Theo Knook. "We besloten te automatiseren zodat we minder handmatig werk hoeven te doen. De medewerkers kunnen we dan tegelijk anders inzetten. Alleen zo kunnen we de enorme groei aan.”
Theo Knook. "We besloten te automatiseren zodat we minder handmatig werk hoeven te doen. De medewerkers kunnen we dan tegelijk anders inzetten. Alleen zo kunnen we de enorme groei aan.” (Foto: Els Broers)

Knook AGF is grote drukte de baas door automatisering

Algemeen

Knook AGF is na de ‘rustige’ coronaperiode weer opgestart, en wel vol gas. De onverwachte grote drukte van ‘erna’ noopte de ‘snijspecialist in vers’ te zoeken naar oplossingen. Die werden gevonden in de aanschaf van nieuwe machines die sinds eind augustus de medewerkers veel werk uit handen nemen.

Het is met name het personeelsgebrek in de horeca- en cateringbranche dat de vraag naar vers gesneden producten opstuwt. “Daardoor willen ze zoveel mogelijk uitbesteden en veel producten helemaal gesneden aangeleverd krijgen”, licht Theo Knook toe. “Dat was voor ons bijna niet meer te doen. Er gingen zoveel kilo’s voorbij, dat moet je allemaal snel en vers leveren. Daarom besloten we te automatiseren zodat we minder handmatig werk hoeven te doen. De medewerkers kunnen we dan tegelijk anders inzetten. Alleen zo kunnen we de enorme groei aan.”

Investering

Zo staan er in de productiehallen verscheidene nieuwe machines: een machine die tomaten en andere producten in plakken, wedges of sticks snijdt, wat handmatig heel veel tijd kost,  een schilmachine die in 10 seconden een meloen, pompoen etc. schilt, en de paprikaontkernmachine. Theo: “Voorheen waren er vier of vijf mensen elke dag bezig de paprika’s te ontkernen. Deze machine kan 3.500 paprika’s per uur ontkernen en snijden, dus het gaat vele malen sneller. Dit is de eerste machine in Nederland. Hij komt van een Nederlandse leverancier die hem graag bij ons wilde neerzetten als proeflocatie. Voor het geval er nog kinderziektes in zitten, maar ook om hem in bedrijf aan andere klanten te kunnen laten zien.” Ook kwam er een grote complete snijwasstraat bij. En omdat ‘meer gemaakt ook meer gebracht’ moet worden, werd er vorige maand een nieuwe Iveco koelwagen aangeschaft bij de Witte in Edam.

Tekst loopt door onder afbeelding


De schilmachine. (Foto: Els Broers)

Ook festivalseizoen vraagt om grote volumes

Al met al een flinke investering.  Een groei na corona had Theo wel verwacht, maar niet in deze mate. “Tijdens corona kregen we er ook al veel nieuwe klanten bij. Ook plaatselijke horeca voor zowel gesneden als ongesneden verse producten. Maar toen was alles nog dicht dus dat vond je niet terug in de omzetgroei. Totdat begin van het jaar alles opeens weer openging. En het festivalseizoen speelt ook mee. Er gaan daarin grote volumes om in horeca en catering, zeker met al het mooie weer. Van Formule GP tot Lowlands en Mysteryland; op alle grote evenementen staan indirect onze producten.”

De eigen groeiprognose is vele malen overtroffen. “We zitten nu drie jaar hier in het nieuwe pand op de Baanstee, en als je ziet wat er in en uit gaat, het is ongekend. En we zijn nog niet uitgegroeid maar moeten wel steeds kijken hoe we zaken moeten in passen.”

