Agnes Bak neemt afscheid van Waterlandse Uitdaging

Algemeen
Agnes Bak geeft na zeven jaar het stokje door.
Agnes Bak geeft na zeven jaar het stokje door. (Foto: Els Broers)

Zeven jaar geleden stond ze als eerste manager van de net opgerichte Waterlandse Uitdaging voor de taak een platform bij het bedrijfsleven te creëren om hulpvragen van maatschappelijke organisaties te laten landen. Zo’n duizend mooie ‘matches’ verder heeft Agnes Bak een deur opengezet tussen bedrijven en maatschappelijke organisaties, en de Waterlandse Uitdaging geholpen aan een groot netwerk aan bedrijven. In maart geeft ze het stokje over, trots op wat is bereikt, maar “er mag weer nieuwe energie in”.

Er is een deur opengezet tussen het bedrijfsleven en de maatschappelijke organisaties

Agnes werkte als coach toen zij zeven jaar geleden hoorde dat de Rabobank, gemeente Purmerend en Intermaris het initiatief hadden genomen om ook in Waterland een Uitdaging van de grond te krijgen. Voor een vrouw met een maatschappelijk bewogen hart een geweldige kans die ze met beide handen aanpakte toen ze na haar sollicitatie werd aangenomen als manager.

Opbouwen

Dat betekende ook van de grond af opbouwen. “Ik wist dat het aan de vraagkant wel goed zat. Er zijn altijd hulpvragen van maatschappelijk organisaties”, licht Agnes toe. “Maar aan de andere kant, het bedrijfsleven, moest ook een goede basis worden gelegd. Ik heb in het begin heel dankbaar gebruik gemaakt van de bestaande contacten van de initiatiefnemers. Zij hebben mij geïntroduceerd in het bedrijfsleven. En ik ging echt de boer op, gaf overal presentaties. Overal waar ik kwam werd positief gereageerd, velen wilden meedoen. Al snel hadden we drie bestuurders gevonden en kon in februari 2016 de stichting worden opgericht. Daarna werd de matchgroep samengesteld, bestaande uit mensen uit het bedrijfsleven die volop met de hulpvragen aan de gang gingen. De maatschappelijke organisaties deelden onze berichten en zo ging het balletje rollen. Hoe meer mensen je kennen en enthousiast zijn, hoe beter je kunt matchen.”

Hoe meer mensen je kennen hoe beter je kunt matchen

Eerste beursvloer

Datzelfde jaar vond ook de eerste Beursvloer plaats, in Triton. “Daar waren toen al gelijk twintig bedrijven en evenveel maatschappelijke organisaties aanwezig, een opkomst van bijna honderd man”, herinnert Agnes zich. “Het was een enorm bruisend geheel. Men kende het nog niet, hoe werkt het? Maar je voelde echt hoe overal van alles ontstond. Dat was zo leuk om mee te maken.”

Ze kijkt met veel voldoening terug op wat er in deze zeven jaar is bereikt. “We hebben ruim duizend matches gemaakt. En de samenwerking tussen bedrijven en maatschappelijk organisaties is verbeterd. Het mooie is dat partijen die elkaar al eens geholpen hebben elkaar ook weer zelf weten te vinden, er is een deur opengezet.”

Pret in Purmerend

Een groot deel van die duizend matches is haar bijgebleven maar het meest blij werd ze van matches waarbij meerdere bedrijven waren betrokken. “Die matches zijn heel mooi omdat hier zo’n gemeenschapsgevoel uit spreekt. Het heeft een grotere impact omdat meerdere mensen er iets aan hebben.” Zoals Pret in Purmerend. Een week activiteiten in het Kinderparadijs voor kinderen die vanwege hun thuissituatie niet op vakantie gaan en geen leuke uitjes hebben. Ook aan de jaarlijkse Obstacle race van Huis aan het Water bewaart ze mooie herinneringen, waar de Uitdaging regelde dat er een lunch kwam voor de tientallen vrijwilligers. En voor De Bolder in Monnickendam bijvoorbeeld maakten ze matches voor gereedschap, hout etc. voor de aanleg van de gemeenschapstuin waar buurtgenoten lekker kunnen tuinieren.

Match niet eenmalig

“Het is mooi dat we nu zo’n groot netwerk aan bedrijven hebben waar we altijd een vraag kunnen stellen en voor wie een match niet een eenmalig iets is. Dat zit ook in het DNA van zo’n bedrijf. Zij vinden het leuk iets te delen waar zij zelf goed in zijn en waar anderen iets aan hebben. Veel bedrijven doen al zeven jaar mee, en het groeit nog elk jaar. Bijzonder is, omdat alles met gesloten beurzen gaat, dat ook kleinere bedrijven en zzp’ers hun steentje kunnen bijdragen.”

