Oliebollerie ter ziele

Algemeen
Wim Doets blijft op bescheiden wijze zijn overheerlijke oliebollen bakken.
Wim Doets blijft op bescheiden wijze zijn overheerlijke oliebollen bakken. (Foto: Els Broers)

Wereldberoemd in Zeevang waren ze. De oliebollen van Wim en Micha Doets in Oosthuizen. Oliebollen, krentenbollen, appelflappen en kusbollen. Tot dit jaar. 

Het bakken en verkopen van oliebollen in Oosthuizen kent een lange en bijzondere geschiedenis. In 1991 namen Wim en Micha Doets de zaak van vader Doets – restaurant De Koggehoorn – over. Medio de 90-er organiseerden ondernemers in Oosthuizen een kerstmarkt. Doets besloot die gelegenheid aan te grijpen om zijn restaurant nog meer bekendheid te geven. En besloot op de markt oliebollen uit de delen. In zijn kraam een prijslijst voor de verkoop van oliebollen en appelflappen op oudejaarsdag. De weggeefbollen bleken een meer dan goeie reclamestunt te zijn. 

Huis-aan-huis

Op oudejaarsdag vlogen de oliebollen de zaak uit. De jaren erna werden zelfs huis-aan-huis oliebollen uitgedeeld in alle dorpen van de toenmalige gemeente Zeevang. De verkoop op oudejaarsdag steeg naar recordhoogten. Zo’n 7000 stuks vlogen over de toonbank. Van het een kwam het ander. Nadat de Koggehoorn ophield te bestaan, startte Doets in 2004 met de oliebollerie. Geen grote kraam waar de verkoper uit de hoogte neerkijkt op de koper, nee een knus huisje op het Marktplein in Oosthuizen waar de klant recht in de ogen gekeken kon worden.

De oliebollen van Doets waren ‘wereldberoemd’ en op de door hem geproduceerde ‘kusbollen’ heeft Doets zelfs patent gevraagd.

Buffelen

In de ogen kijken, maar ook onder ogen zien. Dat deed Wim Doets. Hij en zijn echtgenote Micha zagen dat het niet alleen leuk en dankbaar werk was in de oliebollerie, maar ook dat er heel hard, zeg maar gerust gebuffeld moest worden. Van 30 op 31 december een half uurtje slaap en hup daar stond Wim weer de bollen te bakken. Hard werken is niet erg, maar té hard kan een mens opbreken. Wim en Micha realiseerden zich terdege dat met het klimmen der jaren de conditie een steeds voornamere rol gaat spelen. En toen hij tot zijn schrik en ongenoegen zag dat de kostprijs van bloem, frituurolie en energie naar een dusdanig grote hoogte waren gestegen dat het niet langer rendabel was om met de oliebollerie door te gaan, viel het definitieve besluit: stoppen! Een droevig besluit. Voor de familie Doets natuurlijk, maar ook voor de vele klanten die traditiegetrouw hun oliebollen jaarlijks aanschaften op het Marktplein te Oosthuizen.

Wereldberoemd

Doets is al jaren werkzaam als chef-kok in verschillende horecazaken. Als ZZP-er flexibel en overal inzetbaar. Behalve dus in de laatste twee maanden van het jaar. Dan waren Wim en Micha steevast te vinden in de oliebollerie op het Marktplein. Wat ooit begon als pr stunt liep uit in een serieuze onderneming. En op de drukste dagen sprongen hun zoons en dorpsgenoten bij. De rij klanten liep soms tot aan het einde van het Marktplein. De oliebollen van Doets waren ‘wereldberoemd’ en op de door hem geproduceerde ‘kusbollen’ heeft Doets zelfs patent gevraagd. De KUS-bol is een klein hartig bolletje dat Wim ooit bedacht heeft voor een buurman die niet van zoetigheid hield. KUS staat voor kaas, ui en spek, zo legt Wim uit. “Een echte winterbol en heerlijk op de oudejaarsavond bij een glaasje witte wijn.”

