Thierry van der Weide
Thierry van der Weide (Foto: Els Broers)

Zinvol werk

Column

Op zondag 2 oktober vindt Waterland Werkt weer plaats. Een evenement waar ik me al jaren mee bezig houd. Met een superteam organiseren we in enkele maanden een dag voor een grote groep mensen, bestaande uit onder meer werkzoekenden, studenten, leerlingen, leveranciers en klanten. Iedere werkgever die mensen zoekt – en wie is dat nou niet – zou er goed aan doen hier aanwezig te zijn.

Brengt mij voor deze column dus weer op de arbeidsmarkt. Vorige keer schreef ik al dat we onze eisen moeten bijstellen in onze zoektocht naar nieuwe werkers. Daar wil ik dit keer twee andere dingen aan toevoegen.

Slim profileren

Het eerste is dat er kansen liggen om dichterbij huis te werken. Waarom zou je ’s ochtends nog in de file gaan staan onderweg naar je werk als je ook om de hoek kunt werken? Als we als werkgevers in de Waterlandse regio ons slim profileren, hebben we zeker kansen om inwoners van Waterland uit de file en in de regio laten werken.

Mantelzorg

Een mogelijkheid hiertoe kan ‘m ook zitten in het fenomeen mantelzorg. Veel van de werkers zullen in toenemende mate ook verantwoordelijkheid voor een familielid op zich willen of moeten nemen. Dan is het wel zo fijn om dichtbij te werken.

Waar ik me ook steeds meer druk om maak, zijn de zogenaamde ‘bullshit-beroepen’. Daar zijn er steeds meer van lijkt het. De nieuwste loot aan de stam zijn wat mij betreft de flitsbezorgers. Voor wie dit fenomeen niet kent: je bestelt je boodschappen en binnen een kwartiertje heb je ze thuis bezorgd. Het verdienmodel hierachter is zo lek als een mandje, want winstgevend is deze handel nog lang niet. Maar de flitsbezorgers kunnen werken in andere sectoren waar we ze nu te kort komen.

Verschillende soorten coaches

Ook zie ik steeds meer verschillende soorten coaches. Ik heb helemaal niets tegen coaching en ongetwijfeld strijk ik mensen tegen de haren in, maar de coachrichtingen en coachmethodes lijken wel steeds exotischer te worden. Misschien kunnen sommige mensen die coaching aanbieden ook of beter in het onderwijs of de jeugdzorg aan de slag.

Afijn, de arbeidsmarkt houdt ons de komende tijd nog wel flink bezig. Ik zie u allen graag op 2 oktober op Industrieterrein De Koog in Purmerend!

Contact met VOWA is heel simpel: mail naar info@vowa.nl of stuur een berichtje via LinkedIn.

Afbeelding
‘Visuele salespitch’; de onderschatte marketingtool Algemeen 11 jul, 10:06
Afbeelding
Nieuwe werknemers tref je op WATERLAND WERKT! Algemeen 11 jul, 10:00
Afbeelding
Purmerendse Spoonbill Gin is lekker op weg Algemeen 11 jul, 10:00
Afbeelding
Het onterfde kind Column 11 jul, 09:54
Afbeelding
Ondernemend Purmerend: Actualiteit, een heldere boodschap en een fijne sfeer aan tafel Algemeen 11 jul, 09:51
Afbeelding
Posities versterken bij Vereniging Familiebedrijven Noord-Holland Algemeen 11 jul, 09:35
Afbeelding
NetwerkenWerkt! hét antwoord op arbeidsmarktvraagstukken Algemeen 11 jul, 09:33
Afbeelding
ShowYourSkills wint pitch om kinderen via app te laten bewegen Algemeen 11 jul, 09:28
Afbeelding
Zo anticipeert ondernemend Waterland op het tekort aan arbeidskrachten (deel 2): Tol Plaatwerk, Volendam Algemeen 11 jul, 09:18
Afbeelding
Stikstofmaterie vormt rode draad bij NV Purmerend Algemeen 11 jul, 09:15
Afbeelding
Duizendpoot op klompen Algemeen 11 jul, 09:14
Afbeelding
Wijziging overdrachtsbelasting per 1 januari 2023 Column 11 jul, 09:08
Afbeelding
Zinvol werk Column 11 jul, 09:05

Meest gelezen

Blijf net zoals 10.000 andere Nederlanders up-to-date Schrijf je in voor onze nieuwsbrief