Toon Verheugen: Het belangrijkste daarbij is dat we er zo vroeg mogelijk bij zijn, voor de schulden te hoog worden”
Toon Verheugen: Het belangrijkste daarbij is dat we er zo vroeg mogelijk bij zijn, voor de schulden te hoog worden” (Foto: aangeleverd)

Over Rood: ‘Wacht niet tot het 5 over 12 is voor je hulp inroept”

Algemeen

Met net de coronacrisis achter de kiezen, waarvan nog veel ondernemers de naweeën ervaren, staat met de energiecrisis de volgende uitdaging voor de deur. Maar er zijn veel factoren waardoor ondernemers in de financiële problemen kunnen komen. Om hen te helpen is vijftien jaar geleden Over Rood opgericht. Een non profit vrijwilligersorganisatie waar de ene ondernemer de andere bijstaat en helpt. “We hebben geen toverstokje maar helpen de ondernemer om de juiste stappen te zetten”, zegt coördinator Toon Verheugen.

Ondernemers kunnen zich zelf bij Over Rood aanmelden, maar de organisatie werkt tevens nauw samen met gemeenten door heel Nederland, waaronder Purmerend. Het Ondernemersloket hier verwijst regelmatig ondernemers met een hulpvraag naar hen door. Toon is er vestigingsmanager en zoekt bij de hulpvraag een juiste ‘trajectmanager’, één van de vrijwilligers van Over Rood. Toon: “Onze vrijwilligers hebben uiteenlopende achtergronden. Het kan een cfo zijn van een groot bedrijf, een fiscaal jurist of iemand die zelf een eigen bedrijf heeft of heeft gehad. Het is heel divers. We proberen zo goed mogelijk te matchen om ervoor te zorgen dat de ondernemers er in dit proces weer bovenop komen.”

Ondernemers die in zwaar weer zitten vinden het vaak moeilijk om daarover te praten

Het uitgangspunt bij Over Rood is: ondernemers helpen andere ondernemers. Praten met iemand die dezelfde taal spreekt blijkt gemakkelijker. “Ondernemers die in zwaar weer zitten vinden het vaak moeilijk om daarover te praten”, licht Toon toe. “Zij zeggen het liefst; alles gaat goed. Maar dat is niet altijd zo. Wanneer zij met een andere ondernemer praten of met iemand die ervaring heeft in het bedrijfsleven, is de drempel een stuk lager. Mensen vinden het sowieso heel fijn wanneer ze hun verhaal kwijt kunnen. Die eerste stap is heel belangrijk om uiteindelijk hulp in te roepen.”

Actief in hele mkb

Over Rood begeleidt en ondersteunt zzp’ers maar ook ondernemers met bijvoorbeeld een bv, bij een (door)start, schulden, administratieve achterstanden en bedrijfsbeëindiging. “We zijn actief in het hele mkb. Elk bedrijf kan in de problemen komen. Inschrijven bij de Kamer van Koophandel is namelijk zo gebeurd, maar daarna moet je wel aan heel veel regels voldoen. Je moet je administratie bijhouden, je belastingaangifte doen, en geld reserveren daarvoor. Het kan soms best ingewikkeld zijn. En als het even tegenzit wordt het natuurlijk moeilijker en vergeten mensen soms om bijvoorbeeld die aangiftes te doen. Dan kan het snel gaan stapelen en van kwaad tot erger worden. En dan komt het voor dat iemand de kop in het zand streekt of het even niet meer ziet zitten. Dat is ook waar wij proberen te interveniëren. Het gaat erom stappen te maken waarna de ondernemer weer verder kan.”

Wees er op tijd bij

“Het belangrijkste daarbij is dat we er zo vroeg mogelijk bij zijn, voor de schulden te hoog worden”, benadrukt Toon. “Dan heb je nog alternatieven. Bijvoorbeeld door de focus net te verleggen, een nieuwe strategie te ontwikkelen of je oriënteren op andere mogelijkheden zoals loondienst. Er valt dan kortom nog wat te repareren. Maar wanneer er bijvoorbeeld over een langere periode geen aangifte is gedaan dan moet dat eerst geregeld en opgelost worden voor je een ander traject in kan. Ook als je besluit te stoppen als ondernemer en een schuldhulptraject in wil gaan. Eerst de oude ‘rommel’ opruimen. Als dat niet gebeurt kun je niet verder. Ook hierin staan we de ondernemers bij en kunnen we veel voorwerk doen. Soms echter is het al 5 over 12. Dan denken we; was toch eerder gekomen, dan hadden we nog wat kunnen doen.”

