Ondernemersloket in Purmerend biedt steeds bredere dienstverlening

Algemeen
Tim Mars en Monique Lindner: "Wij zijn er van start tot stop."
Tim Mars en Monique Lindner: "Wij zijn er van start tot stop." (Foto: Els Broers)

De coronapandemie is voorbij maar het is er bepaald niet rustiger op geworden bij het Ondernemersloket van de gemeente Purmerend. “Er zijn veel ondernemers met complexe financiële problemen in vaak even complexe situaties”, geeft Tim Mars, adviseur zelfstandig ondernemers, aan. “Vaak is het een opeenstapeling. Zoals bijvoorbeeld de gevolgen van corona, plus de huidige inflatie en energiecrisis. Het gaat lang niet overal goed.” Samen met Monique Lindner bemant hij sinds twee jaar het Ondernemersloket. Met hun eigen ondernemersachtergrond staan ze dicht bij de mensen die bij hen aankloppen.

Het Ondernemersloket is een direct aanspreekpunt voor ondernemers, zzp’ers en bedrijven, uit Purmerend, Beemster, Waterland en Landsmeer. Ondernemers met vragen over vergunningen, financiën of omscholing of met schuldenproblematiek kunnen er terecht en worden direct geholpen of bij de juiste instantie gebracht. Drie jaar geleden werd het door de gemeente in het leven geroepen om ondernemers bij te staan in de coronatijd. “Het ondernemersloket zou tijdelijk zijn, maar is blijvend geworden”, licht Tim toe. “De behoefte is er nog en wordt alleen maar groter. We zijn ook steeds breder geworden en helpen ondernemers met uiteenlopende problemen. Men weet ons gelukkig steeds beter te vinden, ook voor advies over bijvoorbeeld verduurzaming of personeel.”

Problematiek

Dat geldt voor zzp’ers maar ook voor grotere bedrijven. Tim: “Het Ondernemersloket werkt samen met veel andere instanties, zoals Over Rood, Startersloket, WSP en allerlei opleidingsaanbieders. Wij kunnen snel doorverwijzen, en dus snel een antwoord bieden.” Belangrijk, want het duo ziet een groot scala aan vragen en problematiek langskomen. “Ondernemers kunnen door allerlei factoren in de problemen komen. Vaak is het een opeenstapeling van..; de schade van corona, met nu bijvoorbeeld de inflatie en energiecrisis of te weinig personeel erbij. Het lastige bij ondernemers is dat dit ook weer doorwerkt privé, want ook daar gaan de lasten omhoog; het heeft veel consequenties.”

Op tijd contacten

Belangrijk is wel dat men op tijd contact opneemt en niet wacht tot het water aan de lippen staat. “Zzp’ers zijn op zichzelf al kwetsbaar. Vaak hebben ze geen arbeidsongeschiktheidsverzekering dus als er dan iets gebeurt komen ze al snel in de problemen. Momenteel begeleiden we een ondernemer, een steigerbouwer, met een hernia. Hij is er al snel twee maanden uit. In eerste instantie wilde hij bijstand aanvragen maar hij werd door die collega doorverwezen omdat hij ondernemer is. Voor ondernemers is er de BBZ, dat is een andere dienstverlening. Wij kunnen daarmee helpen. Maar het is wel belangrijk dat ondernemers direct naar ons bellen, als je even geen inkomen hebt gaat het snel bergafwaarts.”

Start- en exitplan

De ondernemers komen via kanalen binnen de gemeente in beeld bij het Ondernemersloket, of nemen zelf contact op. Ook bij plannen om een bedrijf te starten of juist te beëindigen. “Wij zijn er van start tot stop”, zegt Monique. “Het is belangrijk dat mensen die hun bedrijf willen beëindigen weten dat er meer mogelijkheden zijn dan gewoon de stekker eruit trekken. Dus ook als je als ondernemers denkt aan stoppen is het toch handig om een gesprek te hebben. Tim en ik zelf hebben allebei ons bedrijf beëindigd, we weten wat er dan allemaal speelt. Dan besef je pas hoe belangrijk een goed exit-plan is. ”

De behoefte aan het Ondernemersloket is er nog en wordt alleen maar groter

Datzelfde geldt voor het ondernemersplan wanneer je een bedrijf wil starten. Monique vervolgt: “We zien veel jongeren nu die voor zichzelf willen beginnen. En merken dat zij soms veel te optimistisch zijn. Wij houden ze een spiegel voor, doen een reality check. Heb je alles goed doorgerekend? Wat als je ziek bent? Mensen nemen dit sneller aan van een buitenstaander. Het is fijn iemand buiten je eigen kring om advies te vragen en daarmee te sparren. Een klankbord dat ervoor zorgt dat je goed nadenkt over je keuzes. Wij werken samen met het startersloket en kunnen goede ondersteuning geven.”

