Thierry van der Weide
Thierry van der Weide (Foto: Els Broers)

VOWA: Twee cruciale factoren

Column

Schreef ik vorige editie over de knellingen van een goede bereikbaarheid, ditmaal stip ik graag twee andere belangrijke elementen aan die horen bij een goed draaiende onderneming.

De eerste gaat over ruimte. In de regio Waterland merkten we de laatste tijd dat de ruimte voor ondernemers onder druk staat. Op verschillende plekken komen gemeenten met plannen om werklocaties om te zetten in woonlocaties. Soms een combinatie van wonen en werken, maar over het algemeen is het de bedoeling van de gemeente dat de werkfunctie naar elders verdwijnt.

Hiermee wil de gemeente de werkgelegenheid verplaatsen, maar zegt zij er niet altijd bij waarheen. We kennen voorbeelden van bedrijven die inmiddels verhuisd zijn naar West-Friesland. We kennen ook verhalen van ondernemers die naar vermeende vrije plekken elders in de regio gestuurd zijn. Daar bleek de ruimte al besproken.

Op 21 april organiseert VOWA een unieke tech-talk

Vorig jaar hebben we met alle VOWA-ondernemersverenigingen hierover bij de gemeenten in Waterland aan de bel getrokken. We hebben de gemeenten erop gewezen dat het hebben van werkgelegenheid binnen je grenzen grote invloed heeft op de leefbaarheid van het gebied. Want: wie sponsort de lokale verenigingen? Wie stelt iets beschikbaar als een goed doel om steun vraagt? Precies.

Gelukkig hebben de gemeenten dit onderkend. We hebben afgesproken dat we geen druk zetten op ondernemers om te verhuizen, totdat er daadwerkelijk nieuwe ruimte voor ondernemers beschikbaar is. Mocht u anders ondervinden, dan horen we dat graag.

Met mijn tweede punt wil ik het hebben over de beschikbaarheid van personeel. We weten allemaal dat we bij bijna alle beroepen mensen tekort komen. Sommige ontwikkelingen, zoals de energietransitie, moeten hun echte effect nog krijgen. Het wordt dus alleen nog maar erger, tenzij we in een crisis belanden (en laten we dat niet hopen).

Onlangs namen Ruud Laan en Cor Kwakman het initiatief om te bespreken welke acties we – naast alles dat we al doen – nog kunnen oppakken om mensen beschikbaar te krijgen. Er is namelijk ook altijd nog onbenut arbeidspotentieel. En we kunnen nog van alles doen om scholieren en studenten enthousiast(er) te maken voor het vak. Welk vak dat ook is! Dit initiatief gaat zeker nog meer en vaker navolging krijgen. Houd onze Linked In-pagina goed in de gaten.

Wat u daar ook kunt lezen: op 21 april organiseert VOWA een unieke tech-talk. Midden in de Purmer Valley Experience Week (Ga daar vooral kijken, je weet niet wat je ziet!) kun je achterhalen hoe de economie van Waterland erbij staat. Zijn we echt die regio waar de bouwers zo sterk vertegenwoordigd is? Hoe belangrijk zijn landbouw of toerisme in Waterland? Zo maar twee willekeurige vragen die je kunt stellen tijdens de tech-talk. Meld je aan via https://purmer-valley.com/de-experience/focus-on-onze-regionale-economie/ en je bent helemaal op de hoogte!

Weer drie redenen om lid van je lokale ondernemersvereniging te worden! Alleen mét jouw steun maken we impact. Want het maakt echt uit of wij namens 100, 200 of 1000 ondernemers praten.

Contact met VOWA is heel simpel: mail naar info@vowa.nl of stuur een berichtje via LinkedIn.

Thierry van der Weide, voorzitter VOWA.

Afbeelding
NV Purmerend timmert aan de weg Algemeen 3 jun, 10:56
Afbeelding
Vijf jaar restaurant The Roast Algemeen 3 jun, 10:51
Afbeelding
Nagel Hydraulics: grote meneer met beide benen op de grond Algemeen 3 jun, 10:49
Afbeelding
PRO: en Netwerk Purmerend te gast bij FC Volendam Algemeen 3 jun, 10:43
Afbeelding
Sonic Equipment: “We verkopen geen gereedschap, we verkopen efficiency” Algemeen 3 jun, 10:38
Afbeelding
Benefietavond jubilerende BVL Algemeen 3 jun, 10:38
Afbeelding
Netwerken tijdens kortebaandraverij in Jan Kuiper Lounge Algemeen 3 jun, 10:29
Afbeelding
De vele facetten van een fijne binnenstad Algemeen 3 jun, 10:29
Afbeelding
Check je aanslag Erfbelasting! Algemeen 3 jun, 10:28
Afbeelding
Vakantie-plannen? Plan eerst je (levens)testament! Algemeen 3 jun, 10:26
Afbeelding
Nieuw bestuur wil PCO omvormen tot Bedrijven Investeringszone Algemeen 3 jun, 10:24
Afbeelding
Column PRO: Actief & Sportief Column 3 jun, 10:23
Afbeelding
Werkgevers opgelet: uitbreiding van uw informatieplicht per 1 augustus 2022! Column 3 jun, 10:23

Meest gelezen

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief