Huiberts Katwoude en Wouters B.V.: De mens staat centraal

Zo anticipeert ondernemend Waterland op het tekort aan arbeidskrachten (deel 3)
Docenten, IT-ers, thuiszorgmedewerkers, verpleegkundigen, loodgieters, politiemensen, stukadoors, tuinlieden. Over de hele linie is er een tekort aan arbeidskrachten. En dan wordt voor het gemak nog buiten beschouwing gelaten de sectoren die goeddeels draaien op arbeidsmigranten, zoals de bouw, de landbouw en het transport. Hoe gaat ondernemend Waterland om met dit vraagstuk? Zijn de problemen daadwerkelijk zo groot, en zo ja, hoe lossen we die op? Daarover gaat Regiozaken de komende edities in gesprek met ondernemers in de regio Waterland. Wat zijn hun ervaringen en visies? Deze keer staat centraal de branche voor groen, grond en infra.
Er is een schreeuwend tekort aan hoveniers en groenmedewerkers in allerlei soorten en maten. Directeur Hugo Penning van het gespecialiseerde uitzendbureau Banen in het Groen windt daar geen doekjes om. “De vraag is vele malen groter dan het aanbod.”
Deze noodkreet is de directe aanleiding om het oor te luisteren te leggen bij een tweetal specialisten in groen, grond en infra in de regio Waterland. Huiberts Katwoude en Wouters B.V. te Zuidoostbeemster kennen als geen ander het klappen van de zweep.
Huiberts B.V.
In 1960 ging het huidige aannemings- en machineverhuurbedrijf Huiberts BV van start als P. Huiberts en zonen en later Gebr. Huiberts vof, een eenvoudig agrarisch loonbedrijfje in de Broekermeer te Broek in Waterland. De twee broers Jan en Cees Huiberts stonden aan de wieg van dit bedrijf. Omdat het bedrijfje in Broek in Waterland uit z’n voegen groeide, werd besloten elders uit te breiden en dat werd Katwoude. In 1989 deed de huidige directeur/eigenaar Kees Huiberts jr. zijn intrede in het bedrijf. In de beginjaren was hij vooral actief als tractorchauffeur en machinist. Later richtte hij zich meer op de planning van de machineverhuur om uiteindelijk de dagelijkse leiding van het bedrijf op zich te nemen. In de loop der jaren groeide het bedrijf uit tot het huidige Aannemings- en machineverhuurbedrijf Huiberts BV, met zo’n twintig vaste medewerkers en een machinepark met shovels, graafmachines en tractoren van klein tot groot.
Wouters B.V.
Wouters B.V. te Zuidoostbeemster voert sinds 1996 met een modern machinepark een verscheidenheid aan werkzaamheden uit in de cultuurtechniek, grond-, weg-, en waterbouw. Cultuurtechnisch werk en onderhoud van natuuroevers en watergangen – met amfibievoertuigen - is vanaf het begin een specialisatie binnen het bedrijf. Bij Wouters zijn 10 mensen werkzaam, aangevuld met een vaste groep ZZP-ers. Beide ondernemingen verrichten veel werk in opdracht van het Hoogheemraadschap en gemeenten, maar ook bij bedrijven en particulieren. Ze zien elkaar niet als concurrent. Integendeel! Zij werken vaak samen en voor de grotere projecten sluiten zij veelal een alliantie om aldus de tender voor die grotere projecten te winnen.
Kennen Wouters en Huiberts een personeelsprobleem, en zo ja, hoe groot is het en wat is de oplossing? Aan het woord Kees Huiberts (1969) en Rolf Veltman (1983), bedrijfsleider bij Wouters B.V.
Wij doen er alles aan om de aandacht voor de mens, de medewerkers en de klant centraal te stellen
Flexibel en passie
Huiberts vertelt: “Feitelijk hebben we niet zo’n probleem qua personele bezetting omdat we niet de behoefte hebben om enorm te groeien. Maar het vervangen van ervaren medewerkers die door pensioen of ziekte afscheid moeten nemen is moeilijk. Kortom, een goede kraanmachinist kunnen we altijd gebruiken, maar een sollicitant moet wel voldoen aan onze wensen. Je moet flexibel inzetbaar zijn en vooral heel veel passie hebben voor ons soort werk. Werken bij Huiberts wordt door menigeen als bijzonder ervaren. Er zijn werknemers die weleens een uitstapje maken naar een andere werkgever; het komt wel voor dat sommigen na verloop van tijd weer terugkeren op het Huiberts nest.”
Digitalisering
”Ons machinepark is hartstikke modern”, vervolgt hij. “De digitalisering slaat om zich heen, ook in onze branche. Ambitieuze jonge mensen vinden het geweldig om met de nieuwste ontwikkelingen, zoals GPS, te mogen werken. Een nadeel is wel dat het menselijke aspect naar de achtergrond wordt gedrongen. Juist daarom doen wij er alles aan om de aandacht voor de mens, de medewerkers en de klant centraal te stellen.”
Veltman: “Het verloop is niet heel groot. Dat zegt iets over de werksfeer. Medewerkers hebben een zekere mate van vrijheid én de daarbij behorende verantwoordelijkheid. Afgelopen zomer ging een werknemer van ons met pensioen. Hij maakte maar liefst vijftig jaar vol bij ons en bij de rechtsvoorgangers van Wouters B.V. Dat zegt toch wel genoeg over de sfeer die bij ons hangt.”
“Bij Wouters kunnen we nog wel wat extra handjes gebruiken. Dat betekent niet dat we zo maar iedereen binnenhalen. Je moet wel binnen ons team passen. Gelukkig weten wij en ook Huiberts zich verzekerd van een vaste groep ZZP-ers die onze teams op gezette tijden aanvullen en versterken.”
Hoe kijken Huiberts en Veltman naar de toekomst?
“Wij zien de toekomst met vertrouwen tegemoet”, zegt Huiberts. “Natuurlijk, er zijn zorgen en soms zien we donkere wolken. Weliswaar lijken de budgetten voor groenonderhoud bij de overheid tenminste gelijk te blijven, maar de enorme prijsstijgingen (brandstof, lonen) leiden ertoe dat we voor hetzelfde budget veel minder kunnen doen. Juist daarom zullen we met de nodige creativiteit moeten proberen de mensen aan het werk te houden”, geeft Veltman aan. “Ook in onze branche kennen we vette en minder vette jaren. Opmerkelijk is het wellicht dat de meeste bedrijven in onze branche typische familiebedrijven zijn. Die kiezen niet voor het snelle geld, maar voor de continuïteit van het bedrijf. Met de flexibele schil van ZZP-ers kunnen wij het wisselende aanbod van werk goed aan en past ons een zekere terughoudendheid bij het aannemen van nieuw personeel.”