Goud voor ’t Kaas Lokaal van CONO bij de Gouda Cheese Awards

Algemeen
Henk Mul, een van de kaasmakers van CONO, toont de gouden kaas.
Henk Mul, een van de kaasmakers van CONO, toont de gouden kaas. (Foto: Martine Oortwijn)

REGIO - De kaas van ’t Kaas Lokaal is donderdag 15 september door de jury van consumenten gekozen tot winnaar in de categorie 48+ Jong bij de Gouda Cheese Awards. Dit is de eerste keer dat er kaas van ’t Kaas Lokaal, een merk van CONO Kaasmakers uit Middenbeemster, ingezonden wordt.

Bij CONO Kaasmakers, de kleine boerencoöperatie met haar kaasmakerij in de Beemster, staan smaak, kwaliteit en duurzaamheid centraal. De koeien grazen zoveel als de natuur het toe laat buiten en in de stal kunnen ze genieten van ruime ligbedden en speciale koeborstels. De kaas wordt met ambachtelijke elementen gemaakt, zo wordt de wrongel nog met de hand geroerd. Dat proef je natuurlijk terug in deze winnende kaas. De kaas wordt klimaat neutraal gemaakt (in 2020 officieel gecertificeerd door de Climate Neutral Group). De kaas is verkrijgbaar bij de winkels van CONO Kaasmakers.

In de categorie Gouda 48+ Jong was ’t Kaas Lokaal genomineerd samen met Zaanlander van Albert Heijn en Gouda Jong Gerkesklooster van FrieslandCampina. De frisse en romige jonge kaas van ’t Kaas Lokaal kwam als winnaar uit de bus nadat Meesterkok en Meester Patissier Rudolph van Veen, culinair journalist Myra Madeleine en de burgemeester van Gouda, Pieter Verhoeve de drie genomineerde kazen hadden geproefd.

Gouda Cheese Awards is een bijzondere kaaswedstrijd in Nederland. De kazen worden hier namelijk niet technisch, maar middels een neutrale smaaktest gekeurd. Consumenten proeven en beoordelen. Alle Nederlandse kaasmerken kunnen deelnemen zolang de inzending voldoet aan het wedstrijdreglement. Na het insturen van hele kazen worden deze blind getest door een panel van consumenten. Per categorie gaan er drie finalisten door naar de eindfinale in Gouda. De winnaar mag hun kaas aan jaar lang de lekkerste van Nederland noemen in hun categorie.

CONO is een kleine coöperatie van melkveehouders in de Beemster, Noord-Holland. Van de hoge kwaliteit melk van de CONO-veehouders maken de CONO-kaasmakers de lekkerste kaas, evenals ingrediënten voor de foodindustrie. Dit doet CONO op duurzame, ambachtelijke wijze naar unieke CONO-recepten, met passie en aandacht voor mens, dier en milieu. CONO bouwt sterke merken in binnen- en buitenland en zorgt daarmee voor een eerlijke melkprijs en opbrengst. Zo kan de coöperatie blijven investeren in duurzaamheid op het erf en in de kaasmakerij.    

Afbeelding
Rien de Wolf verruilt Amsterdam-Noord voor Purmerend Nieuws 27 mei, 15:35
Afbeelding
Op 23 juni Haring en Meer Party met een knetterende wow-factor Nieuws 27 mei, 09:34
Afbeelding
Met 62 matches bewijst Beursvloer Waterlandse Uitdaging nut en noodzaak Nieuws 27 mei, 09:14
Afbeelding
BRASA Beemster uitgebreid met 13 hotelkamers Nieuws 26 mei, 13:43
Afbeelding
Hans Abma: “Ik ben altijd een actief mannetje geweest en dat zal ik ook altijd blijven…." Column 26 mei, 11:00
Afbeelding
Hoe maken we windenergie nog duurzamer? Duurzaamheid 25 mei, 11:39
Afbeelding
Vakantieplannen? Plan eerst je (levens)testament! Partnerbijdrage 25 mei, 10:00
Afbeelding
OVNH: Dit zijn de Beste Ondernemingen van Noord-Holland 2023 Zakelijk 17 mei, 23:14
Afbeelding
JYSK geopend in Purmerend Nieuws 11 mei, 09:52
Afbeelding
BeursVloer Waterlandse Uitdaging heeft nog ruimte voor deelnemers Nieuws 10 mei, 15:15
Afbeelding
Smakelijk netwerkevent bij 'local hero' Dick Schaap Zakelijk 9 mei, 15:11
Afbeelding
Column PRO: Samen de schouders eronder zetten Column 1 mei, 14:38
Afbeelding
Nieuwe naam voor vermogensbeheer verovert Nederland Nieuws 20 apr., 13:23