Holland Mechanics: Innovatie zit in ons bloed

Algemeen
Jasper Wessels (links) en Patrick van Raaphorst
Jasper Wessels (links) en Patrick van Raaphorst (Foto: Els Broers)

Docenten, IT-ers, thuiszorgmedewerkers, verpleegkundigen, loodgieters, politiemensen, stukadoors, tuinlieden. Over de hele linie is er een tekort aan arbeidskrachten. En dan wordt voor het gemak nog buiten beschouwing gelaten de sectoren die goeddeels draaien op arbeidsmigranten, zoals de bouw, de landbouw en het transport.

Zo anticipeert ondernemend Waterland op het tekort aan arbeidskrachten (deel 4)

Hoe gaat ondernemend Waterland om met dit vraagstuk? Zijn de problemen daadwerkelijk zo groot, en zo ja, hoe lossen we die op? Daarover gaat Regiozaken in gesprek met ondernemers in de regio Waterland. Wat zijn hun ervaringen en visies?

Wie door de Flevostraat in Purmerend rijdt kan er nauwelijks aan voorbij. Op een groot bord laat Holland Mechanics duidelijk blijken hard op zoek te zijn naar nieuwe medewerkers. Holland Mechanics is wereldmarktleider in wielbouwmachines. Zij leveren machines en complete productielijnen voor het bouwen van wielen aan producenten van tweewielers met gespaakte wielen & velgen (fietsen, brommers, motoren, light elektronic vehicles). Een superspecialist en koploper in dit vakgebied.

Het beleid van Holland Mechanics is altijd op maat gemaakte oplossingen voor haar klanten te leveren. Het zijn experts in het ontwikkelen van wielbouwoplossingen voor alle sectoren van de internationale industrie. Van kleine bedrijven tot multinationals. Het hoofdkantoor is gevestigd in Purmerend alwaar ca 70 mensen werkzaam zijn. Holland Mechanics heeft een volledige dochteronderneming in Yangzhou, China. In de Chinese vestiging werken ca 50 mensen. Het komt wel voor dat Chinese werknemers naar Purmerend komen voor training . Holland Mechanics China levert dezelfde consultancy, producten en service aan de Aziatische markt. De ontwikkeling van de machines (research en development) vindt plaats in Purmerend. Indien de in Purmerend ontwikkelde machines in productie worden genomen, dan vindt die productie ook plaats in China.

Wereldwijd afnemers

De turbulente geo-politieke situatie raakt ook Holland Mechanics. Echter, omdat Holland Mechanics wereldwijd afnemers kent, zijn die veranderingen niet van heel grote invloed op het productieproces. Holland Mechanics beweegt als het ware mee op de golven van de voortdurend veranderende geo-politieke verhoudingen in de wereld. 

Holland Mechanics is er trots op een wereldwijd toonaangevende specialist in wielbouwoplossingen te zijn. Er wordt nauw samengewerkt met klanten om hun bedrijf te helpen door middel van eersteklas, hightech machineoplossingen.
De lijst met zakelijke klanten omvat fabrieken in:
• Europa
• Australië en Nieuw-Zeeland
• Noord- en Zuid-Amerika
• China, Korea, Japan, Taiwan en vele andere Aziatische landen.

Denk aan merken als Gazelle, Giant, Honda en BMW. ?Een fietswiel in elkaar zetten duurt ongeveer twintig minuten. Dat wil zeggen, als je het met de hand doet. Begin jaren ’70 bedachten Gerard van Doornik en Kees Damman de eerste automatische vlechtmachine waarmee het in twee minuten kan. Dat was het begin van Holland Mechanics uit Purmerend.

Extreem hoge precisie

Inmiddels produceert het bedrijf wielbouwmachines voor fietsfabrieken over de hele wereld. “Het wiel uitvinden is één ding, ze sneller en flexibeler produceren is een ander, aldus Jasper Wessels van Holland Mechanics. “Eigenlijk doen we wat we bijna 50 jaar geleden deden, maar dan breder, groter, flexibeler, sneller en met extreem hoge precisie.”

Tekst loopt door onder afbeelding


Extreem hoge precisie. (Foto: Els Broers)


Jasper Wessels is Manager Innovation en werkt voor de inmiddels derde generatie, Wouter en Maarten van Doornik. In de fabriekshal aan de Flevostraat vertelt hij over het familiebedrijf dat ook deelneemt in TechValley. Om te beginnen loopt hij naar een rek met fietswielen en toont dat het ene wiel het andere niet is. “Deze hier zijn bijvoorbeeld van carbon. Daar zitten wielen bij van zo’n 1200 euro. We hebben deze brede wielen voor strandfietsen of deze bijvoorbeeld voor e-bikes.” Het zijn stuk voor stuk geavanceerde designs en vaak mooi om te zien. “Voor dit soort bijzondere ontwerpen verzinnen wij oplossingen”, vertelt Jasper.

Patrick van Raaphorst is teammanager productie. Dat klinkt nogal eenvoudig, maar zijn functie omvat veel meer dan alleen de productie. Ook de logistiek en het magazijnbeheer vallen onder zijn verantwoordelijkheid. De laatste jaren is er veel geïnvesteerd in het optimaliseren van de productielijnen. Medewerkers hoeven tegenwoordig – anders dan voorheen - niet talloze malen naar het magazijn om onderdelen te halen. De benodigde onderdelen staan gereed bij de productielijn.