De energiecrisis komt bovenop de coronacrisis en raakt weer andere branches

De problemen die de coronacrisis veroorzaakte zag Over Rood duidelijk terug in het aantal cliënten. “Horeca, taxi’s, kappers, schoonheidsspecialistes; die branches kregen flinke klappen. Nu komt daar de energiecrisis bovenop die weer andere branches raakt. Dat valt samen met het moment dat de belastingdienst gaat invorderen. Het uitstel is nu zo’n beetje wel klaar. We verwachten dat er behoorlijk wat aan gaat komen.”

Nieuwe vrijwilligers welkom

Terwijl Over Rood landelijk al een enorme groei doormaakt. Om die groei bij te houden is de organisatie constant op zoek naar nieuwe, goede vrijwilligers met een eigen expertise. “Als mensen zich geroepen voelen is het fijn als ze zich kenbaar maken. Het is heel belangrijk mensen met uiteenlopende disciplines in het bestand te hebben, dat kan zijn in coaching, boekhouding etc. We verwachten een grote toename aan aanvragen komend half jaar van bedrijven die hard geraakt gaan worden door de energiecrisis, zoals bakkers en sauna’s. Waarbij ik niet genoeg kan benadrukken dat men niet te lang moet wachten wanneer het mis gaat. Dan is het zaak snel in actie te komen. Je komt niet in een paar weken of maanden in de problemen, daar gaat vaak een jaar of langer overheen. Het is dan ook niet in een week gefixt, het kan een lang traject zijn. We hebben geen toverstokje. Wel kunnen we helpen met de stappen in de goede richting te maken”, aldus Toon.

www.overrood.nl

Ondernemersloket Purmerend

Vanzelfsprekend kunnen ondernemers ook contact opnemen met het Ondernemersloket in Purmerend, voor allerlei vragen of een luisterend oor, Het loket is telefonisch en per mail bereikbaar van maandag t/m vrijdag 9.00-17.00 uur via T. 0299-452400 of E. ondernemersloket@purmerend.nl

Afbeelding
Rabobank komende drie jaar founding partner alle Noord-Hollandse Uitdagingen Algemeen 24 jan, 11:33
Afbeelding
Ondernemers zijn onbekend met criminele ondermijning en de gevolgen ervan Algemeen 19 jan, 13:16
Afbeelding
Vooruitblik op de regionale economie 2023 in talkshow Ondernemend Purmerend Algemeen 15 jan, 14:14
Afbeelding
Dick Schaap Horecagroothandel en Engberts Hoveniers PRO: ondernemers van 2022 Algemeen 15 jan, 09:03
Afbeelding
Sloop laatste restje van ooit bekendste regionale Mercedes Benz-dealer Willem Los Algemeen 9 jan, 17:59
Afbeelding
Lisa van Susteren van 't Wapen van Middelie is Zeevang ondernemer van het jaar Algemeen 9 jan, 12:33
Afbeelding
Wetswijzigingen per 1 januari 2023 op het gebied van arbeidsrecht: wat verandert er? Column 20 dec 2022, 14:57
Afbeelding
Baanstee Noord krijgt voorzieningenpunt Algemeen 20 dec 2022, 14:57
Afbeelding
Column PRO: Met open vizier het nieuwe jaar in Column 20 dec 2022, 14:56
Afbeelding
SNS helpt ondernemers de winter door Algemeen 20 dec 2022, 14:54
Afbeelding
Binnenstad van de toekomst: Cultuur en recreatie als aanjagers van beleven en ontmoeten Algemeen 20 dec 2022, 14:53
Afbeelding
Van 't Hek ondersteunt de kinderen van werknemers met Studiefonds Algemeen 20 dec 2022, 14:53
Afbeelding
Engberts Elektrotechniek: werken aan een veilige omgeving Algemeen 20 dec 2022, 14:53
Afbeelding
Column VOWA: Personeelstekort... dat zagen we van ver aankomen? Column 20 dec 2022, 14:53
Afbeelding
Honderd jaar oude Mazurel is 'still going strong' Algemeen 20 dec 2022, 14:52
Afbeelding
Voedselbank grote winnaar van stamppottenfeest Huiberts Algemeen 20 dec 2022, 14:52