De (e)sports Tech Campus in De Koog wordt ‘nieuwe parel’ in Purmerend

Gemeentenieuws
Erik Broeren, Marcella Wiffrie en Mario Hegger poseren met de stakeholders 'avatars'.
Erik Broeren, Marcella Wiffrie en Mario Hegger poseren met de stakeholders 'avatars'. (Foto: Han Giskes)

Purmerend zal in de loop van de komende jaren de trotse huisvester worden van de unieke (e)sports Tech Campus. De droom van het uit zijn jasje gegroeide H20 op Spinnekop, vervat in een Masterplan, bleek tijdens vele bijeenkomsten van de gemeente met alle stakeholders over de Gebiedsvisie de Koog, in enthousiaste handen te vallen. Met de activiteiten van alle bedrijven in H20 is er inmiddels al een esports/Tech ‘hub’ ontstaan, die met de juiste regie en inzet en door te integreren met het aanwezige onderwijs, de sportvelden en ondernemingen organisch kan uitgroeien tot die verlangde Campus. “We zijn uniek”, zegt wethouder Mario Hegger stellig. “Want nergens hebben ze datgene bij elkaar zitten wat wij nu al hebben. Dat maakt het onderscheidend en de realisatie ervan zeer kansrijk.”

Wat wij nu al bij elkaar hebben zitten maakt het onderscheidend, uniek en zeer kansrijk

Samen met Marcella Wiffrie, zij is als Strategisch Adviseur Economie bij de gemeente verantwoordelijk voor de ontwikkeling van het project, en Erik Broeren, adviseur Maatschappelijk Domein, licht Mario Hegger het project en de kansen die het biedt toe. Waarbij zij hun enthousiasme erover niet onder stoelen of banken steken. De (e)sports Tech Campus is niet een traditionele campus waar onderwijs en wetenschap zich mengen. Deze Campus dient als een ‘innovatie ecosysteem’ waarin onderwijs, verwante bedrijven en werknemers elkaar kunnen ontmoeten, innoveren en samenwerken. Dat creëert tevens kansen voor andere bedrijven in de regio, zoals goed opgeleid personeel, zorgt voor meer werkgelegenheid en op termijn een landelijke voortrekkersrol voor Purmerend in innovatie en tech. Om dit te faciliteren zal het gebied, een deel van bedrijventerrein De Koog dat op weg gaat naar werk-woonfunctie, worden getransformeerd qua opzet en infrastructuur.

Mix van functies

De Campus is in feite een antwoord op het enorme succes van de H20 esports Campus. Hier hebben inmiddels zo’n 40 bedrijven/startups onderdak gevonden, en andere bedrijven staan te trappelen om ruimte. Er zijn regelmatig internationale esports teams te vinden en met de hechte samenwerking met het onderwijs, mede gefaciliteerd door Purmer Valley, heeft tech en ICT, zich al ingeburgerd op De Koog. De focus van de Campus zal dan ook blijven liggen op (e)sports, gaming en (creative) tech. “Wij geloven er erg in dat die bedrijvigheid die nu al in H20 zit nog veel verder kan groeien”, geeft Marcella aan. “Denk dan aan allerlei startups die werken op het snijvlak van tech of sport. Waardoor we niet alleen interessant zijn voor de talenten van de toekomst, maar ook gewoon goede, sterke werkgelegenheid in Purmerend kunnen behouden. Maar de Campus moet vooral een hele mooie mix gaan vormen van werken en wonen, leren, sporten en bewegen, ontspanning en ontmoeting. Waar mensen samen experimenteren en innoveren.”

