De bierbrouwerij is terug op de Purmerendse Koemarkt

Algemeen
Cor, Jan en Marcel, met die eerste, echte 'Koemarkt-brouw'.
Cor, Jan en Marcel, met die eerste, echte 'Koemarkt-brouw'. (Foto: Els Broers)

Er wordt weer bier gebrouwen in de binnenstad, op de Koemarkt zelfs. SuzeCinq is het Blond en Tripel bier van vijf Purmerendse kameraden en het resultaat van vijf jaar doorzetten. Na een kleinschalige aanvang in Frankrijk staat hun eerste Purmerendse ‘batch’ in flesjes te rijpen, de tweede staat deze maandag te borrelen in het vat. “We zijn eigenlijk maar net begonnen, staan aan het begin van onze ontdekkingsreis. Want we willen ook nog andere bieren maken, zoals een bok.”

Cor van Dam, Marcel van Stein, en Jan van Leent zijn er, getooid in stoer leren schort met naam, druk bezig met het proces; het graan is gemalen en de ruimte is gevuld met de dampen van het hop in de grote ketel dat langzaam op kookpunt raakt. De andere twee, Pieter Dooper en Thimo Rietveld zijn er vandaag niet bij, maar elk kan de taken van een ander overnemen. Zo eens per maand hebben ze samen een lange ‘brouwdag’ waarna het resultaat een maand lang in het vat kan gisten. “Brouwen is heel veel wachten en heel veel schoonmaken”, geeft Marcel aan. “Al met al zijn we de hele dag lekker aan het klooien. Maar je wil het wel goed doen. We zijn nog steeds lerend want hoe mooi is het om al die processen te beheersen en in de vingers te krijgen?” Tussendoor hebben ze wel even tijd om te vertellen waar deze tijdrovende hobby vandaan komt.

Tekst loopt door onder afbeelding

Koemarkt Purmerend bierbrouwen bier
“Lekker klooien de hele dag, maar je wil het wel goed doen.” (Foto: Els Broers)

“Liever een biertje...”

De mannen zijn al zo’n dertig jaar dik bevriend en maakten er een gewoonte van om samen uitstapjes te ondernemen. Survival in de Ardennen, bergwandelen in Schotland en Engeland, of iets cultureels in een stad. Elk jaar wel wat. Pieter had een boerderij gekocht in Suze, Frankrijk, waar ze ook regelmatig vertoefden. Het was de burgemeester van Suze die de vijf op het idee bracht om zelf bier te gaan brouwen. Traditiegetrouw ontvingen zij hem, in wijnland Frankrijk, met een goede fles wijn, maar kregen te horen; “ik heb liever een biertje..” De anekdote staat op hun website, want die uitspraak zette aan tot het opzetten van SuzeCinq, waarvan de Cinq verwijst naar het huisnummer.
“Wij dachten; we zitten hier toch elk jaar bij Pieter, waarom gaan we dat bier hier niet zelf maken”, zegt Marcel. Een gezamenlijke hobby. Die goed uitpakte omdat elk van de heren zo zijn eigen expertise en talenten heeft. De een is technisch, de ander handig, en Pieter bleek de echte receptenmaker. “We hebben allemaal onze eigen taak en inbreng, met wat we het beste kunnen. We kennen elkaar al zo lang, het valt gewoon vanzelf op zijn plek.”

Brouwen in Frankrijk

Ze begonnen met vergelijkend warenonderzoek. Wat voor bier vinden wij lekker? Ze struinden in forums op internet om meer informatie te vinden. Cor: ’Daarna was het een kwestie van testen, brouwen, en kijken wat er uitkomt. We hebben op een gegeven moment zes verschillende bieren gebrouwen en laten proeven aan mensen uit het vak en groepjes bij Clementine. Onze Tripel smaakte het best. Die gingen we in het groot brouwen. En daarna ging het heel snel.” De brouwerij in Frankrijk bleek niet altijd even handig. “Je moest er teveel voor heen en weer, dat lukte niet altijd, een aantal van ons werkt ook nog.”

We kennen al zo lang, het valt gewoon vanzelf op zijn plek


Toen door corona Frankrijk helemaal geen optie meer was werd het tijd om verder te kijken. Het duurde even, maar ze vonden dichtbij huis, achter de Markthal, een nieuwe basis voor hun brouwerij waarin zij alle benodigdheden eigenhandig in elkaar timmerden. “Waar we in Frankrijk een kleine ketel hebben kozen we hier voor een 200 liter ketel. Door corona duurde de levering een half jaar maar daarna konden we los; vergunningen op orde maken, oefenen met de grote ketel, beetje stoeien. Dat resulteerde vorige maand in onze eerste Koemarkt-brouw, het eerste officiële Koemarkt-product. Van de enige echte stadsbrouwerij”, klinkt het trots.

