Concreet op weg naar de ‘huiskamer van Purmerend’

Algemeen
Sfeerbeeld van de Breedstraat/Dubbele buurt.
Sfeerbeeld van de Breedstraat/Dubbele buurt. (Foto: gemeente Purmerend)

Op 17 januari werd door gemeente, binnenstad ondernemers, vastgoedeigenaren en maatschappelijk-culturele instellingen, in Theater de Purmaryn het glas geheven op, en een creatieve start gemaakt met het uitvoeringsprogramma van het Programma Binnenstad. Na het enthousiaste fiat van de gemeenteraad op 22 december kunnen, na een voorbereiding van ruim anderhalf jaar, dit jaar de volgende stappen worden gezet naar die ‘huiskamer van Purmerend’. Een aantrekkelijke binnenstad waar men elkaar kan ontmoeten, waar beleving is voor jong en oud, en waar het goed toeven is.

Om goed, en vooral sámen te beginnen werd diezelfde avond al in groepjes tijdens vier workshops met verschillende insteek gebrainstormd over verdere invulling van de eerste onderdelen van het programma. Over wat er nodig is om zo’n gezellige, moderne huiskamer te maken van de binnenstad, hoe de samenwerking om dit voor elkaar te krijgen er uit moet zien, hoe er meer diversiteit in het aanbod kan worden gebracht, en hoe de routing moet worden opgezet om bezoekers langs alle mooie plekken te leiden. Samenwerking is het sleutelwoord voor succes, en door de verlenging van de BIZ Koemarkt, en het tot stand komen van de BIZ Binnenstad eind vorig jaar zijn er, met het Eggert Center, drie verenigde partijen die dat vanuit de ondernemers op zich nemen. Daarbij gevoegd de intentieverklaring van de vastgoedondernemers maakt dat het gemakkelijker om samen spijkers met koppen te slaan.

Tekst loopt door onder afbeelding

BIZ Purmerend binnenstad en koemarkt
Voorzitter BIZ Koemarkt Bob Jansen, wethouder Pascal Verkroost, voorzitter BIZ Binnenstad Henk Schulte en wethouder Mario Hegger; proosten op het uitvoeringsprogramma. (Foto: gemeente Purmerend)

Als klein voorproefje van wat er zoal aankwam werd vorig jaar al een begin gemaakt met de aankleding van de Dubbele Buurt/Breedstraat, met de olijfboompjes en vlaggen, en vond in december op de Kaasmarkt met de Laaghollandse Makers, Dé Markt de eerste echte themamarkt plaats. Met de aankoop van het ABN AMRO gebouw op de Koemarkt is daar nu ook de eerste locatie voor een maatschappelijke invulling. Meer groen, diverser winkelaanbod, betere routing, passende evenementen, gebruik van het water rondom de stad, ontmoetingsplekken, beleving, stadsboulevard, sport, cultuur … Het programma bevat alle denkbare elementen die de openbare ruimte aantrekkelijker moeten maken.

Anderhalf jaar geleden stelden we hier Inge Reijmer voor, de kersverse Programmamanager Binnenstad. Nu de ‘stip aan de horizon’ die samen met een programmateam werd gezet, zich heeft vertaald in een uit te voeren programma zit ze er opgetogen bij. Het kan van start gaan!

Tekst loopt door onder afbeelding

inge reijmer purmerend programma binnenstad

Inge Reijmer op de Makersmarkt. (Foto: Han Giskes)

Wat staat er dit jaar zoal op stapel?

“We gaan van start met acht onderdelen uit het uitvoeringsprogramma. Zo gaan we nadenken over de invulling van de Schapenmarkt. We hebben in de stad opgehaald waar behoefte aan is. Van jong tot ouder hebben we gevraagd welke functies men wil zien. Daar is een aantal zaken uitgekomen, waarvan we gaan kijken of we die op die locatie kunnen realiseren en in welke vorm.”

Matchmaker

Een ander belangrijk punt dat wordt aangepakt is de leegstand en het winkelaanbod in de stad. Hiervoor wordt een ‘matchmaker’ aangetrokken. “Iemand die, in samenwerking met de eigenaren, de leegstaande panden gaat vullen met concepten die passen in de binnenstad”, legt Inge uit. “Zoals producten uit de omgeving, en andere concepten die onderscheidend zijn voor Purmerend. Het aanbod moet diverser en we willen ook die ontmoetingsfunctie toevoegen. Wat we vroeger hadden met de veemarkt, een plek van handelen en ontmoeten, dat willen we in een nieuw jasje terugbrengen.”

