Henk Mul, een van de kaasmakers van CONO, toont de gouden kaas.
Henk Mul, een van de kaasmakers van CONO, toont de gouden kaas. (Foto: Martine Oortwijn)

Goud voor ’t Kaas Lokaal van CONO bij de Gouda Cheese Awards

Algemeen

REGIO - De kaas van ’t Kaas Lokaal is donderdag 15 september door de jury van consumenten gekozen tot winnaar in de categorie 48+ Jong bij de Gouda Cheese Awards. Dit is de eerste keer dat er kaas van ’t Kaas Lokaal, een merk van CONO Kaasmakers uit Middenbeemster, ingezonden wordt.

Bij CONO Kaasmakers, de kleine boerencoöperatie met haar kaasmakerij in de Beemster, staan smaak, kwaliteit en duurzaamheid centraal. De koeien grazen zoveel als de natuur het toe laat buiten en in de stal kunnen ze genieten van ruime ligbedden en speciale koeborstels. De kaas wordt met ambachtelijke elementen gemaakt, zo wordt de wrongel nog met de hand geroerd. Dat proef je natuurlijk terug in deze winnende kaas. De kaas wordt klimaat neutraal gemaakt (in 2020 officieel gecertificeerd door de Climate Neutral Group). De kaas is verkrijgbaar bij de winkels van CONO Kaasmakers.

In de categorie Gouda 48+ Jong was ’t Kaas Lokaal genomineerd samen met Zaanlander van Albert Heijn en Gouda Jong Gerkesklooster van FrieslandCampina. De frisse en romige jonge kaas van ’t Kaas Lokaal kwam als winnaar uit de bus nadat Meesterkok en Meester Patissier Rudolph van Veen, culinair journalist Myra Madeleine en de burgemeester van Gouda, Pieter Verhoeve de drie genomineerde kazen hadden geproefd.

Gouda Cheese Awards is een bijzondere kaaswedstrijd in Nederland. De kazen worden hier namelijk niet technisch, maar middels een neutrale smaaktest gekeurd. Consumenten proeven en beoordelen. Alle Nederlandse kaasmerken kunnen deelnemen zolang de inzending voldoet aan het wedstrijdreglement. Na het insturen van hele kazen worden deze blind getest door een panel van consumenten. Per categorie gaan er drie finalisten door naar de eindfinale in Gouda. De winnaar mag hun kaas aan jaar lang de lekkerste van Nederland noemen in hun categorie.

CONO is een kleine coöperatie van melkveehouders in de Beemster, Noord-Holland. Van de hoge kwaliteit melk van de CONO-veehouders maken de CONO-kaasmakers de lekkerste kaas, evenals ingrediënten voor de foodindustrie. Dit doet CONO op duurzame, ambachtelijke wijze naar unieke CONO-recepten, met passie en aandacht voor mens, dier en milieu. CONO bouwt sterke merken in binnen- en buitenland en zorgt daarmee voor een eerlijke melkprijs en opbrengst. Zo kan de coöperatie blijven investeren in duurzaamheid op het erf en in de kaasmakerij.    

Afbeelding
Flinke subsidie voor flexibel mbo om personeelstekort in de techniek terug te dringen Algemeen 20 sep, 11:12
Afbeelding
Mark Tuitert spreekt tijdens Waterland Werkt Algemeen 20 sep, 07:51
Afbeelding
De Markthal perfect decor Waterland Culinair Algemeen 20 sep, 07:40
Afbeelding
Praktische tips voor een geslaagd ontslag op staande voet Column 20 sep, 07:36
Afbeelding
Praktische workshops bij gezellige bijeenkomst Netwerk Purmerend Algemeen 16 sep, 12:14
Afbeelding
Goud voor ’t Kaas Lokaal van CONO bij de Gouda Cheese Awards Algemeen 16 sep, 11:47
Afbeelding
WW daalde in noordelijk Noord-Holland vooral sterk in uitzendwezen Algemeen 15 sep, 08:34
Afbeelding
Rachel Hayhoe en Bart eindelijk naar Oeganda voor het Rode Kruis Algemeen 8 sep, 12:33
Afbeelding
Restaurant Gachita: Dertig jaar ‘the best steak in town’ Algemeen 5 sep, 16:46
Afbeelding
Winnaars ondernemersverkiezing PRO: doneren hun cheque aan goed doel Algemeen 2 sep, 16:15
Afbeelding
Inschrijven eerste editie Noord-Hollandse Circulaire Innovatie Top 20 Algemeen 18 aug, 15:29
Afbeelding
Noord-Hollandse ondernemers uitgedaagd tot circulaire verpakkingen Algemeen 25 jul, 12:34
Afbeelding
Bas van Drooge nieuwe directeur Werkom Algemeen 20 jul, 12:51
Blijf net zoals 10.000 andere Nederlanders up-to-date Schrijf je in voor onze nieuwsbrief