BIZ Purmerend Binnenstad sterke gesprekspartner

Algemeen
Vier van de vijf bestuursleden van BIZ Purmerend Binnenstad: Theo Breebaart, Renzo Leegwater, Raymond van der Heijden en Henk Schulte. Caroline Schokker staat niet op de foto.
Vier van de vijf bestuursleden van BIZ Purmerend Binnenstad: Theo Breebaart, Renzo Leegwater, Raymond van der Heijden en Henk Schulte. Caroline Schokker staat niet op de foto. (Foto: Han Giskes)

Met de organisatie van onder andere de modemarkt, de kunstmarkt en de feestelijke koopweekenden maakt BIZ Purmerend Binnenstad in haar eerste jaar een vliegende start. Nu, acht maanden na de oprichting, geeft het bestuur bij monde van voorzitter Henk Schulte graag een overzicht van de stand van zaken tot nu toe. 

Wie met Henk Schulte door de binnenstad van Purmerend loopt, kent het fenomeen: de voorzitter van BIZ Purmerend Binnenstad en eigenaar van Boekhandel Het Leesteken steekt voortdurend zijn hand op. Het is duidelijk: iedereen kent Henk en Henk kent iedereen. Hij draagt zijn rol van verbinder en aanjager dan ook met verve. Maar hoewel Henk voor veel ondernemers het gezicht is van BIZ Purmerend Binnenstad, begint hij het interview direct met het noemen van de namen van zijn collega-bestuursleden, Raymond van der Heijden van Hermée, Renzo Leegwater van Vendrig Leegwater Architecten, Caroline Schokker van De Bruidszaak en Theo Breebaart van Slijterij Breebaart. De laatstgenoemden zijn respectievelijk vicevoorzitter en penningmeester. “We doen het met elkaar”, zegt Henk. “Dat kan ook niet anders, want de organisatie staat voor een flinke opgave. We willen ondernemers verzekeren van een gezond ondernemers- en bezoekersklimaat en een sterke positie in de stad en de regio. Nu en in de toekomst.” 

Aantrekkelijk

Samen de binnenstad nog aantrekkelijker maken voor ondernemers, bezoekers en bewoners. Dat is de belangrijkste ambitie van BIZ Purmerend Binnenstad. Daartoe is een groot aantal lijnen gelegd naar verschillende betrokken partijen en stakeholders. “De gemeente Purmerend, Bureau Toerisme Laagholland, Wereldhave, matchmaker Corneel Jonkers, programmamanager Binnenstad Purmerend Inge Reijmer, senior adviseur Jorge van Vliet van Stad & Co en natuurlijk BIZ Koemarkt. Dit vormt de brug naar de gouden cirkel waarin ondernemers, vastgoed en gemeente samenwerken.” Henk beweegt zich als een ijverige en enthousiaste spin in het overlegweb. “Een compleet en aantrekkelijk winkelaanbod, maar ook de uitstraling van binnenstad, bereikbaarheid en parkeren, veiligheid, schone straten, een groene omgeving, het belang van recreëren: er moet nogal wat gebeuren. En dan heb ik nog lang niet alles genoemd. Dat er zoveel personen en partijen bezig zijn met deze onderwerpen, geeft aan dat het belang door iedereen onderkend wordt. We kunnen onze ambitie ten slotte alleen maar realiseren door het uitbreiden en professionaliseren van de samenwerking. Het is een flinke klus, maar het feit dat deze aanpak door zoveel partijen binnen de gemeente Purmerend wordt gedragen is uniek en geeft vertrouwen aan het feit dat we op de goede weg zijn”, aldus Henk. 

We willen ondernemers verzekeren van een gezond ondernemers- en bezoekersklimaat en een sterke positie in de stad en de regio.

BIZ Vastgoedeigenaren

In de historische binnenstad zijn binnenkort drie Bedrijfsinvesteringsfondsen actief. Henk: “Naast BIZ Purmerend Binnenstad en BIZ Koemarkt zijn de commerciële vastgoedeigenaren bezig zich te verenigen in een BIZ. Hopelijk zijn ook zij overtuigd van de noodzaak gezamenlijk op te trekken om een stem te hebben in de ontwikkeling van de binnenstad zij (de stemming is in het laatste kwartaal van dit jaar, red). BIZ Vastgoedeigenaren kan een grote rol spelen in onderwerpen als het aanbod en uitstraling van bedrijfspanden. We hebben een gezamenlijk belang: het centrum in de binnenstad aantrekkelijker, bekender en leefbaarder te maken. Wij zijn dan ook heel blij als BIZ Vastgoedeigenaren zich als nieuwe strategische gesprekspartner formeert.” 