Sfeergebieden

Diverser moet de stad ook worden in sfeer. In het programma zijn elf sfeergebieden opgenomen die elk een eigen uitstraling krijgen. Belangrijk daarbij is het onderdeel ‘aankleding’ van de binnenstad. Inge: “We hebben twee sfeergebieden uitgelicht die we dit jaar gaan aanpakken. Het gebied Peperstraat, Padjedijk en Kaasmarkt, en het stuk Dubbele Buurt en Breedstraat. Hoe kunnen we die straten, passend bij het sfeerbeeld, aankleden? Denk dan aan groen, verlichting, bankjes, passende evenementen. Het winkel-, cultuur- en horeca-aanbod wordt daarop aangepast. Zoals de Koemarkt een echt fantastisch horecaplein is, zo moeten ook de andere gebieden onderscheidend en herkenbaar zijn, waarbij het samen wel één geheel vormt. Eind van het jaar zul je echt al de verandering zien.”

Tekst loopt door onder afbeelding

purmerend programma binnenstad BIZ

Een  heuse stadsboulevard. (Foto: gemeente Purmerend)

Themamarkten

Afgelopen december vond met de Laag Hollandse Markt, Dé Makers een eerste echte themamarkt plaats in Purmerend. Een goede start met 18 kraampjes en ontzettend veel leuke reacties van de bezoekers. “Ook dit was een pilot die we gaan uitbouwen tot vier of vijf themamarkten per jaar waar horeca en winkeliers bij aansluiten. Wanneer precies, en welke thema’s, dat moeten we nog gaan bepalen. Daarin willen we laten zien hoe trots we zijn op de producten van hier.”
Tot slot krijgt dit jaar de routing in de stad de aandacht, oftewel de looproute van bezoekers.

Meedenken en -praten

“De binnenstad moet in alle opzichten de huiskamer zijn en worden voor alle Purmerenders en omgeving”, benadrukt Inge. “De plek waar we elkaar op informele manier kunnen ontmoeten, jong en oud. Waar je afspreekt, leuke dingen doet, winkelen, beleven, en je mag er ook nog zelf over meedenken!” Want ook in de uitvoering wordt iedereen in de stad verder uitgenodigd om mee invulling te geven aan de binnenstad. Meedenken, meepraten en ideeën aangeven. Hiervoor kan men de website in de gaten houden maar zich ook aanmelden voor de nieuwsbrief. “Je merkt dat er zoveel energie is in de stad en hoe iedereen betrokken is. Zo’n positieve vibe. Mensen die willen meedenken en doen. Dat geeft een heel positieve samenwerkingsvorm en maakt het de stad van ons allemaal”, zegt Inge enthousiast.

Een verduidelijkend promofilmpje en meer informatie  hier  te vinden.

De visie en het gehele programma staan als bijlage hier

Afbeelding
Rien de Wolf verruilt Amsterdam-Noord voor Purmerend Nieuws 27 mei, 15:35
Afbeelding
Op 23 juni Haring en Meer Party met een knetterende wow-factor Nieuws 27 mei, 09:34
Afbeelding
Met 62 matches bewijst Beursvloer Waterlandse Uitdaging nut en noodzaak Nieuws 27 mei, 09:14
Afbeelding
BRASA Beemster uitgebreid met 13 hotelkamers Nieuws 26 mei, 13:43
Afbeelding
Hans Abma: “Ik ben altijd een actief mannetje geweest en dat zal ik ook altijd blijven…." Column 26 mei, 11:00
Afbeelding
Hoe maken we windenergie nog duurzamer? Duurzaamheid 25 mei, 11:39
Afbeelding
Vakantieplannen? Plan eerst je (levens)testament! Partnerbijdrage 25 mei, 10:00
Afbeelding
OVNH: Dit zijn de Beste Ondernemingen van Noord-Holland 2023 Zakelijk 17 mei, 23:14
Afbeelding
JYSK geopend in Purmerend Nieuws 11 mei, 09:52
Afbeelding
BeursVloer Waterlandse Uitdaging heeft nog ruimte voor deelnemers Nieuws 10 mei, 15:15
Afbeelding
Smakelijk netwerkevent bij 'local hero' Dick Schaap Zakelijk 9 mei, 15:11
Afbeelding
Column PRO: Samen de schouders eronder zetten Column 1 mei, 14:38
Afbeelding
Nieuwe naam voor vermogensbeheer verovert Nederland Nieuws 20 apr., 13:23