Over Rood: ‘Wacht niet tot het 5 over 12 is voor je hulp inroept”

Algemeen
Toon Verheugen: Het belangrijkste daarbij is dat we er zo vroeg mogelijk bij zijn, voor de schulden te hoog worden”
Toon Verheugen: Het belangrijkste daarbij is dat we er zo vroeg mogelijk bij zijn, voor de schulden te hoog worden” (Foto: aangeleverd)

Met net de coronacrisis achter de kiezen, waarvan nog veel ondernemers de naweeën ervaren, staat met de energiecrisis de volgende uitdaging voor de deur. Maar er zijn veel factoren waardoor ondernemers in de financiële problemen kunnen komen. Om hen te helpen is vijftien jaar geleden Over Rood opgericht. Een non profit vrijwilligersorganisatie waar de ene ondernemer de andere bijstaat en helpt. “We hebben geen toverstokje maar helpen de ondernemer om de juiste stappen te zetten”, zegt coördinator Toon Verheugen.

Ondernemers kunnen zich zelf bij Over Rood aanmelden, maar de organisatie werkt tevens nauw samen met gemeenten door heel Nederland, waaronder Purmerend. Het Ondernemersloket hier verwijst regelmatig ondernemers met een hulpvraag naar hen door. Toon is er vestigingsmanager en zoekt bij de hulpvraag een juiste ‘trajectmanager’, één van de vrijwilligers van Over Rood. Toon: “Onze vrijwilligers hebben uiteenlopende achtergronden. Het kan een cfo zijn van een groot bedrijf, een fiscaal jurist of iemand die zelf een eigen bedrijf heeft of heeft gehad. Het is heel divers. We proberen zo goed mogelijk te matchen om ervoor te zorgen dat de ondernemers er in dit proces weer bovenop komen.”

Ondernemers die in zwaar weer zitten vinden het vaak moeilijk om daarover te praten

Het uitgangspunt bij Over Rood is: ondernemers helpen andere ondernemers. Praten met iemand die dezelfde taal spreekt blijkt gemakkelijker. “Ondernemers die in zwaar weer zitten vinden het vaak moeilijk om daarover te praten”, licht Toon toe. “Zij zeggen het liefst; alles gaat goed. Maar dat is niet altijd zo. Wanneer zij met een andere ondernemer praten of met iemand die ervaring heeft in het bedrijfsleven, is de drempel een stuk lager. Mensen vinden het sowieso heel fijn wanneer ze hun verhaal kwijt kunnen. Die eerste stap is heel belangrijk om uiteindelijk hulp in te roepen.”

Actief in hele mkb

Over Rood begeleidt en ondersteunt zzp’ers maar ook ondernemers met bijvoorbeeld een bv, bij een (door)start, schulden, administratieve achterstanden en bedrijfsbeëindiging. “We zijn actief in het hele mkb. Elk bedrijf kan in de problemen komen. Inschrijven bij de Kamer van Koophandel is namelijk zo gebeurd, maar daarna moet je wel aan heel veel regels voldoen. Je moet je administratie bijhouden, je belastingaangifte doen, en geld reserveren daarvoor. Het kan soms best ingewikkeld zijn. En als het even tegenzit wordt het natuurlijk moeilijker en vergeten mensen soms om bijvoorbeeld die aangiftes te doen. Dan kan het snel gaan stapelen en van kwaad tot erger worden. En dan komt het voor dat iemand de kop in het zand streekt of het even niet meer ziet zitten. Dat is ook waar wij proberen te interveniëren. Het gaat erom stappen te maken waarna de ondernemer weer verder kan.”

Wees er op tijd bij

“Het belangrijkste daarbij is dat we er zo vroeg mogelijk bij zijn, voor de schulden te hoog worden”, benadrukt Toon. “Dan heb je nog alternatieven. Bijvoorbeeld door de focus net te verleggen, een nieuwe strategie te ontwikkelen of je oriënteren op andere mogelijkheden zoals loondienst. Er valt dan kortom nog wat te repareren. Maar wanneer er bijvoorbeeld over een langere periode geen aangifte is gedaan dan moet dat eerst geregeld en opgelost worden voor je een ander traject in kan. Ook als je besluit te stoppen als ondernemer en een schuldhulptraject in wil gaan. Eerst de oude ‘rommel’ opruimen. Als dat niet gebeurt kun je niet verder. Ook hierin staan we de ondernemers bij en kunnen we veel voorwerk doen. Soms echter is het al 5 over 12. Dan denken we; was toch eerder gekomen, dan hadden we nog wat kunnen doen.”

De energiecrisis komt bovenop de coronacrisis en raakt weer andere branches

De problemen die de coronacrisis veroorzaakte zag Over Rood duidelijk terug in het aantal cliënten. “Horeca, taxi’s, kappers, schoonheidsspecialistes; die branches kregen flinke klappen. Nu komt daar de energiecrisis bovenop die weer andere branches raakt. Dat valt samen met het moment dat de belastingdienst gaat invorderen. Het uitstel is nu zo’n beetje wel klaar. We verwachten dat er behoorlijk wat aan gaat komen.”

