Sectortafels gaan aan de slag om de arbeidsmarkt te verbeteren

Algemeen
Ruud Baan (Boon Edam), voorzitter van de sectortafel Techniek, licht de rol van de sectortafel toe.
Ruud Baan (Boon Edam), voorzitter van de sectortafel Techniek, licht de rol van de sectortafel toe. (Foto: )

Voor veel werkgevers is het een hoofdpijndossier: Waar vind je nog geschikte werknemers? We bevinden ons in een bewogen tijdperk. Economische opgaven staan onder druk. Beroepen veranderen in rap tempo, de bevolking vergrijst en op dit moment is er een groot gebrek aan werknemers in 70 procent van de sectoren. De energietransitie, de woningbouwopgave, robotisering en digitalisering brengen grote verschuivingen in werkgelegenheid tussen sectoren en veranderingen in de aard en inhoud van het werk met zich mee. De vraag van werkgevers sluit niet meer aan op het aanbod vanuit het onderwijs en de arbeidsmarkt. Om de problemen van nu niet de problemen van de toekomst te laten zijn is in onze arbeidsmarktregio gestart met het opzetten van sectortafels. 

Aan de sectortafels werken ondernemers, het georganiseerde bedrijfsleven en het onderwijs, ondersteunt door de gemeenten samen. De primaire tafel bestaat uit een klein gezelschap, maar zij vertegenwoordigen een brede achterban. Samen maken zij zich sterk voor een gezonde toekomst van de branche in de regio. Dit doen zij door telkens nieuwe doelen te stellen en hiermee aan de slag te gaan. Belangrijke onderwerpen zijn het boeien en binden van nieuw talent en het verbeteren van de aansluiting tussen onderwijs en arbeidsmarkt, maar er wordt ook gekeken naar hele praktische zaken en het overdragen van kennis en kunde. Aan de sectortafels wil men vooral geen dingen dubbel doen, maar in kaart brengen wat er al is en bewerkstelligen dat hierop kan worden aangesloten. Dat wat er nog niet is gaan ze initiëren. E.e.a. gebeurt in nauwe samenwerking met de ondernemersverenigingen in Waterland, zoals IBEV en PRO.

Techniek tafel 

Na de zomer is een begin gemaakt met de sectortafel Techniek, waaronder vanwege het vrijwel gelijke opleidingsprofiel ook de bouw valt. Voor deze sectoren ligt er een grote opgave, daarom is hier de prioriteit aan gegeven en is deze tafel als eerste gestart. De sectortafel techniek krijgt steeds meer zijn vorm. Inmiddels bestaat de tafel uit acht leden, waaronder Boon Edam, Van ’t Hek groep, Vroom, de Purmerendse Scholengroep (PSG) en De Triade. Voor het uitwisselen van informatie, kennis en ervaring en om de behoefte op te halen bij de achterban in het bedrijfsleven bouw en techniek en bij het onderwijs, werd er op 24 november in het Gerrit Rietveld een kick-off georganiseerd. Hier verzamelde zich een flinke groep ondernemers en vertegenwoordigers uit het onderwijs om zich te buigen over actuele vraagstukken. Er werden o.a. twee presentaties gegeven over het Sterk Techniek Onderwijs en over het Technasium, waar bedrijven met opdrachten terecht kunnen en leerlingen hiermee aan de slag gaan. Na de presentaties werd in kleine groepen verder gesproken over wat er wederzijds van bedrijfsleven en onderwijs nodig is om stappen te kunnen zetten. De output van deze avond wordt meegenomen als input om nieuwe doelen te stellen aan de sectortafel.


Jeanine van Schendel, directeur van De Triade, vertelt over Sterk Techniek Onderwijs. (Foto: Els Broers)

Hospitality en andere branches

Recent is ook de sectortafel Hospitality van start gegaan. Een gastvrije regio begint bij de leerlingen die uiteindelijk in onze regio gaan werken en dit zullen uitdragen. Onder andere Bureau Toerisme Laag Holland, Sligro, KHN afdeling Purmerend en Waterland, Het Voortgezet Onderwijs en het Horizon College zijn aan deze tafel vertegenwoordigd. In 2023 staan er nog 4 tafels op de planning. Naar verwachting zijn dit o.a. de Transport, Zorg en Retail. De verkenningen zijn begonnen. De tafels staan of vallen met enthousiaste ondernemers en onderwijsinstellingen. Zonder ‘vakidioten’ die net dat stapje extra willen doen lukt het niet. Daarom zoeken we naar doorzetters die dat stapje extra willen zetten en voorbij de eigen organisatiebelangen kunnen kijken.

Ook meepraten?

Wil jij ook iets doen om de arbeidsmarkt te verbeteren? Om samen een slag te slaan en te werken aan gerichter onderwijs? Wil je het verschil maken en ook één van de bedrijven, of onderwijsinstellingen zijn waar leerlingen graag komen studeren en/of na en tijdens hun studie graag komen werken? Dan ben je van harte uitgenodigd om contact op te nemen via sectortafeltechniek@purmerend.nl 

Afbeelding
Nathalie en Gertjan in de multifunctionele gastenruimte met fraai uitzicht op de Beemster natuur.
Huize Leeghwater: ideale combinatie van natuur, spiritualiteit en verwennerij Nieuws 22 feb, 10:27
Hans Sal en zijn partner Sandra.
Hans Sal van Deitmers Mannenmode: Nooit bij de pakken neerzitten Nieuws 21 feb, 14:50
Marcel ten Brinke
"Ben jij IT-notaris? Kun je dan mijn laptop repareren?" Partnerbijdrage 21 feb, 11:18
Thierry van der Weide
Column VOWA: Nog meer A7 Column 21 feb, 11:00
Afbeelding
Column PRO: De kracht van gezamenlijke inspanningen Column 21 feb, 10:00
Steven Grevenstuk: "Wanneer de Tech Campus er komt zie ik hele goeie mogelijkheden om binnen die nieuwe opzet tot een vorm van samenwerking te komen."
Brok Decor: Champions League van de festivalaankleding Nieuws 20 feb, 16:00
Rachel Hayhoe
Column: Waarom duurt de afwikkeling van een nalatenschap zo lang? Column 20 feb, 13:35
Patrick Colli, Maaike Neesen en Henry Wassink.
Horizon College: Tech Campus voor onderwijs belangrijke schakel met bedrijfsleven Onderwijs 20 feb, 10:00
Ontvangst van burgemeester Ellen van Selm.
125 jaar oud Koopman Optiek ontvangt predicaat hofleverancier Nieuws 19 feb, 14:00
Marije Sliphorst-Dekker van Abma Advocaten.
Hoe zit het met die cookiebanners? Column 19 feb, 10:00
De Koepel in Haarlem.
Gratis cybercrimebijeenkomst van het OM voor MKB'ers Nieuws 7 feb, 13:00
De studenten van het Horizon College in De Purmaryn. In het midden Noëlle en Manouk.
Op safari langs Waterlandse leerbedrijven in de hospitality Nieuws 29 jan, 09:27
Richard Blom (midden) op de foto met van links naar rechts vriend Georges Lotze, Anita Rensen, Anita Bom en Jasper de Busser.
Café Gean bestaat 10 jaar, zaterdag 27 januari groot feest in winkelcentrum Makado Nieuws 22 jan, 18:50