Jeanine van Schendel: "We hebben een topteam van 60 docenten."
Jeanine van Schendel: "We hebben een topteam van 60 docenten." (Foto: Els Broers)

Combinatie van ideale factoren bepalend voor succes De Triade

Algemeen

SG De Triade in Edam noemt zich dé technische opleider van de regio. Dat staat prominent te lezen op de website. Op De Triade hebben ze het rotsvaste geloof dat ze van de leerlingen de beste (vak)mannen en vrouwen van de toekomst kunnen maken. Nogal gedurfde uitingen. Het kan niet anders of leiding en docenten zijn zo zeker van hun zaak, dat er weinig tot geen reden is om te twijfelen aan de kwaliteit die De Triade biedt. Regio Zaken ging op bezoek bij Jeanine van Schendel, sinds twee jaar directeur, en Arjan Koehoorn, hij is sectievoorzitter bovenbouw van de praktijkafdeling. Een verhaal over gewoon goed technisch onderwijs, trots, het werken volgens vier speerpunten en een opleidingsplek waar iedereen elkaar kent en waar je gezien wordt. 

Jeanine van Schendel (41) trapt af met enige uitleg over de vier speerpunten. “Wij helpen onze leerlingen bijvoorbeeld met een gezonde levensstijl en leren ze om keuzes te maken voor hun toekomst en om hun persoonlijkheid te ontwikkelen. De Triade is kleinschalig en vertrouwd en dat zorgt voor een veilige sfeer. Ook houdt iedereen zich aan de voorschriften, waardoor we veilig kunnen werken. We besteden aandacht aan mediawijsheid en het veilig omgaan met internet en social media. En als laatste: onze leerlingen zijn handig. Ze zijn creatief en laten dat zien tijdens hun praktijklessen en door praktijkervaring op te doen. Ze leren om, in samenwerking met hun omgeving, dingen te maken, waarbij ze zelf verantwoordelijkheid leren nemen, technische én sociale vaardigheden opdoen en op prettige wijze communiceren met elkaar. Dat lijkt allemaal vanzelfsprekend, maar is het allerminst. De leerlingen hebben behoefte aan duidelijkheid”, aldus Van Schendel.

Groei naar 550 leerlingen

SG De Triade, die in dit prille schooljaar is gegroeid naar 550 leerlingen en waar 60 docenten werken, is een uitgelezen opstap voor leerlingen met een Mavo of VMBO-advies. Eenmaal binnen kun je kiezen voor de Technische Mavo, VMBO gemengde leerweg en VMBO kader en basis. De Triade staat voor modern en toekomstgericht technisch onderwijs. Gegeven door docenten die techniek ademen. Een combinatie die jaarlijks zorgt voor een ongekend hoog slagingspercentage.

Voor alle profielen geldt dat we een groot netwerk hebben van bedrijven die onze leerlingen aan een stageplek kunnen helpen.

Profielen

Arjan Koehoorn (39) is van oorsprong aannemer. Hij weet vanuit de praktijk waarover hij praat en laat zijn licht schijnen over de drie profielen waaruit leerlingen op De Triade kunnen kiezen. “We hanteren Bouw, Wonen en Interieur (BWI), Produceren, Installeren en Energie (PIE) en Media, Vorming en ICT (MVI). BWI is de grootste afdeling maar Ik verwacht de komende jaren met name een grote groei ten aanzien van Media, Vorming en ICT. Voor alle profielen geldt dat we een groot netwerk hebben van bedrijven die onze leerlingen aan een stageplek kunnen helpen. We prijzen ons daar heel gelukkig mee, want het betekent dat alle leerlingen zeker zijn van een plek om te leren.” Jeanine van Schendel haakt hierop in met: “In de onderbouw worden al bedrijfsbezoeken georganiseerd. Wij vinden dat we daar niet vroeg genoeg mee kunnen zijn. Arjan legt de contacten voor de stages bij bedrijven en instellingen.”

Tekst loopt door onder afbeelding


Jeanine van Schendel toont werkstukken in een van de praktijklokalen. (Foto: Els Broers)

Samenwerking met bedrijven

KBK, HSB en Tol Plaatwerk. Het zijn drie voorbeelden op een grote lijst van grote en kleine(re) bedrijven waarmee De Triade een goede samenwerking heeft. Die samenwerking wordt ook via de zogeheten veldadviesraad (VAR) op peil gehouden. De VAR bestaat uit een verzameling mensen uit het bedrijfsleven en onderwijs die de directie van De Triade gevraagd en ongevraagd adviseren over de koers van de school. Het is die combinatie die de interactie van school met het bedrijfsleven vice versa op een gezonde manier in stand houdt.