Nieuwe vrijwilligers welkom

Terwijl Over Rood landelijk al een enorme groei doormaakt. Om die groei bij te houden is de organisatie constant op zoek naar nieuwe, goede vrijwilligers met een eigen expertise. “Als mensen zich geroepen voelen is het fijn als ze zich kenbaar maken. Het is heel belangrijk mensen met uiteenlopende disciplines in het bestand te hebben, dat kan zijn in coaching, boekhouding etc. We verwachten een grote toename aan aanvragen komend half jaar van bedrijven die hard geraakt gaan worden door de energiecrisis, zoals bakkers en sauna’s. Waarbij ik niet genoeg kan benadrukken dat men niet te lang moet wachten wanneer het mis gaat. Dan is het zaak snel in actie te komen. Je komt niet in een paar weken of maanden in de problemen, daar gaat vaak een jaar of langer overheen. Het is dan ook niet in een week gefixt, het kan een lang traject zijn. We hebben geen toverstokje. Wel kunnen we helpen met de stappen in de goede richting te maken”, aldus Toon.

www.overrood.nl

Ondernemersloket Purmerend

Vanzelfsprekend kunnen ondernemers ook contact opnemen met het Ondernemersloket in Purmerend, voor allerlei vragen of een luisterend oor, Het loket is telefonisch en per mail bereikbaar van maandag t/m vrijdag 9.00-17.00 uur via T. 0299-452400 of E. ondernemersloket@purmerend.nl

Afbeelding
Purmerend krijgt een nieuw Broodfonds voor ondernemers Zakelijk 29 feb, 11:32
Hoe beheers jij jouw bedrijfsrisico's?
Help, paniek in de tent!: workshopavond bedrijfsrisico's van Netwerk Purmerend Zakelijk 28 feb, 10:01
Van links naar rechts: Ruud van der Kruijf, Caroline Wals, Saskia Wals en Richard van Alphen voor het station. Goed zichtbaar is de unieke houten constructie waarmee het project is opgebouwd.
Derde generatie Joh. de Vries opent aan Verzetslaan Avia XPress en Washking wasboxen Zakelijk 28 feb, 09:10
José van den Hurk: "Ik ben er trots op dat wij ook mensen die moeilijk bereikbaar zijn toch in aanraking laten komen met kunst en cultuur."
José van den Hurk neemt afscheid van Cultuurhuis Purmerend Cultuur 23 feb, 12:00
Afbeelding
Informatiebijeenkomst ondernemers versterking brug A7 bij Purmerend Nieuws 23 feb, 11:10
Nico Molenaar over Ronja Philips: 'Vers bloed in het bedrijf is goed en zeker met Ronja'.
Management Sligro voegt met Ronja Philips jeugdige flair toe Nieuws 23 feb, 10:00
Paul Kuijt: "We doen ook ons uiterste best om het onpersoonlijke van online verkoop persoonlijk te maken."
Pontman Schoenen: Voor de echte speciaalzaak is altijd plek Nieuws 22 feb, 16:00
Herstel van het viaduct gaat vijf maanden overlast geven.
Bereikbaarheidsplan A7 Purmerend vanaf 1 april Nieuws 22 feb, 15:00
Hugo van den Berg en Meindert Engberts in het lokaal.
Meindert Engberts: de ondernemer een half jaar voor de klas in Gerrit Rietveld Onderwijs 22 feb, 14:00
Nathalie en Gertjan in de multifunctionele gastenruimte met fraai uitzicht op de Beemster natuur.
Huize Leeghwater: ideale combinatie van natuur, spiritualiteit en verwennerij Nieuws 22 feb, 10:27
Hans Sal en zijn partner Sandra.
Hans Sal van Deitmers Mannenmode: Nooit bij de pakken neerzitten Nieuws 21 feb, 14:50
Marcel ten Brinke
"Ben jij IT-notaris? Kun je dan mijn laptop repareren?" Partnerbijdrage 21 feb, 11:18
Thierry van der Weide
Column VOWA: Nog meer A7 Column 21 feb, 11:00
Afbeelding
Column PRO: De kracht van gezamenlijke inspanningen Column 21 feb, 10:00
Steven Grevenstuk: "Wanneer de Tech Campus er komt zie ik hele goeie mogelijkheden om binnen die nieuwe opzet tot een vorm van samenwerking te komen."
Brok Decor: Champions League van de festivalaankleding Nieuws 20 feb, 16:00
Rachel Hayhoe
Column: Waarom duurt de afwikkeling van een nalatenschap zo lang? Column 20 feb, 13:35

Lees nu de laatste editie van jouw lokale Nieuwsblad