Nooit meer chillen bij het petit café van Brenda in Purmerend

Algemeen
Brenda genoot nog even van de laatste dagen in haar eigen café.
Brenda genoot nog even van de laatste dagen in haar eigen café. (Foto: RodiMedia/NV)

PURMEREND – Geen dingen doen die anderen ook al doen. Dat was het uitgangspunt van Brenda Bloemkolk toen zij acht jaar geleden op de Koemarkt haar Brenda’s petit café startte. En dat ging haar goed af. Op 20 februari, na een wervelende en zeker emotionele ‘laatste avond knalfuif’ inclusief jamsessie, sloot ze permanent de deur van die oergezellige ‘huiskamer’ op het plein.

Ze wil niet te veel uitweiden over dat moeilijke besluit. “Maar de stressvolle coronajaren en een probleem met de huisbaas hebben er zeker aan bijgedragen”, zegt Brenda. “De huisbaas wilde renoveren waardoor ik weer een paar maanden dicht zou moeten. Dat kon ik er na corona niet bij hebben. En met de huidige economie is het sowieso lastig volhouden. Als je ziet wat nu een broodje kaas moet kosten. Het is zo duur geworden, ergens is er een grens aan wat je ervoor kunt vragen aan je klanten.”

Mooie herinneringen

Aan het bezoek lag het zeker niet. Veel Purmerenders wisten de intieme, relaxte locatie te vinden. De plankjes in de zaak vol brieven, kaarten en kattenbelletjes met bedankjes onderstrepen dat. Brenda: “Ik heb zoveel mooie reacties gehad van mensen door de jaren heen. Het gastenboek en de kaarten van toeristen die hier zijn geweest staan er vol mee. De mensen hebben hier heel veel mooie herinneringen; aan feesten, bruiloften. En natuurlijk de avonden tongen eten via de Vrienden van Purmerend, de bijeenkomsten van Match Events… Er zijn de laatste dagen ook zoveel mensen langs geweest met een bloemetje, om afscheid te nemen. Dat is heel bijzonder.”

Ik wilde iets creëren waar je gewoon neerploft, ook als je alleen bent.

Warme plek

En niet zo gek, gezien haar warme persoonlijkheid. En het onderstreept dat ze duidelijk in haar opzet is geslaagd om een warme plek te creëren voor iedereen. Voor ze haar eigen horecazaak begon ervoer Brenda hoe lastig het is om in je eentje ergens een drankje of kop koffie te doen. “Je voelt je al gauw te veel, alsof je een tafel voor twee bezet houdt. Ik was nooit echt op mijn gemak. Ik wilde iets creëren waar je gewoon neerploft. Ook in je eentje”, vertelt Brenda. “Al is niemand in mijn zaak ooit alleen geweest”, voegt ze er gelijk aan toe. “Want hier kregen ze een warm gevoel van welkom.”

Uniek

Ze koos er bewust voor alleen overdag te openen. “Ontbijt en lunch. Dat had je hier toen nog niet echt. Mensen op het plein verklaarden me ook een beetje voor gek, tot ze zagen hoeveel mensen hier kwamen ontbijten en ze zelf ook ontbijt gingen doen. Dat was wel een beetje die bevestiging dat ik het niet allemaal verkeerd heb bedacht. En als er leveranciers langskwamen met iets, was mijn eerste vraag; heeft iemand anders hier het ook bij je gekocht? Want zo ja, dan hoefde ik het al niet meer”, zegt ze lachend. Brenda’s moest gewoon, net zoals haar eigen flamboyante en zwierige verschijning, uniek zijn.

Huiskamersfeer

Van huis uit is Brenda interieurontwerpster en dat was in haar zaak wel af te zien. De huiskamersfeer is zorgvuldig bij elkaar gezocht. De comfortabele fauteuils, de tafels met allemaal verschillende stoelen, waar niks hetzelfde is. Een heel persoonlijke sfeer. Overal was wel wat te zien, en het interieur vond tijdens haar ‘uitverkoop’ ook gretig aftrek bij haar klanten.

Tekst loopt door onder afbeelding

Persoonlijke, huiskamersfeer bij Brenda’s. (Foto: aangeleverd)

Toch is het wat, de zaak die je zo zorgvuldig al die jaren hebt opgebouwd in een kale ruimte te zien veranderen. De emotie laat Brenda, zo vlak voor het definitieve einde nog niet toe. Ze moet dan ook even nadenken over wat ze het meest gaat missen. “Het feit dat je iets hebt dat van jezelf is”, geeft ze aan. “Waarbij alles wat je doet ook voor jezelf is. Dat geeft een zekere mate van vrijheid. Mijn man Khaled vond het ook geweldig om hier te zijn, hij had nog allemaal plannen. Zijn beroemde griesmeelcake zal zeker ook gemist worden door de vaste klanten. Net als de geweldige muziekavonden. Die waren altijd een feestje. Ik denk ook omdat het voor mensen voelde alsof ze bij iemand thuis waren.”

