Ondernemersloket in Purmerend biedt steeds bredere dienstverlening

Algemeen
Tim Mars en Monique Lindner: "Wij zijn er van start tot stop."
Tim Mars en Monique Lindner: "Wij zijn er van start tot stop." (Foto: Els Broers)

De coronapandemie is voorbij maar het is er bepaald niet rustiger op geworden bij het Ondernemersloket van de gemeente Purmerend. “Er zijn veel ondernemers met complexe financiële problemen in vaak even complexe situaties”, geeft Tim Mars, adviseur zelfstandig ondernemers, aan. “Vaak is het een opeenstapeling. Zoals bijvoorbeeld de gevolgen van corona, plus de huidige inflatie en energiecrisis. Het gaat lang niet overal goed.” Samen met Monique Lindner bemant hij sinds twee jaar het Ondernemersloket. Met hun eigen ondernemersachtergrond staan ze dicht bij de mensen die bij hen aankloppen.

Het Ondernemersloket is een direct aanspreekpunt voor ondernemers, zzp’ers en bedrijven, uit Purmerend, Beemster, Waterland en Landsmeer. Ondernemers met vragen over vergunningen, financiën of omscholing of met schuldenproblematiek kunnen er terecht en worden direct geholpen of bij de juiste instantie gebracht. Drie jaar geleden werd het door de gemeente in het leven geroepen om ondernemers bij te staan in de coronatijd. “Het ondernemersloket zou tijdelijk zijn, maar is blijvend geworden”, licht Tim toe. “De behoefte is er nog en wordt alleen maar groter. We zijn ook steeds breder geworden en helpen ondernemers met uiteenlopende problemen. Men weet ons gelukkig steeds beter te vinden, ook voor advies over bijvoorbeeld verduurzaming of personeel.”

Problematiek

Dat geldt voor zzp’ers maar ook voor grotere bedrijven. Tim: “Het Ondernemersloket werkt samen met veel andere instanties, zoals Over Rood, Startersloket, WSP en allerlei opleidingsaanbieders. Wij kunnen snel doorverwijzen, en dus snel een antwoord bieden.” Belangrijk, want het duo ziet een groot scala aan vragen en problematiek langskomen. “Ondernemers kunnen door allerlei factoren in de problemen komen. Vaak is het een opeenstapeling van..; de schade van corona, met nu bijvoorbeeld de inflatie en energiecrisis of te weinig personeel erbij. Het lastige bij ondernemers is dat dit ook weer doorwerkt privé, want ook daar gaan de lasten omhoog; het heeft veel consequenties.”

Op tijd contacten

Belangrijk is wel dat men op tijd contact opneemt en niet wacht tot het water aan de lippen staat. “Zzp’ers zijn op zichzelf al kwetsbaar. Vaak hebben ze geen arbeidsongeschiktheidsverzekering dus als er dan iets gebeurt komen ze al snel in de problemen. Momenteel begeleiden we een ondernemer, een steigerbouwer, met een hernia. Hij is er al snel twee maanden uit. In eerste instantie wilde hij bijstand aanvragen maar hij werd door die collega doorverwezen omdat hij ondernemer is. Voor ondernemers is er de BBZ, dat is een andere dienstverlening. Wij kunnen daarmee helpen. Maar het is wel belangrijk dat ondernemers direct naar ons bellen, als je even geen inkomen hebt gaat het snel bergafwaarts.”

Start- en exitplan

De ondernemers komen via kanalen binnen de gemeente in beeld bij het Ondernemersloket, of nemen zelf contact op. Ook bij plannen om een bedrijf te starten of juist te beëindigen. “Wij zijn er van start tot stop”, zegt Monique. “Het is belangrijk dat mensen die hun bedrijf willen beëindigen weten dat er meer mogelijkheden zijn dan gewoon de stekker eruit trekken. Dus ook als je als ondernemers denkt aan stoppen is het toch handig om een gesprek te hebben. Tim en ik zelf hebben allebei ons bedrijf beëindigd, we weten wat er dan allemaal speelt. Dan besef je pas hoe belangrijk een goed exit-plan is. ”

