regioplan laaggeletterdheid opgenomen dat zij willen werken aan meer bewustwording over de impact van laaggeletterdheid. De bibliotheken, taalpartners en de Stichting Lezen en Schrijven helpen met de uitvoering van dit plan.

“Als je niet kunt lezen en schrijven, doe je jezelf tekort. Het belemmert je. Door lessen te volgen, ben je veel onafhankelijker. Ik ben heel tevreden en trots op mezelf dat ik zover ben gekomen. En ik hoop nog veel verder te komen.”

In de week van Lezen&Schrijven (8 t/m 16 september), kregen ambtenaren, werkgevers, sociale hulpverleners uit Zaanstreek-Waterland de mogelijkheid om door middel van een Escape Room te ervaren hoe het is om laaggeletterd te zijn. Een of twee spelers krijgen 15 minuten de tijd om verschillende uitdagingen te voltooien. Op één punt lopen de spelers echter al vast. De hints die je krijgt zijn maar weinig behulpzaam. ‘Het staat er toch!’ of ‘Kun je niet lezen?’ Poeh! Zo voelt het dus om laaggeletterd te zijn! Volgens Bibliotheek Waterland het perfecte startpunt voor een goed gesprek over laaggeletterdheid.

Doel

Met de Caravan wordt begrip en bewustwording gecreëerd. Wat is laaggeletterdheid? En waar lopen burgers, medewerkers of ondernemers tegenaan? Daarnaast hoopt de bibliotheek dat een bezoek aan de Caravan het begin is van verandering: Wat kun jij in jouw werk voor laaggeletterden doen? Denk aan het aanpassen van communicatiemiddelen, het geven van extra mondelinge begeleiding of het bieden van een taalcursus op de werkvloer.

Werkgevers

Met deze campagne worden diverse doelgroepen bereikt. Met name ondernemers kunnen zich afvragen hoeveel van hun werknemers laaggeletterd zijn En hoe beïnvloedt dat hun werk en hun privésituatie? Is een taalprogramma op de werkvloer een goed idee?

Taalambassadeurs

Voor werkgevers zijn de taalambassadeurs laaggeletterdheid van veel waarde. Zij hebben een speciale cursus gevolgd via de landelijke organisatie ABC. Ze leren om andere laaggeletterden te motiveren om de moeilijke stap naar school te zetten. Ook gaan zij naar gemeenten, werkgevers, scholen en welzijnsinstellingen om aandacht op dit thema te vestigen. Een aantal taalambassadeurs is opgeleid tot testpanellid. Zij kunnen beoordelen of een website of tekst te moeilijk is en geven tips ter verbetering. De taalambassadeurs zijn via de bibliotheek in te huren om teksten en websites te toetsen op leesbaarheid. De bibliotheken ondersteunen volwassenen die moeite hebben met lezen en schrijven en het werken met de computer.

Meer informatie

Meer weten wat de bibliotheek voor u en uw organisatie kan betekenen in de aanpak van laaggeletterdheid? Neem dan contact op: Nlplein@bibliotheekwaterland.nl of 06 143 05 887.

Afbeelding
Column Hayhoe Familierechtadvies: Voorkom verrassingen Column 7 nov, 10:51
Afbeelding
Holland Mechanics: Innovatie zit in ons bloed Algemeen 7 nov, 10:51
Afbeelding
Solident houdt mondzorgpraktijken telefonisch bereikbaar Partnerbijdrage 7 nov, 10:51
Afbeelding
Over Rood: ‘Wacht niet tot het 5 over 12 is voor je hulp inroept” Algemeen 7 nov, 10:50
Afbeelding
Rabobank nieuwe partner van Circular Plastics Alliance Algemeen 7 nov, 10:50
Afbeelding
Italiaanse delicatessen in Linea Gastronomica Algemeen 7 nov, 10:50
Afbeelding
“Kleine bedrijven steeds vaker het slachtoffer van cybercrime” Algemeen 7 nov, 10:50
Afbeelding
Het belang van de ‘gouden cirkel’ voor binnenstad Purmerend Algemeen 7 nov, 10:49
Afbeelding
Duurzame aanpak in toeristische sector zorgt voor onderscheid Column 7 nov, 10:49
Afbeelding
Jonksign ‘in the picture’ met bijzondere logo op Groenhart pand Algemeen 7 nov, 10:49
Afbeelding
Column VOWA. Zoals altijd: praktisch aan de slag Column 7 nov, 10:35
Afbeelding
De raad bij de daad voegen Column 7 nov, 10:35
Afbeelding
Column Abma Advocaten: Beslag en erfrecht Column 7 nov, 10:34
Blijf net zoals 10.000 andere Nederlanders up-to-date Schrijf je in voor onze nieuwsbrief