Hiermee kunnen we goede, sterke werkgelegenheid behouden in Purmerend

Convenant van stakeholders

Het project wordt breed gedragen door de verschillende stakeholders: gemeenten Purmerend, Amsterdam en Edam-Volendam, de provincie Noord-Holland, onderwijs, sport, ondernemers, H20 en PurmerValley. Recentelijk is zelfs de Hogeschool van Amsterdam als convenantpartner aangehaakt. Deze tonen alle hun commitment door op 22 maart aanstaande het convenant te onderteken. “We hebben nu een gebied dat we helemaal kunnen inrichten en vormen naar een nieuwe economie”, zegt Mario Hegger. “Waar je alle partijen bij elkaar krijgt. Je kunt het zo inrichten dat het elkaar niet bijt, maar juist versterkt. Alle stakeholders die het convenant gaan ondertekenen hebben hun eigen inbreng, doen hun investeringen. En er zitten natuurlijk ook kansen voor woningbouw, voor short- en longstay verblijven.”

Huisvesting

“Het zou fantastisch zijn wanneer nieuwe bedrijven hun werknemers hier kunnen huisvesten, en we de topsporters die hier met hun teams naar het stadium komen om te trainen en te sporten, hier ook zelf kunnen onderbrengen. In het wonen zal de focus dan ook liggen op jong; starters, studenten en werknemers van de bedrijven in het gebied. En dat zijn mooie bedrijven om binnen te hebben, met name ICT-bedrijven, die bezig zijn met verduurzaming, creative tech, design, de energietransitie. De bedrijven die er nu zitten hebben zelf de keus of ze mee willen in het hele project. Niemand hoeft weg, werken staat nog steeds bovenaan en de doelstelling is niet om zoveel mogelijk woningen te bouwen. Maar voor de bedrijven, en met name de industriële bedrijven waar ook zwaar vrachtverkeer bij komt kijken, die willen verplaatsen zoeken wij de juiste oplossing.”

Toepassingen van gaming

Voor veel mensen zijn esports en gaming de ver van hun bed show, maar gaming, zo zegt Erik, is een miljardenbusiness die inmiddels de vrijetijdsbesteding van film- en muziekindustrie heeft ingehaald. “Gaming is een van de snelst groeiende industrieën ter wereld. Dat brengt enorme kansen met zich mee, economisch, maar ook maatschappelijk. In H20 wordt gaming al gebruikt om sport te promoten. Maar er zitten ook VR-bedrijven die zich bezighouden met allerlei maatschappelijke toepassingen. zoals coaching om bepaalde angsten weg te nemen bij jongeren. Daarnaast biedt H20 gamende jongeren die anders al snel in een isolement blijven zitten een omgeving om zich verder te ontwikkelen en een opstap vinden naar programmeren.”

Gaming brengt niet alleen economisch kansen met zich mee, maar ook maatschappelijk

Esports als katalysator

“Esports is weliswaar het vlaggenschip, maar eigenlijk gaat het om alles wat er omheen zit”, vult Marcella aan. “Esports als katalysator voor een positieve impact op diverse terreinen zoals sport, educatie, marketing, innovatie en business en ook die gamification. En veel bedrijven, in heel Purmerend, profiteren ervan middels stageplekken, uitwisselingen, innovaties en van de verjonging. De ICT- en tech-talenten die op de Campus afkomen hebben ze ook in hun eigen bedrijf nodig. Het kan echt een community worden waar jongeren en bedrijven samen een plek kunnen vinden”

Beleving door hele stad

Een broedplaats van nieuwe talenten dus. “Met de Campus kun je hen verleiden, aantrekken en behouden”, benadrukt Erik. “Dat zorgt voor een nieuwe parel van de stad, en ook voor de hele regio. Het maakt Purmerend tot die complete stad die we voor ogen hebben. Samen met al die andere nieuwe hotspots die we nu in Purmerend aan het creëren zijn. Die verbinding met de binnenstad en met het Waterlandkwartier hebben we ook zeker in het vizier. Het zorgt tezamen voor de juiste beleving van het gebied.”

Actieplan

Niet alleen het fysiek realiseren van de Campus is een complexe operatie, ook de uiteindelijke invulling ervan waardoor het moet gaan werken, is een uitdaging. Om onderling die innovatie te stimuleren, programma’s op te zetten, sport en ondernemers aan elkaar te koppelen voor projecten en gezamenlijk bijvoorbeeld subsidiemogelijkheden zoeken. Community management zal een belangrijk onderdeel zijn. Maar er is nog veel te doen voor het zover is. 