In de Top 4 van Waterland

Enkele jaren terug werd de oliebollerie door “I Amsterdam’ zelfs uitgeroepen tot de winnaar van de oliebollen top 4 in de regio Waterland. Dat nu is allemaal verleden tijd. De beide zoons van Wim en Micha Doets hebben zo hun eigen leven en werkzaamheden en zij zien opvolging niet zitten. Geen medelijden. De Ondernemer van het jaar 2021 in Zeevang is (vaan meer dan) fulltime aan de slag als kok. 

Bakt Doets dan helemaal geen oliebollen meer? Ja natuurlijk wel, maar op zeer bescheiden schaal en uitsluitend voor familie en vrienden.

Afbeelding
Purmerend krijgt een nieuw Broodfonds voor ondernemers Zakelijk 29 feb, 11:32
Hoe beheers jij jouw bedrijfsrisico's?
Help, paniek in de tent!: workshopavond bedrijfsrisico's van Netwerk Purmerend Zakelijk 28 feb, 10:01
Van links naar rechts: Ruud van der Kruijf, Caroline Wals, Saskia Wals en Richard van Alphen voor het station. Goed zichtbaar is de unieke houten constructie waarmee het project is opgebouwd.
Derde generatie Joh. de Vries opent aan Verzetslaan Avia XPress en Washking wasboxen Zakelijk 28 feb, 09:10
José van den Hurk: "Ik ben er trots op dat wij ook mensen die moeilijk bereikbaar zijn toch in aanraking laten komen met kunst en cultuur."
José van den Hurk neemt afscheid van Cultuurhuis Purmerend Cultuur 23 feb, 12:00
Afbeelding
Informatiebijeenkomst ondernemers versterking brug A7 bij Purmerend Nieuws 23 feb, 11:10
Nico Molenaar over Ronja Philips: 'Vers bloed in het bedrijf is goed en zeker met Ronja'.
Management Sligro voegt met Ronja Philips jeugdige flair toe Nieuws 23 feb, 10:00
Paul Kuijt: "We doen ook ons uiterste best om het onpersoonlijke van online verkoop persoonlijk te maken."
Pontman Schoenen: Voor de echte speciaalzaak is altijd plek Nieuws 22 feb, 16:00
Herstel van het viaduct gaat vijf maanden overlast geven.
Bereikbaarheidsplan A7 Purmerend vanaf 1 april Nieuws 22 feb, 15:00
Hugo van den Berg en Meindert Engberts in het lokaal.
Meindert Engberts: de ondernemer een half jaar voor de klas in Gerrit Rietveld Onderwijs 22 feb, 14:00
Nathalie en Gertjan in de multifunctionele gastenruimte met fraai uitzicht op de Beemster natuur.
Huize Leeghwater: ideale combinatie van natuur, spiritualiteit en verwennerij Nieuws 22 feb, 10:27
Hans Sal en zijn partner Sandra.
Hans Sal van Deitmers Mannenmode: Nooit bij de pakken neerzitten Nieuws 21 feb, 14:50
Marcel ten Brinke
"Ben jij IT-notaris? Kun je dan mijn laptop repareren?" Partnerbijdrage 21 feb, 11:18
Thierry van der Weide
Column VOWA: Nog meer A7 Column 21 feb, 11:00
Afbeelding
Column PRO: De kracht van gezamenlijke inspanningen Column 21 feb, 10:00
Steven Grevenstuk: "Wanneer de Tech Campus er komt zie ik hele goeie mogelijkheden om binnen die nieuwe opzet tot een vorm van samenwerking te komen."
Brok Decor: Champions League van de festivalaankleding Nieuws 20 feb, 16:00
Rachel Hayhoe
Column: Waarom duurt de afwikkeling van een nalatenschap zo lang? Column 20 feb, 13:35

Lees nu de laatste editie van jouw lokale Nieuwsblad