Het is goed dat er een frisse wind komt

Dat gaat ze nu allemaal loslaten. “Dat is wel heel vreemd. Mensen zeggen wel ’s: jij bént de uitdaging”, zegt Agnes lachend. “Dat besef je zelf niet zo goed. Je doet gewoon wat je denkt dat goed is. Daarom is het juist goed dat er een frisse wind komt. Een andere manier om dit te doen kan ook goed zijn. Maar de manager moet wel beide kanten hebben. Goed kunnen schakelen met ondernemers en organisaties verloopt over meerdere schijven. Ze spreken elkaars taal niet zo erg. Je moet vertalen hoe een bedrijf aangesproken wil worden; hoe concreter hoe beter. Dat maakt het gemakkelijker om ergens ja tegen te zeggen. En de manager geeft zelf het goede voorbeeld. Het is weliswaar een betaalde functie binnen de Uitdaging maar een deel van het werk doet zij vrijwillig. “Als je een bedrijf vraagt iets om niet te doen, is het wel zo mooi als je dat zelf ook doet.”

Nieuwe uitdaging

De sollicitatieprocedure loopt nog maar ze hoopt eind maart het stokje over te dragen. Maar helemaal stil zitten kan Agnes niet, zeker niet als het om maatschappelijke zaken gaat. “Ik ben onlangs bestuurslid geworden van een nieuwe stichting, Coöperatiekring Noord Holland Noord, een initiatief van de Rabobank. Deze wil financiën bij elkaar brengen om te zorgen dat alle schoolgaande kinderen gelijke kansen krijgen. Sommigen kinderen hebben geen laptop, of goede plek om hun huiswerk te maken, geen geld voor bijles. Degenen die geld inleggen, vermogende particulieren of bedrijven, hebben zelf inspraak in de projecten die worden aangepakt. Het is niet zo intensief als de Uitdaging, maar wel iets waarmee ik lekker maatschappelijk bezig kan zijn.”

Wat gaat ze het meest missen?

“De contacten, en horen en zien wat er allemaal speelt in de regio. Je bent toch een soort spin in het web. En ik ben heel trots op wat er staat, maar er mag weer nieuwe energie in. Die frisse wind is goed!”

Lydia de Vries
Van Vlierden caravans: gegarandeerd veilig op weg Ondernemen 12 apr, 09:00
Rachel Hayhoe
Column: Problemen bij de afwikkeling van een nalatenschap - I Column 11 apr, 16:15
Toine Rohner demonstreert de robot-hond.
Twaanlab's 'Leren in de Stad': brug tussen ICT/onderwijs en bedrijfsleven Onderwijs 11 apr, 16:00
Kees en Dirk staan samen aan het roer van Cees Jonk.
Garage Transportbedrijf Cees Jonk Zn: bij nacht en ontij paraat Ondernemen 11 apr, 14:00
Sam en Rien de Wolf delen dezelfde gedrevenheid.
Outdoorspecialist Rien de Wolf al aardig gewend in Purmerend en klaar voor nieuwe avonturen Ondernemen 11 apr, 12:00
Vormgeefster Cynthia Schippers, PRO:-voorzitter Henry Wassink, Daniëlle Woudstra van VISIT Beemster en wethouder Mario Hegger.
Marketingmachine Werelderfgoed Beemster draait op volle toeren Cultuur 11 apr, 11:00
Saskia (links) en Caroline Wals aan de pomp.
Levenswerk Joh. de Vries met succes voortgezet aan Verzetslaan Algemeen 11 apr, 10:00
Karin Kuin overhandigt de cheque aan Thierry.
VOWA: Oproep voor goede ideeën! Column 10 apr, 17:00
Piet Hein Debets, Jaap Sluis en Henry Wassink zetten alle voordelen van de NV Purmerend eens goed op een rij.
Ondernemerstalkshow NV Purmerend kan steuntje in de rug gebruiken Evenement 10 apr, 16:00
De ene stand op Waterland Culinair stond er nog mooier bij dan de ander.
Sligro scoort met Waterland Culinair en Ladies Night Evenement 10 apr, 14:00
"Met Rabobank zijn we verzekerd van een strategisch partner." Thijs Nieuwenhuizen (l), Angela van den Heuvel (m) en Matthijs Vink (r).
H20 Esports Campus succesvol op weg naar volwassen organisatie Zakelijk 10 apr, 10:00
Daan (links) en Jay-Richi: "Pas met een logo van 6 x 5  was ik tevreden.”
Tol Coating: aan ambitie geen gebrek Ondernemen 9 apr, 16:00
Afbeelding
PRO: en gemeente: samen op pad naar ondernemers Column 9 apr, 15:28

Lees nu de laatste editie van jouw lokale Nieuwsblad

Meest gelezen