Hayhoe Familierechtadvies: Wie regelt jouw nalatenschap?

Column
Rachel Hayhoe
Rachel Hayhoe (Foto: Els Broers)

Bij de afwikkeling van een nalatenschap kan veel komen kijken. Denk aan allerlei administratieve zaken zoals abonnementen opzeggen, maar mogelijk moet er ook een huis worden verkocht, of andere zaken zoals inboedel, een auto, caravan of effecten. Mogelijk zijn er ook schulden die nog moeten worden voldaan. En wat te denken van de aangifte erfbelasting en de aangifte inkomstenbelasting (F-biljet)?

In de praktijk merken wij dat erfgenamen er regelmatig tegenaan lopen dat de afwikkeling van een nalatenschap veel tijd in beslag neemt. Werkzaamheden die je moet doen naast je werk en gezin en dat in een emotioneel lastige tijd. Soms speelt er ook een verstoorde familieverhouding en de vraag van een betrokkene of hij alles wel “goed doet”, bijvoorbeeld richting de Belastingdienst en de andere erfgenamen.

De afwikkeling van een nalatenschap neemt veel tijd in beslag

Het kan zijn dat je een nalatenschap moet afwikkelen omdat je in een testament bent aangewezen tot executeur. Daar horen rechten en plichten bij. Denk aan het maken van een overzicht van bezittingen en schulden, communicatie met de erfgenamen en soms heb je ook toestemming van de erfgenamen nodig. Daarnaast kun je als executeur onder omstandigheden in privé aansprakelijk worden gesteld voor de voldoening van de erfbelasting. En als je effecten “te laat” verkoopt kun je ook daar aansprakelijk voor worden gesteld.

De persoon die het testament heeft gemaakt kan de wettelijke bevoegdheden van de executeur beperken of uitbreiden. Zo kan bijvoorbeeld zijn bepaald dat de executeur iemand aan zich mag toevoegen of in de plaats mag stellen.

Het komt ook voor dat er geen testament is gemaakt of dat er geen executeur is aangewezen in een testament. Dan moeten de erfgenamen gezamenlijk de nalatenschap afwikkelen. Dit is niet alleen onpraktisch, maar ook lastig als de verhoudingen onderling niet zo goed zijn. Een oplossing is dan dat de erfgenamen uit hun midden één of twee erfgenamen een volmacht geven voor de afwikkeling. Of een volmacht geven aan een externe partij.

Een oplossing kan zijn een volmacht te geven aan een andere partij

In de praktijk treden wij op als executeur aangewezen in een testament, als vervangende executeur of als gevolmachtigde. Maar wij kunnen ook in opdracht van de executeur de praktische afwikkelingstaken doen, waarbij de executeur alle benodigde stukken ondertekent en daar eindverantwoordelijk voor is. Doel van onze benoeming door de overledene of de erfgenamen is de ontzorging van de erfgenamen en/of de executeur. De administratie en belastingaangiften worden geregeld, wij zorgen voor een regelmatige (financiële) informatievoorziening naar de erfgenamen en begeleiden waar nodig ook naar de notaris of andere specialisten in ons netwerk.

Soms is het echter zo dat wij op verzoek van een erfgenaam of schuldeiser door de rechtbank worden aangewezen om een nalatenschap af te handelen. Dit doet zich bijvoorbeeld voor als onduidelijk is wie de erfgenamen zijn of als de erfgenamen van mening verschillen over de afhandeling van de nalatenschap. De rechtbank benoemt ons dan tot vereffenaar. Met die pet op kunnen wij de nalatenschap zelfstandig afhandelen. Bij onbekende erfgenamen is onze taak ook om deze erfgenamen op te sporen.

Wil je meer weten over de benoeming van een executeur in jouw testament of loop je vast in de afwikkeling van een nalatenschap? Neem dan contact met ons op voor advies in jouw situatie.

Rachel Hayhoe

Hayhoe Familierechtadvies

Gorslaan 47

1441 RG Purmerend

T 0299-473396

www.hayhoefamilierechtadvies.nl

Lydia de Vries
Van Vlierden caravans: gegarandeerd veilig op weg Ondernemen 12 apr, 09:00
Rachel Hayhoe
Column: Problemen bij de afwikkeling van een nalatenschap - I Column 11 apr, 16:15
Toine Rohner demonstreert de robot-hond.
Twaanlab's 'Leren in de Stad': brug tussen ICT/onderwijs en bedrijfsleven Onderwijs 11 apr, 16:00
Kees en Dirk staan samen aan het roer van Cees Jonk.
Garage Transportbedrijf Cees Jonk Zn: bij nacht en ontij paraat Ondernemen 11 apr, 14:00
Sam en Rien de Wolf delen dezelfde gedrevenheid.
Outdoorspecialist Rien de Wolf al aardig gewend in Purmerend en klaar voor nieuwe avonturen Ondernemen 11 apr, 12:00
Vormgeefster Cynthia Schippers, PRO:-voorzitter Henry Wassink, Daniëlle Woudstra van VISIT Beemster en wethouder Mario Hegger.
Marketingmachine Werelderfgoed Beemster draait op volle toeren Cultuur 11 apr, 11:00
Saskia (links) en Caroline Wals aan de pomp.
Levenswerk Joh. de Vries met succes voortgezet aan Verzetslaan Algemeen 11 apr, 10:00
Karin Kuin overhandigt de cheque aan Thierry.
VOWA: Oproep voor goede ideeën! Column 10 apr, 17:00
Piet Hein Debets, Jaap Sluis en Henry Wassink zetten alle voordelen van de NV Purmerend eens goed op een rij.
Ondernemerstalkshow NV Purmerend kan steuntje in de rug gebruiken Evenement 10 apr, 16:00
De ene stand op Waterland Culinair stond er nog mooier bij dan de ander.
Sligro scoort met Waterland Culinair en Ladies Night Evenement 10 apr, 14:00
"Met Rabobank zijn we verzekerd van een strategisch partner." Thijs Nieuwenhuizen (l), Angela van den Heuvel (m) en Matthijs Vink (r).
H20 Esports Campus succesvol op weg naar volwassen organisatie Zakelijk 10 apr, 10:00
Daan (links) en Jay-Richi: "Pas met een logo van 6 x 5  was ik tevreden.”
Tol Coating: aan ambitie geen gebrek Ondernemen 9 apr, 16:00
Afbeelding
PRO: en gemeente: samen op pad naar ondernemers Column 9 apr, 15:28