Tekst loopt door onder afbeelding

Het knusse terras. (Foto: aangeleverd)

En dan het knusse, gezellige terras... “Eigenlijk zal ik gewoon het hier zijn missen”, zegt Brenda uiteindelijk. “Ik heb hier zoveel mensen ontmoet. Ik was soms gewoon de moeder van de Koemarkt”, lacht ze. “Vreemde vogels kwamen hier langs. Maar ieder was op zijn gemak en welkom. Ik ben erg goed in mensen een hartelijk welkom geven.”

Voor de sluiting stapte Brenda al in een nieuw avontuur in de thuiszorg. En ook daar zal haar creatieve balletje zeker de juiste kant weer uitrollen, positief en open als ze is. Terwijl veel Koemarkt-bezoekers dan nog op zoek zijn naar hun nieuwe ‘huiskamer’.

Je kon Brenda uittekenen op haar fiets in stijl. (Foto: aangeleverd)
Afbeelding
Purmerend krijgt een nieuw Broodfonds voor ondernemers Zakelijk 29 feb, 11:32
Hoe beheers jij jouw bedrijfsrisico's?
Help, paniek in de tent!: workshopavond bedrijfsrisico's van Netwerk Purmerend Zakelijk 28 feb, 10:01
Van links naar rechts: Ruud van der Kruijf, Caroline Wals, Saskia Wals en Richard van Alphen voor het station. Goed zichtbaar is de unieke houten constructie waarmee het project is opgebouwd.
Derde generatie Joh. de Vries opent aan Verzetslaan Avia XPress en Washking wasboxen Zakelijk 28 feb, 09:10
José van den Hurk: "Ik ben er trots op dat wij ook mensen die moeilijk bereikbaar zijn toch in aanraking laten komen met kunst en cultuur."
José van den Hurk neemt afscheid van Cultuurhuis Purmerend Cultuur 23 feb, 12:00
Afbeelding
Informatiebijeenkomst ondernemers versterking brug A7 bij Purmerend Nieuws 23 feb, 11:10
Nico Molenaar over Ronja Philips: 'Vers bloed in het bedrijf is goed en zeker met Ronja'.
Management Sligro voegt met Ronja Philips jeugdige flair toe Nieuws 23 feb, 10:00
Paul Kuijt: "We doen ook ons uiterste best om het onpersoonlijke van online verkoop persoonlijk te maken."
Pontman Schoenen: Voor de echte speciaalzaak is altijd plek Nieuws 22 feb, 16:00
Herstel van het viaduct gaat vijf maanden overlast geven.
Bereikbaarheidsplan A7 Purmerend vanaf 1 april Nieuws 22 feb, 15:00
Hugo van den Berg en Meindert Engberts in het lokaal.
Meindert Engberts: de ondernemer een half jaar voor de klas in Gerrit Rietveld Onderwijs 22 feb, 14:00
Nathalie en Gertjan in de multifunctionele gastenruimte met fraai uitzicht op de Beemster natuur.
Huize Leeghwater: ideale combinatie van natuur, spiritualiteit en verwennerij Nieuws 22 feb, 10:27
Hans Sal en zijn partner Sandra.
Hans Sal van Deitmers Mannenmode: Nooit bij de pakken neerzitten Nieuws 21 feb, 14:50
Marcel ten Brinke
"Ben jij IT-notaris? Kun je dan mijn laptop repareren?" Partnerbijdrage 21 feb, 11:18
Thierry van der Weide
Column VOWA: Nog meer A7 Column 21 feb, 11:00
Afbeelding
Column PRO: De kracht van gezamenlijke inspanningen Column 21 feb, 10:00
Steven Grevenstuk: "Wanneer de Tech Campus er komt zie ik hele goeie mogelijkheden om binnen die nieuwe opzet tot een vorm van samenwerking te komen."
Brok Decor: Champions League van de festivalaankleding Nieuws 20 feb, 16:00
Rachel Hayhoe
Column: Waarom duurt de afwikkeling van een nalatenschap zo lang? Column 20 feb, 13:35

Lees nu de laatste editie van jouw lokale Nieuwsblad