Tekst loopt door onder afbeelding

bierbrouwen purmerend koemarkt suzecinq
Cor met de suikermeter. (Foto: Els Broers)

Het belangrijkste is dat we dit in vriendschap doen en samen wat moois maken

De eerste, echte ‘Koemarkt-brouw’

Die eerste batch staat in flesjes te rijpen in de zelfgebouwde warmhoudkast. Scheelt energie. Wat was de oogst? “480 flesjes van 250 cc en een paar van 750 cc, gemiddeld komt er 130 liter per keer.” De flesjes staan er een maand, waarna ze klaar zijn om bestickerd te worden en hun weg naar de afnemers vinden. Een hobby moet natuurlijk niet op werken gaan lijken, maar toch wordt SuzeCinq inmiddels verkocht bij de Druiventuin, en geschonken en getapt bij de Bonte Koe en Twaalf, en was het in januari ook onderdeel van het bierfestival bij Aad de Wolf. “Geweldig toch, als je in je eigen kroeg staat op het plein waar je al van jongs af komt, en je ziet iemand aan jouw biertje zitten!”, zegt Marcel. “Maar het belangrijkste is dat we in vriendschap hiermee bezig zijn, het samen doen en dan wat moois maken.”

Moois ook voor anderen. “We denken bijvoorbeeld aan een eigen bier voor bedrijven, een private label. Daar hebben we nog wel ruimte voor. En dan mogen ze ook nog helpen het te maken”, biedt Cor aan.

Hét onderscheid

Wat maakt hun bier anders en lekker? “Dat heeft met het recept te maken. Het soort mout, de kruiden, eventueel fruit. Iedereen stopt er wat anders in.” Wat is jullie geheime ingrediënt dan? “Dat is liefde en vriendschap”, lachen ze.

Want, zegt Cor: “We hebben ontzettend veel lol samen. Dat is het leukste van het hele proces. En het is gewoon ontspannen. Lekker met je handen bezig. We zijn nu twee jaar niet in Frankrijk geweest, maar ook daar willen we verder brouwen. Nieuwe recepten bedenken. Wat gaan we volgende keer doen, hoe gaan we het recept opbouwen…”

En fikkie stoken natuurlijk, en lekker wandelen...

bierbrouwen purmerend koemarkt suzecinq


(Foto: Els Broers)

Nathalie en Gertjan in de multifunctionele gastenruimte met fraai uitzicht op de Beemster natuur.
Huize Leeghwater: ideale combinatie van natuur, spiritualiteit en verwennerij Nieuws 22 feb, 10:27
Hans Sal en zijn partner Sandra.
Hans Sal van Deitmers Mannenmode: Nooit bij de pakken neerzitten Nieuws 21 feb, 14:50
Marcel ten Brinke
"Ben jij IT-notaris? Kun je dan mijn laptop repareren?" Partnerbijdrage 21 feb, 11:18
Thierry van der Weide
Column VOWA: Nog meer A7 Column 21 feb, 11:00
Afbeelding
Column PRO: De kracht van gezamenlijke inspanningen Column 21 feb, 10:00
Steven Grevenstuk: "Wanneer de Tech Campus er komt zie ik hele goeie mogelijkheden om binnen die nieuwe opzet tot een vorm van samenwerking te komen."
Brok Decor: Champions League van de festivalaankleding Nieuws 20 feb, 16:00
Rachel Hayhoe
Column: Waarom duurt de afwikkeling van een nalatenschap zo lang? Column 20 feb, 13:35
Patrick Colli, Maaike Neesen en Henry Wassink.
Horizon College: Tech Campus voor onderwijs belangrijke schakel met bedrijfsleven Onderwijs 20 feb, 10:00
Ontvangst van burgemeester Ellen van Selm.
125 jaar oud Koopman Optiek ontvangt predicaat hofleverancier Nieuws 19 feb, 14:00
Marije Sliphorst-Dekker van Abma Advocaten.
Hoe zit het met die cookiebanners? Column 19 feb, 10:00
De Koepel in Haarlem.
Gratis cybercrimebijeenkomst van het OM voor MKB'ers Nieuws 7 feb, 13:00
De studenten van het Horizon College in De Purmaryn. In het midden Noëlle en Manouk.
Op safari langs Waterlandse leerbedrijven in de hospitality Nieuws 29 jan, 09:27
Richard Blom (midden) op de foto met van links naar rechts vriend Georges Lotze, Anita Rensen, Anita Bom en Jasper de Busser.
Café Gean bestaat 10 jaar, zaterdag 27 januari groot feest in winkelcentrum Makado Nieuws 22 jan, 18:50