Zinvol werk

Column
Thierry van der Weide
Thierry van der Weide (Foto: Els Broers)

Op zondag 2 oktober vindt Waterland Werkt weer plaats. Een evenement waar ik me al jaren mee bezig houd. Met een superteam organiseren we in enkele maanden een dag voor een grote groep mensen, bestaande uit onder meer werkzoekenden, studenten, leerlingen, leveranciers en klanten. Iedere werkgever die mensen zoekt – en wie is dat nou niet – zou er goed aan doen hier aanwezig te zijn.

Brengt mij voor deze column dus weer op de arbeidsmarkt. Vorige keer schreef ik al dat we onze eisen moeten bijstellen in onze zoektocht naar nieuwe werkers. Daar wil ik dit keer twee andere dingen aan toevoegen.

Slim profileren

Het eerste is dat er kansen liggen om dichterbij huis te werken. Waarom zou je ’s ochtends nog in de file gaan staan onderweg naar je werk als je ook om de hoek kunt werken? Als we als werkgevers in de Waterlandse regio ons slim profileren, hebben we zeker kansen om inwoners van Waterland uit de file en in de regio laten werken.

Mantelzorg

Een mogelijkheid hiertoe kan ‘m ook zitten in het fenomeen mantelzorg. Veel van de werkers zullen in toenemende mate ook verantwoordelijkheid voor een familielid op zich willen of moeten nemen. Dan is het wel zo fijn om dichtbij te werken.

Waar ik me ook steeds meer druk om maak, zijn de zogenaamde ‘bullshit-beroepen’. Daar zijn er steeds meer van lijkt het. De nieuwste loot aan de stam zijn wat mij betreft de flitsbezorgers. Voor wie dit fenomeen niet kent: je bestelt je boodschappen en binnen een kwartiertje heb je ze thuis bezorgd. Het verdienmodel hierachter is zo lek als een mandje, want winstgevend is deze handel nog lang niet. Maar de flitsbezorgers kunnen werken in andere sectoren waar we ze nu te kort komen.

Verschillende soorten coaches

Ook zie ik steeds meer verschillende soorten coaches. Ik heb helemaal niets tegen coaching en ongetwijfeld strijk ik mensen tegen de haren in, maar de coachrichtingen en coachmethodes lijken wel steeds exotischer te worden. Misschien kunnen sommige mensen die coaching aanbieden ook of beter in het onderwijs of de jeugdzorg aan de slag.

Afijn, de arbeidsmarkt houdt ons de komende tijd nog wel flink bezig. Ik zie u allen graag op 2 oktober op Industrieterrein De Koog in Purmerend!

Contact met VOWA is heel simpel: mail naar info@vowa.nl of stuur een berichtje via LinkedIn.

Afbeelding
“Huwelijkse voorwaarden hebben ook aandacht nodig" Partnerbijdrage 19 sep., 16:00
Afbeelding
Restaurant Gachita vaart al eenendertig jaar eigen koers Nieuws 19 sep., 13:35
Afbeelding
Exposanten op Waterland Werkt hebben er zin in Nieuws 19 sep., 12:36
Afbeelding
BIZ Purmerend Binnenstad sterke gesprekspartner Algemeen 19 sep., 12:14
Afbeelding
Binnenstad Purmerend: van shoppen tot samenkomen in Eggert Center Nieuws 18 sep., 14:47
Afbeelding
Restaurant TWAALF: “Ik ben gewoon ontzettend trots op wat er nu staat!" Nieuws 18 sep., 13:38
Afbeelding
ESNW: slimmer werken in plaats van harder Nieuws 18 sep., 11:41
Afbeelding
Bedrijventerrein Baanstee Noord steeds beter bereikbaar Nieuws 17 sep., 15:08
Afbeelding
Column VOWA: Ondertussen bij de provincie… Column 16 sep., 10:33
Afbeelding
Het “echtscheidingstestament" Column 15 sep., 11:40
Afbeelding
De praktijk in de klas; Meindert Engberts geeft het voorbeeld Onderwijs 15 sep., 10:20
Afbeelding
Abma Advocaten: Coronaschulden bij het MKB: niet wanhopen, wel doorpakken Column 14 sep., 11:02
Afbeelding
Nuchtere doener met scherp oog voor verbinding Nieuws 13 sep., 19:00