Holland Mechanics kijkt niet alleen kijkt naar de gevolgde opleiding, maar ook naar de mens

Explosieve vraag naar fietsen

“De coronacrisis heeft wereldwijd gezorgd voor een explosieve vraag naar fietsen. Een verdubbeling van onze productiecapaciteit in 2021 was een heuse uitdaging”, aldus Patrick. “Dat is gelukt. We kunnen nog veel verder groeien, maar daarvoor moet je wel over de juiste mensen beschikken. En dat is zo nu en dan wel een dingetje.” Van Raaphorst vervolgt: “Wij zoeken voornamelijk naar medewerkers die in de mechatronica en/of elektronica op MBO 3-4 niveau zijn opgeleid. En naar HBO-ers in de richting werktuigbouwkunde en elektrotechniek en software. Het zou mooi zijn als die opleidingen ook in Purmerend zouden zijn, maar onoverkomelijk is het niet. Studenten uit Hoorn, Zaandam en Amsterdam doen bij ons hun stages en gelukkig blijven die regelmatig ook na het voltooien van hun opleiding bij ons. We mogen niet klagen over het aanbod van stagiaires en ook de samenwerking met de Tech Valley speelt daarin een belangrijke rol.”

Tekst loopt door onder afbeelding


(Foto: Els Broers)

Afwisselend werk

Jasper Wessels voegt er nog aan toe dat Holland Mechanics niet alleen kijkt naar de gevolgde opleiding, maar ook naar de mens. “Een kandidaat werknemer moet passen in het team. Wij zoeken vooral naar gepassioneerde, betrokken en bevlogen collega’s. Werken bij Holland Mechanics betekent afwisselend werk, zowel bij het opbouwen van machines in de productie, als bij ontwikkeling van een machine. Zo zit je achter de computer (of tekentafel) te broeden op een nieuwe vinding, om die vervolgens in de praktijk te testen. Sleutelen aan hetgeen je bedacht hebt, ofwel de theorie in de praktijk uittesten. Verder zijn er binnen Holland Mechanics mogelijkheden om je verder te ontwikkelen, bijvoorbeeld richting internationaal servicemonteur, maar we hebben ook inkopers, verkopers, werkvoorbereiding en administratief personeel in huis. Hoe afwisselend wil je het hebben?”

Duidelijk is dat Wessels en Van Raaphorst sprekende voorbeelden zijn van de bevlogen, betrokken en gepassioneerde medewerkers van Holland Mechanics. Trots zijn ze op hun werk. “De wielen waarop Tom Dumoulin ooit Touretappes won, zijn toevallig wel gebouwd op machines uit Purmerend. En dat een wereldspeler als BMW uitgerekend bij ons komt om een richtmachine voor het nieuwste model wiel voor hun motoren door ons te laten ontwikkelen, zegt wel iets. En daar zijn we trots op,” aldus Jasper Wessels.

Afbeelding
Purmerend krijgt een nieuw Broodfonds voor ondernemers Zakelijk 29 feb, 11:32
Hoe beheers jij jouw bedrijfsrisico's?
Help, paniek in de tent!: workshopavond bedrijfsrisico's van Netwerk Purmerend Zakelijk 28 feb, 10:01
Van links naar rechts: Ruud van der Kruijf, Caroline Wals, Saskia Wals en Richard van Alphen voor het station. Goed zichtbaar is de unieke houten constructie waarmee het project is opgebouwd.
Derde generatie Joh. de Vries opent aan Verzetslaan Avia XPress en Washking wasboxen Zakelijk 28 feb, 09:10
José van den Hurk: "Ik ben er trots op dat wij ook mensen die moeilijk bereikbaar zijn toch in aanraking laten komen met kunst en cultuur."
José van den Hurk neemt afscheid van Cultuurhuis Purmerend Cultuur 23 feb, 12:00
Afbeelding
Informatiebijeenkomst ondernemers versterking brug A7 bij Purmerend Nieuws 23 feb, 11:10
Nico Molenaar over Ronja Philips: 'Vers bloed in het bedrijf is goed en zeker met Ronja'.
Management Sligro voegt met Ronja Philips jeugdige flair toe Nieuws 23 feb, 10:00
Paul Kuijt: "We doen ook ons uiterste best om het onpersoonlijke van online verkoop persoonlijk te maken."
Pontman Schoenen: Voor de echte speciaalzaak is altijd plek Nieuws 22 feb, 16:00
Herstel van het viaduct gaat vijf maanden overlast geven.
Bereikbaarheidsplan A7 Purmerend vanaf 1 april Nieuws 22 feb, 15:00
Hugo van den Berg en Meindert Engberts in het lokaal.
Meindert Engberts: de ondernemer een half jaar voor de klas in Gerrit Rietveld Onderwijs 22 feb, 14:00
Nathalie en Gertjan in de multifunctionele gastenruimte met fraai uitzicht op de Beemster natuur.
Huize Leeghwater: ideale combinatie van natuur, spiritualiteit en verwennerij Nieuws 22 feb, 10:27
Hans Sal en zijn partner Sandra.
Hans Sal van Deitmers Mannenmode: Nooit bij de pakken neerzitten Nieuws 21 feb, 14:50
Marcel ten Brinke
"Ben jij IT-notaris? Kun je dan mijn laptop repareren?" Partnerbijdrage 21 feb, 11:18
Thierry van der Weide
Column VOWA: Nog meer A7 Column 21 feb, 11:00
Afbeelding
Column PRO: De kracht van gezamenlijke inspanningen Column 21 feb, 10:00
Steven Grevenstuk: "Wanneer de Tech Campus er komt zie ik hele goeie mogelijkheden om binnen die nieuwe opzet tot een vorm van samenwerking te komen."
Brok Decor: Champions League van de festivalaankleding Nieuws 20 feb, 16:00
Rachel Hayhoe
Column: Waarom duurt de afwikkeling van een nalatenschap zo lang? Column 20 feb, 13:35

Lees nu de laatste editie van jouw lokale Nieuwsblad