De behoefte aan het Ondernemersloket is er nog en wordt alleen maar groter

Datzelfde geldt voor het ondernemersplan wanneer je een bedrijf wil starten. Monique vervolgt: “We zien veel jongeren nu die voor zichzelf willen beginnen. En merken dat zij soms veel te optimistisch zijn. Wij houden ze een spiegel voor, doen een reality check. Heb je alles goed doorgerekend? Wat als je ziek bent? Mensen nemen dit sneller aan van een buitenstaander. Het is fijn iemand buiten je eigen kring om advies te vragen en daarmee te sparren. Een klankbord dat ervoor zorgt dat je goed nadenkt over je keuzes. Wij werken samen met het startersloket en kunnen goede ondersteuning geven.”

Compleet ondernemersteam

Het ondernemersloket is dus een blijvertje  geworden. “En wij zijn bezig het nog verder te ontwikkelen”, geeft Tim aan. “Monique gaat nu bijvoorbeeld een opleiding doen tot budgetcoach. We kijken wat we zelf kunnen doen en wat we bij partners kunnen neerleggen. Liefst hebben we een echt ondernemersteam met alle expertise bij elkaar, schulphulpverlening en bijstand voor zelfstandigen. Maar we zijn pas twee jaar bezig, het duurt gewoon even voor je het optimaal hebt ingericht. Al doende en gaandeweg zorgen we dat we de mensen zo goed mogelijk helpen. En het is erg arbeidsintensief, vaak ben je ook een soort maatschappelijk werker. Sommige ondernemers zijn al twee jaar bij ons, op en af. Ook wanneer ze willen stoppen met het bedrijf is het soms een lang traject. Wij horen zóveel, daarmee hebben we veel algemene kennis opgebouwd. Dus ook bedrijven die niet zo snel aan ons denken horen juist bij ons misschien eens iets anders dan bijvoorbeeld van hun boekhouder. Wij zijn voor alles het aanspreekpunt en kijken wat het beste past, we zorgen dat de dingen gaan lopen en mensen op de juiste plek komen.”

Meer informatie

Het Ondernemersloket is toegankelijk voor ondernemers van alle soorten en maten. Heb je een vraag of wil je graag je verhaal kwijt schroom dan niet om contact op te nemen. Het loket is telefonisch en per mail bereikbaar van maandag t/m vrijdag 9.00-17.00 uur via T. 0299-452400 of E. ondernemersloket@purmerend.nl.

Afbeelding
Rien de Wolf verruilt Amsterdam-Noord voor Purmerend Nieuws 27 mei, 15:35
Afbeelding
Op 23 juni Haring en Meer Party met een knetterende wow-factor Nieuws 27 mei, 09:34
Afbeelding
Met 62 matches bewijst Beursvloer Waterlandse Uitdaging nut en noodzaak Nieuws 27 mei, 09:14
Afbeelding
BRASA Beemster uitgebreid met 13 hotelkamers Nieuws 26 mei, 13:43
Afbeelding
Hans Abma: “Ik ben altijd een actief mannetje geweest en dat zal ik ook altijd blijven…." Column 26 mei, 11:00
Afbeelding
Hoe maken we windenergie nog duurzamer? Duurzaamheid 25 mei, 11:39
Afbeelding
Vakantieplannen? Plan eerst je (levens)testament! Partnerbijdrage 25 mei, 10:00
Afbeelding
OVNH: Dit zijn de Beste Ondernemingen van Noord-Holland 2023 Zakelijk 17 mei, 23:14
Afbeelding
JYSK geopend in Purmerend Nieuws 11 mei, 09:52
Afbeelding
BeursVloer Waterlandse Uitdaging heeft nog ruimte voor deelnemers Nieuws 10 mei, 15:15
Afbeelding
Smakelijk netwerkevent bij 'local hero' Dick Schaap Zakelijk 9 mei, 15:11
Afbeelding
Column PRO: Samen de schouders eronder zetten Column 1 mei, 14:38
Afbeelding
Nieuwe naam voor vermogensbeheer verovert Nederland Nieuws 20 apr., 13:23