Groot voordeel voor de leerlingen op De Triade is dat de doorlopende leerlijn naar het Technasium in Purmerend steeds beter gaat werken. “Het is de ideale weg voor intelligente jongens en meisjes die ook daadwerkelijk iets met hun handen kunnen en niet alleen vanuit de theorie naar techniek kijken”, zegt Arjan Koehoorn. Koehoorn is zelf nauw betrokken bij het proces om een docentenopleiding techniek voor het HBO te implementeren.

We willen toe naar het geven van het allerbeste techniekonderwijs. Dat is onze grote wens.

Aan processen blijven werken

“Belangrijk is dat we onszelf laten zien. We onderhouden ons netwerk zorgvuldig. We hebben een topteam van 60 docenten. Alles is gericht op de begeleiding van de leerling. Dat werkt geweldig. Komt ook doordat we processen zelf initiëren en uitvoeren. En als het niet lukt, doen we weer iets anders. Door constant bezig te zijn en te blijven en aan processen blijven werken, leer je het meeste. Op die manier willen we toe naar het geven van het allerbeste techniekonderwijs. Dat is onze grote wens.”

Bedrijven in de regio Waterland realiseren zich terdege dat ze De Triade nodig hebben. En dat is maar goed ook, zeker als je bedenkt dat ons land de komende jaren nog wel zal blijven zuchten onder de personeelskrapte. En zolang de combinatie van factoren op de techniekschool in Edam de ideale wisselwerking tot gevolg blijft houden, zal de groei van de school doorzetten.

De vier speerpunten van De Triade 

1. Gezond. Wij helpen onze leerlingen met een gezonde levensstijl door binnen en buiten onze lessen aandacht te geven aan voeding, sociaal gedrag, sport & beweging, alcohol- en drugsgebruik, roken en seksualiteit.

2. Verstandig. Bij De Triade leren leerlingen keuzes maken voor hun toekomst. Wij helpen hen hun persoonlijkheid te ontwikkelen. Ons motto is: ‘Wij doen normaal’. Je denkt na voor je iets doet, zowel in je (school)werk als met je vrienden. Je leert veilig te werken en we helpen je bij het ontwikkelen van je loopbaanplan. Maar voor het zover is, leer je op De Triade eerst hoe je moet leren…

3.Veilig. De Triade is kleinschalig en vertrouwd en dat zorgt voor een veilige sfeer. Ook houdt iedereen zich aan de voorschriften, waardoor we veilig kunnen werken met alle beschikbare materialen en (technische) apparatuur. We besteden daarnaast aandacht aan mediawijsheid en het veilig omgaan met internet en social media.

4. Handig. Leerlingen van De Triade zijn handig! Ze zijn creatief en laten dat zien tijdens hun praktijklessen en door praktijkervaring op te doen. Ze leren om, in samenwerking met hun omgeving, dingen te maken, waarbij ze zelf verantwoordelijkheid leren nemen, technische én sociale vaardigheden opdoen en op prettige wijze communiceren met elkaar.

Afbeelding
Column Hayhoe Familierechtadvies: Voorkom verrassingen Column 7 nov, 10:51
Afbeelding
Holland Mechanics: Innovatie zit in ons bloed Algemeen 7 nov, 10:51
Afbeelding
Solident houdt mondzorgpraktijken telefonisch bereikbaar Partnerbijdrage 7 nov, 10:51
Afbeelding
Over Rood: ‘Wacht niet tot het 5 over 12 is voor je hulp inroept” Algemeen 7 nov, 10:50
Afbeelding
Rabobank nieuwe partner van Circular Plastics Alliance Algemeen 7 nov, 10:50
Afbeelding
Italiaanse delicatessen in Linea Gastronomica Algemeen 7 nov, 10:50
Afbeelding
“Kleine bedrijven steeds vaker het slachtoffer van cybercrime” Algemeen 7 nov, 10:50
Afbeelding
Het belang van de ‘gouden cirkel’ voor binnenstad Purmerend Algemeen 7 nov, 10:49
Afbeelding
Jonksign ‘in the picture’ met bijzondere logo op Groenhart pand Algemeen 7 nov, 10:49
Afbeelding
Duurzame aanpak in toeristische sector zorgt voor onderscheid Column 7 nov, 10:49
Afbeelding
Column VOWA. Zoals altijd: praktisch aan de slag Column 7 nov, 10:35
Afbeelding
De raad bij de daad voegen Column 7 nov, 10:35
Afbeelding
Column Abma Advocaten: Beslag en erfrecht Column 7 nov, 10:34
Blijf net zoals 10.000 andere Nederlanders up-to-date Schrijf je in voor onze nieuwsbrief