Onderscheid behouden

Want belangrijk is dat Knook AGF zich blijft onderscheiden in de markt. “We willen de service- en leveringsgraad hoog houden, maar ook de kwaliteit. Daar helpt de automatisering bij.” Bang dat het terug loopt is hij niet. “Het personeelstekort in de horeca blijft nog wel even, het enige onzekere zijn de oplopende kosten van de consument. Maar vooralsnog blijven ze gewoon besteden. Dus hebben we vertrouwen in de toekomst. En we hebben een prachtig mooi team. Na corona hebben we weer een nachtteam opgezet, dat functioneert grandioos. We draaien nu weer 24/7 door. En dat is nodig om alles met de juiste versheid de deur uit te krijgen. Klant tevreden, wij tevreden.”

Out of the box

Naast de horeca en catering vond Knook tijdens corona nieuwe afzet bij supermarkten. “Dat loopt nog steeds door. Ook zijn we toeleverancier van Koninklijke Vezet, ook hier op de Baanstee. Zij ontwikkelen en produceren onder andere maaltijdsalades. Dat is heel mooi om te doen, we vullen elkaar heel goed aan. En ook nu nog krijgen we er nieuwe grote accounts bij, ook landelijke spelers. Dus mochten we even hebben gedacht dat we wel heel erg uitpakten met die nieuwe machines, nu blijkt het een goede keuze te zijn Dan zie je dat het soms loont om out of the box te denken.”

Tekst loopt door onder afbeelding


De machine die tomaten en andere producten in plakken, wedges of sticks snijdt, wat handmatig heel veel tijd kost. (Foto: Els Broers)

Certificeren

Maar ook op andere fronten is Theo Knook druk. Zoals met het behalen van nog meer certificeringen. “Zeker als je grote accounts hebt is dat belangrijk. Zij letten ook op goed ondernemerschap. Zo hopen we binnenkort het Planet Proof certificaat te halen. Ook willen we dit jaar nog een kleine duizend zonnepanelen op het dak laten plaatsen. Daar waren we al mee bezig, maar door corona hebben we het uitgesteld. Dat gaan we nu oppakken. Omdat we zelf heel veel stroom gebruiken, maar ook om ons steentje bij te dragen.” In het maatschappelijk ondernemen zet Knook ook de stap naar Odion en Werkom. “We zijn in gesprek, om met elkaar in zee te gaan en met hen een poule van mensen te maken die lichte werkzaamheden kunnen verrichten. Dat kan voor de cliënten een leuke dagbesteding zijn. Als zij hier een mooie dag kunnen beleven, dan vinden wij dat alleen maar leuk.”

www.knookagf.nl

Afbeelding
Column Hayhoe Familierechtadvies: Voorkom verrassingen Column 7 nov, 10:51
Afbeelding
Holland Mechanics: Innovatie zit in ons bloed Algemeen 7 nov, 10:51
Afbeelding
Solident houdt mondzorgpraktijken telefonisch bereikbaar Partnerbijdrage 7 nov, 10:51
Afbeelding
Over Rood: ‘Wacht niet tot het 5 over 12 is voor je hulp inroept” Algemeen 7 nov, 10:50
Afbeelding
Rabobank nieuwe partner van Circular Plastics Alliance Algemeen 7 nov, 10:50
Afbeelding
Italiaanse delicatessen in Linea Gastronomica Algemeen 7 nov, 10:50
Afbeelding
“Kleine bedrijven steeds vaker het slachtoffer van cybercrime” Algemeen 7 nov, 10:50
Afbeelding
Het belang van de ‘gouden cirkel’ voor binnenstad Purmerend Algemeen 7 nov, 10:49
Afbeelding
Jonksign ‘in the picture’ met bijzondere logo op Groenhart pand Algemeen 7 nov, 10:49
Afbeelding
Duurzame aanpak in toeristische sector zorgt voor onderscheid Column 7 nov, 10:49
Afbeelding
Column VOWA. Zoals altijd: praktisch aan de slag Column 7 nov, 10:35
Afbeelding
De raad bij de daad voegen Column 7 nov, 10:35
Afbeelding
Column Abma Advocaten: Beslag en erfrecht Column 7 nov, 10:34
Blijf net zoals 10.000 andere Nederlanders up-to-date Schrijf je in voor onze nieuwsbrief