Brasserie De Kerckhaen: meer dan zo maar een kroeg

Algemeen
Talisa runt De Kerckhaen sinds 2019.
Talisa runt De Kerckhaen sinds 2019. (Foto: Els Broers)

Aan de vooravond van de start van het toeristenseizoen sprak Regio Zaken met Talisa Steenkamp (1989), uitbater van Brasserie De Kerckhaen in Westbeemster. Talisa runt De Kerckhaen sinds 2019. Twee coronajaren zaten de groei van het bedrijf danig in de weg, maar nu die ellende achter de rug is, kijkt Steenkamp met enthousiasme en optimisme naar de toekomst. “Als de tulpen weer in bloei staan en de polder op haar allermooist is dan zal je zien dat de zaak en het terras vaak vol zitten.”

Talisa Steenkamp. Na het voltooien van de Middelbare Hotelschool en nadat zij als student hier en daar de nodige horecaervaring had opgedaan, startte zij in 2010 een eigen bedrijf, Velvet Company. Dat bedrijf is niet in één korte zin te beschrijven. Het motto van Velvet Company luidt: Celebrate the good things in life. Kortom, ze houden van feestvieren. Van torenhoge bruidstaarten tot het volledig verzorgen van een bruiloftsfeest, Velvet Company is van vele markten thuis en maakt van iedere gelegenheid een onvergetelijk feest. Sinds Talisa Steenkamp ook de uitbater is van De Kerckhaen leidt zij de meeste klanten van Velvet Company door naar De Kerckhaen die immers dé feestlocatie bij uitstek is.

Grote restyling

Toen de ambitieuze Talisa de kans kreeg om de nieuwe uitbater te worden van De Kerckhaen greep zij die kans met beide handen aan. Het pand dat eigendom is van de Stichting Beheer Kerckhaen (SBK), wordt door haar gehuurd. Dat het stylen van locaties een specialiteit van Steenkamp is, kun je goed zien. Van de destijds nogal gedateerde inrichting van De Kerckhaen is niets meer terug te vinden. Het smaakvolle interieur van de brasserie is een fraai visitekaartje geworden.

In de brasserie – die geopend is van donderdag tot en met zondag – kun je terecht voor lunch, high tea, diner en natuurlijk bruiloften of feesten. Maar ook voor een kopje koffie of thee is men van harte welkom. Het voedsel dat geserveerd wordt komt zoveel mogelijk uit de Beemsterpolder of uit de directe omgeving. En het aantal verschillende biertjes op tap is indrukwekkend en daagt uit tot een heuse proeverij.

Tekst loopt door onder afbeelding


(Foto: Els Broers)

Buurtfunctie

Dat Talisa Steenkamp zich richt op meer dan alleen Westbeemster, verhindert haar geenszins om ook de buurtfunctie van De Kerckhaen in stand te houden. De biljarters zijn er iedere donderdag, het Volksspelencomité organiseert er met Koningsdag en tijdens de kermis allerlei festiviteiten voor het hele gezin en de jagers uit Beemster komen er tijdens het jachtseizoen wekelijks om na te praten, te eten en te proosten.

Alles onder één dak

De Kerckhaen is uniek. Zeker in de regio. Immers, waar vind je elders een brasserie, een heerlijk terras, een grote feestzaal met podium onder één dak? De Kerckhaen is geschikt voor alle denkbare bijeenkomsten. Laagdrempelig en kindvriendelijk. Dé locatie voor een babyshower, bruiloft of bedrijfsuitje. Ook als vergaderlocatie is De Kerckhaen buitengewoon geschikt. Voldoende gratis parkeergelegenheid, op pakweg 10 minuten van Purmerend.