Compleet ondernemersteam

Het ondernemersloket is dus een blijvertje  geworden. “En wij zijn bezig het nog verder te ontwikkelen”, geeft Tim aan. “Monique gaat nu bijvoorbeeld een opleiding doen tot budgetcoach. We kijken wat we zelf kunnen doen en wat we bij partners kunnen neerleggen. Liefst hebben we een echt ondernemersteam met alle expertise bij elkaar, schulphulpverlening en bijstand voor zelfstandigen. Maar we zijn pas twee jaar bezig, het duurt gewoon even voor je het optimaal hebt ingericht. Al doende en gaandeweg zorgen we dat we de mensen zo goed mogelijk helpen. En het is erg arbeidsintensief, vaak ben je ook een soort maatschappelijk werker. Sommige ondernemers zijn al twee jaar bij ons, op en af. Ook wanneer ze willen stoppen met het bedrijf is het soms een lang traject. Wij horen zóveel, daarmee hebben we veel algemene kennis opgebouwd. Dus ook bedrijven die niet zo snel aan ons denken horen juist bij ons misschien eens iets anders dan bijvoorbeeld van hun boekhouder. Wij zijn voor alles het aanspreekpunt en kijken wat het beste past, we zorgen dat de dingen gaan lopen en mensen op de juiste plek komen.”

Meer informatie

Het Ondernemersloket is toegankelijk voor ondernemers van alle soorten en maten. Heb je een vraag of wil je graag je verhaal kwijt schroom dan niet om contact op te nemen. Het loket is telefonisch en per mail bereikbaar van maandag t/m vrijdag 9.00-17.00 uur via T. 0299-452400 of E. ondernemersloket@purmerend.nl.

'Zoek elkaar op en maak verbindingen', luidde het advies van Peter Wennink.
Afgezwaaide CEO van ASML Peter Wennink boeiende spreker op avond Vrienden voor Purmerend bij Van 't Hek Groep Zakelijk 8 mei, 10:01
Het pand van ÇIYA aan de Kerkstraat.
Nieuw concept Kriti aan Kerkstraat gaat ÇIYA heten Zakelijk 6 mei, 16:12
Afbeelding
De beste zakelijke workshops bij Netwerk Purmerend Zakelijk 2 mei, 11:05
Een geslaagde match van vorig jaar.
Meld je aan voor de BeursVloer op 30 mei Nieuws 1 mei, 10:00
Bedrijven kunnen nog inschrijven voor dit gezellige toernooi!
Terug van weggeweest: het altijd gezellige bedrijventoernooi van SV Beemster Evenement 25 apr, 10:00
Host Juvat Westendorp en twee studenten van het Horizon College zijn klaar voor de officiële opening.
Horizon College geeft onderwijs nieuwe impuls met innovatielabs Onderwijs 24 apr, 14:48
Van links naar rechts Sam de Wolf, Rien de Wolf, voorzitter Eelco van Lent.
Rien de Wolf eerste vriend reddingsstation Warder Edam-Volendam Nieuws 24 apr, 10:06
Voor het pand in Amsterdam. Van links naar rechts: Robert van Dijk, Robert Kuiper en Koen Kuiper.
Robert Kuiper, zoon Koen en schoonzoon Robert openen Meat The Balls in hoofdstad Zakelijk 24 apr, 09:44
Marcel ten Brinke
"Een Slimme Zet: Jouw Onderneming Beschermen met een Actueel Testament" Partnerbijdrage 12 apr, 16:26
Frank Soonius
"Alles is mogelijk, als je er maar in gelooft" Ondernemen 12 apr, 14:05
Linda Kramer
"Cijfers worden pas leuk als je ze begrijpt" Ondernemen 12 apr, 14:00
Nico Visser startte op 1 januari van dit jaar zijn adviesburo in glas. Het object van glas op de voorgrond symboliseert 'een kei van een glasadviseur'.
Nico Visser: Een kei van een glasadviseur Algemeen 12 apr, 13:00
Gijs en Esther Sterk zijn de nieuwe eigenaren van Glashandel Nico Visser.
Nieuwe eigenaren voor Glashandel Nico Visser Ondernemen 12 apr, 11:00
Eigenaar Gertjan de Wolf (rechts) en bedrijfsleider Bas Mooij.
Fraay Coatings, dé ultieme probleemoplosser voor bouw, industrie en automotive Ondernemen 12 apr, 10:00
Lydia de Vries
Van Vlierden caravans: gegarandeerd veilig op weg Ondernemen 12 apr, 09:00
Rachel Hayhoe
Column: Problemen bij de afwikkeling van een nalatenschap - I Column 11 apr, 16:15