Vliegende start

Met de organisatie van de modemarkt, de kunstmarkt, de feestelijke koopweekenden en de samenwerking met Bureau Toerisme Laag Holland bij de Lokale Makersmarkten, maakte BIZ Purmerend Binnenstad in de afgelopen acht maanden een vliegende start. “Ik denk dat we als ondernemers een mooi visitekaartje hebben afgeleverd”, zegt Henk. “We willen af van het imago dat Purmerend vooral een uitverkoop-stad is. We zetten in op toekomstbestendigheid en op duurzaamheid. We moeten zorgen voor kwalitatief hoogwaardige evenementen die regelmatig terugkeren. Ik denk dat we nu al hebben bewezen dat dit mogelijk is en dat bezoekers dit waarderen. Het zorgt voor traffic in de stad. Niet alleen wanneer een evenement georganiseerd wordt, maar het hele jaar door. Door een gezellig en professioneel evenement te organiseren, trek je bezoekers naar de stad die dan meteen kunnen zien wat je allemaal te bieden hebt. En als ze dan de week erop iets nodig hebben, ben je als binnenstad meteen ‘top of mind’. En wat is er leuker dan te slagen voor iets wat je nodig hebt, goed geadviseerd te zijn en dat af te sluiten met een kop koffie of een lunch op één van onze gezellige terrassen of in een van onze gezellige horecagelegenheden? Daar kan geen online shopmoment tegenop!” 

Metamorfose

Niet alleen de ruim driehonderd binnenstadondernemers, maar ook de inwoners van de regio zullen de komende jaren getuige zijn van de voorgenomen metamorfose van de binnenstad van Purmerend. Henk: “De consument heeft tegenwoordig 24/7 toegang tot alles wat hij of zij maar wenst. Dus daar moet je als ondernemer echt iets tegenover zetten in de vorm van service, beleving en sfeer. Een bruisend centrum is het kloppend hart van een gemeente en maakt dat een stad leefbaar is. Als je net terug bent van vakantie, ken je de voorbeelden uit het buitenland waar dat hart - een centrum - ontbreekt. Waar de winkels zijn dichtgespijkerd of de rolluiken naar beneden hangen. Het is toch gewoon hartstikke ongezellig als iedereen alleen maar ‘s avonds in het donker vanachter zijn laptop bestellingen plaatst?” 

Compleet vernieuwde straatverlichting

Overigens deze winter geen donkere straten in de binnenstad van Purmerend: BIZ Purmerend Binnenstad heeft geïnvesteerd in gezellige, compleet vernieuwde straatverlichting. Henk: “Kom je vanaf 1 oktober Purmerend binnenrijden of lopen, dan word je vanaf de ring met warme, sfeervolle verlichting in het centrum verwelkomt. We hebben in samenwerking met een gespecialiseerde partner een verlichtingsplan gemaakt. Door de hele stad komen verschillende opvallende lichtobjecten. Uiteraard is deze sfeerverlichting duurzaam en de lampjes komen te hangen in alle straten waar ondernemers zijn gevestigd.” De sfeerverlichting zal pas op 1 maart uit gaan, dan mag het voorjaarszonnetje de gezelligheid weer overnemen.

Afbeelding
Lancering digitale Vacaturebank Zaanstreek-Waterland Nieuws 8 nov., 10:00
Afbeelding
Businessclub Purmersteijn timmert flink aan de weg Nieuws 7 nov., 17:00
Afbeelding
Column VOWA: Het wordt flink afzien! Column 7 nov., 16:00
Afbeelding
Nieuw kantoor Quadyck Real Estate met ruimte voor groei Algemeen 7 nov., 15:00
Afbeelding
Werkzaamheden brug A7 Nieuws 7 nov., 13:49
Afbeelding
AF-X Fire Solutions: Het perfecte brandblussysteem zonder water komt uit Purmerend Nieuws 7 nov., 10:00
Afbeelding
Column PRO: De weg naar een realistische ontwikkelstrategie voor de Koog Column 6 nov., 16:00
Afbeelding
Stemming BIZ Vastgoedeigenaren gaat van start Nieuws 6 nov., 15:00
Afbeelding
Abma Advocaten: Hoe te beschikken over de bankrekening van een overledene Column 6 nov., 10:00
Afbeelding
Hayhoe Familierechtadvies: Stelen uit de (toekomstige) erfenis Column 3 nov., 16:06
Afbeelding
Netwerk Purmerend en PRO: presenteren avond met Tom Coronel Nieuws 3 nov., 12:00
Afbeelding
Notaris Ten Brinke: laat uw testament regelmatig controleren Partnerbijdrage 2 nov., 11:00
Afbeelding
Werkom brengt sociale ondernemers samen om impact te maken Zakelijk 2 nov., 10:54

Lees nu de laatste editie van jouw lokale Nieuwsblad

Meest gelezen