“In het innovatie ecosysteem komt alles samen en je bouwt tegelijk aan verschillende elementen zowel aan de ruimtelijk kant de zogenaamde hardware als aan de software, de samenwerkingskant”, zegt Marcella. “De gebiedsvisie was een mooie eerste stap om aan te geven waar we naar toe willen. Nu zijn we samen met alle stakeholders een actieplan aan het ontwikkelen om te bepalen welke stappen we het eerst gaan zetten om dit ook echt van de grond te krijgen.” De positieve reacties in de commissie Ruimte op de Gebiedsvisie de Koog begin februari en het toegekende voorbereidingsbudget van 1.2 miljoen euro zijn al veelbelovend.

Convenant op 22 maart

Op 22 maart wordt met de ondertekening van een convenant met alle stakeholders een symbolische start van de uitvoering gemaakt. “Uiteindelijk hopen we met al deze mensen die visie waar te gaan maken die we met ons allen voor ogen hebben”, zegt Mario Hegger tot slot.

Meer informatie is te vinden in de bijlagen op www.purmerend.raadsinformatie.nl/vergadering/1038665

esports tech campus purmerend amsterdam de koog(Foto: gemeente Purmerend)

Lydia de Vries
Van Vlierden caravans: gegarandeerd veilig op weg Ondernemen 12 apr, 09:00
Rachel Hayhoe
Column: Problemen bij de afwikkeling van een nalatenschap - I Column 11 apr, 16:15
Toine Rohner demonstreert de robot-hond.
Twaanlab's 'Leren in de Stad': brug tussen ICT/onderwijs en bedrijfsleven Onderwijs 11 apr, 16:00
Kees en Dirk staan samen aan het roer van Cees Jonk.
Garage Transportbedrijf Cees Jonk Zn: bij nacht en ontij paraat Ondernemen 11 apr, 14:00
Sam en Rien de Wolf delen dezelfde gedrevenheid.
Outdoorspecialist Rien de Wolf al aardig gewend in Purmerend en klaar voor nieuwe avonturen Ondernemen 11 apr, 12:00
Vormgeefster Cynthia Schippers, PRO:-voorzitter Henry Wassink, Daniëlle Woudstra van VISIT Beemster en wethouder Mario Hegger.
Marketingmachine Werelderfgoed Beemster draait op volle toeren Cultuur 11 apr, 11:00
Saskia (links) en Caroline Wals aan de pomp.
Levenswerk Joh. de Vries met succes voortgezet aan Verzetslaan Algemeen 11 apr, 10:00
Karin Kuin overhandigt de cheque aan Thierry.
VOWA: Oproep voor goede ideeën! Column 10 apr, 17:00
Piet Hein Debets, Jaap Sluis en Henry Wassink zetten alle voordelen van de NV Purmerend eens goed op een rij.
Ondernemerstalkshow NV Purmerend kan steuntje in de rug gebruiken Evenement 10 apr, 16:00
De ene stand op Waterland Culinair stond er nog mooier bij dan de ander.
Sligro scoort met Waterland Culinair en Ladies Night Evenement 10 apr, 14:00
"Met Rabobank zijn we verzekerd van een strategisch partner." Thijs Nieuwenhuizen (l), Angela van den Heuvel (m) en Matthijs Vink (r).
H20 Esports Campus succesvol op weg naar volwassen organisatie Zakelijk 10 apr, 10:00
Daan (links) en Jay-Richi: "Pas met een logo van 6 x 5  was ik tevreden.”
Tol Coating: aan ambitie geen gebrek Ondernemen 9 apr, 16:00
Afbeelding
PRO: en gemeente: samen op pad naar ondernemers Column 9 apr, 15:28

Lees nu de laatste editie van jouw lokale Nieuwsblad

Meest gelezen