Westbeemster zou regionale hotspot kunnen worden

Dat Werelderfgoed Beemster toeristen trekt is geen verrassing. Vooral als de tulpenvelden in bloei staan is de Beemster een geliefde plek voor toeristen uit binnen- en buitenland. Bekend is dat de Bed and Breakfast accommodaties in Beemster vrijwel constant bezet zijn. De centrale ligging van de polder is op zichzelf een unique selling point. Talisa Steenkamp vindt dat het unieke karakter nog wel wat meer benadrukt zou kunnen worden. Zij vindt het jammer dat in alle publiciteit over de Beemster de nadruk ligt op de Middenbeemster, terwijl juist ook Westbeemster veel te bieden heeft.

Ongekende mogelijkheden

Het dorpse karakter, de fraaie kerk met het naastgelegen klooster en natuurlijk De Kerckhaen vormen samen een plek die heel veel mogelijkheden zou kunnen bieden. De kerk wordt niet of nauwelijks meer gebruikt. Slechts een enkele keer nog voor een uitvaart. Stel je toch eens voor dat die kerk in handen komt van een commerciële partij. Een hotel in het klooster, de kerk als evenementenaccommodatie en De Kerckhaen van waaruit de catering wordt verzorgd. Samen met de kloostertuin ontstaat er dan een geheel dat onbeperkte mogelijkheden biedt en dat in de regio zijn gelijke niet zou kennen. Voor nu zijn het nog dagdromen, maar wie weet wat de toekomst nog gaat brengen. Aan Talisa Steenkamp zal het niet liggen. Zij gaat onverdroten, vol passie en enthousiasme door op de ingeslagen weg. Haar hele ziel en zaligheid heeft zij in Brasserie De Kerckhaen gestopt in de vaste overtuiging dat het een hotspot in de regio kan worden.

Zij is trots op wat er tot nu toe bereikt is. De zaak ziet er tiptop uit, veel klanten komen terug en de naamsbekendheid is groeiende. Het zou fijn zijn wanneer die naamsbekendheid nog wat groter wordt; “Corona speelde ons parten”, aldus Talisa. “Omdat wij kort voor de Coronacrisis uitbrak startten konden wij geen aanspraak maken op steun van de overheid. Dat we desondanks overeind gebleven zijn vervult me met trots.”

Celebrate the good things in life. Reken maar dat Talisa Steenkamp en haar team er alles aan zullen doen om die lijfspreuk waar te maken.

Afbeelding
Rien de Wolf verruilt Amsterdam-Noord voor Purmerend Nieuws 27 mei, 15:35
Afbeelding
Op 23 juni Haring en Meer Party met een knetterende wow-factor Nieuws 27 mei, 09:34
Afbeelding
Met 62 matches bewijst Beursvloer Waterlandse Uitdaging nut en noodzaak Nieuws 27 mei, 09:14
Afbeelding
BRASA Beemster uitgebreid met 13 hotelkamers Nieuws 26 mei, 13:43
Afbeelding
Hans Abma: “Ik ben altijd een actief mannetje geweest en dat zal ik ook altijd blijven…." Column 26 mei, 11:00
Afbeelding
Hoe maken we windenergie nog duurzamer? Duurzaamheid 25 mei, 11:39
Afbeelding
Vakantieplannen? Plan eerst je (levens)testament! Partnerbijdrage 25 mei, 10:00
Afbeelding
OVNH: Dit zijn de Beste Ondernemingen van Noord-Holland 2023 Zakelijk 17 mei, 23:14
Afbeelding
JYSK geopend in Purmerend Nieuws 11 mei, 09:52
Afbeelding
BeursVloer Waterlandse Uitdaging heeft nog ruimte voor deelnemers Nieuws 10 mei, 15:15
Afbeelding
Smakelijk netwerkevent bij 'local hero' Dick Schaap Zakelijk 9 mei, 15:11
Afbeelding
Column PRO: Samen de schouders eronder zetten Column 1 mei, 14:38
Afbeelding
Nieuwe naam voor vermogensbeheer verovert Nederland Nieuws 20 apr., 13:23